Música tradicional IRLANDA I

La música tradicional irlandesa és una forma d’expressió cultural que té una llarga història i una gran diversitat. Es divideix en dos grans gèneres: la música de ball i la música cantada.

La música de ball és la que s’utilitza per acompanyar els balls irlandesos, que són molt rítmics i energètics. Els instruments més comuns utilitzats en aquesta música són el violí (fiddle), el whistle (flauta de llautó), la flauta i les gaites (Uilleann). També es poden trobar altres instruments com el bodhrán (un tambor), el banjo, el bouzouki o l’arpa. Els balls irlandesos es classifiquen en diferents tipus segons el nombre de balladors, el ritme i l’estructura, com ara els reels, els jigs, els hornpipes o les polques.

En la música cantada, el sean-nós és l’estil més antic, de fet significa “el vell estil” en gaèlic. Els cantants de sean-nós solen cantar en solitari, sense acompanyament musical, i amb una gran llibertat expressiva i ornamental. Els balladors de sean-nós també ballen en solitari, amb passos improvisats i complexos, que segueixen el ritme de la música. Hi ha diferents variants regionals de sean-nós, com les de Donegal, Connemara o Munster.

Alguns dels intèrprets més famosos de sean-nós són: Mairéad Ni Mhoanaigh, Máire Ni Bhraonain, Máire Ní Choilm, Gearóidín Bhreathnach, Lillis O´Laoire, Doiminic Mac Giolla Bhríde, Seán ‘ac Dhonncha, Dara Bán Mac Donnchadha, Róisín Elsafty i Neain Tom Taimín.

 

 

Hi ha sean-nós cantats en anglès, però són menys comuns que els que es canten en gaèlic. Els cantants de sean-nós en anglès solen ser de zones on el gaèlic ha desaparegut o s’ha barrejat amb l’anglès, com el nord d’Irlanda o les illes Hebrides a Escòcia.:

The Parting Glass, cantada per Liam Clancy, un home. És una cançó d’adeu tradicional irlandesa.
The Lass of Aughrim, cantada per Frank Harte, un home. És una cançó d’amor tràgic basada en una llegenda irlandesa.
The Factory Girl, cantada per Dolores Keane, una dona. És una cançó que parla d’una noia que treballa a una fàbrica i que es defensa dels insults d’un home ric.

 

 

Liam Ó Maonlaí – Amhrán na hEascainne | Port Orkney | TG4

 

Danu – Gareech’s Wedding

 

Traditional Celtic Song – Ráiteachas na Tairngreacht

 

Gradam_Ceoil_2011_-_Muireann_Nic_Amhlaoibh

 

Niamh Farrell & Linda Nic Leòid – Eleanór na Rún | Port Sligo/Leitrim | TG4 | Click cc for lyrics

 

Eleanór a Rún, cantada per Róisín El Safty, una dona. És una cançó d’amor tradicional irlandesa.

An Raibh Tú ar an gCarraig?, cantada per Alison Ní Chonraoi, una dona. És una cançó religiosa que pregunta si vas estar a la roca on Jesús va ser crucificat.

Cúirt Bhaile Nua, cantada per Treasa Ní Mhiolláin, una dona. És una cançó que parla d’una noia que es casa amb un home ric però infeliç.

An Bonnán Buí, cantada per Liam Ó Maonlaí, un home. És una cançó que parla d’un bittern groc, un ocell en perill d’extinció.

Casadh an tSúgáin, cantada per Iarla Ó Lionáird, un home. És una cançó que parla d’un home que intenta seduir una dona amb promeses falses.