Hem escoltat a Chuck Berry, considerat per molts com el pare del rock&roll, amb la cançó “Johnny B. Goode”, una de les millors cançons de Rock&Roll de tots els temps:
Artista: Chuck Berry
Títol cançó: Johnny B. Goode
Any de publicació: 1958
Gènere: Música urbana
Estil: Rock&Roll
Johnny B. Goode – Chuck Berry amb Bruce Springsteen (1995)
Als anteriors articles sobre rap i cultura hip-hop explicàvem com l’any 1979 es donava a conèixer el rap a tots els Estats Units, gràcies a l’èxit de la presentació del disc Rapper’s Delight.
A Espanya, però, es dona a conèixer una mica més tard. L’any 1984 és clau, perquè el programa “Un, dos, tres!” de TVE, presenta el grup Break Machine i el seu èxit internacional “Street Dance”. D’aquest mateix any és la pel·lícula Beat Street. El rap i el break dance entren a totes les llars espanyoles, i la cultura hip-hop inspirarà a molts artistes.
El rap en català trigarà una mica més a consolidar-se. L’any 1999 és clau, quan el programa Sputnik de TV3 presenta “Jo no soc polac, soc català”, amb el raper Dísop. A la dècada dels 2000, pocs grups feien rap en català. Un referent important va ser el grup At Versaris. No es tractava de fer una reivindicació de la llengua, sinó de poder utilitzar la llengua en què es parlava per fer rap, i fer-ho amb qualitat. A partir dels pioners en català, van seguir molts altres, com Homes Llúdriga, Lil Dami, Valtònyc, JazzWoman, La Clika Pika, Xavier Mata, Pawn Gang, Poor Tràmit, Senyor Oca, Lil Russia, Nu Drama, Pinan… De molts d’aquests artistes podem escoltar rap de qualitat, en català i en castellà.
EL DISOP “Jo no sóc Polac”
LilRussia – Hogueras
Gata Cattana – Lisístrata
Lildami, Xavibo, Sr. Chen – Mediterrani
Aspencat – Quan Caminàvem
TESA – El amor no duele feat La Prima
At versaris La il·lusio és el finikitu de les ganes feat Miki
Parlar de rap és parlar de música i cultura hip-hop.
La concepció clàssica del hip-hop se centra en l’existència de quatre aspectes o “pilars” de la cultura:
El Disc Jockey (DJ Dijei – Punxadiscos PD)
El Master of Cerimonies (MC – Mestre de Cerimònies) i el rap (rapping)
El Breakdance
El Graffiti.
Hi ha qui dona la mateixa importància a altres pilars com el beatboxing, l’activisme polític, el disseny de roba o el de complements (*1).
El hip-hop és un moviment artístic que va néixer a principis de la dècada del 1970 entre les comunitats afroamericanes i hispanoparlants del barri sud del Bronx, al districte del Bronx de Nova York. La unió de dos dels elements, el MC (Master of Ceremonies or Microphone Controller) i el DJ (discjòquei), conformen l’estil musical del hip-hop (*1).
El Disc Jockey (DJ): loops i l’scratch
DJ Kool Herc i els loops
Molts coincideixen que la música hip-hop va començar amb DJ Kool Herc. Era un adolescent que havia arribat de Jamaica, i trobava a faltar les festes amb música al carrer anomenades “Sound System“. A Jamaica la gent humil tenia pocs diners, i un únic equip de so permetia que molta gent es reunís per escoltar i ballar la música de moda que un o més discjòqueis punxaven amb un giradiscs (turntable) i feien sonar amb un potent equip de so. En Kool va comprar-se un giradiscs i també punxava música al carrer. Fins que els seus pares van decidir traslladar-se a Nova York, a un barri molt humil anomenat “Bronx“. Era l’any 1970.
Al Bronx va organitzar les seves pròpies “Sound System” i altres de seguida s’hi van afegir. Van passar uns anys, i en Kool s’adonava que la gent ballava sobretot algunes parts concretes de les cançons, però que eren molt breus. I va tenir una gran idea: utilitzar dos plats giradiscs amb la mateixa cançó per poder repetir el fragment que més agradava tantes vegades com volgués, i canviar de plat sense aturar mai la música. Era l’any 1973 i havien nascut els loops, que canviarien per sempre la història de la música!
Viva freestyle Kool DJ Herc live
Mentre sona un dels discs, fa que no soni l’altre per poder fer-lo retrocedir i preparar-lo abans de tornar a fer-lo sonar. Llavors, fa que no soni el primer, per poder fer-lo retrocedir… i així, tantes vegades com vulgui.
Samples (mostres) i loops (bucles)
D’una cançó es pot escollir una part (una mostra o sample) sobre la que t’interessa rapejar i fer-ne un loop (un bucle, que es repeteixi tantes vegades com vulguis). Aquí teniu exemples de cada any, des dels anys 70 fins a l’actualitat.
Sample Breakdown: The Most Iconic Hip-Hop Sample of Every Year (1973-2023)
Grand Wizard Theodore i l’scratch
Pocs anys més tard s’afegiria una nova tècnica: l’scratch. Es considera a Grand Wizard Theodore com el seu inventor, tot i que Grandmaster Flash també havia reclamat el reconeixement.
L’scratch consisteix a deixar sonar el disc mentre se’l fa moure amb la mà. L’efecte resultant va tenir molt èxit i aviat tots els DJ l’utilitzarien.
Escolteu en aquest vídeo la tècnica scratch amb Grand Wizard Theodore,
El Mestre de Cerimònies (MC): dominant la paraula
A més del DJ, una altra figura important acompanyava les festes, era l’anomenat Mestre de Cerimònies (MC), que presentava al DJ i animava al públic. Amb el temps, alguns MC es van fer molt populars per les seves improvisacions parlades. A partir d’aquestes primeres improvisacions sobre fragments llargs de bases sobretot rítmiques que punxava el DJ, va néixer el rap.
Es considera que el rap tal com el coneixem el va crear Anthony DJ Hollywood Holloway de Harlem (Nova York). És el que s’anomena hip hop old school. Té poques gravacions perquè creava el seu material en directe, i és considerat per molts el primer raper dins del hip-hop. A continuació teniu una gravació feta anys després per recordar les seves intervencions en directe.
Escolteu una de les poques gravacions de DJ Hollywood
Molts consideren que el primer MC (Master of Ceremonies) va ser Coke La Rock (nascut al Bronx), acompanyant a DJ Kool Herc. Però ell no escrivia els seus propis versos de manera que, tot i ser un referent del hip-hop, no es pot considerar el primer raper.
Molts altres consideren a Melle Mel (Melvin Grover), també del Bronx, com el primer raper de la història. Escrivia les cançons del grup Grandmaster Flash and the Furious Five. També n’hi ha molts que consideren com a primers rapers a DJ Hollywood, a Kurts Blow o a Grandmaster Caz.
En qualsevol cas, tots aquests artistes són referents dels inicis del hip-hop i del rap.
“Coke La Rock, Triple Ace and Dj Ice” Bronx Legends Tour 2012
Coke La Rock & Melle Mel – Hello, Merry Christmas Baby (produced by Easy Mo Bee)
És molta la música que existeix al món, i s’agrupa per estils i gèneres musicals. Els principals supergèneres són:
– Música tradicional (o folklòrica o del món)
– Música clàssica (o culta)
– Música urbana (o moderna o popular)
Us deixem avui una activitat per veure si recordeu les característiques de cada gènere musical.
(Cliqueu a les dues fletxes [cantonada inferior-esquerra de l’activitat] per ampliar i començar)
Antonio Vivaldi va ser un important compositor molt vinculat a la ciutat de Venècia, i és un exemple de la música barroca (característica del segle XVII fins a la primera meitat del segle XVIII [1600-1760]).
Les quatre estacions
A “Les quatre estacions” l’objectiu de Vivaldi era “pintar” les escenes típiques de cada estació de l’any, com si fos un quadre musical on el vent, la pluja, la neu, els ocells, un dia de cacera… hi quedessin representats. “Les quatre estacions” és un conjunt de quatre concerts per a violí, cadascun dels quals representa una estació de l’any, i a cada estació li va dedicar tres moviments (un moviment és una peça musical).
L’estiu
Al concert de “L’estiu”, la música descriu el despertar de la naturalesa després del fred hivern i inclou melodies animades i alegres:
El primer moviment és calorós i agitat, i representa el sol abrasador i els llamps que anuncien una tempesta.
El segon moviment és més lent i melancòlic, i representa el cant d’una tórtora i el plor d’un camperol que veu els seus camps arrasats pel granís.
El tercer moviment és més ràpid i dramàtic, i representa la fúria de la tempesta.
A l’audició, fixeu-vos en aquests elements:
– Quin estil musical és i com van vestits.
– Qui dirigeix el concert.
– Quins instruments toquen.
– Quina emoció ens transmet.
– Qui toca en cada moment, si toquen fort (f), mig fort (mf) o piano (p), ràpid o lent…
Aquesta setmana hem recordat a la reina del Soul, Aretha Franklin, amb la cançó: “I say a little prayer”. La lletra ens parla de la preocupació d’una dona pel seu marit, que està servint a la guerra del Vietnam.
Compositors: Burt Bacharach i Hal David
Artista: Aretha Franklin
Títol cançó: I say a little prayer
Any de publicació: 1968
Gènere: Música urbana
Estil: Soul
Aretha Franklin – I Say A Little Prayer (Official Lyric Video)
“I Say a Little Prayer” va ser escrita per Burt Bacharach i Hal David per a la cantant Dionne Warwick, i va assolir el número quatre de la llista Billboard Hot 100 dels Estats Units el desembre de 1967.
Podeu escoltar la versió original de Dionne Warwick (1966) a continuació, veureu com una cançó pot ser interpretada de diferents maneres i amb gran qualitat.
Dionne Warwick – I Say a Little Prayer
Del gran repertori d’Aretha Franklin, compartim amb vosaltres tres cançons més: Think, Respect i (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.
La cançó Think explica la història d’una parella, en la que ella li demana a ell que pensi bé en com la tracta. Diu que ells dos s’estimen i es necessiten mútuament, però que ella mereix llibertat i respecte per part seva. Aretha la va escriure junt amb el seu marit, en un moment difícil de la seva vida en parella.
Es tracta d’una cançó reivindicativa que es va convertir en un himne, per la seva energia i força i perquè el que diu pot aplicar-se a totes les parelles. En aquesta versió, la va interpretar dins la pel·lícula “Blues Brothers”.
Compositors: Aretha Franklin & Teddy White
Artista: Aretha Franklin
Títol cançó: Think
Any de publicació: 1968
Any de la versió: 1980 (dins la pel·lícula "Blues Brothers")
Gènere: Música urbana
Estil: Rhythm & Blues / Soul
Compositor: Otis Redding
Artista: Aretha Franklin
Títol cançó: Respect
Any de publicació: 1967
Gènere: Música urbana
Estil: Rhythm & Blues / Soul
La darrera cançó és (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, en una de les seves darreres versions, que permet admirar a aquesta gran cantant, amb 73 anys, amb plena capacitat i energia sobre l’escenari!
Compositors: Gerry Goffin, Carole King & Jerry Wexler
Artista: Aretha Franklin
Títol cançó: (You Make Me Feel Like) A Natural Woman
Any de publicació: 1967
Gènere: Música urbana
Estil: Soul
El dia 30 de gener és el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP). Un recordatori més del que cal fer perquè el nostre entorn, les nostres vides i el món on vivim siguin cada dia una mica millors. El 30 de gener ens reunim tota l’escola per alçar plegats les nostre veus.
I quina millor manera que amb una cançó. I una de les cançons més conegudes, de les que ens parlen de com construir camins que ens portin a un món millor, és el Swing de la Pau.
Us compartim la lletra i la música per practicar-la!
Swing de la pau
El swing de la Pau
LLetra: Anna M. Lorente i Rosa M. Vidal
Música: Rosa M. Vidal
El swing de la Pau
Si estimes la vida, la Pau, l’amistat..
aprèn a conviure amb qui tens al costat.
Davant els conflictes tu sigues valent,
no et quedis indiferent!
Poder i egoisme dominen en món
i així mort la gent a cada segon…
Les guerres perduren i la humanitat
no troba felicitat.
Construïm camins
que ens portin junts a un món millor!
Que els pobles de la terra
siguin lliures de debò!
Dibuixem un horitzó
en un mar pintat de blau
i entonem aquest swing de la Pau.
Res no és el que sembla, tot és complicat!
Hi ha massa injustícia, no es diu la veritat!
Davant les mentides, tu sigues sincer,
no fugis del què cal fer!
Envia tendresa on hi hagi dolor,
regala esperança aqui perd la il·lusió
i la melangia en els cors marcirà
si tots en donem la mà!
Aquesta setmana hem celebrat la Festa d’hivern, amb cicle mità i superior, després de dos cursos sense poder celebrar-la… I ha estat un èxit!
Us compartim el repertori que vam utilitzar per preparar aquest espectacle, dedicat als ODS 2030 (Objectius pel Desenvolupament Sostenible). Entre tots i totes hem de fer un món millor!
INTRO Despite Repeated Warnings – Paul McCartney
4t A – ODS 13 Acció pel clima
Clam 3: (Instrumental) OBLITS
ODS 15 Vida d’ecosistemes terrestres
RECORD
Fem que la vida reneixi amb il·lusió…
Fem que l’albada torni a créixer a l’horitzó…
La lluita recomença…
Hem d’acabar amb aquest dolor…!
(…)
Però el cant de les muntanyes
podrem tornar a escoltar…
… si, de les soques, en rebroten tendres flors…
… si noves branques aixopluguen vells colors…
6è A – ODS 5 Igualtat de gènere
UN MÓN MÉS REAL | Feat. Xiula, JazzWoman – LA CLIKA I AMIGUES
UN MÓN MÉS REAL
| 3 | . . .T’ho comunico | 4 | Com vols mirar-me? Com vols parlar-me? Vols ser més just i així cuidar el karma? .No som iguals però en la diferència, tots junts aprenem a tenir més paciència
I no hauré d’aguantar, que ningú em discrimini . Ni tu ets el mickey ni jo soc la minnie No hi ha més poder en la pera o en la poma No hi ha més poder en el fet de ser home
| 4 | Encara hi ha algú que creu que és correcte tractar-me com si jo fos un objecte? Per mi la pilota, i per tu aquesta nina, tu plores mentre jo cremo adrenalina,
Tot molt caducat, així no funciona, t’ho puc explicar en molt poqueta estona, ara ja ho entens? No t’ha quedat clar? Soc nena, soc dona, soc ésser humà!
| 2 |
..Pensa en un món més real on els nens i les nenes s’estimen igual. ..Pensa en un món més bonic, on jo sé com et sents i tu saps com estic (tornada x2)
| 2 | No em diguis que jo, soc menys activa, més forta, més fluixa, jo em sento ben viva, i a casa meva tothom fa les feines, .per tu l’escombra i per mi la caixa d’eines
. .vols que juguem a futbol? . .soc jo la capitana, . .i quan et marqui un gol, .. veuràs que la terra no és plana
| 4 | no és teu, no és seu, perquè no ho deixem clar, aquest cos és el meu, jo trio qui el pot tocar.
No és seu no és teu, ni de cap altra persona, només puc decidir jo, per tant, qui l’acarona. I és per això que avui t’explico, que en el tema del contacte millor ens ho prenem amb tacte i així no caldrà fer el mico.
Tanca el pico, que et replico, avui s’ha acabat fer el mascle, avui toca fer un nou pas, clar, .t’ho comunico, . . .t’ho comunico . . .t’ho comunico, . . .t’ho comunico…
..Pensa en un món més real on els nens i les nenes s’estimen igual. ..Pensa en un món més bonic, on jo sé com et sents i tu saps com estic (tornada x4)
6è B – ODS 10 Reducció de les desigualtats
Els Catarres – Jo soc com tu 2016
Els Catarres “Jo soc com tu” – Coreografia
JO SOC COM TU
M’agrada com la vida Va traçant els seus camins I que els nostres passos Ens hagin portat aquí
M’agrada els pas dels dies Que ja ens ha fet germans I que els nostres somnis En el fons siguin iguals
Entre el somriure i el plor Sota la pluja i el sol Compartim aquest batec I guardem sota la pell Els mateixos sentiments
Perquè jo, jo soc com tu I tu, tu, tu, tu ets com jo Som els fills valents de la primavera I tenim el mateix cor rebel
Perquè jo, jo soc com tu I tu, tu, tu, tu ets com jo Somiadors fidels contra l’impossible Caçadors del mateix dolç anhel |INSTR|
M’agrada que les tardes Amb tu se’m facin nits I com m’acompanyes Quan el món es torna gris
M’agrada quan els reptes Ens fan treure el millor I que l’alegria Sempre ens ompli de valor
Entre el somriure i el plor Sota la pluja i el sol Compartim aquest batec I guardem sota la pell Els mateixos sentiments
Perquè jo, jo soc com tu I tu, tu, tu, tu ets com jo Som els fills valents de la primavera I tenim el mateix cor rebel
Perquè jo, jo soc com tu I tu, tu, tu, tu ets com jo Somiadors fidels contra l’impossible Caçadors del mateix dolç anhel
El dubte. Ataca. Però l’esperança ens guarda. Les forces. Ens fallen. Però els esperits no es cansen
Si em cantes. Si em balles. Sento que el temps s’allarga Les ombres. S’apaguen. I pugen com les nits, de la llum del matí
Perquè jo, jo soc com tu I tu, tu, tu, tu ets com jo Som els fills valents de la primavera I tenim el mateix cor rebel
Perquè jo, jo soc com tu I tu, tu, tu, tu ets com jo Somiadors fidels contra l’impossible Caçadors del mateix dolç anhel
Si haguessis nascut en una altra terra,
podries ser blanc, podries ser negre…
Un altre país fora casa teva,
i diries “sí” en una altra llengua.
T’hauries criat d’una altra manera
més bona, potser; potser, més dolenta.
Tindries més sort o potser més pega…
Tindries amics i jocs d’una altra mena;
duries vestits de sac o de seda,
sabates de pell o tosca espardenya,
o aniries nu perdut per la selva.
Podries llegir contes i poemes,
o no tenir llibres ni saber de lletra.
Podries menjar coses llamineres
o només crostons eixuts de pa negre.
Podries… podries…
Per tot això pensa que importa tenir
LES MANS BEN OBERTES
i ajudar qui ve fugint de la guerra,
fugint del dolor i de la pobresa.
Si tu fossis nat a la seva terra,
la tristesa d’ell podria ser teva.
Fora de joc (La Marató de TV3)
FORA DE JOC
| 2 |
. Hi ha dies que has de lluitar.
. . Hi ha setmanes que t’ofeguen.
. Com costa tirar endavant.
Hi ha mesos que no saps si arribaràs.
. Si acceptes un cop de mà,
. . Les distàncies són més curtes.
. Només amb un pas petit
Ja veus que a poc a poc vas fent camí.
(camí. ) Quan et sentis perdut i sol . Deixa’m ajudar-te. . Al costat sempre hi ha un amic Que torna a il·lusionar-te. (Si ets) Si ets amb mi, ( )aquí. . No perdis l’esperança, (Si em) Si em | tensa prop, . Mai no et sentiràs fora de joc.
4t B – ODS 16 Pau, justícia i institucions sòlides
Projecte La veu de la terra – CANÇÓ 09 Victòria
ENDAVANT (A tribute to Ernie Halter)
Endavant…! Fem de la Terra
un nou món, per somiar…
Endavant…! És la bellesa
el color, d’un nou demà…
Les nostres mans saben com dibuixar-la… I els nostres ulls poden imaginar-la… Demanarem més brillantor a les estrelles perquè il·luminin la nit, acaronant l’esperit…
Endavant…! Contra la guerra,
els canons, hem de callar…
Endavant…! Per la riquesa,
il·lusió, hem de pintar…
Els nostres cors saben com dibuixar-la… I els nostres ulls poden imaginar-la… Demanarem més brillantor a les estrelles perquè il·luminin la nit acaronant l’esperit…
||: Diguem endavant…!
Cantem endavant…!
Per sempre, endavant…!
Som vida…!
Suc de taronja i mandarina
és la meva gasolina.
Una torradeta amb mel,
tanco els ulls i toco el cel.
Hi ha qui es menja una arengada,
hi ha qui es menja un ou ferrat,
hi ha qui es “hala” uns peus de porc,
hi ha a qui tot li sembla poc.
Però qui no esmorza bé no hi té res a fer.
Instr |4+4|
No cal córrer ni encantar-se,
no s’hi val a despistar-se.
Ara has d’engegar motors
i posar en marxa el teu cos.
Si vols anar a pescar piranyes
i escalar com l’home aranya
o a la jungla vols viatjar
no et descuidis d’esmorzar.
Si no esmorzes bé, no hi tens res a fer. Res per començar com un bon esmorzar.
Superesmorza i tindràs més força,
tindràs més piles, tindràs més corda.
Superesmorza si vols sarau
i t’organitzes un bon cacau.
Súper, superesmorza! (x4)
Qui no esmorza bé, no hi té res a fer. Res per començar com un bon esmorzar.
5è B – ODS 3 Salut i benestar
“Els esports” de Dàmaris Gelabert
ELS ESPORTS
Esports, esports, esports, esports!
Si t’estimes el teu cos No deixis de fer esport Amb companys o bé tot sol Creixeràs àgil i fort.
Si t’agrada la pilota
Ara bota, ara roda;
Si s’escapa vola, vola
O la llances i rodola.
Te les passes per l’esquena
De la dreta a l’esquerra,
Al company més desmarcat
Mira, mira, hem marcat!.
Si t’estimes el teu cos …
Si el que vols és nedar,
Un casquet i un banyador,
Llançat ja, sense por,
I guanyaràs els taurons.
Si t’agrada pedalar
Amb la bici i el teu casc,
Passa valls, camps i ciutats
Esquivant, els forats.
Si t’estimes el teu cos …
Tot s’hi val quan et mous
Tant hi fa quin esport,
Si sou molts o sou pocs,
Si fa fred o calor.
Formar part d’un equip
I ajudar els teus companys
A arribar fins al cim
Tots fent pinya i endavant!
Si t’estimes el teu cos No deixis de fer esport Amb companys o bé tot sol Creixeràs àgil i fort.
BALL CONJUNT. Cambiemos el rumbo del planeta… muévete por los ODS (2017)
Huntza – Aldapan Gora
03 Aldapan gora – Huntza
ALDAPAN GORA
Mendian gora, burua galtzen dut maiz
Herriko kaletan sarritan galdu izan naiz
Nork bereizi zituen kultura, lurra sua ta ura?
Gizakion arteko lotura, ere ez al da natura?
||: Aldapan gora, pausorik pauso Aldapan behera, auzorik auzo Gaztainondo ta pago Eskultura arraro Kaleak edo mendiak zerk galtzen gaitu gehiago? :|| x2
Berriro galduta gabiltza, hau da hau marka
Ezin da ulertu aurrean daukagun mapa
Euskaldun peto peto bai, baina
Ardi galduen pare
Nahiago det ibili halare, norabiderik gabe
||: Aldapan gora, pausorik pauso Aldapan behera, auzorik auzo Gaztainondo ta pago Eskultura arraro Kaleak edo mendiak zerk galtzen gaitu gehiago? :|| x2
Aldapan gora
Pausoz pauso
Gora
Aldapan gora
Aldapan gora, pausorik pauso Aldapan behera, auzorik auzo Gaztainondo ta pago Eskultura arraro Kaleak edo mendiak zerk galtzen gaitu gehiago?
Aldapan gora, pausorik pauso Aldapan behera, auzorik auzo Gaztainondo ta pago Eskultura arraro Kaleak edo mendiak
MUNTANYA AMUNT
(Traducció lletra ALDAPAN GORA)
A la muntanya, sovint perdo el cap
Sovint m’he perdut pels carrers del poble
Qui va separar la cultura, la terra, el foc i l’aigua?
La connexió entre els humans, no és també la natura?
||: Muntanya amunt, pas a pas Baixant, barri a barri Castanyer i faig Escultures estranyes Carrers o muntanyes, què ens fa perdre més? :|| x2
Tornem a estar perduts, aquesta és la marca
És impossible entendre el mapa que tenim davant
Basc fins al moll de l’os, sí, però
al costat de les ovelles perdudes
Prefereixo caminar de totes maneres, sense direcció
||: Muntanya amunt, pas a pas Baixant, barri a barri Castanyer i faig Escultures estranyes Carrers o muntanyes, què ens fa perdre més? :|| x2
Muntanya amunt… pas a pas
Amunt… turó amunt
Muntanya amunt, pas a pas Baixant, barri a barri Castanyer i faig Escultures estranyes Carrers o muntanyes, què ens fa perdre més?
Muntanya amunt, pas a pas Baixant vessant, barri a barri Castanyer i faig Escultures estranyes Carrers o muntanyes