“Helen and Cassandra” de Al Stewart

Al Stewart és un cantant, compositor i músic del folk-rock escocés.  Aquesta canço pertany al cicle troià i crec que podríem establir un paral·lelisme amb el gènere grec de l’èpica. Què n’opineu.

According to the myths and legends
At the fringes of our memory
Paris stole the queen of Sparta
And carried her across the sea
As they fled, he never dreamt
That he held the world in his grip
Helen, the face that launched a thousand ships
Helen, the face that launched a thousand ships

From Mycenae comes Agamemnon
And the Greeks of the city-states
Laden with their bronzen weapons
They’re waiting at the Trojan Gates
As the arrow flies and Achilles falls
Does she raise the wind to her lips?
Helen, the face that launched a thousand ships
Helen, the face that launched a thousand ships

It’s funny how the story lingers
It’s probably a myth of course
A whisper in the ear of Homer
Perhaps there never was a horse
She could have turned the head of Paris
With the gentle sway of her hips
Helen, the face that launched a thousand ships

Oh Cassandra, what did you know
You who bring bad news wherever you go
You had the gift to see the future
From Apollo so it’s said
And he made no one believe you
When you would not share his bed
Oh Cassandra, what did you see
As you walked the lonely road of your certainty
Gazing at the ruined city
That your warnings could not save

Oh Cassandra, so still and so graveCassandra
The Bronze Age kingdoms tumble
The cities fade one by one
The walls of Mycenae crumble
The Dark Age has begun
And the truth is lost in the ancient dust
Yet the memory forever persists
Of Helen, the face that launched a thousand ships
Helen, the face that launched a thousand ships

Com podeu veure aquesta cançó està plena de referents clàssics sobretot de la Ilíada.  Sabeu qui és Cassandra? I Helèna?  Trobeu algun altre referent clàssic?

Irina Balart
2n Batx. Grec

6 pensaments a ““Helen and Cassandra” de Al Stewart”

  1. Xaipe!

    Cassandra era filla d’Hècuba i Príam, rei de Troia. De petita, es va quedar adormida, juntament amb el seu germà Helen, al temple d’Apol·lo. Les serps sagrades de l’altar del déu van llepar-los les orelles, d’aquesta manera van rebre el do de la profecia.

    En créixer, es va fer sacerdotessa d’Apol·lo però, en rebutjar l’amor del déu, aquest va fer caure sobre ella la maledicció que mai no en creurien els pronòstics.

    Durant la guerra de Troia, Otrioneos va demanar la seva mà, però el pretendent va morir i també la va demanar Corebos, però aquest va morir també.

    Després de la caiguda de Troia, va ser segrestada i violada per Àjax, però aquest va morir.

    Va ser entregada com a concubina d’Agamèmnon i va morir, junt amb ell, a mans de la seua esposa Clitemnestra i de l’amant d’aquesta, Egist.

    Aquesta cançó forma part de la lírica mèlica monòdica ja que parla sobre temes intims com l’amor, l’odi, l’amistat, l’erotisme, la política i la reflexió sobrem l’existencia dels éssers humans.

    És lírica i no èpica ja que l’èpica té una extensió imprevisible en canvi la lírica té una extensió ternaria ( proemi, centre i epíleg). A més, l’èpica està en tercera persona i la lírica en primera. L’èpica utilitza l’hexàmetre com a vers i la lírica una gran varietat d’ells. També l’èpica parla d’un passat gloriòs i la lírica és la poesia de l'”ara i aquí”.

    Els referents clàssics que trobo són que parala d’Aquiles, de la guerra de Troia, de Paris i de l’edat de Bronze.

    Vale!

  2. Cassandra era filla d’Hècuba i Príam, rei de Troia. Ella de petita va obtindre el do de la profecia i al creixer es va fer sacerdotessa d’Apol·lo, però al rebutjar el amor del déu, Apol·lo li va posar una maledicció que consistia en que ningú creuria els seus pronòstics.
    Helena és la filla de Zeus i Leda i va ser famosa per la seva bellesa. Quan Paris la va segrestar després de que Afrodita li concedís l’amor de la dona més bella, al entregar-li la poma de la bellesa, va provocar la Guerra de Troia.

  3. Salve!!

    Cassandra (Κασσάνδρα) era filla d’Hècuba i Príam, rei de Troia.

    Cassandra quan era petita es va quedar adormida al temple d’Apo·lo amb el seu germà Helen, i les serps sagrades del temple van llepar-los les orelles i d’aquesta manera van rebre el do de la profecia.

    Cassandra es va fer sacerdotessa d’Apol·lo, i aquesta va rebutjar l’amor del déu i Apol·lo li va fer una maledicció, Cassandra va preveure la caiguda de Troia, però ningú la va creure.

    Després de la caiguda de Troia, va ser segrestada i violada per Àjax(Αἴᾱς), un heroi llegendari de l’antiga Grècia, lluny de la protecció de la deessa Atenea, això va fer que el guerrer mori gràcies a Posidó durant una tempesta en les roques Gires.

  4. ¡”Salvete omnes”!

    Cassandra era una filla del rei Príam de Troia i la seva esposa, Hècuba, a la qual Apol·lo, el déu patró de l’oracle de Delfos, havia atorgat el do de l’endevinació a canvi que ella li concedís el seu amor. Com que Cassandra no va complir la promesa, Apol·lo no l’hi va retirar el do, sinó que la va castigar cruelment: va provocar que ningú la cregués. D’aquesta manera, quan Cassandra va profetitzar que el cavall de fusta causaria la ruïna de Troia, ningú li va fer cas. En l’entrada grega a Troia, va ésser arrancada de l’altar d’Atena i portada a la nau d’Agamèmnon, on bva prediure que el rei suprem dels dànaus acabarà essent assassinat, com acabaria succeint en realitat. Cassandra ha acabat esdevenint el símbol d’aquelles persones que preveuen desgràcies que, al final, acaben resultant certes però que, en el moment que les pronostiquen, ningú no els dóna crèdit. Per altra banda, Hèlena de Troia era la dona del rei Menelau d’Esparta que, com que he explicat anteriorment, va ser raptada per Paris, que se la va emportar a Troia. Aquest fet va desencadenar una guerra que tindria, com a una de les seves conseqüències, la destrucció d’Ilíon per part de l’exèrcit aqueu. Al final de la guerra, Helena va poder retornar il·lesa i indemne amb Menelau a Esparta. Un altre referent clàssic que trobo en la cançó és l’al·lusió a la ciutat de Micenes, que va ser la més important del món grec durant l’Edat del Bronze, abans de la invasió dòria.

    ¡”Valete omnes!”

  5. Xaipe!
    Aquesta cançcó m’ha agradat molt ja que la veu del cantant és especial i m’agrada molt. Pel que fa a Helena i Cassandra, em sembla molt original fer una cançó amb mitologia grega, és un punt a favor a la cançó!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *