El último día, de Maldita Nerea

En la cançó El último día del grup Maldita Nerea, he trobat un tros de la lletra que fa referència a la guerra de Troia; aquest és el fragment:

“El último día que fuimos amigos pero al revés,
comprobamos como no puede valer
con la antorcha de un traidor para incendiar Troya,
porque Troya decidió que no iba a arder.

Y el rumor no tuvo mucho más que hacer, me acuerdo bien,
y aprendí que hay cosas que es mejor perder.”

La guerra de Troia va ser un famós conflicte entre grecs i troians i a L’empremta hi ha una colla de cançons que l’esmenten.
Tot va començar amb el rapte d’Hèlena, la noia més bonica del món segons el Judici de Paris, que era l’esposa del rei d’Esparta, Menelau. Paris ja considerat el fill del rei de Troia, el nou príncep, es va enamorar perdudament i va ser el culpable del rapte d’Hèlena. La guerra va ser molt llarga i no hi havia manera que els grecs poguessin accedir a la ciutat de Troia, ja que aquesta tenia unes muralles molt fortes i impenetrables. Ulisses va tenir l’idea d’enganyar els troians fent-els-hi creure que s’havien rendit. Van construir un cavall de fusta molt gran i així van guanyar la guerra.

La cançó fa referència a aquesta traïció: l’atac dels grecs d’una manera injusta i sense ètica. Això ho relaciona amb la ruptura amorosa, després d’haver intentat que tot torni a la normalitat , finalment , quan menys tu esperes, arriba el cop més dur: la traïció. El mateix que els va passar als troians abans que la seva ciutat fos incendiada.

Aquesta és la meva petita aportació i la primera vegada que escric a L’empremta d’Orfeu. Espero que vosaltres  trobeu més cançons en referents clàssics i que em comenteu aquesta !!!

Alba Vidal, 1r Batx. llatí i grec

INS Miquel Martí i Pol

Roda de Ter

24 pensaments a “El último día, de Maldita Nerea”

 1. Alba, t’has estrenat amb una gran aportació a L’empremta! Encara no teníem aquesta cançó amb referents a la guerra de Troia i jo ni la coneixia!Estic, a més, molt contenta que els alumnes de la Rocío continueu un any més col·laborant amb aquesta teranyina digital clàssica.
  L’enhorabona, records a la magistra i fins ben aviat!

 2. Salve!
  Aquesta cançó, l’he escoltat mil cops, ja que aquest grup m’encanta, vaig poder gaudir el passar una estona amb ells al palau de la musica a Barcelona desprès del concert que van fer el 2 de juny de l’any passat, encara ho recordo. Mira que l’he escoltat cops i mai m’he adonat que feia referencia a la guerra de Troya.
  vale 😀

 3. Víctor, Víctor! Doncs, ara escolta-la amb uns altres ulls i uns altres referents!

 4. Es veritat jo també l’havia escoltat algun cop i és la primera vegada que m’he n’adono. Al principi troians i aqueus eren amics, però després per culpa del rapte d’Helèna es van fer enemics. Va ser una llàstima ja que Troia va quedar casi destruida.

 5. Salve! 🙂

  A mi també m’agrada molt aquesta cançó, ja m’havia adonat del referent que trovem relacionat amb la guerra de Troia.
  He escoltat mil vegades aquesta cançó, sobretot a l’estiu, com per no haver escoltat aquest referent tan interesant.
  Bona feina. Vale!!

 6. Salve!!
  Aquesta cançó la vaig escoltar fa bastant temps i em va agradar, però mai m’havia adonat de que una part de la cançó parla sobre la guerra de Troia. Ara quan escolti aquesta cançó em fixaré més en el que diu per poder escoltar aquest fragment que parla sobre això.

 7. Salve!!

  Aquesta canço m’agrada molt, però mai m’havia fixat que feia referencia a la guerra de Troya!!

  Vale 🙂

 8. Salve!

  M’agrada bastant aquesta cançó, l’he escoltada moltes vegades però mai m’havia fixat en que sortia alguna cosa referint-se a la guerra de Troia. Ara em fixaré més en les cançons que escolto.

 9. Salve!

  Jo també l’havia escoltada i tampoc me’n havia adonat de que parlava de Troya. a Troya es va produir una guerra per culpa de que Paris va raptar a Helena la dona del germà del rei Agamenon. Hi ha moltes cançons sobre el cicle troià com una que va fer en Serrat. Deixo aquí l’enllaç de la cançó Penèlope:
  http://www.youtube.com/watch?v=GXGYBybj5qo

 10. Gràcies pels vostres comentaris! La veritat és que m’agrada molt “Maldita Nerea” i sempre escoltava aquesta cançó i em vaig fixar que feia referència a Troia, i vaig voler aportar el meu granet de sorra a la pervivència clàssica.

  Vale!

  Alba Vidal, 1r Batx. INS Miquel Martí i Pol.

 11. Salve, Alba!
  Tot i que no m’agrada gens aquest grup i no havia sentit mai aquesta cançó reconec que està molt ben trobada ja que fa clarament referència a la guerra de Troia. Bona feina nena.
  Vale.
  Helena Jordà, 1r Batxillerat B.
  INS Miquel Martí i Pol.

 12. Salve!
  Albus molt bon treball! Ja saps que aquest grup no m’acaba d’agradar, però aquesta cançó és molt maca. Jo et dic el mateix que els altres, ja l’havia escoltat altres cops i mai li havia trobat la pervivència clàssica! Bona recerca, bon treball i redactat molt bo!
  Vale :D!

  Judit Soler
  IES.Miquel Martí i Pol

 13. Molt ben trobada la relació Alba ja que aquest grup està força de mode i és curiós veure com els artistes es basen en el passat per crear els seus grans èxits. Molt ben explicada la relació.

 14. Salve Caperula!
  M’agrada molt les lletres de la majoria de les cançons i aquesta m’agrada bastant. Una cosa que no ens hi hem fixat mai és el nom del grup, Maldita Nerea. El seu nom, Nerea, a la mitologia grega prové de les nereides, nimfes, filles de Nereu i que simbolitzen tot el que és bonic i melodiós del mar.
  Vale!

  Ingrid Vila 1r Batx
  INS MIQUEL MARTÍ I POL

 15. Alba, tot i que no havia escoltat mai aquesta cançó, m’ha semblat molt maca, seria i tranquil·la. La pervivència clàssica que has trobat està molt ben buscada i aconseguida. Tal i com has dit, hi ha molta relació amb la traïció dels romans cap a Troia.

  Jana Romero
  INS Miquel Martí i pol.

 16. Salve!!!

  Jo també havia escoltat aquesta cançó però tampoc m’agrada molt. Lo cert es que els pocs cops que la e escoltat si que em vaig adonar que parlava i feia referència a la guerra de Troia.
  Vale!!

 17. És ben enriquidor el treball a la xarxa i més entre centres! N’estic molt contenta! És ben cert com més ulls, més coses es veuen! Genial l’aportació del referent mitològic del nom,Ingrid!

 18. Salvee!!!

  He escoltat moltes vegades aquesta cançó moltes vegades i la veritat es que m’agrada i bueno ara veig que hi ha una part en la que parla sobre Troya ! 😀 Y bueno ha sigut una bona recerca i felicitats !!

 19. “¡Salvete omnes!”

  En el fragment de la cançó “El último día”, del gruop Maldita Nerea “El último día que fuimos amigos pero al revés, / comprobamos como no puede valer / con la antorcha de un traidor para incendiar Troya, / porque Troya decidió que no iba a arder. / Y el rumor no tuvo mucho más que hacer, me acuerdo bien,/ y aprendí que hay cosas que es mejor perder.”, trobem dues referències clàsssiques: les al·lusions a la torxa i a la ciutat de Troia.
  La referència a la torxa consisteix en el que explicaré a continuació: mentre Hècuba estava infantant Paris, sentia una torxa al seu ventre. Aquest fet era una premonició de les teies i l’incendi que Paris provocaria, ja que el rapte d’Hèlena, efectuat pel fill de Príam, tindria com a resultat la destrucció de Troia. Però la conquesta de la ciutat d’Ilíon no va ser immediata ni fàcil. Durant deu anys, l’exèrcit aqueu va maldar infructuosament per conquerir Troia. Només amb la construcció d’un cavall de fusta, l’exèrcit d’Agamèmnon va aconseguir saquejar la ciutat d’Ilíon. En la cançó, l’autor compara (implícitament) les traïcions dels grecs, que no esmenta, (la recerca d’Aquil·les que van dur a terme Odisseu i Diomedes, disfressats de comerciants; el robatori dels cavalls de Resos, el rei de Tràcia, dut a terme pels dos últims personatges, el robatori del Pal·làdion, ideat i realitzat pels dos guerrers anteriorment mencionats, la construcció del cavall de fusta, proposada pel rei d’Ítaca). L’autor de la cançó estableix un paral·lelisme entre les successives traïcions dels dànaus, que van permetre la conquesta de la ciutat del rei Príam, i la seva situació amorosa personal: ha sofert un desengany amorós quan menys s’ho esperava.
  La segona al·Lusió mitològica és la ciutat de Troia.

  Valete omnes!

 20. Bona troballa, Alba, especialment perquè la referència s’amaga en la lletra i no es fa explícita en el títol.
  Pau, crec que el referent queda exhaustivament explicat, des de l’origen, és adir des de la torxa que nota al ventre la mare de Paris.

 21. Mira que he escoltat cops aquesta cançó i mai m’he n’havia adonat! A partir d’ara estararé més atenta quan escolti música!
  Aquest fragmentfa referència a la traició dels grecs cap als troians i la relaciona amb la traicions produides en les relacions amoroses. Em sembla una comparació molt acertada!

 22. Salve!

  Nunca he escuchado esta canción pero me parece alucinante que muchos cantantes incluyan historias de la mitologia griega como en esta cancion que trata de la guerra de troya.

 23. Al principi de la cançó no entenia què tenia a veure amb Troia. Fins que he escoltat la tornada! M’ha agradat com la lletra barreja el mal d’amor amb la guerra de Troia. I és que és curiós la de cançons que inclueixen històries de la mitòlogia grega i ni ens n’adonem!

 24. Xaipe!!
  El grup Maldita Nerea m’agrada molt i aquesta cançó, si no hagués sigut per aquest apunt, n ohagués spaigut que tenia un referent clàssic. És increïble com podem utilitzar algun fet del passat per referir-nos o comparar-nos am alguna cosa, m’ha agradat molt aquest apunt!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *