Kahoot: Plaute i el Miles Gloriosus

Amb l’objectiu de preparar-nos per a la selectivitat, els alumnes de llatí de segon de batxillerat hem fet una sèrie de tasques relacionades amb la famosa obra teatral del dramaturg romà Tit Maci Plaute, “Miles Gloriosus” que vam llegir, vam anar a veure al teatre i la vam relacionar amb la pel·lícula Golfus de Roma. Alguns companys de la classe han fet redactats, exposicions orals, com l’Ariadna amb Genial.ly, comentaris i d’altres, com  jo i la Iria, hem fet activitats més dinàmiques utilitzant el kahoot. El meu en concret està molt enfocat en la vida del dramaturg Plaute, tot i que també hi ha moltes preguntes relacionades amb l’obra prescriptiva Miles Gloriosus.

kahootMilesgloriosusiPlaute

La Iria Rael, en canvi, ha preferit fer un kahoot tot utilitzant la gravació de la representació de l’obra de teatre Miles Gloriosus que varen fer el grup de teatre “Clásicos Luna” de l’IES Pedro de Luna de Zaragoza.

[youtube]https://youtu.be/wZe4IxISwwo[/youtube]

kahootMilesgloriosus

Espero que passeu una bona estona fent-los, així com aquest a partir de preguntes PAU, i que us ajudin per obtenir més coneixements sobre aquesta obra, no només perquè surti a la selectivitat, sinó també perquè és molt divertida i una de les millors comèdies escrites a l’època romana i que encara es representa sovint ja que continua tenint vigència, com en les sèries televisives de ficció britàniques, Sitcom.

Carlos Thiriet

2n de Batxillerat Llatí

2 thoughts on “Kahoot: Plaute i el Miles Gloriosus

 1. Abigail.Dina

  Plaute va viure entre els segles III i II aC (250-184 aC), va néixer a Úmbria i se’l coneix com un dels autors que més èxit va tenir entre el públic, ja que era un home de poble i escrivia comèdies per a les classes més baixes.

  Titus Maccius Plautus va inspirar a molts autors, com per exemple el poeta i autor teatral anglès,skeaspere, el qual no solament era l’autor de les seves obres sinó que també participava en el seu muntatge i representació. Un altre autor que també participava en les seves obres va ser Lope de Vega un dramaturg del Segle d’Or espanyol.

  Plaute va ser el primer a crear un nou gènere: la comèdia pal·liata, que inspira la tradició còmica. A les seves comèdies podem veure els personatgesde Plaute no són tan complexos com els de Menandre, sinó que són més simples i es repeteixen d’una comèdia a una altra, també podem veure els costums, els drets, el vestit, el pal·li, el mantell grec (donant nom així a la comèdia pal·liata i s’oposa al típic vestit dels ciutadans romans). Però també hi barreja noves escenes ja que afegeix qüestions d’actualitat i temes d’amors difícils.

  Així doncs, una de les comèdies de més èxit de Plaute va ser Miles Gloriosus,tot i que també es pot dir Soldat fanfarró. En aquesta obra podem veure aquesta característica en el soldat, el qual és molt fanfarró,es creu més que els altres, que té totes les qualitats, no és modest, podem dir que és aquella persona gloriosa que es penja medalles. Aquesta obra té un pròleg, el qual està en boca de l’esclau Palestrió i que se situa a la ciutat d’Efest i en certes ocasions també a Atenes. És a dir, aquesta obra no comença ben bé amb el pròleg, sinó que aquest se situa en la primera escena del segon acte, i és recitat per Palestrió, l’esclau que crearà gairebé tota l’obra. Al pròleg, també s’hi explica l’acció prèvia als fets que es representen i es crida l’atenció al públic per la seva actitud.

  També fa una utilització dels arguments plautins que estan inspirats en models de la comèdia nova grega. Ho podem veure en el transcurs de l’obra, ja que sempre fa la utilització del recurs còmic, sobretot a través de Palestrió, com per exemple quan s’inventa la germana bessona de Filocomasia.

  En aquesta obra podem veure personatges com:

  -El vell (senex): és el pare estricte i furiós, objecte de les burles de l’argument.
  -La matrona : mare de família que Plaute Presenta negativament. Té mal caràcter i malgasta diners.
  -El jove (adulescens): protagonista de les comèdies, eclipsat pel seu esclau. Sol estar enamorat d’una cortesana.
  -La jove (virgo): jove donzella que no apàreix molt en l’escena. Plaute la presenta plena de vicis, però molt enamorada.
  -L’esclau (servus): vertader protagonista, és el mentider, que enganya per aconseguir el que vol. Es burla de tothom i guia l’acció. És intel·ligent i els altres són titelles per a ell.
  -El soldat (miles): Plaute pretén ridiculitzar Els militars. El presenta fanfarró però en el fons és un covard i està faltat d’amants. El més important és el de “Miles Gloriosus”.

  Quelcom Plaute és un dels millors dramaturgs de la literatura grega, s’inspira en els autors de la comèdia nova grega , com per exemple Menandre. Podem veure en la seva obra Miles Gloriosus una de les seves obres més famosos, que no té cap preocupació moral, ja que el seu únic objectiu és divertir i fer riure al públic, veiem que Plaute potencia els personatges més còmics com ara l’esclau. El fet que les seves obres tinguessin tant exit es que eren comèdies fetes a imitació de la comèdia mitja i nova gregues (finals del s IV aC). L’acció es desenvolupa sempre a Grècia, la qual cosa significa transportar l’obra a mons exòtics i d’aventura, un món susceptible, amb personatges de nom grec i amb vestuari grec , tot i que les situacions descrites són típicament romanes.
  Així doncs, el principal objectiu de l’autor és fer riure, sense cap pretensió moralista. Tanmateix, descriu una vida de vici i llicència centrada en els grecs.

 2. Pingback: Dos mil dos-cents anys després de la mort de Plaute | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *