Referents clàssics a Marvel Comics

Hem fet apunts sobre la influència de la cultura clàssica en el cinema, els llibres, la pintura, l’escultura, l’arquitectura i fins i tot en la música. Però hi ha un altre art que deixem sempre de banda (i que personalment m’agrada molt) que també conté un món de referents clàssics, els còmics. En aquest apunt en concret em centraré en la companyia Marvel Comics, molt coneguda per les seves històries de superherois.

 

 

La companyia creadora de còmics coneguda amb el nom de Marvel va néixer a principis dels anys 40, i les aventures dels seus personatges es centraven en la segona guerra mundial. Poc a poc, i sobretot a la dècada de 1960 amb l’arribada d’Stan Lee i Jack Kirby a l’editorial, els nous herois començaren a rebre influència directa de diferents mitologies antigues, tot i que no es consideraven déus sinó éssers més avançats que la humanitat. El cas més conegut és el del déu nòrdic del tro Thor, que és famós a tot el món perquè només ell és digne d’aixecar el martell MJornil.

Però també trobem personatges inspirats en la mitologia grecorromana, com és el cas d’Hèracles, que va fer la seva primera aparició al primer número de la sèrie Journey Into Mystery Annual. Tot i que la seva història ha estat alterada, manté la seva essència. Aquest personatge es caracteritza per la seva força extrema, i sovint apareix acompanyat d’altres deïtats de la mitologia grecorromana o d’unes altres com la nòrdica. Però aquest no és l’únic cas en què un heroi mitològic grec passa a ésser un heroi de la vinyeta. També Aquil·les va ser la font d’inspiració per crear un nou personatge de Marvel Comics, encara que aquest personatge no és molt conegut ni té molta rellevància als grans esdeveniments de l’editorial.

També hi ha déus grecs representats en la vinyeta, com el déu de la guerra Ares, que essent creat per Stan Lee i dibuixat per Jack Kirby va aparèixer per primera vegada l’any 1969 en un còmic de Thor. Però Ares presenta una diferència amb els personatges anteriorment citats, i és que ell actúa com a enemic de Thor i Hèracles en nombroses ocasions.

El déu de la guerra Ares en una versió futurista en què utilitza armes de foc.

Què us sembla? Us agrada el món del còmic o no coneixíeu cap d’aquests personatges? Creieu que són fidels al mite? Podeu trobar algun altre personatge basat en la mitologia clàssica?

Carlos Thiriet, alumne de grec i llatí de Segon de Batxillerat

 

20 thoughts on “Referents clàssics a Marvel Comics

 1. Alba Zarcos

  Bonum Diem!
  A mi principalment m’agraden molt els còmics i el superheroes, jo dels que has dit coneixia d’escoltar els noms a tots.
  No són superheroes però surten a moltes pel·licules (sobre tot) i còmics els centaures.
  Ave!

 2. Carlos Garcia

  Salve!!
  A mi també m’agradan molt els còmics, pero no hi havia pensat mai en que estuguessin relacionats amb els referents clàssics.

 3. Mar Cruzcruzviladoms

  Xaipe!!
  La veritat és que no sóc fan dels còmics de Marvel; però si que n’he sentit parlar molt d’ells; ja sigui per pel·lícules, jocs… Tot i així, he de dir que la Dona Meravella, m’agrada moltíssim.

 4. Rita Traver

  Salve! a mi m’ha agradat sempre el món del còmic. El meu pare tenia moltíssims còmics Marvel a casa, li encanten. Jo era més de llegir Tintin o Astèrix i Obèlix, però de petita ell em llegia els seus i m’ho passava molt bé parlant de superherois antics amb ell. A més m’agrada molt la pel·lícula de Thor, així que segur que el còmic m’agradaria.
  Ave!

 5. Cèlia De los Heros

  Salvete!
  Personalment, a mi m’agraden molt els còmics, però mai he llegit cap de superherois. El que si que he vist són totes les pel·licules de Marvel, perquè casi cada any surten de noves. Justament ha donat la casualitat que quan va sortir la pel·licula de Thor, vaig anar a veure-la amb la Lidia. Ja fa uns anys d’això. No ens va agradar especialment perquè comparada amb les altres no és de les millors.
  Valete!

 6. David Plana

  salve!
  Jo sóc un gran fan de marvel i el seu contingut és molt interessant , però mai havia pensat que Thor , un dels meus super herois preferits, seria un personatge mitològic i m’ és satisfactori poder llegir un dels seus còmics com a treball per a l’escola , ja que a l’hora de fer el treball podria ser més divertit perquè tracta d’un tema divertit i d’interès.

 7. javier torres

  A mi personalment no m agraden els còmics però conec els còmics i les pel·lícules de Marvel sobretot gràcies al meu cosí que li encanta
  Sincerament només coneixia a Thor, no sabia que els altres personatges haguessin sortit als còmics.
  També Ajax un personatge mitològic grec que va lluita en la guerra de troya surt en algun còmic de Hulk de l’editorial Marvel comics

 8. marcos sanchez

  M’agrada molt, hem sembla molt interessant com utilitzen sers mitològics per crear personatges mes contemporanis.

 9. Nerea Pérez

  Salve!
  Jo no sóc molt fan del còmics en general mi tampoc de Marvel,però si que he sentit parlar sobre molts d’aquests herois com per exemple Thor o Ares, que sí sabia que actua com a enemic de Thor i Heràcles.

 10. Saül Elviera Morales

  El món del còmic m’ha agradat sempre però sobretot quan era més petit. A partir de segon de l’ESO vaig deixar de llegir còmics.
  No coneixia l’existència d’Ares per part de Marvel. Sempre m’he comprat còmics dels meus superherois favorits, com Spiderman, Hulk, Capità Amèrica…

 11. Lidia

  Salvete!
  Aquest article m’ha agradat perquè justament fa uns anys vaig anar amb la Cèlia a veure la pel·lícula i no hem va agradar molt, han fet millors pel·lícules. Mai m’he llegit un còmic de marvel però si que veig la majoria de les pel·lícules perquè m’agraden.

 12. Mikela Urciuoli

  M’agrada saber que hi ha moltes referencies clàssiques en el còmics per això, jo per fer la fitxa del còmic de Thor.

 13. Eloy Martinez Orozco

  A mi personalment no m’agraden els còmics, però ja sabia que existia Marvel. Els personatges de Marvel si què els conec, però no del còmic.
  Per exemple surten personatges grecoromans com és el cas d’Hèracles que es caracteritza per la seva força extrema, també Aquil·les que no és molt conegut ni té molta rellevància als grans esdeveniments de l’editorial, i per últim surten deus grecs com per exemple Ares (deu de la guerra).

 14. Maite Prats

  m’encanten els còmics i sempre e sabut que alguns còmics tenen referencies mítiques, i el que mes clar ho tenia era el de thor. E de dir que marvel sempre m’ha agradat.

 15. Santi García

  Aquests còmics son el que més m’agraden sobretot el de thor ja que m’ho he llegit i em va semblar molt interessant i recomanaria a tothom que ho llegeixi.

 16. Belén Romero

  No tenia ni idea que a Marvel hi te influencia de la cultura clàssica als seus còmics i pel·lícules, a partir d’ara m’hi fixar-e més.

 17. Guangzhen Ye

  Salve!
  Sincerament els còmics no són el meu, si sabia de la existència d’aquestes perquè he vist totes les pel·lícules que fins el moment han sortit. No m’he fixat en cap moment i tampoc m’he parat a pensar que alguns dels seus personatges tenien referències clàssiques.
  Per mi les pel·lícules són molt més entetingudes.

 18. Angelina Billar

  Ave!
  M’agarda moltíssim Marvel i els seus comics i pel·lícules, peró no m’esperaba en que persones com Stan Lee s’inspiraraven en la mitologia, molt interessant! Gracies!

 19. Mikela Urciuoli

  És genial adonar-te que en el que menys penses hi ha referències clàssiques. Vaig a buscar-ho per llegir-lo.

 20. Paula Gómez

  Mai he escoltat parlat , ni he vist còmics de Marvel , pero segurament siguin molt interessants .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *