Amb la crisi grega i el bombardeig de notícies sobre l’economia grega als mitjans de comunicació, la imatge que tenen els alumnes de grec ha canviat i no és tan fàcil com abans, tot i que necessari, mostrar la lluminositat de Grècia, bressol de la cultura occidental, de la nostra democràcia, pensament, …perquè som deutors amb Grècia.
Abans de començar amb la unitat sobre la geografia grega i parlar dels meravellosos paisatges grecs, lloc de mites i de viatges somiats, hauríem de reflexionar sobre la imatge que tenim ara de Grècia; si fem tot el possible per ajudar-la; per què l’hauríem d’ajudar. En definitiva, ara que tenim clar per què estudiar grec, cal plantejar-nos per què Grècia?
En primer lloc, us recomano, entre d’altres, de visionar l’entrevista que fa poc a Barcelona va fer el director de l’Ara, Carles Capdevila, a l’escriptor i cineasta, l’hel·lenista Pedro Olalla arran de la gira per donar a conèixer el seu últim llibre, publicat a Acantilado, Grecia en el aire, i després visionar una videoconferència del mateix Pedro Olalla amb els principals llocs de Grècia, la nostra herència cultural:
Xaipete,
Malauradament, durant els últims anys hem patit una greu crisi econòmica a Europa, i el nostre país s’ha vist molt afectat. Malgrat aquests anys tan difícils, sembla que ens estem recuperant, encara que hem perdut moltíssimes coses i els país ha donat un gran canvi.
Però, a diferència de nosaltres, a Grècia encara no han passat pel seu pitjor moment. Ara sembla que la situació s’ha estabilitzat, però recordo que durant l’estiu els informatius eren una pluja continua de notícies descoretjadores provenents de Grècia, sobretot referents a la seva economia i al puls que mantenia amb Alemanya (típic dels grecs barallar-se amb el més fort, com ja van demostrar a les guerres mèdiques). Però ni Varoufakis era Leònides ni Tsipras era Temístocles, i Merkel va passar sobre tots dos com un autèntic rei de Pèrsia.
Està per veure si el futur de Grècia avança pel bon camí, i a més hem d’afegir ara una nou crisi, aquesta vegada de refugiats, que fujen de la terrible guerra d’Orient Pròxim que està duent a terme l’Estat Islamic. Personalment, crec que la imatge de Grècia que s’ha creat els últims anys no és la que hauríem d’assumir. Però clar, és difícil pensar en aquest país com un gran centre cultural i l’origen de la nostra civilització, quan ells es troben en una situació gairebé inhumana en molts casos.
Sigui com sigui, de què Grècia mai recuperarà el seu antic esplendor n’estic absolutament segur.
Xaipe! 🙂
Les imatges que acompanyen la conferència de Pedro Olalla, imatges de les costes gregues, les illes, les runes… Són molt bones. Crec que Grècia és un dels llocs que has de visitar al menys una vegada a la vida, només veien aquestes imatges personalment desitjaria estar allà contemplant tots aquells paisatges. Els colors verds, blaus i blancs com molt bé ha explicat abans Lida són els que hi predominen; el mar, la vegetació i les cases i monuments.
Possiblement el politeisme( l’existència d’altres Déus) dels grecs i aquesta humanització dels déus, fa possible la recerca d’explicar el per què de les coses, de trobar veritats i acceptarles.
Diu molt també dels grecs que siguin els primers en reconèixer la democràcia, ja que com diu l’autor de la conferència vol dir que respecten la llibertat i igualtat dels homes. La idea de democràcia no només es va propagar per Atenes, sinó també per totes les illes de Grècia. La democràcia té per tant el seu origen a Grècia i el seu ideal s’ha extret dels seus origens, ja que a cap lloc a prosperat més que a l’antiguitat.
La tragèdia va ser també una gran invenció grega. Es representava als teatres i normalment es basaven en mites, la tragèdia et plantejava un conflicte però no l’acabava de resoldre. No només han aportat aquest gènere, sinó que han aportat molts dels gèneres que actualment són la nostre base.
Una altre aportació molt important dels grecs és l’alfabet del qual n’han derivat gairebé la totes les llengües europees que existeixen ara mateix. Per tant la podem considerar la llengua mare, ja que va tenir i encara té una gran influència.
Pot ser que no tots els origens es trobin a Grècia, però si una gran majoria de les ciències van néixer o van ser evolucionades en aquell territori. Les grans obres literàries provenen de gran filòsofs grecs. És curiós també, que encara ara el blat, el vi i l’oli, elements molt importants en la cultura grega antiga, siguin elements fonamentals en la nostra dieta.
També a Grècia trobem l’origen de l’esport, concepte que a la societat d’avui dia és molt important i que va començar allà també. No oblidem tampoc, la gran importància de l’escultura, la pintura i l’arquitectura grega.
La humanitat grega és el concepte que més ressalta d’aquesta societat, ens han aportat una actitud tolerant, la ciutadania, la ètica, la recerca de la vellesa, la pauGrècia ens ha donat les bases de tot el que som ara, per això Grècia!!!
Com que ara mateix estic fent lletres (grec i llatí) m’adono de que Grècia va tenir un paper decisiu en la manera que tenim de veure i entendre el món des de l’antiguitat fins als nostres dies.Tot i que Grècia sigui present en el nostre dia a dia, pot ser seria bo recordar-la molt més del que ho fem i menysprearla menys.
Vale:)
Χαιρετε,
Les crisis assolen tot tipus de realitat; psicològica, física, econòmica… gairebé sempre colpeixen sobtadament als més incauts, temorosos de no poder sortir-ne a temps, abans que tot col·lapsi, amb ells enmig de la lluita.
Tot i això, les societats no estan constituïdes únicament per aquests, doncs les pitjors situacions formen part d’una moneda, i tothom sap que aquestes peces de metall tenen dues cares, encara que de vegades no visualitzem cap diferència.
Amb Grècia i moltes altres civilitzacions passa el mateix, han passat de l’Olimp més alt, a l’Hades més profund. Els anys entre els dos nivells poden ser molts o pocs, al cap i a la fi, no té rellevància, acaben al mateix sac tots ells.
Les desgràcies ocorren, les persones moren, homes i dones perden la vida anterior a l’ombra pessimista. Grècia era un bressol, no cal especificar de què, ja ho sabem, doncs tenim una entitat davant que sempre ens recorda aquestes pervivències. Llavors, què hem de protegir? El patrimoni, les persones, els records… tot?
Què és tant important com per fer-nos aixecar del llit cada dia? Per què els grecs, un poble que potser no ha arribat a existir, han canviat tant amb el temps? La resposta és senzilla en el meu parer, tanca la maleïda pantalla i deixa anar tantes bestieses del teu sistema nerviós, les respostes són teves i només teves, mentre que les mans poden formar part d’un destí més enllà de la mera especulació.
ELS EFECTES DE LA GRÈCIA EN EL MÓN CONTEMPORANI
La civilització grega té una gran importància pel nostre món actual en un passat molt llunyà es van mostrar els avanços en diferents reats del coneixement; matemàtiques, filosofia,literatura, física, ingeniería, ciència,economia, art i més.
Les seves obres filosòfiques, científiques, matemàtiques, arquitectòniques i artístiques van ser el llegat per constituir la cultura del món occidental. Les concepcions dels grecs de veure les ciències com filosòfiques on explicaven fets de la natura amb arguments intel·ligents i clars.
Hi ha grans autors com Sòcrates,Plató i Zenó que avui en dia les seves obres filosòfiques es segueixen estudiant en universitats, i en la educació no obligatòria, batxillerat.
Després hi ha grans autors que van deixar una gran petjada en les matemàtiques, la física i la medicina com Aristóteles, Pitàgores, Arquimedes, Hipòcrates i Hereto.
En el àmbit de les arts, el teatre també va ser una gran herència cultural grega ja que es van crear les primeres comèdies i obres tràgiques i èpiques on els seus principals representants son Sófocles, Eurípides, i Aristófanes. Després, Grècia va destacar per les seves grans i magnífiques escultures amb escultors com Mirón i Fidias.
En el món dels esports van crear els Jocs Olímpics,eran unes competències en honor a Zeus i es representaven cada 4 anys. En la política, van ser els creadors de la democràcia i dels conceptes de ciutadà, el qual tenia la obligació de participar en la política de la polis.
“Grècia és la mare de la civilització occidental”. Per comprendre les claus de la cultura en la que vivim i entendre les principals característiques de la civilització occidental es important que coneixem bé els seus orígens i la seva evolució històrica. La major part de les coses en aquest món venen de Grècia.
Sovint oblidem la infinitat de coses meravelloses que Grècia ens ha aportat a causa de la terrible situació per la que està passant i, en general, la que tots estem vivint. Malgrat això s’ha de recordar que sense Grècia, possiblement seríem molt diferents. Li debem l’alfabet, és a dir, l’escriptura, els fantasiosos mites que van donar els seus fruïts en forma de literatura, moltes de les nostres paraules i inclús, el nostre principal mitjà polític, la democràcia.
De Grècia hem heretat sens dubte, la concepció de bellesa més fina i pura i molts gèneres artístics com poden ser les arts plàstiques (escultura, arquitectura…) com altres arts de caire lingüístic (relats, poemes, teatre…). M’agradaria destacar el teatre del qual hem extret un ampli gènere, la tragèdia.
Aquest petit-gran país, ha conformat també elements bàsics en la nostra dieta alimentària, aliments que consumim quotidianament com el oli o el vi, protagonistes en molts dels nostres dinars o sopars.
Personalment sóc conscient de tot el que dec a Grècia, lloc de trobada de diferents civilitzacions i creences, mare de la filosofia a la que tant estimem o almenys admirem…En poques paraules som el que som gràcies a Grècia, ningú sap si per bé o per mal però sóm descendents d’aquesta cultura i cal adonar-se’n.
Xaipe!
Tots sabem que la Grècia actual és ben diferent de la de dos mil·lenis enrere. A causa de la crisi econòmica, la imatge de Grècia com a gran centre cultural i origen de la nostra civilització sembla que s’ha oblidat. Però això és justament el que hauriem de tenir més en compte: precisament Grècia és l’origen de les matemàtiques, la filosofia, la literatura, la física, la ciència, l’enginyeria, l’economia i l’art, entre altres. Aquests coneixements són els que han influenciat en el desenvolupament de la cultura occidental.
Per exemple, els filòsofs grecs van ser els primers en justificar els fenòmens de la natura de manera raonada. Van ser els primers en passar d’una explicació del món mítica a una justificació racional de tot el que ens evolta: van posar els fonaments del que avui coneixem com a ciència empírica.
En la política, els grecs van posar les bases del sistema democràtic: l’elecció de càrrecs públics, la rendició de comptes i la igualtat de tots els ciutadans envers les lleis.
El cànon artístic també es basa en la cultura grega: la pintura, l’escultura, l’arquitectura, els temples grecs, la ceràmica, el teatre (les comedies i les tragèdies), etc.
Tampoc podem oblidar grans matemàtics com Pitàgores i Arquímedes i els seus teoremes, que tant han influenciat en les matemàtiques.
En l’àmbit de l’esport trobem els Jocs Olímpics. Els grecs van ser els primers en celebrar-los en honor a Zeus. Es celebraven cada quatre anys i la primera ciutat en celebrar-los va ser Atenes. I avui en dia es segueixen celebrant!
Aquestes són algunes de les raons per les quals Grècia va ser i és tan important. Grècia és l’inici de la nostra cultura i la nostra civilització i això ens ha influenciat en tots els àmbits. És l’origen del món occidental.
XAIPETE!
Per què Grècia?
A Grècia ara, s’està millorant la situación que fins fa res, veiem diàriament al telenotícies, però a Grècia hi debem molt, ja que gràcies a ells, moltes de les coses del món actual són com són.
Gràcies a Grècia i a la seva situació geográfica, va augmentar el comerç i a base de llegendes, mites i més que s’escoltaven, aquests van començar a tenir dubtes i va començar a escoltar-se la paraula filosofía.
Grècia ens ha aportat moltíssimes coses bones, com ara nous sistemes de govern polític com és la democràcia i creació del vot de la población per escollir un representant polític.
Grècia ens va aportar a la societat mundial actual nous coneixements tecnològics, filosòfics, científics, astrològics, geogràfics, matemàtics…
Acualment, en sabem de molts filòsofs de la antiga societat grega de fa milers d’anys, sobre el S. VI a.c Aristòtil o Pitàgores, els que van donar un gran avenç en la matemática i la física que fan molt més senzill les nostres “mates” i fisíques d’ara. O Sócrates o Plató, en l’educació.
Els jocs Olímpics que es celebren mundialment, va ser creats a Grècia en honor al déu dels déus i del cel Zeus.
També, per últim, però no per això menys important, a Grècia van nèixer grans mites artítics, creadors de escultures i arquitectures ara conegudes, el fet del “cànon de bellesa” on Afrodita, desea de la bellesa a la mitología era el més esculpit.
Vull dir per últim que el vídeo que vam veure a classe va ser un documental informatiu molt, útil, on aparèixia el fet del mite al logos ( pas de l’irracional a lo racional), la mitología grega, gastronomía mediterrània…
Després d’haver vist el vídeo, sembla mentida la de coses que ens pensem que sabem però no arribem a saber. Potser reia que sabia alguna cosa sobre Grècia, però després d’haver vist el vídeo. he comprovat que no sabia res.
Les imatges que s’anaven mostrant al llarg del vídeo em semblen precioses. Tal i com hem parlat en e classe, els colors són característics; blau, blanc i verd. A mesura que vas veient el vídeo i vas sentit la infromació que et va donant Perdo Olalla, vas donan-te compte que la Grècia que surt per les telenotícies malauradament aui dia, no és pas tot el que es tindria que saber sobre Grècia, sinó que tot el meravellós que pot arribar a ser també és important.
La nostra civilització és així ja que de Grèica, hem heretat moltíssimes coses; com la bellesa i la tragèdia, com ha dit la Júlia. La més important, però, penso que és la bellesa; ja que saber observar alguna cosa des de la part de la bellesa encara que no sigui la imatge que es vol donar a veure o es veu (en aquest cas Grèia).
Hauriem d’ajudar a Grècia ja que en les darreres setmanes només feig que males notícies i desgràcies sobre ella en el telenotícies, i si, està clar, està malamwent. Però penso que se’n sortirà si tots posem de la nostra part i col·laborem.
Crec que viatjar per Grècia ho hauriem de fer tot el món i no per visitar una ciutat més, sinó per saber-ne una mica més sobre el nostre passat i poder observar la meravella dels paisatges que hi ha, que pelv que he observat en el vídeo, són fantàstics.
Salve!
En els últims anys, Grècia ha patit una situació no gaire favorable envers l’economia del país i a Europa s’ha notat. Però, hauriem de donar-li les gràcies a Grècia per totes les coses que ens han aportat a la nostra cultura. Ens ha aportat una dieta mediterrània que ha aportat uns ingredients i unes costums. Ens ha aportat també una mitologia, una història i una política que poc a poc en anat formant el nostre país i segurament molts d’altres del món. També ens ha aportat uns gèneres literaris que ha format artistes, escriptors i poetes al llarg del temps. Grècia ens va aportar la primera grmàtica que desde allí es van anar construint altres gramàtiques fins arribar a la que tenim avui dia i que ens fa entendre les llengües. Grècia també ens va aportar una democràcia, és a dir, una llibertat, una igualtat que al llarg del temps han estat molt lligades i no sempre s’ha mantingut però encara i així els primers que ho van proclamar van ser els grecs.
Per tot això i totes les coses que els grecs han aportat a la nostra cultura i la nostre manera de viure hauriem de deixar de veure Grècia com un país enfonsat i veure’l com un país que va innovar tot el que abans no s’havia fet i que ens va donar l’oportunitat d’avançar com a societat.
Un vídeo increïble, un poema audiovisual, apoteosi de la civilització grega.
Però m’agrada molt quan la gent de diferents països honoren la cultura de cadascú en tot el que importa .. tot el que promou la pau i la felicitat per a l’ésser humà, com a veritable art i la ciència en benefici de tota la vida a casa nostra.
Aquesta secció reuneix, a manera d’arxiu, diverses reflexions que, sobre la difícil situació que viu Grècia. Han sorgit a Atenes, del contacte diari amb el carrer, amb l’abús, amb la mentida, amb la passivitat, amb la impotència i amb la injustícia.
Afortunadament, han trobat ressò en nombrosos racons del ciberespai, han corregut de bloc en bloc, han arribat als mitjans “oficials” i, en ocasions, han tornat en forma de petits missatges per donar la més profunda alegria que pot rebre qui posa per escrit un pensament: la de saber que hi ha algú, en algun lloc, que agraeix llegir-lo. Tots aquests testimonis -els que donen suport i els que critican- ajuden a comprendre millor el món en què vivim. Per això val la pena escriure.
Xaipe..
Grecia, UN LUGAR, UNA SENSACIÓN…y no es solo una sino millones que corren por uno mismo, cuando descubre, analiza, ve, persive, y siente a Grecia tal como es y como fue (que es lo mas sorprendente).
Grecia, un lugar enorme, histórico, golpeado, roto, inteligente, mitológico, un lugar que te recibe y te enseña. Toda historia contada proviene de Grecia, toda enseñanza viene de los sabios que habitaron Grecia, todo aprendizaje tiene que tener un poco de actitud griega, el mundo necesita mas sentimientos antiguos griegos, dejando de lado su actitud machista, porque es algo que muy pocos aceptan en este siglo.
La democracia, libertad para expresarse, todo eso que apreciamos hoy, surgió de Grecia.
Creo que Grecia tiene lo mas lindo de investigar, su antigua mitología, y me niego a creer que nunca un dios griego aya bajado a la tierra, ya sea a condenar, a juzgar, a hacer milagros, etc. yo creo en todo eso y mas.
Grecia, un lugar natural, con belleza plena, con belleza poética, descrita por poetas sabios, importantes, inimaginables hoy en día, ya sea por esta nueva realidad o por indirectas futuristas que nunca llegaran a ser como el lindo pasado.
Se hablar gracias al alfabeto griego, leo la exquisita literatura griega, escucha armónica música griega, mucha cultura brutal para apreciar en Grecia, sin embargo nunca se puede ver del todo, pues ya es pasado lo mejor.
La mayoría de palabras que uso a diario son de origen griego, y eso es tan sorprendente, como ponerse a pensar en que pensaban o como calculaban que nombre poner a cada objeto, situación, cosa, hecho, etc.
Grecia es vital, sabia y memorial…gracias por tanto..
Gracias por el deporte, por la belleza, por lo que se, por las ruinas que dejaste para poder apreciarlas hoy en día, gracias por tus obras, por tu arquitectura, gracias por la delicadeza del cuerpo de las estatuas, gracias por las historias, gracias por ser historia.
Xaipe!
Desgraciadament, avui en dia tenim una mala imatge de Grècia amb totes les noticies que escoltem en l’actualitat, però no sempre ha estat així, i de fet, hem d’agrair molt a la civilització grega, ja que sense ella no seriem com som ara.
Per començar, hem d’admirar els seus paisatges que es poden veure al documental de Pedro Olalla, que vam visionar a classe. Són molt bonics i sincerament algun dia m’agradaria poder visitar Gràcia i poder veure tots aquests paisatges en primera persona.
Grècia ha destacat sempre en molts àmbits, i a continuació vull comentar els més importants:
Per començar, en l’ambit polític: els grecs van implantar les bases del sistema democràtic, que va tenir com a idea la llibertat i la igualtat del poble. També hem heretat el concepte de ciutadania dels grecs.
En l’ambit de les arts: A partir del s.XV, Grecia es va omplir de teatres, per cert, sabíeu que la paraula ‘teatre’ significa ‘’lloc per veure’.
També hem de destacar aquesta cultura per les seves escultures, ceràmiques, pintures…
La filosofia va ser inventada a Grècia, i grans filòsofs van viure i van reflexionar a Grècia. Per aquest àmbit Grècia va ser molt important i com a tot, aquesta cultura a deixat una gran herència en la filosofia.
Grècia també va destacar en els esports, com ara, van inventar els Jocs Olímpics en honor a Zeus,
Cal dir que a Grècia també van viure grans matemàtics com ara: Pitàgores i Arquímedes i els seus teoremes que avui en dia són bàsics en les matemàtiques.
En altres àmbits també ha estat una gran influencia aquesta civilització, com ara en el periodisme (que és precisament el que vull estudiar jo), ja que Heròdot va ser el pare de la història, considerat també pare del periodisme. També en la llengua, en les creences, el politeisme…
Per aquestes raons i moltes més que no cabrien en un sol comentari, podem dir que Grècia és una font de riquesa per la nostra civilització i no em puc ni imaginar com seriem avui en dia sense la seva herència.
Amb tot el que li està passant ara a Grècia, sembla que ens haguéssim oblidat de tot el que, aquesta civilització, ha fet per nosaltres fins avui dia.
L’alfabet, la democràcia, les matemàtiques, l’art, la mitologia i fins i tot la filosofia és el que li devem a Grècia. Com seríem si no haguéssim heretat totes aquestes coses tan importants, que avui dia i des de fa segles hem utilitzat per endur endavant la nostra cultura?
No hem d’oblidar-nos del terrible moment pel qual està passant Grècia, però tampoc hem d’oblidar que sense tot el que ens ha donat, potser estaríem molt enrederits i no tindríem tanta facilitat per entendre i comunicar-nos amb altres països que, deixant de banda l’idioma, som capaços de trobar moltes semblances, sigui en l’abecedari o amb la religió i les creences.
Hauríem d’intentar ajudar, ni que sigui amb el més mínim, perquè és una pena que amb el bonic que és i amb tota la història que té aquest país, s’estigui formant aquesta mala imatge que ens fa oblidar tot el que ens ha donat.
Xaipete,
Desafortunadament Grècia des del 2010 ha patit una forta crisi econòmica i financera com a conseqüència de l’especulació bancària i que encara es manté en l’actualitat. Aquesta conseqüència ha estat causada pels anys de despeses no controlades, les facilitats per a obtenir crèdits i els fracassos a l’hora d’implementar reformes financeres van deixar Grècia greument exposada a la crisi econòmica global. La nostra civilització avui en dia desgraciadament, també pateix una crisi, ja que durant els últims anys hem patit una greu crisi econòmica a Europa i nosaltres ens hem vist bastant afectats. Però per sort, estem recuperant les pèrdues anteriors i sembla que encara podem tirar endavant, que a diferència de nosaltres, Grècia ha passat per uns dels seus pitjors moments en la seva història econòmica. Però, encara segueix la por i la desconfiança que aquesta crisi a Grècia no acabà bé està tenint una influència negativa en les borses mundials, especialment en l’espanyola, ja que hi ha qui diu que el problema es podria estendre a l’estat espanyol.
La imatge de Grècia que s’ha creat durant aquests últims anys no és la que hauríem d’assumir. Hem d’adonar-nos compte de tot el que arriba amagar, de totes les meravelles que oculta, que en són infinites. Grècia és un país amb un gran centre cultural increïble.
Si ens fixem interiorment en el país, en el que va crear, realment Grècia és un gran tresor en el món, fins i tot des del meu punt de vista una gran meravella. Devem tot als grecs. Moltes de les coses que avui en dia hem pogut exercir ha sigut gràcies a ells, com per exemple la democràcia, que seria del món sense aquest concepte, sense la versàtil literatura, l’ALFABET,… Generalment hem heretat un munt de coses que sens dubte no em de deixar escapar, ni deixar de banda.
Personalment m’encetaria visitar algun cop aquest país, sincerament penso que qualsevol persona li agradaria visitar algun cop Grècia, ja sigui per la seva gran gastronomia, per les seves grans atraccions turístiques, per la seva gran diversitat natural i com no per la seva gran i vasta historia i cultura.
Espero que Grècia recobri el seu antic esplendor com anteriorment i no es vegi tant afectada per l’especulació bancària, ni pels fracassos d’implantació de reformes financeres, ni per res.
Pingback: Helena de Troya, de J.K.Harrison (2003) | La cinta de Νίκη
Xaipe!
A Grècia ara, s’està millorant la situación que fins fa res, veiem diàriament al telenotícies, però a Grècia hi debem molt, ja que gràcies a ells, moltes de les coses del món actual són com són.
Gràcies a Grècia i a la seva situació geográfica, va augmentar el comerç i a base de llegendes, mites i més que s’escoltaven, aquests van començar a tenir dubtes i va començar a escoltar-se la paraula filosofía.
Grècia ens ha aportat moltíssimes coses bones, com ara nous sistemes de govern polític com és la democràcia i creació del vot de la población per escollir un representant polític.
Grècia ens va aportar a la societat mundial actual nous coneixements tecnològics, filosòfics, científics, astrològics, geogràfics, matemàtics…
Acualment, en sabem de molts filòsofs de la antiga societat grega de fa milers d’anys, sobre el S. VI a.c Aristòtil o Pitàgores, els que van donar un gran avenç en la matemática i la física que fan molt més senzill les nostres “mates” i fisíques d’ara. O Sócrates o Plató, en l’educació.
Els jocs Olímpics que es celebren mundialment, va ser creats a Grècia en honor al déu dels déus i del cel Zeus.
També, per últim, però no per això menys important, a Grècia van nèixer grans mites artítics, creadors de escultures i arquitectures ara conegudes, el fet del “cànon de bellesa” on Afrodita, desea de la bellesa a la mitología era el més esculpit.
Per últim que el vídeo que vam veure a classe va ser un documental molt útil, on aparèixia el fet del mite al logos ( pas de l’irracional a lo racional), la mitología grega, gastronomía mediterrània… coses que ens sonaven amb la filosofía i que ens han ajudat a entendre millor aquests conceptes.
Xaipe!!
La veritat és que el que conec de l’actual Grècia és molt poc, crec que si més de l’antiga Grècia que la de l’actual però buscant informació per internet he pogut fer-me una petita idea de la situació política per la qual està passant. La principal causa de la crisi que està patint Grècia és causada per un deute d’aproximadament 320.000 milions d’euros que el país no està en condicions de pagar. Durant molts anys gastava més diners dels que produïa i finançant aquesta despesa a través de préstecs. Tot això sumat a problemes de corrupció reconeguts per la mateixa Grècia, això va acabar provocant un dèficit molt superior al 3% del PIB previst en les regles de moneda comuna.
Encara i les dificultats que té la Grècia actual econòmicament i políticament, és un lloc amb una gran cultura i amb la majoria de les herències del món grec antic. Això dona gran importància, ja que és on es troben els primers arquitectes, escultors i l’origen de l’art per les noves innovacions que va aportar.
Χαιρετε!
Per desgracia la Grècia actual que coneixem, no te gaire a veure amb la Grècia de l’antiguitat, actualment aquesta gran civilització pateix una grandíssima crisi econòmica sent el país que en pitjor posició econòmica esta de tota Europa. Però la cultura de Grècia, es l’origen del món actual, es l’avia de la nostra civilització. La cultura grega ha evolucionat al llarg de milers d’anys des del seu inici amb les civilitzacions minoica i micènica. Una de les coses més importants que ens han deixat els grecs ha sigut la filosofia, que va néixer a la illa de Milet, la majoria de les tradicions filosòfiques occidentals s’iniciaren a la Grècia Antiga al segle VI aC. Els primers filòsofs s’anomenen presocràtics, ja que varen viure abans de Sòcrates. Dels presocràtics, només conservem fragments dels seus escrits originals, en alguns casos només una única frase. Un nou període per la filosofia es va iniciar amb Sòcrates. Com els sofistes, varen rebutjar completament les especulacions físiques amb les quals els seus precursors s’havien complagut i féu dels pensaments i opinions de la gent el seu punt de partida. Els pensaments de Sòcrates varen ser unificats per Plató, qui els va combinar amb molts dels principis establerts per filòsofs anteriors. Aristòtil va ser u el deixeble més important de Plató i va compartir amb el seu mestre el títol de filòsof més gran de l’antiguitat; però, mentre que Plató havia intentat aclarir i explicar les coses des del punt de vista suprasensual de les formes, Aristòtil va preferir començar pels fets donats per l’experiència. A més d’aquests filòsofs importants, altres escoles filosòfiques es desenvoluparen a Grècia durant l’edat antiga, com ara l’estoïcisme, l’epicureisme, l’escepticisme i el neoplatonisme. Una altre són les Matemàtiques, on destaca Pitàgores per el seu teorema de Pitàgores; El teorema de Pitàgores estableix que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets (els costats que formen l’angle recte) és igual al quadrat de la hipotenusa (l’altre costat). L’arquitectura de l’antiga Grècia va fixar les bases de l’arquitectura del món occidental durant segles. L’art grec mostra molt poc d’interès per l’espai interior. Els edificis més importants, els temples, es caracteritzen per la seva gran simplicitat amb només una sala allargada i un pòrtic. Aquesta senzillesa es veu també reflectida en l’estructura, que serà sobre columnes. Els grecs donen un tractament harmònic a tots els seus edificis, que estan basats en la repetició sistemàtica d’uns elements: la columna i l’entaulament. L’educació Per a estar preparats per al servei militar, els homes practicaven exercici físic cada dia. Totes les ciutats estat tenien, almenys, un gimnàs, un edifici per a practicar exercici físic, una pista per a córrer, banys públics, una sala de lectura i un parc. En la majoria de les ciutats (tret d’Esparta), els gimnasos eren exclusius per als homes, i els exercicis, els practicaven sense roba. Els festivals eren un esdeveniment d’entreteniment i cultura. Els déus eren honorats amb música, teatre i poesia. Els atenesos deien tenir una festivitat cada dos dies. Els esdeveniments panhel•lènics es realitzaven a Olímpia, Delfi, Nema i Ístmia.Per a la majoria dels grecs d’aleshores l’educació era privada, tret d’Esparta. (No obstant això, durant el període hel•lenístic, algunes ciutats estat van establir escoles públiques). Només les famílies riques podien pagar un mestre. Els nens aprenien a llegir, a escriure i a memoritzar les obres literàries. També aprenien a cantar i a tocar un instrument musical; també eren entrenats com a atletes i soldats. No estudiaven per aconseguir una feina, sinó per ser ciutadans eficaços. Les nenes també aprenien a llegir, escriure i a realitzar operacions aritmètiques simples, per administrar llurs llars. Després de la infantesa, però, ja no rebien educació. Un petit nombre de nens continuaven amb l’educació després de la infantesa. En l’adolescència, estudiaven filosofia com a guia moral i retòrica per fer discursos persuasius en les corts de l’assemblea pública. Durant el període clàssic, aquest tipus d’entrenament era indispensable per a tots els joves. Un element important de l’educació dels adolescents era la relació amorosa que mantenien amb un home major, llur mentor. L’adolescent aprenia del mentor, observant les seves activitats polítiques a l’àgora, li donava suport en la realització de les seves tasques públiques, s’exercitaven físicament al gimnàs i assistien als simposis. Els estudiants més rics continuaven llur educació en una universitat a les ciutats més grans. Aquestes universitats eren organitzades pels famosos professors de l’antiguitat. Algunes de les universitats més importants d’Atenes eren el Liceu i l’Acadèmia. I tot això es una petita mostra de l’origen de la nostra cultura actual, son els creadors de la civilització actual.
Molt bon auqest video de Pedro Olaya ,a deixdat clara la pregunta de ,per què Grècia .Grècia a influènciat molt el nostre món actual,ja que ho podem veure en tots els aspectes.Encara que s’ha de dir que Grècia ja no és la mateixa ,tot i que perviu la seva essècia .Grècia ens a deixat coses primordials,que basicament sense elles potser el nostre món actual no hagués evolucionat,Grècia a sigut un motor vital ,per tal de que la nostre civilització avances de la manera que ho ha fet.Podem dir que Grècia a sigut el gènesi de tot ,l’origen del que avui en dia coneixem.
Quan parlem de Grècia ,parlem de una societat que han fet que desenvolupar-nos ja que ens a ajudat a pensar amb la seva filosofia ,ja que ens hem anat fent savis gràcies a la filosofia creada per els grecs.Dins d’questa filosofia tambè trobem grans filòsofs como Plató ,Socràtes,Parmenides ,Heràclit….i molts més que han tingut una gran influècia.Tambè ens ha deixat un legat tan gran com la democràcia ,que qa significat tot.Grècia en a deixat coses icompatables.
Tot i que ara la seva situació no és millor ja que esta patint greus problemes ,semble ser que mica en mica es va aixecan ,a viscut moments de insatisfacció ja que l’economia no esta passant per el millor moment .Això no treu que Grècia a deixat una gran petjada molt positiva en el món actual,tot i el mal moment Grècia sempre tindrà una gran importància.
Aquest vídeo ha fet una reflexió il·lustrada d’un tema que no pot ser discutit. Durant molts anys Grècia va ser l’epicentre cultural més important de l’antiguitat. Per mi Grècia es on les meves novel·les clàssiques tenen lloc i principalment per aixo per mi Grècia es un lloc molt especial que m’agradaria visitar. Però deixa’n de banda el tema literari, Grècia té una gran importancia, ja que ens va deixar com herència una cultura espectacular que va des de la literatura fins a la filosofia, una manera de comerciar, unes construccions arquitectòniques espectaculars i un sistema polític digne d’admirar i no només d’admirar. Grècia va ser tan important que va ser imitada per moltes cultures com la cultura Romana i gràcies a aixo la cultura Grega ha arribat a nosaltres d’una manera o altra. Tindríem que canviar la pregunta, ja que la importància de Grècia es indiscutible i fora de tota dubte, la pregunta hauria de ser: Per què NO Grècia?
Bon dia!
La meva visió sobre Grècia és molt bona, ja que tot el que te aveure amb ella m’agrada molt.
Des de fa ja bastant un dels meus somnis que penso complir és anar a Grècia. I ara que estic fent el batxillerat humanístic tinc més ganes encara.
M’imagino Grècia una illa molt blanca i bonica plena de ruines i històries noves per descobrir.
M’agradaria anar sobretot perque és el lloc on es va formar la base de la nostre societat, té molta història molt important sobre la humanitat.
Molts llocs han imitat la cultura de Grècia per la seva importància.
També m’agradaria anar perquè vull veure les seves construccions ja que em semblen espectaculars.
Jo crec que Grècia és un dels llocs més interessants per visitar.
Χαιρετε,
Com t’imagines Grecia?
Aquest video de Pedro Olaya ens deixa clarisim el per què de Grecia, simplement per tot el que ens ha donat . Tot i que l’actual Grecia no és com la d’abans hi ha coses que es tatuei sense tinta i que per tant, la seva esència previu. La situació a Grecia actualment és millor que la que veiem per las noticies fa uns anys tot i que com ja he dit no es el que era. Durant els 16 anys de la meva vida he tingut la sort de poder fer viatjes i alguns a molts quilometres i hores d’avió d’aquí. Grecia és un dels viatjes que tinc pendent. M’imagino Grecia com una illa paradisíaca amb platjes i runes i mil racons per descobrir. No només és ric en platjes o monuments sino tumbé en cultura. Es la base de molta de la nostre d’avui en dia, per això vull anar a descobrir aqueça ric paradis.
Χαιρετε!
Sincerament, mai m’havia interessat la cultura clàssica abans de començar Grec i Llatí a l’IPM però cada dia ,com n’aprenc més, ara puc arribar a sentir curiositat i sobretot admiració per aquestes civilitzacions. Crec que Grècia conserva moltíssima de la nostra cultura actual i encara que ara no sigui una ciutat com la que era abans jo la tinc visualitzada com un lloc turístic perfecte. La ciutat que més es veu , ja que es la capital, és Atenes i a mi m’encanta l’estètica. Sense dubte ho tinc apuntat com un futur lloc per passar unes vacances.
Desde petits ens mostren que la societat Grega i en general les clàssiques son una societat antiga, morta. Sens dubte no és així, la pervivència del Grec és pot demostrar masses vegades com per negar-la, està per tots els llocs i la gent ni s’hi fixa.
Moltes vegades he hagut de sentir (la majoria de vegades venint de gent adulta malauradament) : Pfffff, perquè estudies Grec i Llatí? Són llengües mortes. Sempre responc (amb un to enfadat, no puc evitar-ho): Tot prové d’ells, m’agrada saber l’origen de les coses, el perquè de com vivim d’una determinada manera i el perquè han tingut tanta pervivència, perquè la tenen. Per tant, si hi ha pervivència mínima d’una cultura aixó vol dir que no està morta per res.