Els alumnes de grec, quina imatge tenim de Grècia?

Amb la crisi grega i el bombardeig de notícies sobre l’economia grega als mitjans de comunicació, la imatge que tenen els alumnes de grec ha canviat i no és tan fàcil com abans, tot i que necessari, mostrar la lluminositat de Grècia, bressol de la cultura occidental, de la nostra democràcia, pensament, …perquè som deutors amb Grècia.

Abans de començar amb la unitat sobre la geografia grega i parlar dels meravellosos paisatges grecs, lloc de mites i de viatges somiats, hauríem de reflexionar sobre la imatge que tenim ara de Grècia; si fem tot el possible per ajudar-la; per què l’hauríem d’ajudar. En definitiva, ara que tenim clar per què estudiar grec, cal plantejar-nos per què Grècia?

En primer lloc, us recomano, entre d’altres, de visionar l’entrevista que fa poc a Barcelona va fer el director de l’Ara, Carles Capdevila, a l’escriptor i cineasta, l’hel·lenista Pedro Olalla arran de la gira per donar a conèixer el seu últim llibre, publicat a Acantilado,  Grecia en el aire, i després visionar una videoconferència del mateix Pedro Olalla amb els principals llocs de Grècia, la nostra herència cultural:

29 thoughts on “Els alumnes de grec, quina imatge tenim de Grècia?

 1. Maryama

  Xaipete!
  La Grècia moderna té les seves arrels en la civilització de l’Antiga Grècia, sovint considerada el bressol de la cultura occidental i, com a tal, el lloc de naixement de la democràcia, la filosofia occidental, els Jocs Olímpics, la literatura occidental, la historiografia, les ciències polítiques, els principis científics i matemàtics i el teatre.La Grècia moderna va establir-se el 1830, després de la revolta independentista victoriosa contra l’Imperi otomà.
  Ens referim a Grècia com a una societat que ens fet que desenvolupar-nos ja que ens a ajudat a pensar amb la seva filosofia, ens hem anat fent savis gràcies a la filosofia creada per els grecs. Dins d’questa filosofia tambè trobem grans filòsofs como Plató ,Socràtes,Parmenides ,Heràclit….i molts més que han tingut una gran influècia. Tambè ens ha deixat un legat tan gran com la democràcia ,que qa significat tot.Grècia en a deixat coses icompatables.
  Aquest vídeo ha fet una reflexió molt bona. Durant molts anys Grècia va ser l’epicentre cultural més important de l’antiguitat. Per mi Grècia es és un que sempre he volgut visitar, però encara no he tingut l’oportunitat d’anar-hi.

 2. Edgar.Alvarez

  La civilització grega té una gran importància pel nostre món actual ja que s’han avançat en coneixements com: matemàtiques, filosofía,literatura, física, ingeniería, ciència,economía, art i més.

  Les seves obres culturals van ser el legat per constituir la cultura del món occidental. Els grecs veien les cienies com a filosofía i havia una llibertat de pensament liberal.

  Després hi han grans autors grecs de diferents arees de la cultura com: Aristóteles, Pitàgores, Arquimedes, Hipòcrates i Hereto,Sòcrates,Plató i Zenó

  En el àmbit de les arts, el teatre també va ser una gran herència cultural grega ja que es van crear les primeres comèdies i obres tràgiques i èpiques.

  Grècia va destacar per les seves grans i magnífiques escultures amb escultors com Mirón i Fidias.

  En el món dels esports van crear els Jocs Olímpics en els quals donaven honor a Zeus i es representaven cada 4 anys.

  En la política, van ser els creadors de la democràcia i dels conceptes de ciutadà,.

  Com be diu:“Grècia és la mare de la civilització occidental”.

 3. Marta Ruiz

  Xaipe!!!
  Grècia es un país sobirà que forma part de la República Helènica , membre de la Unió Europea. En el país viuen alrededor de onze millons d’habitants que conformen una societat molt homogènia, on la majoría parla l’idioma grec i practica el cristianisme ortodox. Atenes, la capital, es la ciutat més poblada del país. Altres ciutats com Salònica, El Pireu, Patras, Iràklion i Làrisa , són centres polítics, económics i culturals a nivell regional.
  Cal ajudar a Grècia ja que estàn passant un moment molt dur, fer voluntariat internacional o participar a les diverses campanyes que s’estan gestant al país són algunes de les opcions per implicar-se en la defensa dels drets de les persones refugiades i immigrants. Cada vegada més ciutadans truquen o escriuen a ONGs i a ajuntaments preguntant com ho poden fer per ajudar els refugiats. Com més imatges arriben, més augmenta la solidaritat, i les centraletes d’algunes entitats ja estan col·lapsades. Fins ara Mariano Rajoy s’ha negat a acceptar més de 2.749 refugiats, però durant la primera meitat de l’any el ministeri de l’Interior ja havia rebut 6.202 sol·licituds d’asil. Tanmateix, cal preparar el país per acollir un nombre considerable de refugiats, que encara no s’ha xifrat. Hi han algunes claus per saber què està fent Catalunya i què pots fer tu per començar a ajudar des d’ara mateix:
  -Si ets de Barcelona, escriu a ciutatrefugi@bcn.cat
  http://www.bcn.cat/novaciutadania/arees/ca/acollida/saier.html

 4. Oussama

  Xaipee!!

  Estem espantats amb el que està passant a Grècia, el seu deute vertiginosa, la seva anarquia política, la seva empobriment paorós i l’ascensió dels extremismes feixista i comunista en les seves últimes eleccions, creuen que la sortida d’aquest país de la moneda única, i fins i tot de la Unió Europea, és inevitable i fins necessària. Jacqueline de Romilly mostra que a Grècia van néixer, o van cobrar una realitat i dinamisme que mai van tenir abans en la vida social de poble algun, els factors determinants del progrés humà, com la democràcia, la llibertat, el dret, la raó i l’art emancipats de la religió, les nocions d’igualtat, de sobirania individual, de ciutadania, i una manera absolutament nova de relacionar-se l’home amb el més enllà i amb els déus, a més, per descomptat, d’una idea de la bellesa i de la lletjor, de la bondat i la maldat, de la felicitat i la dissort, que, tot i que amb els inevitables matisos i adaptacions que ha anat imposant la història, segueixen vigents. , Grècia no pot deixar de formar part integral d’Europa sense que aquesta es torni una caricatura grotesca de si mateixa, condemnada al més estrepitós fracàs. Europa va néixer allà, al peu de l’Acròpolis, fa 25 segles, i tot el millor que hi ha en ella, el que més aprecia i admira de si mateixa.

 5. Arnau Torres Nadal

  Grècia, per alguns, la perla de la mediterrània. Les seves platges d’aigua turquesa, les petites illes que complementen el mar Egeu, els magnífics relats mitològics…
  En el documental que ens han proporcionat en el bloc, fan referència als deus de la mitologia greca. Foren creats per Hesíode quan va escriure la Teogonia. No només per això, també hem de pensar en que un gran nombre de noms de déus, éssers mitològics, noms de títols de relats com L’odissea… Han quedat gravats en moltes expressions que tenim avui en dia en el nostre llenguatge. Alguns exemples seien quan a una persona li diuen despectivament: harpia, cèrver, ser una quimera…
  És una llàstima la situació econòmica que està patint Grècia actualment. Jo crec que és molt important conservar i preservar allò que és culturalment valuós. És cert que ningú esta disposat a donar allò del que en te poc com és el cas dels diners a Europa. Fins i tot, Europa, prové del grec i significa dona de rostre ample. Penso realment que la situació econòmica de Grècia no és tant pobre que no poden mantenir com haurien les seves joies. Europa hauria d’intervenir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *