Referents relacionats amb la ciutat d’Olímpia

CIUTAT AL PELOPONNÈS ON VAN SORGIR ELS JOCS OLÍMPICS AL 776 a. C., JOCS OLÍMPICS DE L’ERA MODERNA, MARCA DE MÀQUINES D’ESCRIURE, MARCA ESPANYOLA DE BICICLETES I EQUIP DE FUTBOL DEL PIREU (ATENES)

A veure si saps per què els jocs olímpics es diuen encara així? Per què els déus grecs són olímpics? Què és un gol olímpic? i què vol dir olímpic, olímpicament…?

Francesc Franquet Yerro

18 thoughts on “Referents relacionats amb la ciutat d’Olímpia

 1. Raquel Martínez

  Xaipe!
  Olímpia és una ciutat de la Grècia meridional, concretament a la Èlida, a nord-est del Peloponnès. És la seu dels jocs olímpics els quals es fan en honor al déu Zeus.
  La primera olimpíada va ser al 776aC, encara que abans ja s’havien produït un altre tipus de competicions esportives en aqell mateix lloc. Al principi era un ritu religiós que se celebraven en honor dels déus del santuari d’Olímpia: primer de la deessa Hera i, després de Zeus. Olímpia poc a poc va anar agafant importància, fins a ser un punt de referència per als grecs. Aquest jocs se celebraven cada quatre anys i a l’estiu, això sí, per poder participar-hi calia ser grec i lliure.

 2. Biel Cussó

  Salve!
  Olímpia, la gran ciutat on es feia un culte als deus a través de l’esport, va ser una ciutat grega situada al Peloponnès, on un cop cada quatre anys es feien els jocs olímpics que era un culte als deus (sobretot Zeus) i al cos a través del esport.
  La resposta de perquè els déus són olímpics és perquè el lloc on estan o el nostre cela era anomenat com l’olimp que es del lloc d’on provenen. Els atletes creien que la deessa de la victòria que era Nike es posicionava sobre el atleta per el que havia apostat i el feia guanyar.
  els atletes nomes podien ser homes grecs i lliures.

 3. Luis Steven Escobar Fajardo

  La paraula Olímpia o olímpic ja és un referent mundial, ja que unes de les majors competicions del món porta el seu nom i significa una volta per això als jocs olímpics van quasi totes les seleccions del món
  🙂

 4. Rafael Cantarero

  Salve!!
  Els Jocs Olímpics moderns són un esdeveniment internacional de gran importància: milers d’atletes hi participen en diverses competicions d’esports d’estiu i d’hivern. Són considerats la competició esportiva principal del món, i hi participen més de dos-cents estats.
  En l’actualitat, els Jocs se celebren bi-anualment alternant els Jocs Olímpics d’estiu i els d’hivern, és a dir, cadascun d’aquests dos té lloc cada quatre anys: aquest període és conegut com a Olimpíada.
  Els Olímpics fou el grup de dotze grans déus que formaven el consell suprem de l’Olimp.
  Aquests eren els dotze grans déus: Zeus, Hera, Posidó, Demèter, Hèstia, Atena, Apol·lo, Àrtemis, Hermes, Ares, Afrodita i Hefest.
  Els romans adoptaren amb facilitat aquesta formació gràcies al precedent dels dii consentes, d’origen etrusc, que era també un consell de dotze déus al qual se supeditaven totes les altres divinitats.
  Un gol olímpic es un gol marcat des del córner sense que la pilota sigui tocada per cap jugador.

  La foto dde la dreta a sota del tot es el escut d’un equip que es diu Olympiacos FC.

 5. Sebastián L, 4rt C1

  Els Jocs Olímpics moderns encara es diuen així perquè es van inspirar en els del segle VIII a. C. organitzats pels antics grecs en la ciutat d’Olimpia, entre els anys 776 a. C. i el 393 d. C. Al segle XIX, va sorgir la idea de realitzar unes competicions similars als organitzats en l’antiguitat, el Comitè Olímpic Internacional es va fundar el 1894 i la primera edició dels anomenats Jocs Olímpics de l’era moderna es va dur a terme a Atenes, capital de Grècia, a partir del 6 d’abril de 1896.

  Per a la mitologia grega, l’Olimp era la llar dels déus olímpics, els principals déus del panteó grec, presidits per Zeus. Els grecs creien que en ell havia construït palaus de vidre en què habitaven els déus

  Un gol olímpic és una anotació poc comuna del futbol. Succeeix quan la pilota colpejada des del córner entra directament a la porteria sense que toqui cap jugador.
  Aquest tipus d’anotació rep el seu nom del gol marcat per l’argentí Cesàreo Onzari a la flamant campiona de futbol olímpic, Uruguai, en un partit amistós jugat el 2 d’octubre del 1924, que guanyà Argentina.
  En la història dels mundials de futbol l’únic gol olímpic marcat fou obra del colombià Marcos Coll en l’empat de Colòmbia 4-4 devant de l’URSS durant el Mundial de Xile del 1962. El gol fou el 4-2 parcial en el compromís, marcat al minut 68 del joc.

  L’adjectiu olímpic o olímpicament vol dir relatiu a Olimp, Olimpia o Jocs Olímpics, o que impressiona per la seva solemnitat i elegància. Olímpicament és un adverbi que vol dir de manera despreocupada.

 6. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies Francesc per aquests reculls que fas arribar de tant en tant.

  Rafael, una vegada més has fet cas del que us demanava i has esmentat, si més no, una de les referències. però n’hi ha més, a veure si les comenten els que encara han de comentar.
  Sebastián, per fi algú ens respon la pregunta del gol olímpic. Interessant oi?

 7. Aarón Cano Sánchez

  Els jocs olímpics reben aquest nom perquè es celebraven a la ciutat d’Olímpia.
  Els déus grecs són olímpics perquè quasi tots ells eren d’Olímpia.
  Un gol olímpic és una anotació poc comuna del futbol. Succeeix quan la pilota colpejada des del córner entra directament a la porteria sense que toqui cap jugador.

 8. Aitor

  Els jocs olímpics reben aquest nom perque al principi es jugaven a la ciutat d’ Olimpia i per aixo reben el nom de olimpics, i per tradició s’ha mantingut.Els Jocs Olímpics moderns encara es diuen així perquè es van inspirar en els del segle VIII a. C. organitzats pels antics grecs en la ciutat d’Olimpia, entre els anys 776 a. C. i el 393 d. C.
  Els deus són olímpics perque la majoria son de la ciutat d’Olimpia.
  Un gol olímpic es fa des de el corner i entra directament a porteria.
  https://www.youtube.com/watch?v=6QcrZo_0S5g

 9. Mikela Urciuoli

  Els jocs Olímpics encara es diguen aixi perquè es feia a Olímpia la ciutat del culte al cos.
  Déus són olímpics perquè olimp es el lloc on estan el nostre cela.
  Un gol olímpic, es un gol que es fa des de un tir de cantonada sense que ningú ho toqui.
  A Olimpic l’he trobat molts significats, però el que m’ha agradat a sigut el de que va ser un equip de dotze déus que formaven el consell suprem de l’Olimp.
  Olímpicament és un adverbi que vol dir de manera despreocupada.

 10. Carla Escolar Lopez

  Els jocs olímpics es diuen així perquè se celebraven a Olimpia, una ciutat al sud de Grècia cada 4 anys en honor a Zeus.
  Als déus se’ls anomena olímpics perquè habiten al cim de l’ Olimp, una muntanya.
  Un gol olímpic és un gol que es fa directament desde el còrner cap a la porteria.
  Olimpicament vol dir l’implicació de superioritat

 11. Javier torres

  Los juegos Olimpicos se llaman asi porque se celebraban en Olimpia una ciudad de Grecia cada 4 años los juegos modernos de ahora se inspiraron en estos
  Los dioses son olimpicos porque viven en el Olimpo
  Se llama gol olímpico a una jugada en la cual el balón es enviado desde el saque de esquina y entra directamente en la portería rival

 12. Brenda

  Salve!
  Per què els jocs olímpics es diuen encara així?
  Doncs el Jocs Olímpics s’anomenaven així perquè es celebraven a Olímpia (cada 4 anys) .
  Per què els déus grecs són olímpics?
  Els deus eren olímpics perquè vivien en el Olimp.
  Què és un gol olímpic?
  S’anomenava gol olímpic a una jugada en la qual el baló era enviat des de el corner fins la porteria.
  Què vol dir olímpic, olímpicament…?
  No se el que vol dir això encara

 13. Carla Marín

  A veure si saps per què els jocs olímpics es diuen encara així? Perquè es van crear a Olímpia i encara hi queda la influència grega.
  Per què els déus grecs són olímpics? Perquè els deus habiten en el Olimp.
  Què és un gol olímpic? És un gol que es fa directament del corner cap a la porteria.
  Què vol dir olímpic, olímpicament…? Vol dir majestuós, imposant, com escauria a una divinitat.

 14. Arnau Saumell Gasull

  Es deien olímpics ja que el seu lloc d’origen es a Olímpia.
  Es diu, déus olímpics ja que es diu que els déus vivien al Olimp.
  Es diu gol olímpic, quan es marcava a la porteria rival DIRECTAMENT des de la cantonada dels camps (córners).
  Olímpicament és un adverbi que vol dir de manera despreocupada.

 15. Oscar Rordiguez Robles

  Es diuen jocs olímpics perquè tenen el se origen a Olímpia, i abans es feien sempre allà.
  Els deus es diuen olímpics perquè vivien en la cima del mont Olimp.
  Els Olímpics van ser el grup de dotze grans déus que formaven el consell suprem de l’Olimp.
  Un gol olímpic, futbolisticament parlant, vol dir que la pilota entra directament des del punt de corner. Parlant en termes lingüístics, vol dir que és un gol molt difícil de marcar “digne de un deu olímpic”.

 16. Laia Torres

  PREGUNTES:
  ·A veure si saps per què els jocs olímpics es diuen encara així?
  Es diuen així perquè el creador dels jocs (el rei d’Elide) va decidir fer els primers jocs olímpics antics a Olímpia, i per tant fa referència a la ciutat grega.

  ·Per què els déus grecs són olímpics?
  Perquè els déus grecs, segons la mitologia grega vivien al mont Olimp, que no és el mateix que Olímpia.

  ·Què és un gol olímpic?
  Un gol olímpic és una jugada de futbol a la qual la pilota enviada des del còrner entra directament a la porteria de l’equip contrari. Es diu així perquè és un gol poc freqüent.

  ·I què vol dir olímpic, olímpicament…?
  Olímpic: exageradament majestuós.
  Olímpicament: d’una manera despreocupada.

  IMATGES:
  Escut del Olympiakos FC: crec que l’equip futbolístic es diu així pequè fa referència a la ciutat d’Olímpia que era la ciutat grega on es feia tot tipus d’esport als jocs olímpics.
  Jocs Olímpics: es diuen així perquè es feien a Olímpia.

 17. aya Jabroun

  A veure si saps per què els jocs olímpics es diuen encara així?
  Segons la tradició el 776 a. C. els jocs d’Olímpia es van començar a celebrar de manera fixa. Un cop cada quatre anys es declarava una treva sagrada perquè les ciutats gregues deixessin de lluitar uns mesos si estaven en guerra i permetessin als seus atletes participar als jocs d’Olímpia,

  Per què els déus grecs són olímpics?
  Els deus son olímpics perquè habiten al cim de l’ Olimp.

  Què és un gol olímpic?
  Un gol olímpic és un gol que es fa directament desde el còrner cap a la porteria.

  i què vol dir olímpic, olímpicament…?
  Continuara…

 18. Teresa Devesa i Monclús

  Brenda, si cal, s’ha de buscar el significat de les expressions o paraules.
  Aya, espero la continuació…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *