Les grans polis de l’imperi grec

 La civilització grega va néixer a les costes de la península Balcànica i a les costes i a les illes del mar Egeu. Aquest medi físic va donar lloc a una agricultura de tipus mediterrani: oliveres, vinyes i blat. La seva ubicació marítima va permetre la pesca i el comerç per tota la costa mediterrània.

 Els grecs tenien una cultura que els agermanava: parlaven una mateixa llengua i feien servir un alfabet comú per escriure-la. També practicaven una mateixa religió, per això tenien molts lligams en comú que els feien sentir-se membres d’una mateixa civilització. 

El món grec s’organitzava en petites ciutats-estat independents, anomenades polis. Cada polis tenia les seves lleis, la seva moneda, el seu exèrcit i el seu govern. La base econòmica d’aquestes polis consistia en: la trilogia mediterrània, la pesca i el comerç marítim, i això Plató (Fedó, 109 b) ja ho sabia molt bé!

τοὺς μέχρι Ἡρακλείων στηλῶν ἀπὸ Φάσιδος ἐν σμικρῷ τινι μορίῳ, ὥσπερ περὶ τέλμα μύρμηκας ἢ βατράχους περὶ τὴν θάλατταν οἰκοῦντας…

Des del Fasis fins a les Columnes d’Hèracles, habitem a l’entorn de la mar com formigues o granotes a l’entorn d’un bassal. (Grec 2, ed. Teide)

En color blau trobem Atenes, la metròpoli de l’imperi grec i la ciutat més important d’aquesta civilització, pel que fa a les ciutats estat es troben representades en color vermell i representen aquelles polis que tenien potestat per autogestionar-se. En color verd trobem les colònies, ciutats que pertanyen a la metròpoli i que es regien per les lleis d’aquesta.

 Naim Bensaed

2n Batx C

5 thoughts on “Les grans polis de l’imperi grec

 1. Pingback: Les grans polis de l’imperi grec | Aracne...

 2. Pingback: Les grans polis de l’imperi grec | TABELL...

 3. Alèxia Alvárez

  Χαιρετε!
  Enhorabona per la recerca i l’elaboració de tot el treball, molt ben fet!
  Increïble tot el que varen arribar a “dominar” els grecs, no es gens d’estranyar que els romans els envegessin i els consideressin que els grecs culturalment eren superiors a ells. A principi de l’article es comenta que el medi físic va donar lloc a una agricultura de tipus mediterrani: oliveres, vinyes i blat. La seva ubicació marítima va permetre la pesca i el comerç per tota la costa mediterrània. Tot això dona la nostra actual i famosa dieta mediterrània que tants i tants metges consideren la més sana, vet aquí un aprova més de la pervivència de la cultura grega i la cultura que tenim actualment gracies a aquesta grandíssima civilització.
  He trobat un mapa amb més extensió de terreny on es pot veure més part colonitzada de l’Europa actual:
  http://lh4.ggpht.com/_KKTCT60suEU/TC9UqnT-R6I/AAAAAAAAAgs/h82o7MxHJeY/AntikeGriechen.jpg?imgmax=640

 4. Mireia Sánchez Cano

  Xaipete!!

  És increible fixar-te en tot el que van colonitzar els grecs, casi bé no es distingueix de tants territoris conquerits! Elsgrecs van ser grans colonitzadors, de la mateixa manera que grans innovadors, els que vaninventar la dieta mediterrània, entre altres coses. Després van sorgir els Romans i entenc perfectament que volguessin assemblar-se tant als Grecs, ja que van ser grans innovadors de moltes coses i ens van aportar gairebé gran part del que avui dia tenim , també van influir en la manera de viure i en les costums què de generació en generació ens han anat passant.

 5. Valentina Restrepo

  Xaipete!
  Molt increible veure tot el que van colonitzar els grecs; van ser també grans innovadors… han aportat moltíssim, felicitatas pel teu treball!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *