Quae fabula est?

Arran d’il·lustracions inèdites, l’any passat ja van haver alumnes que van pujar il·lustracions seves de les Metamorfosis d’Ovidi, dos d’aquests articles són Quae metamorphoses sunt? i Narracions de mites clàssics: Quae fabula est?

Jo també m’he volgut animar i he fet aquest dibuix amb diferents personatges de les metamorfosis a partir de la lectura de Narracions de mites clàssics.

Sabríeu dir quins personatges són? I de quina història vénen? Em podríeu explicar per què es van convertir en aquests animals/plantes?

Lucila Pérez
4t ESO Llatí opt. 3

22 thoughts on “Quae fabula est?

 1. Pingback: Quae fabula est? | Aracne fila i fila | Cultura...

 2. Pingback: Quae fabula est? | OPVS CHIRONIS | Scoop.it

 3. Noelia Nistal

  XVI—XII—MMIV
  Bonum diem!
  Primer, dir-li a la Lucila que ha fet un bon article i que el dibuix està molt ben fet.
  Doncs començo, el llop, correspont a Licàon (pàg. 21), aquell home voraç que va tranformar Júpiter en llop; el cavall, més haviat és una euga, ja que és Ocíroe (pàg. 34), que en convertir-se en euga va passar a anomenar-se Hipe, per la traducció al greg; el corb és el corb d’Apol·lo (pàg. 31), el que, per la ira que va sentir Apol·lo al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, va ser tenyit de negre; la aranya, Aracne (pàg. 52), que era com peix a l’aigua quan es posava a filar les seves teles i va continuar fent-ho un cop transformar en aranya; la granota, fa referència als camperols de Lícia, que va impedir beure aigua del riu i van insultar a la filla de Ceu, i aquesta no ho va permetre; l’arbre, correspon a Mirra (pàg. 119), que va poder fugir de la seva pròpia mort; els lotus a l’història de Dríope i Lotis (pàg. 114), amb la tranformació de la ninfa Lotis en aquesta planta, però conservant el seu nom; i les jacintes (pàg. 117), que cada any tornen en honor a Jacint.
  Bé, espero que no em deixi res!
  Annum nouum faustum felicem uobis precor!

 4. Rubén Navarro Pérez

  Bonum Diem!

  Primer felicitar a la Lucila per el bon treball que ha fet, i també per el dibuix què esta molt ben fet.

  El llop correspon a Licaón aquell home que va ser transformat en llop, per Júpiter(Pag 21). El corb negre es el d’ Apol.lo(Pag 31). El cavall, no es un cavall realment ja què es Ocíroe i es una euga, que va pasar a ser anomenat Hipe(Pag 34). L’ aranya que es deia Aracne(Pag 52). La granota vé dels camperols de Lícia que va insultar a la filla de Ceu i va impedir beure aigua al riu. El lotus a la història de Driope i Lotis amb la transformació de Lotis en planta( Pag 114) . Les jacintes, que tornen cada any al Jacint.(Pag 117) .L’ arbre correspon a Mirra, el qual va poder fugir de la seva propia mort(Pag 119).

  Annum nouum faustum felicem uobis precor!

 5. Yasmina Groult

  Bonumdiem!
  Moltes felicitats per el treball Lucila, esta molt ben fet.
  L’arbre, correspon a Mirra, que va poder fugir de la seva pròpia mort;
  El llop, correspont a Licàon,l’ home que va tranformar Júpiter en llop
  Els lotus a l’història de Dríope i Lotis, amb la tranformació de la ninfa Lotis en aquesta planta, però conservant el seu nom;
  El cavall, és Ocíroe , que en convertir-se en euga va passar a anomenar-se Hipe,
  El corb és el corb d’Apol·lo , el que, per la ira que va sentir Apol·lo al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, va ser tenyit de negre;
  La aranya, a Aracne
  Les jacintes que cada any tornen en honor a Jacint.
  La granota, fa referència als camperols de Lícia, que va impedir beure aigua del riu i van insultar a la filla de Ceu, i aquesta no ho va permetre;
  Vale

 6. Liana Franchesca

  Bonum diem!
  *El cavall, correspon al personatge de Ocíroe que el van convertir en cavall, també li deien Hipe.
  *El llop, es el personatge de Licáon, Jupiter el va transormar en un llop, molt enfadat perque ell d’habia enganyat.
  *El corb negre per a ira de Apol·lo per la infidelitat de la seva dona.
  *La granota, correspon als personatges de els camperols de Lícia, que no la van deixar beure aigua del riu i la van insultar i van ser convertits en granota.
  *La aranya del mite Aracne, sempre cosin les seves teles, i va ser convertida en aranya.
  *L’arbre correspon al personatge de Mirra.
  *Els lotus corresponen al mite de Dríope i Lotis, la ninfa (“fada”) Lotis va ser convertida en lotus, una planta, però segueix amb casi el mateix nom.
  *I el narcis que era un jove amb molta bellesa que no va voler acceptar l’amor d’una nimfa i aquesta va feer que s’enamores de la seva propia imatge, al no aguantar es va llençar dins de l’aigua i es va acabar convertint en un narcis, una planta, però conserva el seu nom.

  Un treball molt ben fet, felicitats!
  Vale!

 7. Ariadna Garcia Adarve

  Salve!
  Felicitats per la teva feina, Lucila, está molt ben dibuixat! 🙂
  Bé, l’arbre de la ilustracó correspon a l’historia de Mirra; el llop a l’história de Licaón, l’home al que Júpiter transforma el llop per castigar la seva feroçitat; l’aranya apareix a Aracne, que li encantava filar teles; el lotus correson a l’história de Driopede i Lotis, on la ninfa Lotis es transforma en aquesta preciosa planta; la granota es refereix a els camperols de Lícia; les Jancintes apareixen a la pàgina 117 del llibre, les que tornen cada any per fer honor a Jacint; L’euga és Ocíroe i, finalment, el corb representa el corb d’ Apol.lo, que va es va convertir en corb al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, per l’ira que va sentir.
  In proximum!

 8. Blanca L.

  Salve!!
  Enhorabona per aquest treball Lucila! Relació entre els animals i els mites:
  – El llop: Licaòn (Júpiter baixa a la terra i veu el mal que hi ha. Va a casa de Licaón i aquest es riu d’ell perquè no creu que sigui un déu; però quan intenta matar-la per la nit s’adona de la veritat i s’alegra. Després, esquartera un ostatge i el dóna als comensals; en aquest moment, Júpiter llança un raig contra la taula i acaba convertint en llop a Licaón).
  – El cavall: Ocíroe (Ocíroe era filla del centaure Quirón i la nimfa Cariclo. Tenia poders profètics i, quan va veure el nadó, els va utilitzar: va dir que seria molt poderós però que cauria, així com que Apol•lo desitjaria estar mort pel dolor que patiria. Poc després de dir-ho, es va convertir en cavall).
  – El corb: Apol•lo (per la ira que va sentir Apol•lo al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, va ser tenyit de negre).
  – L’aranya: Aracne (Aracne era una donzella que va dir que cosia millor que ningú, i fins i tot va reptar a la deessa Palas Atenea. Aquesta primer es disfressa de vella i intenta convèncer-la de que és una bogeria. Al no canviar d’opinió, la deessa, torna a la seva veritable forma i comencen a teixir. La deessa borda als déus Olímpics i, a cada cantonada, un mortal castigat. Aracne se centra en el mite d’Europa. Hi ha un empat però la brillantor diví que li dóna Atenea fa més bell el seu teixit. Com a càstig, Aracne és convertida en aranya).
  – La granota: Els camperols de Lícia (Latona va portar al món els seus bessons en contra de la voluntat de Juno, així que va haver d’escapar-se d’allà i arribar a Lícia. Va arribar a un llac i va suplicar als camperols que li deixessin beure aigua. Com no li van deixar, va enlairar les mans al cel suplicant que aquests, visquin per sempre a l’estany. Després de les seves súpliques, els tres camperols, lentament es transformen en un animal amb una boca molt gran, un coll inflat, ventre blanc i l’esquena verda, és a dir, en granotes).
  – L’arbre: Mirra (Pafos va tenir a Clíniques, i aquest al seu torn a una noia, Mirra. Ella es va enamorar del seu pare però sabia perfectament que no estava bé. No obstant això, no la treu del cap i opta per penjar; per sort, en l’últim moment va aparèixer la seva dida, que va evitar que es matés. La dida l’aconsella que no ho faci, i que li anava a ajudar. Una nit en què el seu pare estava borratxo, la dida li va dir que hi havia una jove enamorada d’ell. A la nit següent, a les fosques, Mirra es va ficar al llit amb el seu pare sense que aquest l’reconegués; així diverses nits, però quan ell la veu la llum i la reconeix, la intenta matar. Ella fuig i al final és convertida en arbre, estant embarassada).
  – Els lotus: Dríope i Lotis (amb la tranformació de la ninfa Lotis en aquesta planta, però conservant el seu nom).
  – Les jacintes: Jacint, que cada any tornen en honor a ell.

  Vale!

 9. BoutainaAnza

  SALVE !

  Felicitats per l’article, Lucíla ja que està molt ben treball i és molt interesant.
  Aquests són els següents personatges que surten en el dibuix:
  La granota, correspon al mite dels camperols de Lícia, on explica que uns camperols impedeixen als bessons de Latona beure aigua de l’estany , i la filla de Ceu va suplicar al cel que es transformin en granotes, i finalment, així va ser.
  El llop, correspon al mite de Licàon, on explica que un home molt ferotge va acabar transformant Júpiter en llop.
  El corb negre, representa un dels corbs que tenia Apol·lo, on el mite explica que el fet de que aquests corbs van passar a ser de blancs a negres, perquè va ser degut a l’odi que va sentir Apol·lo a causa de l’infidelitat de Coronis cap a ell, per aixó van ser tenyits de negre.
  L’euga ,representa el mite d’Ocíroe, on explica que el nom Hipe que va rebre va ser degut a la seva transformació en euga.
  L’aranya, correspon al mite d’Aracne, on explica que era molt bona filant les teles però després d’una discussió amb una deesa, aquesta la va convertir en una aranya.
  L’arbre,representa el mite de Mirra, on explica com va poder fugir de la seva mort.
  Les jacintes, segons el mite de Jacint, ell era un bell jove que era molt estimat pel déu Apol·lo però quan Zèfir el va ferir la seva sang va brollar una flor.
  Els lotus, fan referéncia al mite de Dríope i Lotis, on explica com es va convertir la ninfa Lotis en una planta que portava el seu mateix nom.

  Vale..

 10. yousram2014

  Bonum diem!

  Aquests són els següents personatges que surten en el dibuix:
  -La granota: Correspon al mite dels camperols de Lícia, on explica que uns camperols impedeixen als bessons de Latona beure aigua de l’estany , i la filla de Ceu va suplicar al cel que es transformin en granotes, i finalment, així va ser.
  -El llop: Correspon a Licàon va desafiar als déus però també es diu que va ser el primer a civilitzar l’Arcàdia on va construir la ciutat de Licosura i va introduir el culte al déu Zeus Liceu. Quan va sacrificar un infant al déu, Zeus el va convertir en llop.
  -El corb negre: representa el corb d’ Apol.lo, que va es va convertir en corb al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, per l’ira que va sentir.
  -L’euga: Correspon a Ocíroe , va pronosticar al seu pare el que els havia de succeir a ell i a altres divinitats. Per aquest motiu, va ser transformada en egua i passà a anomenar-se Hipe.
  -L’aranya: correspon al mite d’Aracne, on explica que era molt bona filant les teles però després d’una discussió amb una deesa, aquesta la va convertir en una aranya.
  -L’arbre: Correspona a Mirra que estataba enamorada del seu propi pare, comptà amb la complicitat de la seva nodrissa per ajaçar-se amb ell fent-se passar per una altra. Però Cíniras descobrí l’engany, i llavors hagué de fugir corrents perquè no la matés. En arribar al desert d’Aràbia, gràvida per l’incest, va suplicar la misericòrdia dels déus, que la van transformar en arbre de mirra.
  -Les jacintes: correspon a un jove molt bell, fou estimat per Zèfir i pel déu Apol·lo. Apol·lo li provocà per accident una ferida mortal. De la sang que va brollar de la ferida de Jacint, Apol·lo en va fer brotar la flor del mateix nom.
  -Els lotus: Correspon a l’història de Dríope i Lotis on explica com es va convertir la ninfa Lotis en una planta que portava el seu mateix nom.

  Vale!

 11. Mar Gómez

  Bonum diem!

  Moltes felicitats Lucila! Has fet un treball molt bo.
  -Començaré amb l’aranya: l’aranya, correspon al mite d’Aracne, on explica que era molt bona filant les teles però després d’una discussió amb una deesa, aquesta la va convertir en una aranya.
  -L’euga correspon al mite d’Ocíore, on explica que després de la transformació la comencen a anomenar Hipe.
  -El corb és el d’Apol·lo que ,per la ira que va sentir Apol·lo al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, va ser tenyit de negre.
  -El llop, correspon al mite de Licàon, on explica que Júpiter el va acabar transformant en llop a causa de voler carn humana.
  -La granota, correspon als personatges de els camperols de Lícia, que no la van deixar beure aigua del riu i la van insultar i van ser convertits en granota.
  -El narcis que era un jove amb molta bellesa que no va voler acceptar l’amor d’una nimfa i aquesta va fer que s’enamorés de la seva propia imatge, al no aguantar es va llençar dins de l’aigua i es va acabar convertint en un narcis, però conserva el seu nom.
  -Els lotus corresponen al mite de Dríope i Lotis, la ninfa. Lotis va ser convertida en lotus, una planta, però segueix amb casi el mateix nom.
  -Les jacintes que cada any tornen en honor a Jacint.
  I per últim: l’arbre, correspon a Mirra, que va poder fugir de la seva pròpia mort.

  In proximum!

 12. Alexia Álvarez Pàmies

  Salve magistra!!
  Voldria felicitar a la Lucíla per el molt bon treball que ha fet.
  Els personatges que surten són:
  L’EUGA (mite d’Ocíroe) aquest mite explica a que va ser degut el nom de Hipe, gracies a que es va transforma en euga.
  L’ARANYA (mite d’Aracne) Aracne una molt bona filadora, pero despres d’una discussió amb una desea de l’olimp, la acaba convertint en una aranya.
  CORB NEGRE ( mite d’Apol.lo) explica perque els corbs van pasar de blancs a negres, i va ser per l’odi que sentía Apol.lo a causa de la infedelitat de Coronis cap a ell, per aquest motiu vanser tenyits de negre.
  LLOP (mite de Licaòn) Júpiter transforma a un home bastant ferotge en llop.
  L’ARBRE (mite de Mirra) on pot fugir de la seva mort.
  ELS LOTUS (mite de Drípo i Lotis) la ninfa Lotis s’acaba convertin en una planta amb aquest mateix nom.
  LES JACINTES (mite de Jacint) explica que un bell jove molt estimat per el déu Apol.lo, pero quan Zéfir el va ferir de la seva sang va sortir una flor.

  GRANOTA (mite dels camperols de Lícia), els tres camperols impedeixen que els bessons veguin aigua de l’estany, i comensen a remoure les aigues de forma que tot el fang puja a la superfíciei l’embruten, la filla de Ceu suplica al cel que es transformin en granotes, i finalment succeeix d’aquesta forma.

  Vale!!

 13. Lucila Pérez

  Bonum diem,
  Primer de tot vull agraïr-vos els bons comentaris que m’heu fet!
  I he de dir que tothom ha dit correctament quines fàbules són.
  Salve!

 14. nais

  Bonum diem!
  *El cavall, correspon al personatge de Ocíroe que el van convertir en cavall, també li deien Hipe.
  *El llop, es el personatge de Licáon, Jupiter el va transormar en un llop, molt enfadat perque ell d’habia enganyat.
  *El corb negre per a ira de Apol·lo per la infidelitat de la seva dona.
  *La granota, correspon als personatges de els camperols de Lícia, que no la van deixar beure aigua del riu i la van insultar i van ser convertits en granota.
  *La aranya del mite Aracne, sempre cosin les seves teles, i va ser convertida en aranya.
  *L’arbre correspon al personatge de Mirra.
  *Els lotus corresponen al mite de Dríope i Lotis, la ninfa (“fada”) Lotis va ser convertida en lotus, una planta, però segueix amb casi el mateix nom.
  *I el narcis que era un jove amb molta bellesa que no va voler acceptar l’amor d’una nimfa i aquesta va feer que s’enamores de la seva propia imatge, al no aguantar es va llençar dins de l’aigua i es va acabar convertint en un narcis, una planta, però conserva el seu nom.

  Un treball molt ben fet, felicitats!
  Vale!

 15. Pedro Sánchez

  Salve!
  Felicitats a la Lucila per el bon treball que ha fet!
  Els personatges son les seguents:
  -La granota: Correspon al mite dels camperols de Lícia, on explica que uns camperols impedeixen als bessons de Latona beure aigua de l’estany.
  -El llop: Correspon a Licàon va desafiar als déus però també es diu que va ser el primer a civilitzar L’Aràcida.
  -El corb negre: representa el corb d’ Apol.lo, que va es va convertir en corb al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona.
  -L’euga: Correspon a Ocíroe , va pronosticar al seu pare el que els havia de succeir a ell i a altres divinitats.
  -L’aranya: Correspon al mite d’Aracne, i diu que era molt bona filant les teles però després d’una discussió amb una deesa.
  -L’arbre: Correspona a la Mirra que estaba enamorada del seu propi pare, que va comptar amb la complicitat de la seva nodrissa per ajaçar-se amb ell, fent-se passar per una altra. Però “Cíniras” descobrí l’engany, i llavors hagué de fugir corrents perquè no la matés. En arribar al desert d’Aràbia, gràvida per l’incest, va suplicar la misericòrdia dels déus, que la van transformar en arbre de mirra.
  -Les jacintes: Correspon a un jove molt bell, fou estimat per “Zèfir” i per Apol·lo. Apol·lo li va provocar
  per accident una ferida mortal. De la sang que va brollar de la ferida de Jacint, Apol·lo en va fer brotar la flor del mateix nom.
  -Els lotus: Correspon a l’història del “Dríope i Lotis” on diu com es convertia la ninfa Lotis en una planta que portava el seu mateix nom.

  Vale!

 16. Carlos Garcia

  Salve!
  Felicitats per la teva feina, Lucila, está molt ben dibuixat!
  L’arbre de la ilustració correspon a la historia de Mirra; el llop a l’história de Licaón, l’home al que Júpiter transforma el llop per castigar la seva feroçitat; l’aranya apareix a Aracne, que li encantava filar teles; el lotus és a la história de Driopede i Lotis, on la ninfa Lotis es transforma en aquesta preciosa planta; la granota es refereix a els camperols de Lícia; les Jancintes del llibre, les que tornen cada any per fer honor a Jacint; L’euga és Ocíroe i, finalment, el corb representa el corb d’ Apol.lo, que va es va convertir en corb al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, per l’ira que va sentir.
  Vale!!

 17. Ouassime Essabahi Anzaoui

  SALVE!
  Moltes felicitats Lucila per el teu bon treball, m’agradat molt el teu dibuix!
  L’arbre de la ilustració correspon a la historia de Mirra; el llop a l’história de Licaón, l’home al que Júpiter transforma el llop per castigar la seva feroçitat; l’aranya apareix a Aracne, que li encantava filar teles; el lotus és a la história de Driopede i Lotis, on la ninfa Lotis es transforma en aquesta preciosa planta; la granota es refereix a els camperols de Lícia; les Jancintes del llibre, les que tornen cada any per fer honor a Jacint; L’euga és Ocíroe i, finalment, el corb representa el corb d’ Apol.lo, que va es va convertir en corb al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, per l’ira que va sentir.
  AVE!

 18. Yasmina Groult

  Bonumdiem!
  Moltes felicitats per el treball Lucila, esta molt ben fet.
  L’arbre, correspon a Mirra, que va poder fugir de la seva pròpia mort;
  El llop, correspont a Licàon,l’ home que va tranformar Júpiter en llop
  Els lotus a l’història de Dríope i Lotis, amb la tranformació de la ninfa Lotis en aquesta planta, però conservant el seu nom;
  El cavall, és Ocíroe , que en convertir-se en euga va passar a anomenar-se Hipe,
  El corb és el corb d’Apol·lo , el que, per la ira que va sentir Apol·lo al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, va ser tenyit de negre;
  La aranya, a Aracne
  Les jacintes que cada any tornen en honor a Jacint.
  La granota, fa referència als camperols de Lícia, que va impedir beure aigua del riu i van insultar a la filla de Ceu, i aquesta no ho va permetre;
  Vale

 19. Maryama

  Bonum diem!
  El dibuix està molt ben fet, m’agradat molt. Els dibuixos corresponen als mites de:

  -l’aranya: al mite d’Aracne, -L’euga correspon al mite d’Ocíore -El corb és el d’Apol·lo -El llop, correspon al mite de Licàon,
  -La granota,són personatges de els camperols de Lícia -Els lotus corresponen al mite de Dríope i Lotis
  -Els jacints que cada any tornen en honor a Jacint i per l’últim és l’arbre, que correspon a Mirra.

  Salve!

 20. Jennifer

  Salue!
  Uns dibuixos molt macos!
  -L’aranya, correspon al mite d’Aracne, on explica que era molt bona filant les teles però després d’una discussió amb una deesa, aquesta la va convertir en una aranya.
  -L’euga correspon al mite d’Ocíore, on explica que després de la transformació la comencen a anomenar Hipe.
  -El corb és el d’Apol·lo que ,per la ira que va sentir Apol·lo al assabentar-se de la infidelitat de la seva dona, va ser tenyit de negre.
  -El llop, correspon al mite de Licàon, on explica que Júpiter el va acabar transformant en llop a causa de voler carn humana.
  -La granota, correspon als personatges de els camperols de Lícia, que no la van deixar beure aigua del riu i la van insultar i van ser convertits en granota.
  -El narcis que era un jove amb molta bellesa que no va voler acceptar l’amor d’una nimfa i aquesta va fer que s’enamorés de la seva propia imatge, al no aguantar es va llençar dins de l’aigua i es va acabar convertint en un narcis, però conserva el seu nom.
  -Els lotus corresponen al mite de Dríope i Lotis, la ninfa. Lotis va ser convertida en lotus, una planta, però segueix amb casi el mateix nom.
  -Les jacintes que cada any tornen en honor a Jacint.
  I per últim: l’arbre, correspon a Mirra, que va poder fugir de la seva pròpia mort.
  Valeee

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *