Els jocs de la fam és una distòpia que arrossega diferents referents clàssics com els que us mostraré avui.
Partim d’una trilogia literària, aquest terme prové del grec: tres-logos (tres discursos) i fa referencia a les tres tragèdies que es van presentar a un concurs per cada un dels autors que competien per aconseguir el premi en els certàmens que se celebraven en les festes en honor a Dionís. Altres trilogies (en el cinema i la literatura) com aquesta són: Matrix, Shrek o Divergent.
Aquí us deixo una ressenya del canal de Youtube “El Mon en un Mot” on parlem dels Jocs de la fam!
[youtube width=”550″ height=”450″]https://www.youtube.com/watch?v=14qu1ftaD9o[/youtube]
Argument
Els jocs de la fam es desenvolupa en un país anomenat Panem, el que és en realitat una civilització postapocalíptica situada en el que abans era Amèrica del Nord. El territori es comprèn del Capitoli, que és la central del país, i tretze estats que estan sota el seu control, els quals són anomenats districtes. Fa prop de 100 anys, el Districte 13 va iniciar una rebel·lió davant El Capitoli, on es van perdre una enorme quantitat de vides, a més de la destrucció total d’aquest districte. Com a càstig per evitar altres futurs aixecaments, El Capitoli va crear un esdeveniment anomenat «Els Jocs de la Fam», on anualment els dotze districtes sobrants han d’enviar dos tributs, un noi i una noia amb edats entre els dotze i els divuit perquè lluitessin a mort en una sorra fins que només quedés un, mentre tot Panem els observa a través de televisió.
Més referents:
- L’autora reconeix a la Katniss Everdeen (la protagonista) com una espècie de Teseu futurista, ja que Teseu es presenta voluntari com a tribut per alimentar al monstre minotaure que està tancat a un laberint. La Katniss es presenta voluntària com a tribut per poder salvar a la seva germana petita. Teseu necessita l’ajuda d’Ariadna per vèncer el minotaure i després l’abandona quan tornen a Atenes. El mateix passa amb en Peeta i la Katniss.
- Els gladiadors eren combatents dels jocs a l’antiga Roma. Aquests eren entrenats i patrocinats i solien combatre en un amfiteatre on la seva fossa es deia Arena. Els tributs dels jocs de la fam són entrenats durant una sèrie de dies i necessiten patrocinadors per poder sobreviure a l’Arena, que era un lloc on combatien els vint-i-quatre tributs.
- També es compara a Katniss amb Espàrtac perquè ella mou una revolució contra El Capitoli com Espàrtac va fer una revolució contra la Revolució romana.
- El nom de Panem prové de l’expressió “Panem et Circenses” que significa pa i circ. És la pràctica que fan servir per mantenir tranquil·la la població, ocultar fets i prevenir als districtes amb aliments i entreteniments de baixa qualitat.
- La cornucòpia. És un símbol de prosperitat i afluència del segle V a.C. que significa “les banyes de l’abundància”. La llegenda de la cornucòpia prové de la llegenda mitològica de la cornucòpia. Als jocs de la fam aquesta està plena d’armes, materials, envasos, aigua, menjar i altres coses per poder sobreviure.
- Els noms d’alguns personatges són persones reals del món romà. Per exemple Sèneca, Cinna, Plutarc, Cèsar, Flavius, Octàvia, Lavinia…
Aquests són alguns dels referents clàssics que he pogut trobar tant en el llibre com en la pel·lícula. Us heu llegit el llibre o heu vist la pel·lícula? Us ha agradat? Podríeu explicar la llegenda de la Cornucòpia? Trobeu algun referent clàssic més?
A Aracne fila i fila hi podeu trobar un altre article sobre referents dels Jocs de la Fam.
Abril Ramos i Aran
1r Batxillerat Grec i Llatí
Abril, m’encanta el vostre booktube! Gràcies per voler compartir-ho a Aracne!Espero amb candeletes el proper i ben carregat de referents clàssics!Sou fantàstiques!
Salve!
Felicitats Abril per la teva feina!
No saps com m’agrada aquest tema i sobretot com ens ho exposes. Que sàpigues que en soc seguidor del vostre canal i sou genials! Aquest treball m’encanta, i es un tema que a mi personalment m’atrau.
Vale!
Pingback: Referents clàssics: Els Jocs de la Fam |...
Salve!
Una gran feina Abril! La veritat és que m’encanta aquesta saga de llibres, em queda només l’últim, i haig de dir que és un dels millors llibres que he llegit. A més, quan vaig escoltar sencera la història de Teseu i el minotaure vaig pensar en Katniss i els jocs de la fam.
Vale
Carlos, m’haureu de deixar llegir o llegir-me aquestes pàgines sobre el mite cretenc!
Χαιρετε,
Heu relacionat molt bé el mite del minotaure amb aquestes grans novel·les que són Els jocs de la fam. La veritat és que només he vist les dues primeres películes, però em van encantar, sobretot la primera.
Molt bona feina Abril. Aquest és un tema que m’encanta. Quan em vaig llegir els libres em vaig quedar meravellada, són uns llibres que desde el principi t’absorveixen i no pots parar de llegir-los fins al final. Quan van sortir les pel·lícules em vaig quedar bocabadada, ja que -no com altres pel·lícules- s’assemblen bastant als llibres, peró sóc més partidaria dels llibres.
M’ha impressionat que tinguessin tants referents clássics, com lo de Panem i també lo de la Cornucòpia…
Cada dia se’n aprenen coses noves i quan llegeixes articles que estan relacionats amb el que t’agrada la lectura és més agradable.
Moltes felicitats Abril, m’ha encantat!!
Molt bon apunt Abril! jo vaig descobrir la trilogia una setmana abans de estrenar-se la primera pel.lícula al cinema. Per a mi són dels millors llibres que he llegit, tot i que es centren molt en l’acció dels personatges i a mi m’agraden més les novel.les psicològiques.
Per altre banda els referents clàssics que hi ha presents són tants que realment és impossible veure la pel.lícula sense evocar algun pensament sobre el món clàssic, com tú molt bé has explicat.ç
Marc, encara no tenim la pel·lícula a La cinta! Si algú en vol fer entrada, ben rebuda serà!
XXVII—XI—MMXIV
Bonum diem!
Aquest llibre ja l’havia llegit i m’enrecordo molt bé de com em va agradar, que vaig passar una tarda sencera sense poder parar de llegir-lo! La veritat és que, sobretot el primer llibre, està realment molt bé, enganxa i t’ajuda a veure fins a quin punt arribaria el món.
Ara bé, no m’havia fixat en els referents clàssics que té aquest llibre, i el que més m’ha agradat saber a sigut el de la frase «Panem et Circenses», perquè és com una ironia i m’agrada que així sigui.
El vídeo a sigut molt divertit! Felicitats noies!
Salut!
Bonum diem,
M’ha agradat molt el vídeo perque les noies explicaven la trama de la pel·lícula molt bé i ha estat divertit amb els retocs que han fet. Jo vaig veure la primera pel·lícula i em va agradar molt, m’agradaria molt llegir-me el llibre. M’ha agradat molt aquets apunt. Felicitats!
Salve!
Salve!
Felicitats per la feina Abril 🙂 está molt bé! Mai m’havia adonat dels referents que hi ha en aquests llibres cap al món classic. M’ha semblat un article molt interessant i está molt ben explicat.
Tmabé m’he subscrit al vostre canal, m’ha agradat molt!
In proximmum!
Bonum diem!
Molt bon apunt noies, està tot molt ben explicat i redactat.
Encara que no he llegit el llibre ni he vist la película, amb tot el que heu explicat donen ganes de veure-la.
Hi ha una llegenda grega que diu que Cornucòpia va ser una cabra, que es deia Arnaltea, la qual va criar, al Monte Ida de Creta, a Zeus. Ell estava amagat per escapar de la mort segura a mans del seu pare, Cronos, el qual volia devorar-lo. Sens dubte, quan ell era petit va trencar, sense volguer, la banya de l’animal (el seu pare). En recompensa, el nen va voler donar-li poders a la banya de tal forma que calsevol persona que tingués la banya pogués tenir tots els desitjos que volgués. D’aquesta manera va nèixer el mite de la Cornucòpia.
Salve!!
Enhorabona pel treball! Trobo que està molt ben fet i exposat. Crec que heu relacionat molt bé el mite del minotaure amb aquestes novel·les. No sabia que en aquests llibres hi haguessin tants referents clássics. Personalment, m’agrada aquesta saga de llibres, trobo que són molt interessants.
Vale!
Salve!!
Molt bona feina abril has fet una feina de recerca impresionant i u has exposat d’una manera mold dinamica i divertida.
El tema que has escollit es molt bo ja que aquesta escriptora ha fet uns llibres que ens mostren una realitat alternativa que en la meva opinio no es una cosa tan disparatada, per ultim dire que has fet molt be la recerca de referents clasics.
Molt bona feina Abril!!Aquest és n utema que m’agrada molt. Quan em vaig llegir els libres em vaig quedar molt impresionada, sóc molt més partidaria dels llibres que de la versió cinematorgrafica.
M’ha sorprés que tinguessin tants referents clássics.Sóc seguidora vostra a YouTube des de el primer dia que vaig descobrir el vostre canal!! Us felicito per el treball que feu!! Espero participar en algún vídeo!! Felicitats a les dues.
http://www.telegraph.co.uk/culture/film/film-news/11240557/hunger-games-facts.html
Salve!!
Un gran video, la veritat és que en cadascun dels videos enen fan una gran treball ja que tenen molta informació de cada llibre que parlen i es nota que els hi agrada el que fan, a part el montatge és fantastic.
Felicitats!!
Vale!!
Χαιρετε!!
Molt bona feina Abril!! ami m’agrada molt llegir pero aquest llibre no el vaig poder llegir, pero m’han recomanat molt llegir-lo i ho faré quan pugui. El que m’he llegit és el de Divergent, i aquest és impressionant, encara que em falta llegir la tercera part i veure la peli..
Molt bon treball noies us ha quedat molt bé.
Salve!
Ja havia llegit la trilogia abans, pero mai m’havia parat a pensar en totes aquestes similituds amb el món clàssic. Molt bon treball!
Vale!
Salve, felicitats per l’apunt.
Le trobat molt interessant ja que ha escogit una de les pel·lícules de moda a més la exposat molt bé.
Felicitats! És un molt bon treball, jo personalment tinc encara pendent la lectura d’aquests llibres, pero amb el vostre escrit tinc moltisimes més ganes de llegir-los, ja que es increible la de referents de mites classics que n’hi ha i en aixo en tinc cert interes!
Vale!
Salve!!
Esta molt ben fet i molt ben redactat, i el tema es molt interessant.
Vale!!
Moltes felicitats Abril i Tània! Jo ja en coneixia aquest blog i m’he vist tots els videos. Realment, crec que és un gran treball i que ajuda a fomentar la lectura dels joves ja que de la manera que ho expliquen donen ganes de llegir el llibre i he dedir que en teniu una fan! Seguiu així noies.
I no en tenia ni idea que “Els jocs de la fam” tenia referents clàssics, i en té de molts!!