Delphos de Fortuny

El vestit Delphos va ser creat pel pintor, escenògraf i dissenyador tèxtil i industrial català Marià Fortuny i de Madrazo. El vestit es va crear el 1907 i va ser patentat el 1909 a París.

Aquesta creació de Fortuny proposava un vestit format únicament per una túnica de seda prisada inspirada en la indumentària de l’Antiga Grècia. La intenció de Marià Fortuny era destacar la bellesa natural del cos amb senzillesa i comoditat. Cada vestit tenia un color únic, inimitables al dia d’avui, que l’artista obtenia mitjançant un bany en 15 tints diferents, i tenia uns 400 plecs que permetien que la tela s’adaptés de manera perfecta al cos de la dona.

Encara avui dia els vestits Delphos són altament apreciats; el 2010 es van exposar a Madrid moltes de les peces de Fortuny.

Actualment, s’ha fet una recreació del vestit a la famosa sèrie espanyola “El tiempo entre costuras”:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NK1vAQTXZ4s[/youtube]

Camila Arigón
2n Batx. Humanístic: Llatí i Grec

13 thoughts on “Delphos de Fortuny

 1. Pingback: Delphos de Fortuny | Aracne fila i fila | Refer...

 2. Zícora

  Salve!

  Sembla mentida que fins i tot la indumentària a l’estil grec hagi arribat fins i tot a la nostra actualitat. De fet, tenia més present a Marià Fortuny com a pintor, perquè un any a la matèria d’Història de l’Art vàrem donar una obra seva anomenada La vicaria, però desconeixia que també fos dissenyador tèxtil i hagués creat el vestit Delphos.

  Vale!

 3. Maria Mayor

  Salve!

  Molt bon treball Camila! És sorprenent com la disenyadora Fortuny adapta a l’actualitat el vestit de l’antiga Grècia de Delphos. Crec que és un vestit senzill, però a l’hora original.

  Vale!

 4. Dani

  Xaipe!

  Molt bon treball Camila! Jo desconeixia qui era Marià Fortuny i ara sé qui era. És increible que encara avui dia els vestits Delphos siguin altament apreciats i que s’hagi fet una recreació dels vestits de Fortuny en una sèrie espanyola. S’ha de destacar que utilizatva uns increibles colors naturals i els vestits preciosos i una cosa important és que els vestits s’adaptaven perfectament al tipus de cos de cada dona ja que ara avui dia alguns no son adaptats.

 5. Anna Ferrón

  Χαίρετε !

  Iniciem un nou curs amb moltes ganes i m’ha entusiasmat la idea de començar a comentar un article relacionat amb la moda i les clàssiques.
  En primer moment al veure el nom de Delfos, la primera referència que he trobat pel que vam fer l’any passat a grec ha estat la seva ubicació i l’oracle de Delfos. En primer lloc parlaré sobre on es situa i el que en sé de l’oracle. Delfos esta situat a la Grècia central a la regió de la Fòcida on es situa allà mateix el santuari de Delfos, el centre religiós més important consagrat al déu Apol·lo. El topònim de Delfos ve de Delfine (Δελφινης), que era el nom del drac mitològic que custodiava l’oracle abans de l’arribada d’Apol·lo. Aquest oracle apareix a diverses històries mitològiques on aquest intervé, com ara bé la història d’Èdip.
  En referència a la moda, la veritat es que no estic molt posada en el tema, però si que em sonava de la sèrie ”El tiempo entre costuras” ja que estic aficcionada a veu-re la majoria de series que mereixen la pena per la televisió i a llegir-me els llibres. Així que com no en tinc gaire idea, he decidit buscar informació externa. Aquest vestit té molt de treball, la manera d’aconseguir aquest aspecte amb el color hi necessitava bastantes hores de treball. És un vestit arrapat al cos llarg i que pot variar en diferents parts, les mànigues poden ser curtes o llargues, la forma del coll pot ser arrodonida o més recta i el color del vestit va segons el que es faci o vulgui la persona que el durà. Com es pot veure són vestits que estilitzen molt a les dones i que encara perduren a l’actualitat.

 6. Mónica Martínez

  Χαίρετε!!

  Aquest és el primer article de l’any que llegeixo i estic molt contenta que tracti sobre moda ήήή. Primer, m’agradaria situar l’illa de Delfos, que dona lloc al vestit tan bonic que ens ha presentat la Camila: Delfos era un santuari consagrat al déu Apol·lo, situat a la Grècia continental, exactament a la Fòcida, que forma part de la Grècia central.
  Però el seu nom, no és la única relació que té el vestit amb l’antiga Grècia. També la seva forma ens podria recordar a la d’un quitó ja que el vestit de seda cau des de les espatlles fins als peus, sense costures que li donessin forma, o tela recollida.
  En poques paraules, el Delfos era un vestit que sense mostrar res, tampoc ho amagava, i aquest era el seu major encant.
  Cal destacar que encara no se sap exactament quin era el mètode que utilitzava Fortuny per a les teles dels seus Delfos, però sigui quina sigui, vull acabar amb una cita de William Hazlitt: ‘La moda comienza y termina siempre por las dos cosas que más aborrece: la singularidad y la vulgaridad.’ I no crec que m’equivoqui si dic que aquest vestit no passarà de moda.

 7. Andrea Muñoz

  M’agrada començar el curs amb aquest gran article! Felicitats Camila, bona feina.
  Es fantàstic veure referents clàssics a la moda fins i tot la seva evolució fins els nostres dies.
  Cal dir que aquest vestit va estar inspirat en l’escultura Auriga de Delfos de la Grècia antiga. D’aqui prové el nom de l’escultura ja que es va trobar a Delfos.
  Així repasem de greografia!! Delfos és el centre religiós més important de la Grècia antiga ,pertany a la Grècia central a la regió de Fòcida
  El que he pogut apreciat en aquest article, i en el vídeo de la serie “Tiempo entre costuras” són les tècniques tradicionals que utilitzaven els grecs per tenyir, l’aplicació de tints de colors i l’essència de les textures.
  En el vídeo, la actriu que duu el Deplhos, la forma de tall oberta als costats i subjectat a les espatlles em recorda al peple però també el creador Marià Fortuny utilitzava la forma del quitó masculí ja que en algunes imatges de la diapositiva es pot veure la màniga llarga.Molts dels dissenyadors han transformat aquest Delphos en un vestit més arriscat i una mica diferent.

 8. Marisol Marro

  Bé, tornant a la rutina, m’agrada que el meu primer comentari del curs sigui en un article, que per mi, és molt interessant, i a més ens serveix de repàs de l’any passat.

  Se’ns mostra un vestit anomenat Delfos que tant el nom i la forma son grans referències clàssiques.

  Delfos es on es situa el santuari d’Apol·lo i el oracle corresponent i està a la Grecia continental, septentrional i central a la regió de la Fòcida, al peu del mont Parnàs.

  La vestimenta de la dona grega era senzilla, però al mateix temps molt elegant, aquest vestit no te mànigues per tant el nom que correspondria per aquesta característica seria, peple. El peple era una peça de roba sense mànigues que s’unia a les espatlles i era el vestit que tota dona grega tenia. Una característica que te el vestit Delfos, però que no em sona de haver vist o estudiat de l’antiga Grècia són aquests plecs de la roba per ajudar a conformar-se al cos més fàcilment, però per altre banda els vestits si que eren de molta classe de colors, llampants, discrets… I això coincideix amb que aquest vestit tingui models únics de colors diferents. Al vídeo relacionat s’escull un color per el vestit molt bonic, però no es blanc com molta gent identifica les coses relacionades amb Grècia.

  Després d’haver vist aquestes dues referències he intentat indagar una mica en si el nom escollit per el vestit te alguna relació amb les característiques d’aquest últim.
  Una estàtua que es va trobar a Delfos porta, Auriga de Delfos, porta un vestit que va ser la font de la creació d’aquesta peça. L’original te una forma més com si fos un quitó, però la inspiració de Fortuny va avocar a una forma de peple que, a més a més si que porta aquests mateixos plecs del vestit.

 9. Teresa Devesa i Monclús

  Realment és un plaer començar el curs amb un article tan amè com aquest. Felicitats, Camila.
  Geografia, vida quotidiana, religió, art…, realment heu sabut extreure’n el suc, noies.
  Mònica ves amb compte, perquè has confós Delfos amb Delos, que sí és una illa.

 10. Ariadna

  Felicitats Camila, aquest apunt és força interessant per a qui li agrada la moda. Aquest vestit és molt bonic i és impressionant com tants dissenyadors ho han recreat.

 11. Marina Ruiz

  Primer de tot, molt bon article Camila. M’ha encantat.
  Jo de Delfos només hi sabia que era una de les ciutats més importants de l’antiga Grècia i que allà es situava el temple de Apol·lo. No tenia cap idea de que també donava el nom a un vestit; i un tipus de vestit que actualment es segueix utilitzant.
  El vestit Delfos en alguns aspectes s’assembla bastant als vestits que portaven les dones a l’antiga Grècia; com l’allargada del vestit i de que no tingui mànigues. El detall que el diferencia es els plecs que hi ha perquè el vestit s’adapti al cos de la dona, també els colors que es posa al vestit de Delfos, ja que a l’antiga Grècia els vestits eren de colors més discrets.

 12. Raquel Martínez i Maria Popovich

  Χαίρετε!
  Personalment aquest vestit no es agrada gaire però, la moda sempre torna!
  És molt interessant veure com segle i segles després de que aquest vestit ja l’haguessin creat en l’antiga Grècia, va venir aquest home i va confeccionar de nou el vestit, encara que tenia algunes característiques diferents.
  Pensem que aquest vestit és excloent ja que no està fet per que se’l posi tothom; hi ha a alguns físics que no li quedaria gaire bé.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *