De “grec” al també grec “Oikos”

[youtube width=”550″ height=”450″]https://www.youtube.com/watch?v=TKNP4btaRSs[/youtube]

Com bé deveu saber el que és grec és tot un reclam publicitari i El griego de Danone ahora se llama Oikos. He vist aquest estiu l’anunci -per cert actualitzat amb el canvi de nom- i m’he recordat de les classes de grec amb la Lida i evidentment del nostre blog.

Com bé sabeu i com ho té molt clar la iaia grega de l’anunci, el iogurt grec es fa des de fa anys i anys (χρόνια και χρόνια) a casa. No hi ha apunt aràcnida sense pregunta i sense feina per comentar; per tant com s’escriu en caràcters grecs Oikos (no us oblideu dels accents i esperits del grec clàssic; en majúscula no en poseu cap ni un!) i quins mots derivats tenim en català i en altres llengües? Què heu “pillat” del grec modern de la iaia perquè us recorda el grec clàssic? Coneixeu més anuncis inspirats en el món grec?

Acabeu de passar un bon estiu, aprofiteu les classes de grec i que tingueu un molt bon curs.

Χρόνια και χρόνια! Anys i anys! Anys i panys que diem!

Víctor Barranco
Alumne de CF

11 thoughts on “De “grec” al també grec “Oikos”

 1. Margalida Capellà Soler

  Quina alegria, Víctor! M’encanta saber de tu i, a més, que encara mantens viu l’esperit aràcnid de compartir els referents clàssics arreu més enllà del qualificador i de l’institut. Moltíssimes gràcies!
  Et desitjo un bon acabament de vacances i un molt bon curs. Espero, a més a més de les teves contribucions aràcnides, que ens vinguis a veure. Fins ben aviat!

 2. Dani

  Xaipe!

  Aquí deixo un anunci grec de Danone fet en 2010. Al veure l’anunci de la iaia em vaig quedar sorprès ja que no es veuen molts anuncis grecs i gracies als anuncis s’aprèn més vocabulari.

 3. Anna Ferrón

  Χαίρετε!

  Mira que aquest anunci l’he vist cops, i la veritat és que cada cop que el veig la señora em fa una gràcia, no en sé el perquè, però em resulta molt graciosa la seva interpretació. El que mai he vis ha estat el que hi ha del Yoplait i m’ha sobtat. A continuación passo a repondre les activitats.

  1- Com s’escriu en caràcters grecs Oikos: οἶκος.
  2- Quins mots derivats tenim en català i en altres llengües? Se m’acudeixen molts de mots que vinguin d’aquesta paraula com arà economia, ecologia, ecografia, ecosistema i d’aquestes podem derivar tota la seva familia de paraules.
  3- Coneixeu més anuncis inspirats en el món grec?

  https://www.youtube.com/watch?v=0qSRjltwVQc

  A part realitzare l’exercici que ens demana la Teresa, intenteu escriure amb l’alfabet grec allò que diuen els grecs dels anuncis. Nomes m’he vist capaç de poder escriure aquestes.

  – χρόνια και χρόνια
  -οἶκος

 4. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies Víctor, per portar al bloc aquest recull de iogurts grecs. Cal dir que aquesta nova versió afegeix al vocabulari de l’alumnat una nova paraula que segur que no oblidarà. El primer dia de curs tots tenien clar el significat d’οἶκος.

 5. Marisol Marro

  Ho sento, però el primer que he de dir es que m’he rigut bastant amb el cognom…Familia Poulos…No se, sona simpàtic. Vinga fora broma, mai havia vist un anunci d’aquest, segurament perquè no sóc de veure la televisió, però m’agradat. Hi han molts anuncis que em semblan nefastos i aquests em semblen divertits.
  Ara Contestaré a les preguntes:
  1: οἶκος
  2: No se m’acudeixen moltes, però la primera que em ve al cap és economia i les demés ja nombrades per la meva companya anna. Ecosistema, ecologia…
  3: A causa de no veure masa la televisió doncs no en tinc en ment ningun anunci més que puguin sortir referències gregues.

  La tasca que ens a donat la Teresa ha sigut intentar escriure tot el que es diu a l’anunci en grec i bé, ho intentaré.
  – χρόνια και χρόνια
  -οἶκος
  -πρóντα μáς κλéγουντ τò… ( m’he quedat ahí… putser m’ho he inventat..que és el més probable. )
  -φρúτα

 6. Andrea Muñoz

  Χαίρετε 😀
  La veritat es que l’anunci del iogurt griego l’han posat molt aquest estiu per la televisió. Els altres dos que ens ha enllaçat la Margalida i el Dani mai els havia vist i el primer m’ha fet molta gràcia. L’anunci que ha enllaçat l’Anna es més conegut per l’actor Hugo Silva. El que jo crec que va ser més famós es aquest: https://www.youtube.com/watch?v=3O5YTQl2FEs.
  Ara respondré a les preguntes que ens proposa en Victor:
  1- οἶκος

  2- economia, ecosistema, ecologia, ecumènic.

  La tasca que ens ha proposat la Teresa es un mica difícil ja que la senyora parla molt ràpid i també hi tens por a inventar-te les paraules. Només he pogut escriure οἶκος, χρόνια και χρόνια i φρúτα.

 7. Ariadna

  Molts dels anuncis que veiem a la televisió tenen algun referent clàssic. Aquest anunci és bastant bo i ara hem afegit una nova paraula al nostre vocabulari grec.

 8. Marina Ruiz

  Quan he vist penjat el vídeo de l’anunci, no m’ha fet falta donarli el play per veure-ho. L’he vist més d’una vegada i diria que fins i tot m’hi sé l’anunci complet.
  1. οἶκος
  2. Economia, ecologia..
  Apenes veig la televisió així que ara mateix no em ve cap anunci que s’hagi inspirat en el món grec.

  Relacionat amb la tasca de la Teresa només he pogut “pillar”:
  οἶκος i χρόνια και χρόνια
  es lo més fácil i apenes he començat amb el grec.

 9. Mónica Martínez

  Χαίρετε!!

  Aquest anunci m’agrada moltíssim! I ara que està subtitulat el trobo molt més divertit perque abans només entenia alguna paraula solta o l’expressió ”χρόνια και χρόνια” i ara, encara que no em veig en cor d’escriure en grec que és el que diu, almenys se que vol dir.
  He de dir que si que havia vist l’anunci de Yoplait, però la veritat és que no se on… crec que va ser buscant alguna cosa per internet amb la meva cosina, o per la tele, però no m’atreveixo a afirmar-ho jajaja
  Sobre el terme oikos en grec s’escriu οἶκος, i paraules derivades en tenim: economia, parròquia,
  ecologia,…
  I per últim tot el que m’he vist capaç d’escriure en grec és:
  – οἶκος
  – ‘χρόνια και χρόνια’
  Quan arribi a casa ho escoltaré detingudament i si sóc capaç de entendre alguna altra cosa el primer que faré és deixar un comentari!

 10. David

  Ara que està subtitulat l’entenc i el trobo molt més divertit
  1. οἶκος
  2. Economia, ecologia..
  Apenes veig la televisió així que ara mateix no em ve cap anunci que s’hagi inspirat en el món grec.
  Relacionat amb la tasca de la Teresa.
  οἶκος i χρόνια και χρόνια
  es lo més fácil i apenes he començat amb el grec.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *