Recreació sobre el mite d’Apol·lo i Coronis

Salvete! 

Us presento la meva creació audiovisual sobre el mite d’Apol·lo i Coronis. Per fer-lo, m’he basat en la relació que es pot establir entre el relat d’Ovidi i un fet històric, l’amor i el desamor entre Enric VIII i Anna Bolena. Aquest episodi se situa en el segle XVI, a Anglaterra, i té força paral·lelismes amb el mite d’Apol·lo i Coronis; és una bona mostra de la pervivència dels referents clàssics al llarg de la història. En el nostre bloc, altres companyes han fet reviure el mite amb unes narracions que reprodueixen el mateix argument amb diferents personatges i en un context temporal més proper als nostres dies. Són els relats de la Júlia Serrano i la Maria Salat. També podeu trobar referències informatives als articles de la Núria Martínez i de la Júlia Tosses i Carla Pallach.

Apol·lo transforma el seu amic i confident, el corb blanc, en un corb negre.

El mite d’Apol·lo i Coronis explica l’enamorament d’Apol·lo, que és seduït per Coronis; el descobriment, per part del déu, de la infidelitat de l’estimada: el delator és el corb blanc. Quan Apol·lo se n’assabenta, clava una sageta al cor de la seva amant. Però, en el moment final, es produeix el naixement d’Asclepi, el fill de la parella, com a compensació per la mort de l’amant. El corb, per la seva banda, és castigat per Apol·lo, que el transforma en una au de color negre.

En la història d’Enric VIII i Anna Bolena, és el rei qui s’enamora de la jove seductora Anna i s’hi casa, però, al cap d’un temps, és delatada al rei la infidelitat de la seva muller amb un o més suposats amants (es creu que es tractava d’una calúmnia). El delator és el secretari reial Thomas Cromwell. Quan ho sap, el monarca ordena l’execució de la seva esposa. Però, del matrimoni, ja ha nascut una filla, Isabel I Tudor, que serà reina d’Anglaterra, la reina Verge.

Encara que, en el meu treball, he reflectit la pervivència del mite clàssic al llarg del temps, cal tenir en compte les variacions i diferències. En la història d’Enric VIII i Anna Bolena, Thomas Cromwell no és castigat, sinó que arribarà a ser dictador d’Anglaterra.

Per elaborar el muntatge audiovisual, he utilitzat les imatges que havia recollit per al treball, sobretot pintures de tema mitològic d’estil renaixentista, barroc i neoclàssic. Aquestes en són algunes representacions.

Esculapi: Relleu en fusta de l’edició De Re Medica, d’Alessandro Benedetti. 1549.

Amor de Febos i Coronis: Cornelis van Poelenburch (1594/95-1667), Apollo and Coronis.

Coronis moribunda: Apollo and Coronis, d’Adam Elsheimer (1578-1610). La pintura és dels anys 1607-1608.

La resta d’imatges les podeu veure o trobar en els enllaços sobre les figures històriques que us he deixat més amunt.

També he triat una peça per al fons musical que encaixa perfectament amb el tema que desenrotllo; es tracta de l’òpera Anna Bolena, de Gaetano Donizzeti.

El resultat de tot això és una creació audiovisual que us presento tot seguit.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=CWQysfOFuFs[/youtube]

Qüestions: 

1. Sabeu qui era  Asclepi? Què representava en la mitologia clàssica?

2. Per quina raó Isabel I d’Anglaterra era anomenada la reina Verge?

3. En el mite clàssic, Apol·lo transforma el corb blanc, que era el seu confident, en un corb negre. Creieu que això transmet alguna lliçó? Quina?

4. Quin és el crim del qual s’acusava Anna Bolena? Quin és el seu destí final? 

Pau Molar Vilà                                                                                                                             4t C

 

19 thoughts on “Recreació sobre el mite d’Apol·lo i Coronis

 1. Margalida Capellà Soler

  Bona feina, Pau! M’ha agradat molt la teva entrada. A més crec que és la narració més complicada d’entendre de totes les incloses a l’adaptació d’Ovidi, Narracions de mites clàssics.

 2. Pingback: Recreació sobre el mite d'Apol·lo...

 3. Elia i Crisitina

  Salvete!
  Asclepi era el fill de la parella enamorada, Apol·lo i Coronis. Segons la mitologia grega Asclepi era el deu de la medicina.
  A la reina Isabel I d’Anglaterra l’anomenaven la reina Verge perquè mai va voler casar-se ni tenir descendència.
  Nosaltres creiem que la lliçó que dona Apol·lo al corb blanc de transformar-lo en corb negre, es un castig per haver delatat a Coronis d’haver sigut infidel al seu marit Apol·lo.
  A Anna Bolena se l’acosava de calúmnia. Anna Bolena acabarà exacutada per el seu marit.

  Està bé que poseu mites més desarrollats, per a que els entenguem millor. Aquest mite, el nostre grup no el vam treballar, així que ja sabem un altre mite més.

  Avete!

 4. Raquel Martínez

  Salve!
  En primer lloc vull dir que està ben pensat fer aquest contrast amb el mite d’Apol·lo i Coronis, i la història d’Enric VIII i Anna Bolena, tot i que hi ha fets diferents tant de l’espai en el qual es situen les històries, fets que propiament passen a cadascuna.
  1. Asclepi era el déu de la medicina, fill d’Apol·lo i Coronis.
  2. Era anomenada la “Reina Verge” per la seva aversió casi patológica pel matrimoni.
  3.Sí, Apol·lo castiga al corb i a tota la seva espècie perquè li ha portat males noticies sobre Coronis.
  4.El seu crim era cometre infidelitats mentre estava casada amb Enric VIII. El seu destí final, proposat per Enric VIII va ser, ser executada.

  Vale!

 5. Paula Rubiales

  Asclepi és fill d’Apol·lo i de Coronis, era el déu de la medicina

  Isabel no vol casar-se. No vol perdre el seu poder en profit d’un marit i rebutja tots els aspirants, fins i tot el futur rei Felip II d’Espanya. Soltera, sí, però sembla que amb una vida amorosa força activa a l’empara del secret de l’alcova.
  La reina comença a ser coneguda com la reina verge. Bé, verge perquè no és casada, perquè tothom coneix l’amistat íntima que hi ha entre ella i el comte de Leicester, Robert Dudley. Dudley i Isabel es coneixen des de la infantesa i s’han ajudat com a amics en els moments més difícils. Isabel mor sense descendencia.

  En el mite clàssic, Apol·lo transforma el corb blanc, que era el seu confident, en un corb negre. Crec que això transmet la lliçó de que no et fiquis als problemes que no son teus perque al final acabes malament tu.

  A Anna Bolena s’acusava de ser infel al seu marit, a Enric VIII . El monarca ordena l’execució de la seva esposa.

 6. Kevin González

  Salve!
  Asclepi, era el déu de la medicina. Fill d’Apol·lo i de Coronis. Era casat amb Epíone i pare de Macàon i de Podaliri, segons Homer.
  Isabel I d’Anglaterra era anomenada reina Verge perquè durant el seu regnat fins la seva mort, es diu que va ser virge, encara que es diu que tenia un amant. Isabel va ordenar que en la seva tomba es gravés l’epitafi: “Aquí jeu Isabel, que va regnar verge i va morir verge”.
  Jo penso que les amistats poden ser o no per sempre, i que tot depèn de nosaltres mateixos. Si sóm sincers, bons amics en general.
  Anna Bolena és delatada al rei de la seva infidelitat amb un o més suposats amants (es creu que es tractava d’una calúmnia). I el seu destí final arriva quan el monarca ordena la seva execució. Però, del matrimoni, ja ha nascut una filla.

 7. Evelyn Mota i Miguel Angel Rubio

  Salve!
  Primer de tot volem felicitar al Pau pel seu gran treball, enhorabona!
  Asclepi fill d’Apol·lo i de Coronis, era el déu de la medicina. Isabel I d’Anglaterra era anomenada la reina verge ja que va reinar verge i va morir verge. Aquesta teoria ha estat qüestionada més endavant per els seus contemporanis.
  Apol·lo castiga al seu confident, el corb blanc, en corb negre pel simple fet d’haver-li portat males notícies. La transformació del corb en aquest color negre ens dona un aspecte de maldat, en canvi el corb blanc dona un aspecte de pau i noblesa.
  Anna Bolena va ser acusada de ser infidel amb algunes persones properes al rei, fins i tot d’ exercir traició cap el rei. Ella ho va desmentir, però no la van creure i finalment va ser decapitada amb el fil d’una espasa.
  Vale!

 8. Marc Cecilia

  Avete!
  Molt bona comparació d’un fet mitològic amb un fet històric real. Qui sap si Enric VIII era un fanàtic del mite…? Aquest mite no l’hhe treballat jo, per això no puc opinar gaire cosa sobre aquest mite, però respondré les preguntes:
  1. Asclepi va ser fill d’Apol·lo i Coronis, i era el déu de la medicina.
  2. Hi han hipòtesis de que a la reina se la coneixia amb aquest nom perquè era homosexual, un altre teoria era perquè tenia problemes als genitals i mai va poder perdre la seva virginitat. A més, mai va casar-se.
  3. Això li fa entendre al corb que mai més ha de traïr a un déu.
  4. Va ser decapitada per adulteri, incest i traïció.

  Valete!

 9. Fatima Slaoui i Marçal Garcia

  Salvete!
  Aquest document ens fa v eure una relació molt clara entre el mite d’Apol·lo i Coronis amb el que va passar entre Enric VIII i Anna Bolena.

  1. Sabeu qui era Asclepi? Què representava en la mitologia clàssica?
  Era fill d’Apol·lo i Coronis i va ser el déu de la medicina.

  2. Per quina raó Isabel I d’Anglaterra era anomenada la reina Verge?
  Ella no va ser verge, però sí que tenia un problema als genitals que li dificultava l’acte sexual.

  3. En el mite clàssic, Apol·lo transforma el corb blanc, que era el seu confident, en un corb negre. Creieu que això transmet alguna lliçó? Quina?
  No sempre s’han de dir les coses, sinó que hi ha moments què és millor callar, perquè pot tenir conceqüències.

  4. Quin és el crim del qual s’acusava Anna Bolena? Quin és el seu destí final?
  El mateix crim que Coronis, l’infidelitat amb el seu marit. És executada.

 10. Gabriela Hidalgo Andrade

  Salve!
  Per començar, m’agradaria felicitar al Pau i dir-li que l’entrada que ha fet ha estat molt treballada. La comparació que ha establert entre les dues històries són bastant semblants, cosa que si no hagués sigut remarcat per ell, probablement mai m’haguès adonat de la evidència.
  Sincerament, aquest va ser un dels mites que més em va agradar ja que ho vaig entendre molt bé i no em va costar res seguir-li el fil.
  1. Sabeu qui era Asclepi? Què representava en la mitologia clàssica?
  Asclepi era fill d’Apol·lo i de Coronis. En la mitologia clàssica, ell era el déu de la medicina.
  2. Per quina raó Isabel I d’Anglaterra era anomenada la reina Verge?
  Han passat més de 400 anys de la mort d’Isabel I i això torna una miqueta delicat aventurar-se amb pronòstics mèdics sobre la seva presumpta virginitat, tenint en compte la medicina de la seva època.
  Segons he llegit, Elizabeth tenia una seriosa dificultat per consumar la relació sexual, es limitava als actes previs a la relació però ningú pot assegurar que algú hagi aconseguit una relació amorosa completa amb ella. D’altra banda, ha de considerar-se que no totes les dones nobles de l’època s’arriscaven al matrimoni i a la maternitat, la vida era molt incerta per a la mare (i per al nadó) per les infeccions que causaven.
  També es deia que era homosexual i per això va evitar el matrimoni en tots els aspectes.
  3. En el mite clàssic, Apol·lo transforma el corb blanc, que era el seu confident, en un corb negre. Creieu que això transmet alguna lliçó? Quina?
  Sí. Apol·lo enfadat amb l’au per haver-li portat tan males notícies ho castiga, a ell i a tota la seva espècie, tornant-los negres i acusant-los de ser portadors del mal averany, cosa que arriba fins als nostres dies.
  Jo crec que la lliçó que es pot aprendre en aquest mite és que no t’has de ficar a on no et criden, perquè potser les teves intencions són bones i vols ajudar, però mai saps com reaccionarà l’altra persona i per tant és millor que si ha de saber alguna cosa, (i més si són sobre temes tan delicats com la infidelitat) ho descubreixi ell mateix.
  4. Quin és el crim del qual s’acusava Anna Bolena? Quin és el seu destí final?
  El crim és la infidelitat de Anna Bolena amb un o més suposats amants. Quan ho sap el monarca, ordena l’execució de la seva esposa. Però, del matrimoni, ja ha nascut una filla, Isabel I Tudor, que serà reina d’Anglaterra, la reina Verge.

 11. Teresa Devesa i Monclús

  Sembla que aquest muntatge comparatiu us ha quedat clar, especialment a la Gabriela, a qui també li havia tocat treballar-lo. En el seu comentari es nota que en el seu moment l’havia llegit i entès bé.
  Valgui aquesta mostra del Pau com a exemple de tots els muntatges audiovisuals de la mateixa mena que han heu fet alguns grups a partir de la lectura de “Narracions de mites clàssics”: El rapte d’Europa, Atalanta i Hipòmenes….

 12. Daniel Rodriguez

  Hi ha una bona similitud entre el fet mitològic el fet real. Aquest mite no el vaig treballat , per això no no el conec gaire aquest mite, però respondré les preguntes:
  1.Sabeu qui era Asclepi? Què representava en la mitologia clàssica?
  Asclepi era el fill d’Apol·lo i Coronis, i déu de la medicina.
  2. Per quina raó Isabel I d’Anglaterra era anomenada la reina Verge?
  Perque tenia un problema als genitals que l’inpedia l’acte sexual, i llavors no va perdre la virginitat.
  3. En el mite clàssic, Apol·lo transforma el corb blanc, que era el seu confident, en un corb negre. Creieu que això transmet alguna lliçó? Quina?
  Apol·lo es va enfadar amb el corb perque li va portar males notícies i ho castiga, i va fer que elcorb fos portador de males noticies i desgracies, cosa que perdurafins als nostres dies.
  Lliço: No fiquis el nas on no et demanen.
  4.Quin és el crim del qual s’acusava Anna Bolena? Quin és el seu destí final?
  El crim és la infidelitat de Anna Bolena amb un o més suposats amants i com a castig va ser decapitada per adulteri, incest i traïció.

 13. Pingback: “In noua fert animus mutatas dicere formas corpora.” | Aracne fila i fila

 14. irina

  Xaipe!

  Jo us parlaré del déu Apol·lo:

  Apol·lo és el déu de la medicina, de la bellesa masculina, de la música i de la poesia. Els seus pares eren Zeus i Leto i la seva germana bessona era Àrtemis, deessa de la caça. Apol·lo va néixer a Delos.

  Per començar trobem que Apol·lo té com a atributs la lira (com a símbol del seu patronatge sobre la música); la corona de llorer (arbre en el qual es convertí Dafne, una mortal del qual es va enamorar, però ella el va rebutjar i es va convertir en un llorer per fugir d’ell); el corb, símbol dels auguris; la libació com a ritual per exercir la seva funció del deu oracular. Tots aquests atributs els veiem en aquesta imatge. Se l’identifica amb el déu Febus, el déu de l’harmonia i de la llum, ja que té com a atributs l’arc i el Sol.

  També és el déu oracular, per això a Delfos, hi ha un santuari en el qual la Pítia, sacerdotessa inspirada en ell, després d’inhalar el fum de llorer cremat, emetia el seu oracle, que després era interpretat pels sacerdots .

 15. Andrea Balart

  Xaipete!

  Apol·lo, el déu de la medecina, la música i la poesia, va néixer a Delos. Els seus pares eren Leto, i Zeus, el pare dels déus. En quant a la seva germana, era Àrtemis, deessa dels boscos i de la caça.

  En aquesta imatge Apol·lo apareix amb gairebé tots els símbols que el caracteritzen: la lira, com a símbol del seu patronatge sobre la música; la corona de llorer, què és l’arbre en què es va convertir Dafne, una de les mortals que que ell es va enamorar, però que el va defugir amb la metamorfosi; el corb, un dels animals que l’acompanyen i que és símbol dels auguris; la libació, com a ritual per guanyar-se la confiança de les forces del més enllà que el déu necessita per exercir la seva funció de deu oracular. Altres atributs propis del déu són l’arc i el Sol, ja que també se l’indetifica com a Febus, déu de l’harmonia i de la llum.

  També és el déu oracular, per això a Delfos hi havia un famós santuari en el qual la Pítia, sacerdotessa inspirada per ell, després d’inhalar el fum del llorer cremat, emetia el seu oracle interpretat pels sacerdots.

 16. Abril Ramos i Aran

  Salve!

  1. Asclepi fill d’Apol·lo i de Coronis, era el déu de la medicina.
  2. Ella no va ser verge, però sí que tenia un problema als genitals que li dificultava l’acte sexual.
  3. Això li fa entendre al corb que mai més ha de traïr a un déu.
  4. El seu crim era cometre infidelitats mentre estava casada amb Enric VIII. El seu destí final, proposat per Enric VIII va ser, ser executada.

 17. Belén Canisno hernández

  <em>Salve<em>

  1. Asclepi va ser fill d'Apol·lo i de Coronis anomenat el déu de la medicina.

  2. Era anomenada la Reina Verge per un problema a l'aparell reproductor que dificultava l'acte sexual.

  3. La lliçó d'aquest càstig és que la fúria dels déus pot ser molt dura.

  4. El crim d'Anna Bolena va ser la infidelitat a Enric VIII, va ser executada per petició d'Enric VIII

 18. Noelia Nistal

  IV—XI—MMXIV
  Bonum diem!
  Wow! He quedat realment sorpresa pel gran treball que ha fet aquest noi, mare meva!
  El vídeo està genial, la veritat i l’entrada molt bé; s’ha de tenir mooolt en compte això que vas dir tu, Margalida, que aquest es un mite bastant díficil com per deixar-ho tan bé enllestit!
  Enhorabona!
  Vale!

 19. pedro

  Salve!
  1. Asclepi era el déu de la medicina, fill d’Apol·lo i Coronis.
  2. Era anomenada la “Reina Verge” per la seva aversió casi patológica pel matrimoni.
  3. Que a vegades hi han coses, que es millor callar-se i no dir-les.
  4.El seu crim era cometre infidelitats mentre estava casada amb Enric VIII. El seu destí final, proposat per Enric VIII va ser, ser executada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *