Vine a Baetulo amb els de tercer!

S’acaba el primer mòdul i arriba l’hora de comprovar els fruits d’un trimestre d’optativa de Cultura clàssica destinada a la revalorització del passat romà dels badalonins. Sempre he pensat que era una llàstima que els nois i noies que teniu la sort de viure en una ciutat amb un llegat arqueològic tan important no sigueu conscients de la riquesa del que us envolta.

He de dir que aquests dies de tasca clàssica han estat força gratificants per l’interès i les ganes que hi ha posat l’alumnat i per la profitosa visita guiada que van fer pels punts d’interès arqueològic de la ciutat. Com una turista més, amb el tríptic de l’Elisabet i la Naiara en mà, vaig deixar-me guiar per les explicacions de cada grup.

A part de l’activitat pràctica abans esmentada, els nostres experts en el llegat de Baetulo han confeccionat un llibret informatiu de cadascun dels aspectes treballats. Tal com podeu observar, és fruit d’una tasca col·laborativa en què la feina de cada grup s’ha posat en comú.

Per donar fe del resultat final de la sortida, aquí teniu la foto de família que ens va fer el Marc.

Naiara, Brenda, Elisabet, Adrián M., Adrián L., Jordi, Míriam, Joan, Karo,  Artur, Israel, Paula, Sara, Marc i Carlos, heu deixat el llistó molt alt de cara als alumnes del segon mòdul. M’agradaria que, a partir de la vostra experiència, els deixéssiu un comentari amb consells i indicacions per superar l’optativa amb els millors resultats possibles.

Valete discipuli discipulaeque!!!

TERESA

158 thoughts on “Vine a Baetulo amb els de tercer!

 1. Helena Almeida

  Aquesta pàgina té una estructuració molt bona, cada paràgraf està on ha d’estar i les imatges acompanyen perfectament a la informació amb la que estan relacionades. Les explicacions son bones i no es fa llarg ni pesat al llegir-ho. Per una altra banda, la informació està bé i és molt completa. En general crec que és un tríptic bastant útil.

 2. Martí Teixidó

  Està molt ben explicat i resumit.Abans no sàvia res i ara si que ho se.
  T’explica moltes coses pel curt que es el text.
  Per a mi, el tros més interessant a sigut el punt 1(Història de Baetulo).

 3. Ruth Arroyo

  M’ha semblat molt interessant, ja que he après cosses molt interessants sobre l’antiga Badalona “Baetulo”. El tríptic està molt ben estructurat i l’informació és molt clara per a que tota la gent ho pugui llegir i entendre. M’ha agradat la frase on diu ” Sempre he pensat que era una llàstima que els nois i noies que teniu la sort de viure en una ciutat amb un llegat arqueològic tan important no sigueu conscients de la riquesa del que us envolta.” té molta raó i per això hauríem d’aprendre més i culturitzar-nos més sobre el lloc on vivim.

 4. David Bullón

  Considero que aquest article és molt interessant i que com a introducció a aquest tema tan ampli, com és el de “Baetulo”, ens dona un molt bon punt d’inici. A més, ens ofereix moltes dades sobre la història romana de la ciutat sense deixar-se cap detall, i està molt ben acompanyat amb imatges que ajuden a la comprensió del text i fan que no es faci tediós llegir aquest bloc.

 5. Pol Vilaró

  M’ha semblat un article molt correcte, m’agrada molt l’explicació de Baetulo i que no deixin passar per alt detalls tant minúsculs però tant importants com el ibers que van trobar.
  La informació del museu és molt bona, m’agrada que expliquin i es centrin en les peces del museu, ja que en certa part ajuda a saber com és el museu i que hi trobaré si vaig de visita, a més que explique que són, com es diuen, per a que servien, de quin any era, etc, i no només posen la foto i diuen el nom, si no que es preocupen de que sàpigues tot de la peca.
  M’ha agradat molt la part de l’urbanisme, que estigui dividit en apartats i que mostri plànols.
  I m’ha agradat molt el detall de les termes i de la domus, ja que en quant a arquitectura romana es parla, són unes de les estructures i unes parts molt importants del museu i és una part que no podrien haver escrit en l’article, però s’han pres la molèstia de incloure-ho.
  Conclusió: m’ha encantat l’article, m’ha ajudat a saber més de la meva ciutat

 6. Matíes Espinosa Rodríguez

  El treball està molt bé, per què explica molt bé el passat romà d’aquesta ciutat, el tríptic està sobretot molt bé per què t’explica que es la domus i com és el museu. Quan he vist aquest treball m’han entrar ganes de que ja em toqui a mi visitar el museu.

 7. MIguel Andreu Moreno

  Aquest treball està molt ben realitzat. Amb aquest treball eh pogut aprendre coses que no sabia abans sobre el “Baetulo”. És recomanable llegir-ho perquè segur que aprens coses noves sobre aquest tema. La informació que ens dóna és molt fàcil d’entendre. Es nota l’esforç fet amb aquest treball. El contingut que donen no és massa llarg però donen molta informació. Dona curiositat saber com era abans la nostra ciutat i aquest treball et transporta a aquella època.

 8. Lorena Rodríguez Millán

  Per mi és important està informat de la nostra ciutat, tant com era abans en l’antiguitat i com és ara, per això crec que aquest article és perfecte perquè a part que m’ha agradat està tot ben ordenat i clar, i es pot aprendre molt amb aquest article o això és el que considero. També m’ha ajudat a informar-me de l’antiga Badalona, ja que no hi tenia molts coneixements. Llavors considero que és un treball amb molt esforç, però també amb molt d’entusiasme.

 9. Clàudia Morales Roig

  L’article i el tríptic del “Baetulo” m’han semblat molt interessants i força complets. Penso que la informació està molt ben ordenada i es fa molt fàcil d’entendre. M’ha cridat molt l’atenció “l’opus musivum” el qual no n’havia sentit a parlar i penso que és un element molt decoratiu. Pel que fa l’article és més extens que el tríptic i conté més imatges que ens ajuden a entendre millor els conceptes. La informació està molt ben desenvolupada i dona bastants detalls. En general el text es dona una bona idea de la Badalona antiga que t’ajuden a situar-te millor.

 10. IAN GARZÓN A.

  En la meva opinió el tríptic està molt bé elaborat perquè explica diferents apartats de manera ordenada i coherent i aixó ha fet que m´hagi agradat bastant .
  Espero el dia de la excursió per anar-hi i veure tot el que explica el tríptic encara que en la meva opinió hauria posat més informació encara que per lo general està mol bé.

 11. Héctor Reina

  Per la meva opinió aquest article explica l’essencial per entendre com són les restes romanes de Badalona. Al tríptic l’informació esta molt bé argumentada i resumeix a la perfecció tots els aspectes que et presenta sobre aquest tema. Igualment, el llibret explica (de manera més extensa) tots els aspectes presents a l’exposició i, més important, necessaris.
  El vocabulari es molt correcte i tot té un sentit sobre el que esta explicant, no hi ha informació innecessaria.

 12. Mary Carmen Rubio

  El treball m’ha semblat molt interessant ja que la informació que proporciona és bàsica per a qualsevol visita al museu o, simplement, per a conèixer una mica més la història de la nostra ciutat. El tríptic està molt bé estructurat perquè dona informació general i separada per apartats el qual és molt útil per a una major comprensió. A l’article, en canvi, la informació està escrita molt més detalladament. En cada treball hi ha imatges les quals guien al lector amb més facilitat.

 13. Axel Abdi

  Aquest bloc està molt ben realitzat ja que explica duna manera resumida però entenedora com va ser “Baetulo”, que va ser, qui hi vivia allà, que es feia etc.
  La informació del museu és molt bona, em sembla molt bé que es centrin en els objectes del museu, ja que en certa part ajuda a saber com és el museu i que trobaré si vaig de visita. A més, expliquen que són, com es diuen, perquè servien, de quin any era i per últim el nom i una foto general de l’objecte.
  “Grosso modo” em sembla un bloc molt interessant que conté molta informació sobre la nostra ciutat en l’antiguitat.

 14. Ana Montero Cervantes

  M’ha semblat tant el tríptic com el llibret informatiu molt interessant i enriquidor ja que molts alumnes, jo inclosa, no tenim molts coneixements sobre l’història de la nostra ciutat i em sembla una bona forma de ampliar-los. Trobo que el tríptic està ben fet perquè conté informació, però només la justa per informar-nos una mica, com ha de ser. A més a més, té imatges que ens ajuden a il·lustrar-ho tot. Per l’altre banda, el llibre informatiu ens amplia més aquesta informació. No obstant, tot i que en té molta, no arriba al punt d’atabalar-nos. En aquest cas també podem trobar una quantitat adequada d’imatges.

 15. Hugo Tello

  He trobat molt interessant aquest article, ja que t’informa del contingut inicial sobre ‘Baetulo’, l’antiga Badalona. La manera en que s’ha dividit aquest treball és de manera clara i entenedora, fet que facilita la lectura. A més, el contingut no és massa llarg. Tot el que diu ho explica amb objectivitat, indicant els llocs, dates i altres informacions.
  Aquest redactat m’ha ajudat ha saber més sobre aquesta època, ja que no tenia molts coneixements. En general està força bé.

 16. Sergio Lopez Egea

  L’article Vine a “Baetulo” amb els de tercer! està molt bé definit i organitzat. A mi em sembla que el tríptic està molt bé estructurat i amb la informació justa i precisa.

 17. Marc Garduño Bigas

  Tant el tríptic com el llibret informatiu estan molt ben estructurats. En el cas del tríptic em sembla que està molt bé per si et vols iniciar en el tema de “Baetulo” ja que hi ha informació bàsica i resumida, en canvi el llibret té més extensió per si vols informar-te més detalladament del passat de Badalona.

 18. Rita Carbó Capaz

  Trobo que aquest articles està ven organitzat: les imatges que acompanyen els textos ajuden a comprendre millor la informació. No he tingut problemes en comprendre el contingut i crec que pot ser molt útil com a font d’informació per fer un treball sobre l’historia de la ciutat on vivim. He aprés coses que no coneixia com per exemple les parts de les thermae (termes) i el personal que treballava.

 19. Mary Carmen Rubio

  Aquest treball m’ha semblat molt interessant ja que en permet conèixer una mica més la història de la nostra ciutat aportant informació necessària per a qualsevol visita al museu. El tríptic està molt bé estructurat perquè conté la informació general bàsica junt amb imatges que faciliten la seva comprensió. També es troba separat per apartats els quals guien al lector. El article, en canvi, conté informació més detallada i, al igual que el tríptic, també conté imatges.

 20. Jordi Berdún Pérez

  Salvete discipuli et discipulatque ,

  perdoneu, en primer moment, per no inserir les corresponents cursives per referir-me a aquelles terminiologies que es troben en un altre idioma dins del propi que llegiu. He intentat fer-ho, però fa massa anys que no edito en aquest bloc – quan era alumne com vosaltres- i els havia de fer ús. Estic encantat que molts i moltes de vosaltres escolliu la cultura clàssica com a primera opció – o segona- per cursar aquesta optativa que, de bon gra, l’hagués agafat jo a la meva època d’estudiant però, malhauradament, encara no tenia una existència pròpia. Baetulo, una ciutat fantàstica, amb uns dels jaciments més ben conservats que tenim, després de Tarraco o Barcino. Us llegeixo molt, sempre que la feina professional o de la llar em deixa disposar-ne. La Teresa té raó quan diu que és una llàstima que no conegueu la riquesa clàssica que tenim en el nostre voltant. Des de que vaig ser alumne seu, sempre que camino pel carrer i trobo qualsevol referència clàssica, et dóna aquella sensació de… li diré! És cert, que si contineu el vostre camí pel món del llatí i, a més a més , el grec, veureu que el món clàssic està present en cada racó de cada ciutat o de cada etimologia que té una procedència d’aquest àmbit. Animeu-vos aquells que fareu batxillerat de continuar estudiant aquesta matèria i, sobretot, el món de les humanitats ( Es nota que vaig estudiar i treballo en el món de les humanitats, fent publicitat).

 21. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gràcies, Jordi, per continuar fidel al llegat clàssic. Estic segura que els alumnes ďavui dia agrairan els teus comentaris. Encara que sembli que la societat va per una altra banda, ťasseguro que continuï havent-hi humanistes en potència i alguns tan entregats com tu.
  Continua comentant sempre que vulguis i comparteix les teves troballes sempre que vulguis. Ara tenim uns fòrums, una mena ďendevinalles voluntàries amb què ľalumnat pot pujar nota. Necessito anar-ho actualitzant contínuament i aprofito tot el que m’envieu. Gràcies!

 22. Braian Pérez

  M’ha agradat molt aquest bloc. El tríptic és petit però fàcil de llegir i conté molta informació. Gràcies a aquest bloc he après que un “OPUS MUSIVUM” es un mosaic que fou una composició decorativa i també he aprés una mica més d’història de “Baetulo” i sobre els ibers. Molt bon treball.

 23. Clàudia Méndez

  Penso que el blog sobre “Baetulo” està molt elaborat i dóna molta informació. Crec que és molt interessant ja que vivim en aquesta ciutat i no sabem el origen, i gràcies a aquest bloc he pogut conèixer una mica més. ademés la informació està molt ben estructurada i explicada.

  Especialment m’ha agradat l’apartat de les termes perquè dóna molta informació i jo no sabia que tenia tantes parts, ademés les fotografies estan molt ben escollides.

  També m’ha agradat molt el tríptic ja que em sembla que és una eina molt útil perquè està molt ben resumit i s’entén molt bé.

 24. Júlia Miralles

  M’ha semblat un blog molt interessant on pots informar-te dels teus orígens sense patir si la informació es correcte o no.
  La Informació està ben estructurada i ben resumida,alhora que no es deixa cap detall.

  M’ha agradat especialment la part d’urbanisme del llibret informatiu, ja que crec que és molt interessant veure com hem evolucionat en aquests aspectes, on podem trobar aquests petits racons on podem aprendre del nostre passat
  També l’història de “Baetulo” m’ha semblat força interessant ja que també ens ajuda a conèixer el nostre passat d’una manera més clara.

  El tríptic està bé estructurat encara que hi hagin faltes d’ortografia o errades gramaticals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *