La presència de restes de vil·les romanes a la Catalunya litoral i prelitoral és molt nombrosa. Moltes han sortit a la llum per troballes casuals i després han estat excavades o no segons les possibilitats.
Aquí teniu unes fotos de la vil·la romana dels Terrers que es troba en el terme municipal de La Garriga i que és considerada de les importants. La part excavada, com podeu veure, és la de les termes (balneum) que ens donen informació sobre la categoria de la vil·la. La producció agrícola d’aquest assentament havia de ser abundant i diversa. A prop es troben també en molt mal estat les restes d’un aqüeducte a la riera de Malhivern. Al Museu Episcopal de Vic es conserven algunes peces trobades també a les excavacions dels Terrers com el mosaic i la escultura.
Us he de confessar que vaig anar a La Garriga a descansar un parell de dies a un balneari i em vaig trobar que es conservava la tradició de les termes romanes, però que el llatí havia quedat malmès pel camí, perquè al balneari em van oferir un recorregut termal per l’àrea Natatorium i un per l’àrea Templarium.
Repasseu els noms en llatí de les parts de les termes: Com s’haurien de dir aquestes parts del balneari?
Professora jubilada de llatí
Institut Santa Eulàlia, L’Hospitalet de Llobregat
Moltes gràcies, Mercè, per compartir amb nosaltres les teves vivències i el teu saber. Han acabat les vacances, però Catalunya ens ofereix la possibilitat de moltes escapades romanes de cap de setmana o petites sortides escolars com aquesta, una autèntica visita obligada i si es pot combinar amb el balneari, encara millor!
Ens formules, alhora, una pregunta ben interessant per començar el curs tot fent repàs de les parts de les termes. Ho recordeu o ens caldrà anar al balneari?
Per cert, vàreu fer servir els codis QR, que a les acaballes del 2012 s’hi van estrenar per tal de potenciar l’atractiu turístic i històric d’aquesta vil·la romana?
Esperem amb candeletes el teu proper apunt!
Salve!
Desconeixia les termes de La Garriga, he anat un parell de vegades, però mai al balneari. Així que aquesta ciutat “s’uneix” a les termes que ja coneixem i on s’han trobat moltes restes romanes com Caldes de Montbui, Sant Boi, Badalona i fins i tot Can Ferrerons, aquí a Premià de Mar.
Aquestes termes romanes, també anomenades “balnea”, no només eren un lloc on els romans cuidaven l’higiene personal, també es practicava gimnàsia, es feien negocis, es coincidia amb amics… És a dir, que les termes eren considerades pels romans un lloc de lleure. Normalment accedien els homes i dones lliures a diferents moments, per separat per no coincidir.
Dintre de les termes el normal és que l’interior estigués dividit en sales també anomenades “piscinae”. Les sales de banys calents eren conegudes com “caldarium”, els banys d’aigua tèbia s’anomenaven “tempidarium” i la sala amb els banys d’aigua freda “frigidarium”.
Un altre tipus de sales que es trobaven a aquestes termes eren els banys de vapor, aquestes sales eren conegudes com “sudatorium” i allà es trobava el “laconicum” (bany sec) i “l’assa sudatio” (bany humit).
Com ja he dit aquestes termes no eres només per l’higiene personal dels romans així que al recinte també hi havia una piscina (“natatio”) i un gimnàs (“palestrae”).
Deixo alguns enllaços d’Aracne i del Fil on podem veure vídeos de les restes d’aquestes termes a Catalunya.
http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2011/11/16/un-mati-a-les-termes-romanes-de-sant-boi/
http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2011/01/18/divendres-des-de-les-termes-romanes-de-caldes-de-montbui/
http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2010/06/02/anem-a-les-termes/
Al examen de les PAU del curs 2012-1013 sèrie 4, ens surt també un text referent a les termes.
Aquí està l’exercici 3. Exercici de llengua, literatura o civilització romanes, en que hem de completar els buits amb les paraules que ens donen:
Tots es van dirigir a les termes del fòrum, el punt de trobada d’aquella
gent alegre, xerraire i ociosa. Van entrar a la primera habitació, l’apoditeri,
vestidor on es preparaven per fer les seves ablucions. Dos finestrals tamisaven una llum
suau; al voltant de l’habitació hi havia un banc, on es van asseure per escoltar el poeta
Flavi, que va recitar una oda meravellosa. Acabada la lectura, es van despullar i van
passar a el caldari, on hi havia un braser, una pica i unes piscines calentes;
l’escalfor de la sala provenia de l’hipocaust, que era una cambra subterrània
per on circulava aire calent; les parets estaven pintades de vermell carmesí i el fals terra
estava recobert de un mosaic que representava unes nimfes jugant amb les ones.
Des d’allí van passar a el tepidari, una habitació temperada que servia de transició
a el frigidari, on van prendre un bany en una petita piscina d’aigua freda. Qui volia
també va poder prendre una sauna en el laconicum.
ESCAPADES AMB HISTÒRIA. Sàpiens
Viure al camp en el segle I: la Vil·la romana de Can Terrers
Els banys privats són l’estança més representativa d’aquest jaciment de la Garriga http://www.sapiens.cat/ca//escapades-amb-historia/viure-al-camp-en-el-segle-i-la-vil-la-romana-de-can-terrers-339.php