Com ja sabeu, durant la sortida que vam fer a Tàrraco, al museu vam veure diverses escultures que plasmaven l’estètica que tenia la gent de l’època de l’antiga Roma. Una escultura en concret va ser “El bust d’una dona desconeguda”, que ens va cridar a tots l’atenció per la complexitat del pentinat que portava. Si no la recordeu, aquí us deixo la imatge:
Bust d’una dona desconeguda (Museu de Tàrraco)
Aquest bust no pertany a una dona en concret, sinó que es va trobar a una zona residencial de Tarragona.
A Roma, els pentinats de les dones anaven variant durant els segles. Una dona de l’època de la República portava un pentinat amb adorns, com per exemple, la ratlla al mig i un monyo baix; però això va anar canviant amb el pas del temps. A mesura que Roma s’anava expandint, la societat romana absorbia i adaptava molts aspectes dels pobles conquerits, en aquest cas el pentinat, ja que això forma part de la cultura.
A l’Aracne ja hi h hagut alguns articles sobre estètica i vestimentes relacionades amb l’època romana, com aquest de l’Anna Pardo, que parla sobre l’abillament a l’antiga Roma. Al bloc “Bona Dea” trobareu molta informació sobre l’abillament de la dona romana, i a l’adreça Facebook, hi ha un gran recull de bustos femenins.
Comenteu les característiques i l’estil d’aquests pentinats i tipus de vestimentes que trobareu al grup “Bona Dea”. Si trobeu algun pentinat interessant o semblant a aquest podeu posar-hi l’enllaç.
En aquest bust destaca l’elaboració i complexitat del pentinat, moltsemblant al de les efígies de Faustina la Gran, esposa d’Antoní Pius. Aquesta dependència de la moda introduïda per l’emperadriu contrasta amb la individualitat dels trets de la cara, que representen amb realisme una dona ja madura (membre, segurament, de les capes altes de la societat de Tàrraco). Aquesta figura pertany a l’època de mitjans del segle II dC, i té unes mesures de 33 x 19 x 26,5 cm. Està feta de marbre de Luni-Carrara esculpit.
Bust d’una dona desconeguda (vist des de darrere)
Per a la IX Magna Celebratio, les alumnes Cristina Ortiz, Andrea Ocaña (model) i Carla Pallach, alumnes de 2n de batxillerat del INS Isaac Albéniz, van voler representar aquest pentinat en una model de veritat. La Cristina, per al nostre pentinat va fer unes ones a l’aigua i trenes, motius els quals van formar part del pentinat que portava la dona a l’època imperial. Va ser un treball dificultós, i van necessitar molta paciència i ajuda, però el resultat final va ser reeixit.
El material que s’ha utilitzat per fer-lo és el següent:
- Pinta de pues estretes
- Pinta per a cardat de 5 pues
- Pinta d’una pua
- Pinta normal
- Pinces de rulos
- Forquilles planes
- Forquilles de monyo
- Laca
- Gomina
- Assecador
- Metxes de cabell postís
- Gomes petites
- Planxa
A continuació, l’explicació de tot el procés, dut a terme per la Cristina Ortiz:
Primer, va reunir tots els clips que tenia; després va fer diverses particions de cabell. Va separar dues porcions de cabell de la part de davant per fer les ondulacions i després va començar a fer les trenes que servien per fer l’espècie de “corona” de trenes de la part de dalt. Després de fer-les, les va ajuntar i les va enganxar al costat, i alhora va passar el cabell per baix de les trenes perquè tot el cabell restant quedés a dalt d’aquestes, i així poder fer la segona part de trenes.
Darrere de la corona de trenes que havia fet al principi, va guardar un trosset de cabell per poder tapar la part on s’enganxaven les altres trenes.
Després, va unir la segona capa de trenes en forma de U, i va tapar els clips amb el tros de cabell que havia guardat anteriorment.
Finalment va ondular el cabell de la part de davant amb la tècnica d’ones a l’aigua, i va posar molta laca.
I aquí, fotografies del procés i del resultat final:
Ainhoa Astasio 4t ESO Llatí
Ho confesso: “Mea culpa”. Quan recordo el repte que em vas llençar al MNAT, Cristina, he de reconèixer que no estava gens convençuda que l’arribessis a complir. A hores d’ara, però, he de reconèixer que m’he de treure el barret i agrair-vos la dedicació amb què les tres heu afrontat el repte. També m’omple de satisfacció que hagueu ofert a l’Ainhoa, de quart, tot el suport necessari per confeccionar el seu article. Les clàssiques més grans passen el relleu a les noves generacions!
Ainhoa, ningú diria que és el teu primer article! Has col·laborat en tantes coses al llarg del curs (acompanyament musical del Faune, Hero a “Vides paral·leles”, dibuixos…) que fins al final no has pogut editar. L’enhorabona!
Fantàstic!!!!
L’enhorabona tant a les alumnes de segon com a la de quart!
Res a veure amb Pectentes romani! Allí, això sí, hi trobareu enllaços d’interès -també en els comentaris- per si voleu seguir pràcticant la perruqueria romana, una gran herència!
Que original, jo també vaig sentir que ho intentaríeu fer, però no pensava que quedes tan real. Enhorabona!
Salve!
Em sorprèn molt que en aquella época es pugués arribar a fer auténtiques orbes d’art com aquestes. Trobo que són pentinats complicadíssims de fer avui en dia, així que ni m’imagino com es féien al passat. Les dones que féien aquests pentinats a les seves ames “les ornatrices” segur que teníen un do! Els estils eren sobretot els de enrotllar el cabell fet de trenes (em sembla) i suposu que en l’antigüitat es valorava molt els pentinats, ja que si no es féia no entendria tanta dificultat sense sentit.
Dels pentinats que hi ha al grup, m’ha semblat interessant aquest:
http://2.bp.blogspot.com/-ykTbudxcuPc/UX6EwWWY6gI/AAAAAAAABQc/kpMKjUcESuQ/s1600/935565_628526050494254_1613478472_n.jpg
Vale!
Avete!
Bona troballa i bones fotografies Ainhoa!
Tot seguit procedirem amb l’exercici: Respecte als pentinats: Tints, Rínxols, Bucles, ones a l’Aigua, trenes, joies, monyos alts, cintes de colors, Tupes, postissos Formen Part del pentinat de la dona Durant l’Imperi.
Aqui us deixem l’enllaç d’una fotografia que s’assembla bastant a un dels vostres pentinats: http://fa5hionart.files.wordpress.com/2011/11/12088510.jpg
Per el què nosaltres respecta ens semblen uns pentinats i una vestimenta senzilla però alhora elegant i avui en dia algunes actrius conegudes encara utilitzen aquests pentinats per alguna ocasió especial.
En definitiva és un gran treball!
Avete!!!!!!
Salvete!
Quin peinat més complicat, moltes felicitacions per haber-ho aconseguit li va quedar molt bé.
Estat mirant la web BONA DEA i m’ha cridat l’atenció un pentinat que vaig veure a una “domina” d’una sèrie, os deixo aquí l’enllaç per que opineu vosaltres mateixos. Per a mi, és un dels pentinats més ”sencills” que he vist a la web.
Salve!!
Enhorabona a la model, a la fotógrafa, a l’Ainhoa per confeccionar l’article, i sobre tot a la perruquera per la feina feta!
A mi m’agrada molt fer-me pentinants i aquest és força dificil. Sincerament, no em veig capaç de fer-ho jo sola, però pot ser amb una mica d’ajuda…
Actualment, els pentinants típics de les romanes els porten les núvies, ja que són recollits sencills, bonics, i sobretot elegants.
Les ondes, trenes, monyos, diademes fines… són els elements claus per fer-se un pentinant semblant.
Vale!!
Felicitats per el teu article Ainhoa!:)
En la moda romana les noies no portaven mai cabells curts i sempre portaven alguns pentinats senzills com unes trenes recollides a la part alta del cap, una trossa baixa sobre nuca… Els pentinats de les matrones romanes eren mes complicats: eren molt alts, amb diversos pisos de cabells, naturals o postissos, ornamentats amb cintes, perles, flors… A vegades necessitaven l’ajuda d’una esclava especialitzada en aquestes temes que es deia ornatrix.
Vale:)
Salve!
Molt bon article, em sembla un tema important i a molts ens hi interesa els diferents pentinants que avans portaven. La veritat es que l’únic pentinat que hi havia vist és el que vam veure a la sortida a Tàrraco.He estat observant els diferents pentinats en el grup “Bona Dea” i la gran malloria m’han agradat. No tenia ni idea que els pentinats de les dones de Roma van canviar durant els segles per la seva cultura.
En tots els pentinats es recull tot el cabell i gairebé no n’hi ha cap que no estigui recullit. Els més coneguts crec que són aquests http://4.bp.blogspot.com/-QnM3M0BdCrs/UX6EkcCokQI/AAAAAAAABPU/_834mNwk_7A/s1600/15238_628476260499233_550815344_n.jpg i http://grupobonadea.blogspot.com.es/ .Personalment és els que més m’agraden i el primer sembla ser una mica difícil però el segon no. Un altre pentinat que és força semblant a l’altre però diferent seria aquest http://2.bp.blogspot.com/-ykTbudxcuPc/UX6EwWWY6gI/AAAAAAAABQc/kpMKjUcESuQ/s1600/935565_628526050494254_1613478472_n.jpg, també és un pentinat senzil. El que trobo més difícil seria aquest http://2.bp.blogspot.com/-FiB05_dV_GQ/UX6EmOtK9LI/AAAAAAAABPk/VeLgL-VAI8c/s1600/67569_628420913838101_758349045_n.jpg . En general, són pentinats que en comparació dels de ara són molt diferents, i ara la gent no es preocupa gaire de fer-se aquest pentinats tan treballadors, només per ocasions especials. El pentinat de les dones com ja es veu ha evolucionat molt, avans les dones cada dia anaven amb algun tipus, però ara la gent es fa o un senzill o cap.
Salve!
Felicitats a la Ainhoa per l’article que a fet i a les tres alumnes de baxillerat per aquest pentinat que van realitzar.
Crec que aquest és un molt bon tema, per què dona a coneixer els diferents tipus de pentinats que portaven les dones abans.
El grup “Bona dea” dóna a coneixer els diferents tipus de pentinats. Tots els pentinats són amb el cabell recollit. Els pentinats que s’han donat més a coneixer són els següents: http://3.bp.blogspot.com/-wXa7zajKgTc/UX6Er3uV3kI/AAAAAAAABQE/aDNbScRilWE/s1600/382088_628420810504778_1607295455_n.jpg http://4.bp.blogspot.com/-QnM3M0BdCrs/UX6EkcCokQI/AAAAAAAABPU/_834mNwk_7A/s1600/15238_628476260499233_550815344_n.jpg http://2.bp.blogspot.com/-ykTbudxcuPc/UX6EwWWY6gI/AAAAAAAABQc/kpMKjUcESuQ/s1600/935565_628526050494254_1613478472_n.jpg ami personalment el que més em crida l’atenció i m’agrada és el de l’ultim enllaç. El que jo crec que seria el més difícil seria aquest http://2.bp.blogspot.com/-FiB05_dV_GQ/UX6EmOtK9LI/AAAAAAAABPk/VeLgL-VAI8c/s1600/67569_628420913838101_758349045_n.jpg ja que té trenes sobre del cardat i aixó crec que seria molt complicat de realitzar. Al llarg del segles els pentinats de les dones han anat cambiant i han tingut cada vegada mes llibertar per poder posar-se el pentinat que elles volguesin.
Salvete!
Felicitats per l’article. Em sembla molt interesant.
Aquest tipus de pentinats estan molt el·laborats i molts solen ser recollits amb trenes o qualsevol altre recollit una mica complicat el qual queda molt elegant.
En quant als vestits són clàssics i moltes vegades amb vels que tapen el cap.
Per exemple en aquest enllaç http://www.imujer.com/2011/08/19/peinados-griegos-y-romanos surten pentinats romans que després estan recreats en dones famoses.
Valete!
”Salve!”
El pentinat que ens mostres en la fotografia, és molt bonic i està molt ben elaborat. Ha sigut una llàstima no haver pogut veure el seu procés i la seva elaboració, ja que segurament heu estat dedicant-hi moltes hores. Tot i això ens agradaria donar la nostra opinió totalment sincera: Creiem que en l’època Romana molts dels materials que heu utilitzat no existien, com per exemple, les forquilles, la laca i els aparells electrònics… Per això creiem que encara que estigui molt ben elaborat, abans era molt més difícil, perquè el cabell segurament estaria més brut i no tenien gomes per poder adaptar-lo a la forma. Tot i això el resultat ha estat increïble, felicitacions a les perruqueres i a la model.
Hem trobat una imatge, on es destaquen altres pentinats tant grecs com romans.
http://www.google.es/imgres?imgurl=http://4.bp.blogspot.com/_soy8qEo5t04/TS7bFElgM_I/AAAAAAAAABM/-DGzwPNTdCE/s1600/peinados%2Bgriegos.jpg&imgrefurl=http://thestefy10-09.blogspot.com/2011/01/peinados-griegos-y-romanos.html&h=266&w=400&sz=30&tbnid=uzmqzasqXFPnjM:&tbnh=81&tbnw=122&prev=/search%3Fq%3Dpeinados%2Bromanos%2Bde%2Bmujer%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=peinados+romanos+de+mujer&usg=__58BaCE9WKbytZQPv8uXq-g5yMWk=&docid=QVZwJAn_tzGOvM&hl=ca&sa=X&ei=DMCIUazQMO2A7QahvIGQCA&ved=0CD8Q9QEwBA&dur=462
Volem dir que com veiem a la imatge, les dones no eren les úniques que es cuidaven perquè podem veure a alguns homes amb un pentinat bastant elaborat ja que era una referència. La característica principal són les formes gruixudes, en què destaquen les ones i rínxols, els recollits, l’ús de trenes.
Destaquen els tons clars al contrari dels colors foscos, que eren els més comuns en la població.
Per altra banda la vestimenta també tenia molta referència, hem trobat aquesta imatge, molt representativa on es veu el tipus de vestit de l’època.
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fresco_of_woman_with_tray_in_Villa_San_Marco_retouched.jpg
La conclusió que treiem és que els romans, al igual que nosaltres, pensaven molt en la primera apariència, per això cuidaven molt el seu físic com ja sabem ”Mens sana in corpore sano” és a dir en un sentit literal, ment sana en un cos sa i en sentit extens, tots volem un esperit equilibrat en un cos equilibrat. Això ens fa veure, que el nostre estil de vida és molt i molt semblant al que estem esmentant, és a dir, a la vida romana.
Aquest article ens ofereix molts temes a parlar, per exemple, les referències dels pentinats en l’actualitat. Volem destacar un article en el que apareixen alguna que altra persona famosa, que ha utilitzat, les ones i rínxols, els recollits i les trenes.
http://www.milpeinados.com/2009/07/02/peinados-con-trenzas/
Per finalitzar volem felicitar a l’Ainhoa per aquest article i a les noies de Batxillerat. Ens ha semblat molt interessant poder parlar extensament d’aquest tema.
”Vale!”
Andrea Muñoz i Paula Almeida.
Salve!
Primer de tot felicitats per l’article Ainhoa, està molt ben editat i les imatges aclareixen molt el pentinat que portava la dona del bust, i felicitats també a le snoies de batxillerat per aconseguir fer el pentinat.
Com ja han dit en l’article i bé s’esmenta al bloc ‘BONA DEA’ els pentinats de les dones romanes han variat molt al llarg del temps. Han anat canviant de forma i de tamany, ja que com es pot veure en les fotografies del ‘bona dea’ hi ha pentinats baixos com monyos fets amb trenes i pentinats amb grans ‘tupes’ i cardats.
Segons el que he pogut veure, les dones normalment portaven cintes o alguns complements de color daurat.
Pel que respecta a la roba, la majoria eren vestits, crec, que semblants als que vam portar a la magna, però a diferència de la roba que portaven els esclaus i esclaves, la roba de les dones dels bustos és de colors que es combinen entre si, i també tenen algun estampat.
http://www.google.es/imgres?q=pentinats+romans&hl=ca&biw=1024&bih=607&tbm=isch&tbnid=FwenxiQ3RL_RSM:&imgrefurl=http://www.flickr.com/photos/21740506%40N07/2650613296/&docid=zt6jwGAsRKVIlM&imgurl=http://farm4.staticflickr.com/3179/2650613296_78009b5295_z.jpg&w=640&h=480&ei=E8OIUeC2LeiU7QbchoHACw&zoom=1&ved=1t:3588,r:0,s:0,i:84&iact=rc&dur=443&page=1&tbnh=169&tbnw=207&start=0&ndsp=15&tx=134&ty=50
Aquí us deixo l’enllaç d’un pentinat romà que he trobat i que m’ha agradat molt. Es veu des del darrere però sembla més fàcil i menys complicat que el del bust. Consta de tres trenes que surten des de la part superior del cap i que acaben unides en un monyo baix, i ,per a tapar la unió de les tres trenes, sobre el monyo, cobrint-lo, hi ha tres trenes més, però aquest cop més primetes.
Vale!!
Molt bon article Ainhoa, i molt bon pentinat que van fer les alumnes, és molt original, i bastant difícil de fer, ja que tens que saber molt bé com fer les trenes i tot lo demés.
Ara, en les nuvies, també es fan una copia de com ho feien les dones romanes, però més senzill. Tots els materials ja comentats són els elements indispensables per poder aconseguir aquesta obra d’art, i més difícil és encara aconseguir que quedi tan bé com li han quedat a elles.
Vale!!
Salvete!
Primer de tot, felicitar a la Carla, la Cristina i a la Andrea pel seu magnífic treball. Ja es nota només al veure’l que aquest pentinat ha portat un treball grandiós en el qual es necessita molta cura, paciència i dedicació. A més ara ja puc apreciar com és un monyo romà més enllà de veure’l en una escultura. Moltíssimes felicitats!
D’altra banda també he de felicitar a la Ainhoa pel seu article que ha estat molt detallat . M’ha cridat moltíssim l’atenció els materials que han utilitzat per a fer el pentinat. No tenia ni idea que es necessitessin tantes coses per a fer un monyo d’aquest tipus, a més gràcies a la informació donada en aquest article alo millor algun dia m’animo a fer-me’n un, però això ja a les vacances d’estiu que tindré més temps!
-Comenteu les característiques i l’estil d’aquests pentinats i tipus de vestimentes que trobareu al grup “Bona Dea”. Si trobeu algun pentinat interessant o semblant a aquest podeu posar-hi l’enllaç.
Les característiques principals dels pentinats romans es centren que són extremadament complicats, que es necessita abundant cabell i molta imaginació, per fer un pentinat extravagant a la vegada que elegant. Per a les esclaves, els pentinats no eren així, sinó amb un monyo mal fet o una trena ràpida.
Les característiques de les vestimentes romanes són que són senzilles i boniques. Per a les dones, els vestits havien d’arribar fins als peus perquè portar-ho per sobre dels turmells estava mal vist. La vestimenta en general, tant per les dones com per els homes, era molt simple: un tros de roba bastant gran d’algun color no molt vistós i moltes cordes per adornar-lo. Per descomptat que hi havien diferencies entre la vestimenta d’una senyora i la de una esclava ja que la de una esclava era feta per treballar i era encara més simple que la de la senyora. La de la senyora portava més decorats però tampoc masses.
Com només em falta parlar de les sabates romanes, aquí va un enllaç per a que us pogueu fer una idea:
http://4.bp.blogspot.com/-plJ409EyYTw/TZUVaJ35krI/AAAAAAAAAD0/xSYcpEfHKFA/s1600/sandalias-romanas+%25281%2529.jpg
Vale! 🙂
La meva mes sincera enhorabona, em sembla un feina que requereiz molta, molta paciencia, pero bó tot el temps, la dedicació han donat com resultat aquest complicadissim pentinat.
Després de haver visitat el bloc “Bona dea” em va resultar molt mes facil imaginar-me com eren els pentinats d’aquesta época i també em vaig adonar que molts d’aquests els havia vist en series i pel·licules com Hispania, Agora …
Felicitats!!
es un pentinat molt complex es alucinant que es puguesin fer aquest pentinats tan complicats avui en els pentinats no son tant com els dels romans
Salvete!
Moltes felicitats per l’article, Ainhoa! Finalment has pogut reflectir molt bé aquest repte que la Cristina es va plantejar.
He de dir que ella va ser la perruquera oficial i que jo només la vaig ajudar en algun moment i per fer poca cosa. Així que si voleu algun pentinat romà li heu de dir a ella!
Realment va ser molt laboriós tot el procès i pensavem que quedaria lleig i estrany al ser com el de l’estàtua, però no queda tan malament…
També cal destacar que no és gens fàcil plantejar-se com fer el pentinat a partir del bust. La Cristina va haver de pensar ben bé per on començar i on acabar.
I, finalment, crec que s’ha d’agrair la paciència de l’Andrea per fer de model!
Valete!
Hola a tots!
Com a perruquera en aquesta feina he de dir en primer lloc que moltes gracies a tots. Ens va costar bastantes hores de fer, però en bona companyia no en van semblar tantes. Realment va quedar molt bonic.
Teresa ja se que no confiaves gens ni mica en mi, però aquest era el motiu principal pel qual volia fer el pentinat, per sorprendre’t!
Sobre el tema del material he de dir que en vaig utilitzar menys del que posa aquí. Ja que no disposava de les pintes necessàries per al pentinat, ho vaig acabar fent tot amb un raspall (si la meva mare que és perruquera em sentis es posaria les mans al cap!), però tampoc va suposar un gran problema. Parlant del tema del material la Andrea Muñoz i Paula Almeida han fet un comentari que diu que en l’època romana no es disposava d’aquest material, i teniu tota la raó del món. No disposaven d’aparells elèctrics ni de molts dels utensilis que es tenen avui en dia. Però jo no crec que s’hagi de subestimar als romans en aquest aspecte. N’estic segura de que tenien moltíssims aparells que encara que són diferents als nostres, eren igual d’útils. (Per exemple, com no tenien planxa elèctrica, utilitzarien alguna mena de barres escalfades al foc per ondular el cabell). Per altra banda el fet que el cabell estigui brut no dificulta sinó que ajuda al procés del pentinat, ja que si el cabell esta molt net rellisca molt, i els pels es surten del seu lloc. Així que per això no seria un problema, però no s’ha d’oblidar que els romans eren molt nets! 🙂
En definitiva que gràcies a tots. La magna va estar molt bé, tret del fet que va ploure, i els pentinats van ser molt alabats. Gràcies!
Carla vas ser de molta ajuda creume!! Gracies a tu i a la Andrea.
Ah! i m’oblidava! Felicitats a la Ainhoa que ha fet un article que reflecteix molt bé el repte.
Moltes felicitats a la perruquera per el pentinat tan elaborat i alhora elegant!
Jo seria incapaç de fer-lo no tinc la paciencia suficient, però m’agradaria molt saber-ne.
Segur que s’hi va passar estona i ho va fer amb molta cura, per això el resultat es tan bo.
Trobo que aquest pentinat del BonaDea es molt semblant : http://2.bp.blogspot.com/-ykTbudxcuPc/UX6EwWWY6gI/AAAAAAAABQc/kpMKjUcESuQ/s1600/935565_628526050494254_1613478472_n.jpg
Gràcies al bloc m’he fet una idea més clara dels pentinats tan elegants que es portaven en època romana.
Ara les noies no portem el cabell tan arreglat com les dones romanes, tampoc crec que tinguem temps per fer-ho,
ens hauríem de llevar a les 5 per pentinar-nos!!
valete
Salve!
Moltes feliciats per l’article! Realment s’ha de tenir molta paciència per fer aquests pentinats tan elaborats.
Vale!
Salve.
Un molt bon article. Sembla realment que a simple vista aquests pentinats són força complexos, però he vist més d’una persona que portava els cabells recollits en aquest estil. Les costums antigues mai moren. Apart, penso que la persona que faci aquests pentinats ha de tenir molta traça i paciència.
Vale.
Salve!!
Felicitats per aquest pentinat i per l’article ja que s’ha de tenir molta paciència.
vale