Medea al XVIII festival juvenil de teatre grecollatí de Catalunya a l’Hospitalet de Llobregat

Anar al teatre és tota una herència clàssica, ja ho sabeu! El curs passat la Lida, tot i fer quart de l’ESO, ens va portar tot un dia a Tarragona i va ser una experiència increïble. Ja vàrem conèixer Eurípides i Plaute! El passat 6 de març els alumnes de batxillerat vam anar al teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat a veure dues obres de teatre grecollatí a càrrec del “Proyecto Educativo Teatral del IES Pedro de Luna: CLÁSICOS LUNA”.

Van representar els Bessons de Plaute i Medea d’Eurípides. Aquesta última obra, Medea, va ser estrenada per aquesta companyia al maig de 2012 al saló d’actes del Centro Cívico Teodoro Sánchez Punter de Zaragoza i ha estat guanyadora del VII Concurso de Grupos de Teatro Gregolatino de Enseñanza Secundaria convocat pel Ministerio de Educación, Cultura y Deportes.

Les 3 Medeas

 

Medea és una dona que abandona la seva “pàtria” deixant enrere  la seva família, la seva gent i la seva terra per marxar a viure a Corint amb el seu enamorat Jàson. La tragèdia comença quan Jàson decideix casar-se amb la filla del rei Creont i rebutja l’amor de Medea. Aquí, llavors, es comencen a veure les 3 cares diferents de Medea. D’una banda hi ha la Medea mare que estima els seus fills i vol el millor per a ells. Després hi ha una altra cara que és la de la Medea enamorada, que és la Medea que encara conserva el seu amor per Jàson i pateix per la seva traïció, al mateix temps que el recorda fent que el seu amor creixi. I, per últim, està la Medea venjativa, que és la que porta Medea a la “bogeria” ja que per culpa d’aquesta, comencen les seves contradiccions internes, dubtes, dolor i ganes de venjança fins que finalment Medea humiliada per Jàson acabarà enviant els seus fills, fingint gratitud, amb regals per Glauce la filla del rei Creont i aquests portaran la princesa a la seva mort, ja que el vestit i la corona d’or que ells li entreguen està enverinada i ella innocent i confiada se les posa només haver-les rebut. Al mateix temps, Creont mor en abraçar el cos mort de la seva filla. Medea, no satisfeta encara en la seva venjança, mata els seus fills.

A L’Hospitalet, el company Víctor Barranco de primer de batxillerat no va aconseguir reportatge, però almenys que es col·loquessin bé per a tots els aràcnides i aquest és el resultat:

 

A Hospitalet de Llobregat, 6 de març de 2013. Foto de Víctor Barranco

"MEDEA", de Euripides. GUIA Didactica, por José María Villoria. IES Pedro de Luna by ies2punto0

Personalment, també em va agradar molt anar a veure aquesta obra, em va semblar molt original la idea de les 3 Medees i va ser increïble la interpretació que van fer aquests alumnes ja que el millor de tot és que són alumnes com nosaltres, alumnes de grec i de llatí  que s’hi esforcen i volen cridar l’atenció de tots aquells que estiguin disposats a veurel’s. És una obra molt díficil, atroç, de llarga pervivència i actualitat!

Alma Bergel

1r BAT Grec i Llatí

 

 

15 thoughts on “Medea al XVIII festival juvenil de teatre grecollatí de Catalunya a l’Hospitalet de Llobregat

 1. Margalida Capellà Soler

  Ja era hora, Alma! Tanmateix, val més tard que mai!
  Ara ja tenim l’experiència d’haver anat a Girona, a Tarragona i a L’Hospitalet. A veure on anirem l’any vinent?
  Aquesta setmana a Tarragona els alumnes de l’institut Fuente Nueva de Morón de la Frontera representen Els set contra Tebes d’Èsquil i Amfitrió de Plaute! A veure si algun aràcnida d’arreu hi va i ens fa la crònica!

 2. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  Bé, des del meu punt de vista puc dir que la Medea no em va agradar massa, tot i que va estar força bé. M’agraden més les comèdies.
  Però tot i així crec que s’ha de tenir molt en compte l’esforç i les hores de pràctica dels alumnes que ens van fer la interpretació.

  Jo com alumne he assistit a les representacions de l’Hospitalet aquest any i a Tarragona l’any passat. La veritat és que a Tarragona ens ho vam passat molt bé, i vam riure molt pel que fa a la representació del Soldat Fanfarró.

  Vale!

 3. Andrea i Irina

  Salvete!

  A nosaltres ens va agradar molt com van actuar els actors de Medea, sobretot les tres noies que feien de Medea, no era un personatge fàcil ja que tenia molts canvis de veu. Actualment hi ha molts casos de dones que maten el seus fills només per venjar-se del seu marit. És una història molt tràgica, plena de sentiments.

  Per cert felicitats Alma per l’article, està molt ben fet!

 4. Uxue Avilés

  Salve!!

  Primer de tot, felicitats per l’artícle.
  En segon lloc, dir que no vaig poder anar a la representació per motius diversos però la veritat és que m’haguès agradat anar ja que les representacions de l’any passat em van agradar molt.

  Vale!!

 5. Maryam Alaoui

  XAIPETE!!

  Felicitats per l’article, va ser una obra molt interessant, em va agradar molt, és una obra complicada de representar, però ho van fer molt bé. El que més em va agradar van ser les 3 nenes fent de Medea, ja que cada una feia d’elles representava una personalitat diferent de Medea. És una obra tràgica i avegades s’arriba a pensar que això avui en dia no pot passar, però cada cop es veuen més casos, és lamentable…

  Vale!!

 6. Yasmina Berkane Pais

  XAIPE!

  Felicitats Alma pel teu article, està molt bé, estic d’acord amb tu que l’obra de Medea que vam veure a Hospitalet estava molt ben treballada.
  Els actors, tot i tenir la nostra edat, van treballar molt i això es notava. Sobretot les 3 Medees que interpretaven tres formes de veure la mateixa situació, aquesta manera de representar l’obra em va semblar molt curiosa i original.
  També he de dir que els bessons de Plaute també va estar molt bé, era bastant divertida, però no es pot comparar ja que una és una tragedia i l’altre una comedia.
  Per últim m’agradaria tornar a Tarragona, com ja vaig dir a classe l’altre dia, ja que l’excursió de l’any passat va estar molt bé.

 7. Alba Arroyo

  Salve!

  Felcitats per l’article!
  Jo no vaig anar al teatre a veure la obra que van fer, però per el que em van explicar va estar força bé i els actors ho van representar correctament amb tots els canvis que havien de fer.
  Crec que hauria d’haver asistit!

  Salve!

 8. Zícora

  Salve.

  Em van agradar moltíssim les dues obres, pero desde el méu punt de vista crec que és més complicada la tragèdia. La veritat és que els actors em van sorprendre de lo bé que ho van arribar a fer. Espero tornar aviat.

  Vale.

 9. Paula Franco Semitiel

  XAIPE!

  L’excursió que vam veure aquest any en el segon trimestre va estar bé.
  Vam veure dues obres d’Eurípides i Plaute. Personalment, em va agradar més la segona que era de comèdia que la primera que era dramàtica.

  Medea és una tragèdia d’Eurípides que formava part d’una tetralogia: les tragèdies Filoctetes i Dictis, i el drama satíric els Segadors. L’obra va ser representada en el seu conjunt per primera vegada l’any 431 aC a Atenes, dins de les festivitats de les Dionísia on va obtenir el tercer premi.

  Els bessons, és una comèdia escrita pel comediògraf romà Plaute entre el 216 i el 186 aC. És considerada com una de les millors comèdies de Plaute, destacada per ser precursora i inspiració per moltes altres obres còmiques escrites posteriorment, com “La comèdia dels errors” de William Shakespeare. Els protagonistes són Menecme i Sòsicles, dos germans bessons, i a més tenim el repertori clàssic de personatges estereotipats com el vell, el metge, els soldats, el servus callidus, els mariners, les prostitutes, la matrona, etc..i situacions típiques com el rapte d’un infant pels pirates, confusió entre personatges, anagnòrisi, el servus callidus compra la seva llibertat….

  Va estar molt bé ja que els actors eren joves i s’enfrontaven contra un públic jove. Però ho van fer bastant bé.

  Espero que abans que s’acabi el curs, tinguem el plaer de poder veure una altre obra reacionada amb els referents clàssics.

 10. Rocío Molina

  Salvete!!!

  Jo també vaig anar a la sortida del teatre i personalment l’obra de Medea no és la que més em va agradar. Sé que és una tragèdia i que tot és més seriòs, però crec que va ser una mica aborrida.

  Comparant-la amb la que vam anar l’any passat a Tarragona, tot i ser una tragèdia grega, no hi havia color. Suposo que era a l’aire lliure i pot ser també ens condicionava a estar més atents en aquella mena d’amfiteatre on vam veure la tragèdia grega i la comèdia romana. Tot i així, valoro l’esforç dels alumnes que van representar la tragèdia de Medea molt positivament perquè trobo que tenen molt de mèrit en aprendre’s un guió, tot i que estigués adaptat, clàssic.

  Vale!

 11. Marta Serna Sánchez

  Salve!!!!

  Quines grans representacions i quins grans actors i actrius. Realment ho van fer molt bé i eren fantàstics interpretant. Va ser un gran matí malgrat la pluja. Personalment he de dir que la meva obra preferida va ser la segona, la dels bessons. Era, segons la meva opinió, molt més divertida que la de Medea.
  El meu personatge preferit va ser, indiscutiblement, el Raspall. Era un personatge molt divertit i que donava vida a l’obra de teatre. Representava que era un paràsit (parasitus) que era un mort de gana disposat a tot per alimentar la seva fam insaciable. Adulava i s’humiliava davant del seu amo per aconseguir el propòsit que he explicat. A més l’actor que el va representar era molt bo i ho va fer genial. Amí, personalment, em va enamorar.
  En general, les dues obres van ser molt bones, malgrat que la trama de la segona m’agradés més. L’any passat va passar el mateix, em va agradar més la comèdia del soldat Fanfarró que no pas la tragèdia vista al matí.

  Vale!!!

 12. noradomingo

  Salve!
  Va ser una representació magnifica. Son uns actors i actrius genials. La que més hem va agradar va ser la dels bessos, era molt més divertida i t’enganxava més a l’actuació. Tot i que Medea també era una gran función, tot s’ha de dir. Ho van fer de marevella.

 13. Pingback: I tu, què en penses? T’ha agradat anar al teatre? | Literatura grega a escena

 14. Xènia Serra

  Χαιρε!
  Aquesta representació de l’obra de Medea em va agradar molt. Els actors i actrius van actuar molt bé els seus respectius papers i ens van fer arribar bé els sentiments que volien transmetre durant el llarg de la obra. La part que em va sorprendre més va ser quan les tres actrius que representaven a Medea, exposaven un sentiment diferent, fent com si fossin una, però a la vegada eren tres. M’agradaria tornar a veure una obra així de fantàstica!

 15. Laia Costa

  Xaipe!
  Em fa molta gràcia trobar un apunt de l’Alma, ja que l’altre dia ens va fer una xerrada! Moltes felicitats per l’apunt!!
  Com ja sabem podem trobar referents clàssics a tots els àmbits! Quina sort haver tingut l’oportunitat d veure una obra de teatre a Tarragona i a l’Hospitalet de Llobregat! M’ha sorprès molt que una dona a aquella època abandones tot per marxar a viure a Corint amb el seu enamorat, que valenta! Podem veure les diferents actituds de Medea, davant l’amor, la seva família i també trobem una Medea venjativa.
  Finalment, després de diversos esdeveniments, Medea acaba matant als seus propis fills!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *