Altre cop Tàrraco!

El passat dimarts dia 19 de març i dins dels actes de l’intercanvi d’alguns alumnes de 1r de Batxillerat amb alumnes alemanys, es va celebrar una sortida a Tarragona a veure les ruïnes romanes de l’antiga Tarraco.

Després d’un llarg i pesat viatge en autobús, vam arribar a Tarragona i ens van fer una visita guiada en la qual, ens van ensenyar els principals punts d’interès de l’antiga ciutat romana, com l’aqüeducte, el pont del diable, els dos fòrums, el temple, que actualment és la catedral de Santa Tecla, la muralla, que mesurava 4 quilòmetres de llargada per 12 metres d’alçada i estava feta de grans pedres, el circ, que tenia una capacitat per a 25.000 espectadors, mesurava 325 metres de llargada, partia la ciutat en dos i s’hi celebraven tot tipus de curses de cavalls, l’amfiteatre, on es celebraven tot tipus d’espectacles i el teatre, on es celebraven tot tipus de representacions teatrals.
També ens van explicar que Tarragona tenia una població de 40000 habitants, es va fundar al segle III aC per defensar a l’imperi romà dels atacs cartaginesos i era la capital de l’Hispània exterior, per això Tarraco tenia dos fòrums, el ciutadà i el provincial.

En la meva opinió, crec que va ser una sortida molt interessant, ja que ens van explicar moltes coses sobre la ciutat de Tarragona en l’edat antiga i sobre l’època romana en general. A mi em va agradar molt, perquè sempre he trobat molt interessant el món clásic i en especial el romà, tot i que no estudio llatí.

foto amfiteatre Tarraco

Fotografia de Marga Caballé, professora d'alemany de l'IPM

Víctor Sánchez
1r Batxillerat Grec

12 thoughts on “Altre cop Tàrraco!

 1. Margalida Capellà Soler

  Qui ens ho havia de dir, Víctor, que amb els alemanys descobrissis Tàrraco! T’agraïm que ens facis aquesta crònica! Certament, a l’institut Premià de Mar la visita a la Tarragona romana és cabdal en tots els intercanvis, ja sigui amb els companys alemanys o amb els francesos. Ho serà també amb els de Comenius?

  Us convido a tots a descobrir Tarragona i a gaudir del Festival Tarraco Viva del 16 al 26 de maig!

  Especialment als alumnes de segon de llatí, aquesta entrada us pot servir per repassar Tarraco ja que pot sortir a l’examen final de llatí i a l’examen de les PAU! Us recomano de fer memòria i deixar en comentari uns 200 mots sobre Tarraco. Recordeu que tota la informació que ens dóna en Víctor és una crònica de la sortida a partir de la informació oral de la guia d’Itinere.

 2. Iván Zapico Fernández

  Salve!

  Tàrraco va ser una ciutat fundada pels romans 218 ac. Era la capital de la Hispània Citerior.
  L’any 45 aC, Juli Cèsar li va concedir l’estatut de colònia romana de dret romà, (Colonia lulia Urbs Triumphalis Tarraco). Posteriorment, l’any 27 aC, August, qui va residir-hi entre els anys 26-25 aC i seguia les operacions militars de la Cornisa Cantàbrica, li va concedir la capitalitat de la província Tarraconense dins de la nova organització provincial. S’inicià aleshores l’aplicació d’un programa dirigit a dotar a la colònia romana d’un alt nivell urbanístic i monumental, d’acord amb la importància i significació de la ciutat. Tàrraco va arribar al seu màxim prestigi durant el segle II dC.

  Vale!

 3. Uxue Avilés

  Salve!!

  Tàrraco (Tarraco) fva ser una ciutat romana (actuava primer com a capital) i després de la província de la Tarraconense, actualment Tarragona.
  Els orígens de Tàrraco es troben en una petita guarnició romana que els germans Gneu i Publi Corneli Escipió deixaren durant la Segona Guerra Púnica, l’any 218 aC. Aquest primer assantament aviat va convertir-se en una important base militar que donà lloc a la ciutat de Tàrraco.
  Tàrraco va ser la principal base d’hivernada dels exèrcits romans a Hispània que iniciaren un llarg procés d’incorporació de les terres peninsulars al nou ordre polític, cultural i econòmic de la romanitat, on Tàrraco va jugar un paper fonamental.
  L’any 45 aC, Juli Cèsar li va concedir l’estatut de colònia romana de dret romà, (Colonia lulia Urbs Triumphalis Tarraco). Posteriorment, l’any 27 aC, August, qui va residir-hi entre els anys 26-25 aC, li va concedir la capitalitat de la província Tarraconense dins de la nova organització provincial. S’inicià aleshores l’aplicació d’un programa dirigit a dotar a la colònia romana d’un alt nivell urbanístic i monumental, d’acord amb la importància i significació de la ciutat. Tàrraco va arribar al seu màxim prestigi durant el segle II dC.
  En aquesta època, els habitants romans d’aquesta ciutat gaudiren d’un nivell de vida que no es tornarà assolir fins ben bé a l’edat moderna.
  La vitalitat es mantingué fins a mitjan s. III dC. quan, com a conseqüència de la crisi general i amb les primeres incursions dels francs, s’inicià un procés de progressiva recessió tant en l’ordre demogràfic com en l’urbanístic que es plasmà en la destrucció i l’abandó de gran part de la ciutat, tret de la part alta que esdevindrà el nucli principal de l’hàbitat. Tanmateix, i malgrat les invasions dels bàrbars, els tarraconenses mantindran lleis i costums durant molts més anys que en altres ciutats del món romà. Per tant, són més de vuit segles de persistència romana a Tarragona.

  Hi ha hagut grans troballes realitzades pel Conjunt arqueològic de Tàrraco que són l’amfiteatre romà, aqüeducte de les Ferreres, arc de Berà, circ romà, Fòrum de la Colònia, Fòrum Provincial, mausoleu de Centcelles, muralles romanes, necròpolis paleocristiana, pedrera romana del Mèdol, recinte de culte del Fòrum Provincial, Teatre romà, torre dels Escipions, vil·la romana dels Munts.

  Vale!!

 4. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  Tàrraco va ser la ciutat romana capital de la Hispània Citerior i després de la província de la Tarraconense, actualment Tarragona.
  Els orígens de Tàrraco es troben en una petita guarnició romana que els germans Gneu i Publi Corneli Escipió deixaren durant la Segona Guerra Púnica, l’any 218 aC.
  Amb el temps, Tàrraco va prosperar com a ciutat i també com a centre administratiu i polític, afavorida tant per la situació costanera, facilitant el control de les rutes marítimes, com pel seu emplaçament en relació a les vies terrestres cap l’interior peninsular.

  Tarragona i el seu entorn conserven vestigis que són testimoni de l’empremta de Roma a casa nostra.
  El conjunt inclou diversos monuments del segle III aC fins el VI dC, que es conserven en molt bon estat. Tots ells són característics d’una capital de província com va ser l’antiga Tàrraco.
  El conjunt arqueològic de Tàrraco va ser declarat patrimoni mundial l’any 2000.

  Jo he estat aquí a Tàrraco varies vegades amb el meu antic cole i amb aquest institut. Estudiant i aprenent diferents coses de l’antiga Tarragona. La veritat és que les restes que hi ha, són increibles i trobo que és una ciutat molt maca i que tot hauriem d’anar a veure.

  Vale!

 5. Luis

  Tàrraco va ser la ciutat romana capital de la Hispània Citerior i després de la província de la Tarraconense, actualment Tarragona.
  Els orígens de Tàrraco es troben en una petita guarnició romana que els germans Gneu i Publi Corneli Escipió deixaren durant la Segona Guerra Púnica, l’any 218 aC, va ser la principal base d’hivernada dels exèrcits romans a Hispània que iniciaren un llarg i complex procés d’incorporació de les terres peninsulars al nou ordre polític, cultural i econòmic de la romanitat, on Tàrraco va jugar un paper fonamental.
  L’any 45 aC, Juli Cèsar li va concedir l’estatut de colònia romana de dret romà, . Posteriorment, l’any 27 aC, August, qui va residir-hi entre els anys 26-25 aC i seguia les operacions militars de la Cornisa Cantàbrica, li va concedir la capitalitat de la província Tarraconense dins de la nova organització provincial. S’inicià aleshores l’aplicació d’un programa dirigit a dotar a la colònia romana d’un alt nivell urbanístic i monumental, d’acord amb la importància i significació de la ciutat. Tàrraco va arribar al seu màxim prestigi durant el segle II dC.

 6. Rocío Molina

  Els romans van arribar al que ara és Tarragona a l’inici de la segona guerra púnica (218 a.C.), quan Gneu Corneli Escipió, per afermar la nova dominació romana des d’Empúries fins al riu Ebre, va atacar un campament cartaginès situat a la vora d’un poblat ibèric anomenat Kese, a la part baixa de l’actual Tarragona, prop de mar. Poc després Tàrraco va esdevenir la principal base d’hivernada dels exèrcits romans d’Hispània, comandats pels germans Escipió, i, morts aquests, per Publi Corneli Escipió el jove. Per això Plini va qualificar la ciutat de Scipionum opus, obra dels Escipions. El campament militar es va situar dalt del turó que dominaria la futura àrea de la ciutat i s’envoltaria d’una sòlida muralla.

  Durant els primers dos segles d’existència la ciutat va tenir l’estatus de federada, i no va ser fins a la segona meitat del sege I a.C. que va adquirir la categoria de colònia amb el nom oficial de Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco, tot i que resta dubtós si el nou estatus va ser en temps de Juli Cèsar o d’August, que va establir-s’hi durant els dos anys de guerres càntabres. Així mateix es va convertir en capital de l’extensa província de la Hispània Citerior Tarraconense, a més del seu propi conuentus o districte judicial.

  El reconeixement de la seva capitalitat, que fins llavors va ser exercida només de facto, va implicar l’interès de Roma per monumentalitzar Tàrraco a fi d’augmentar-ne el prestigi i fer-ne un centre difusor de la propaganda imperial. El primer projecte, executat en època d’August, va comprendre la reforma del fòrum de la ciutat i el teatre, tots dos a la part baixa, propera al port. El segon programa va ser força més ambiciós: la construcció durant el període de la dinastia flàvia d’un immens complex a la part alta de la Tàrraco format pel circ i per un nou fòrum destinat a les necessitats de la província. Poc després el procés es va culminar amb l’edificació de l’amfiteatre a principis del s. II d.C.

  Valete!!

 7. Marta Verde

  Salve!

  L’any 218 aC, Anníbal, el cabdill púnic, conqueria Sagunt, ciutat aliada de Roma, i trencava així les clàusules del Tractat de l’Ebre firmat vuit anys abans entre Cartago i Roma. Declarada per segona vegada la guerra entre les dues urbs, Anníbal es va dirigir amb el seu exèrcit cap a Itàlia en una expedició sorpresa. Tot allò que no es va considerar imprescindible per a la llarga marxa es va deixar en un campament instal·lat a prop d’una ciutat ibèrica del nord-est hispànic que Polibi denomina en grec Kissa i Livi, en llatí, Cissis.

  Sorpresa per la maniobra, Roma va enviar a Hispània un exèrcit sota el comandament de Gn. Escipió per tallar a Anníbal les seves bases de subministrament.
  Salve!
  L’origen de Tàrraco:
  L’exèrcit romà va desembarcar a Emporion (Empúries) i es va dirigir contra la base cartaginesa, va conquerir el campament.

  La base militar romana i la ciutat ibèrica estaven situades en un turó costaner al costat de la desembocadura del riu Francolí, l’antic Tulcis, envoltat de bones terres agrícoles (l’actual Camp de Tarragona). La desembocadura del riu formava una petita cala portuària que va afavorir el desenvolupament d’un oppidum, un petit poblat situat a la part baixa del turó, Escipió va assegurar la defensa del seu campament situant-lo al cim del turó.

  La Guerra Púnica en terra hispana duraria dotze llargs anys. Per a Roma, Tàrraco va ser el seu lloc d’hivernada de l’exèrcit.

  Va ser la seu de les grans assemblees entre els generals romans i els diferents pobles ibèrics.

  Durant la guerra es van encunyar a Tàrraco dracmes i denaris de plata i també unitats de bronze per pagar les tropes i atendre les despeses de l’exèrcit. El principal interès estratègic d’aquesta ciutat era el seu port, ben situat per a les comunicacions marítimes amb la Itàlia central i que, per la seva relativa proximitat a la vall de l’Ebre, permetia bons contactes terrestres amb les terres de l’interior hispànic.

  Al port de Tàrraco va desembarcar el 217 aC un segon exèrcit romà de reforç sota el comandament de Publi C. Escipió, germà de l’anterior. La guerra va continuar fins que l’any 211 els dos generals van morir en combat i Roma va haver d’enviar reforços apressadament.

  Un nou exèrcit va desembarcar a Tàrraco i l’any següent van elegir a Publi Corneli Escipió el Jove. L’any 209 aconseguiria conquerir Cartago Nova, la capital púnica. Escipió, va tornar a Roma com a vencedor al capdavant d’una magnífica esquadra amb el botí de guerra aconseguit.

 8. Laia Muñoz Osorio

  El 218 aC Gneu Corneli Escipió va arribar a la Tarragona que avui coneixem, durant l’ocupació romana d’Hispània, durant la Segona Guerra Púnica.

  Allà les tropes romanes van atacar un campament cartaginès situat a la part baixa de la ciutat que esdevindria Tàrraco. Escipió i les seves tropes van establir-s’hi i Tàrraco va convertir-se en una important base militar, durant i després del conflicte bèl·lic.

  La ciutat va ser un bon punt estratègic pels romans a l’hora de controlar el territori conquerit d’Hispània: bona comunicació amb el riu Ebre, les illes Balears, la resta de la península i amb Itàlia a través del Mare Nostrum. Les condicions de vida a Tàrraco eren molt agradables i aviat va atreure l’interès dels comerciants romans i van decidir quedar-se a viure, on van manar contruir villae i insulae. També van invertir en el conreu: vinyes, oliveres…

  Cap a mitjans del segle I aC, Tàrraco va ser acceptada com a colònia romana, ja que abans estava federada a la república o posteriorment a l’imperi. Així doncs Tàrraco va rebre el títol de Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco. A més a més tenia el seu propi districte judicial, és a dir era capaç de governar i jutjar les seves pròpies causes. Amb el temps es va convertir en la capital de la província romana d’Hispània Citerior Tarraconense.

  Tàrraco va arribar a gaudir d’un gran prestigi i va exercir un paper imprescindible en la propaganda imperial durant l’època d’August.

  Alguns monuments romans de l’antiga capital de Tarraconensis són: el teatre, l’amfiteatre, els aqüeductes, les termes, el circ, el fòrum provincial, el fòrum de la colònia, les muralles i l’àrea residencial.

 9. Marta Serna Sánchez

  Salve!!!

  Tarragona és una ciutat molt bonica i històricament molt rica. Has tingut sort de poder-la visitar-la. Jo, personalment, no em canso d’anar a passar-hi el dia. També hi he anat varis cops. El nom de Tarragona prové de la ciutat romana de Tàrraco. Una ciutat molt important a Hispània.
  Els romans van arribar al territori on es situa a l’inici de la segona guerra púnica. Van haver d’atacar un campament cartaginès situat a la vora d’un poblat ibèric anomenat Kese. Poc desprès va esdevenir la principal base d’hivernada dels exèrcits romans d’Hispània. Es va situar un campament militar dalt del turó i es va envoltar amb una muralla.
  Durant un temps va seguir sent una base militar fonamental per la consolidació i l’extensió del poder romà a la península Ibèrica. Tenien una posició bastant estratègica amb un port pròxim a l’Ebre i a les illes Balears. Hi havia grans facilitats per el comerç amb Itàlia.
  Finalment va adquirir la categoria de colònia amb el nom oficial de “Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco”. Al final va convertir-se en capital d’una província d’Hispània Citerior Tarraconense. Roma va decidir monumentalitzar Tàrraco i li va fer augmentar el prestigi. Per començar es va fer una reforma del fòrum de la ciutat i el teatre. Més endavant un circ i un nou fòrum. I finalment l’edificació de l’amfiteatre a principis del s. II d.C.
  A Tàrraco hi van dedicar un altar a August sobre el qual hi va créixer miraculosament una palmera. El difícil relleu dificulta el seguiment d’una estructura típica de les fundacions romanes.

  Vale!!!

 10. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  Ara mateix estic repassant el tema de Tàrraco per l’examen final i aquest apunt m’anirà molt bé per tal de veure tot el que sé del tema que és el següent:

  Tàrraco que tenia el nom oficial de “Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco era la capital de la província de la Hispania Citerior Tarraconense. Els romans van arribar a la que seria la futura ciutat al començament de la Segona Guerra Púnica. El campament militar d’aquests va ser situat dalt d’un turó que acabaria sent el que dominaria la ciutat.
  Roma tenia força interès en fer que Tarraco aconseguís prestigi i per això an monumentalitzar-la seguint un seguit de projectes: primerament van reformar el fòrum i el teatre i després van construir a la part més alta de la ciutat el circ, un nou fòrum i finalment l’amfiteatre.
  A causa del seu difícil relleu la ciutat no seguia la típica estructura de les urbanitzacions romanes; el circ partia la ciutat en dues parts: a la superior d’aquest s’hi trobava el fòrum provincial i a la part inferior les àrees residencials i el fòrum de la colònia. Tant el circ com el teatre i l’amfiteatre quedaven fora del recinte enmurallat. Finalment cal destacar la presència dels tres aqüeductes que duien aigua a la ciutat.

  Valete!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *