Del segell a l’arc

Sabeu què vol dir i quin és l’origen del mot filatèlia?

Aquí teniu uns segells de la sèrie  “Arcos y puertas monumentales”

 

 1. Quin d’aquests arcs pot sortir a les PAU de Llatí? On es troba?
 2. Quins heu reconegut?
 3. Podríeu fer una mica de recerca sobre aquests tres arcs romans:
 4. On es troba Cáparra? Quins autors clàssics en parlen? Quin emperador li va donar la categoria de municipium?
 5. Com és un arc tetrapylum?
 6. Què es pot dir de la “Via de la plata”?
 7. On es troba Medinaceli? De quin segle és l’arc? Quines inscripcions s’han pogut reconstruir? Quines altres restes romanes hi ha a Medinaceli?
 8. On es troba Cabanes? Al costat de quina via romana? Quin caràcter s’atribueix a l’arc?
 9. Comenta Arcus triomphalis i col·labora amb aquest Google maps de El Fil de les Clàssiques.

Segells d'arquitectura romana

Mercè Otero (professora jubilada de llatí)
Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat

2 thoughts on “Del segell a l’arc

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Mercè! Ens vindrà com l’anell al dit per repassar el tema de l’urbanisme de l’examen de llatí de les PAU i per introduir-nos en aquests elements arquitectònics romans a Iniciació al llatí! Certament, els segells són llibres oberts i no hi pot haver cap error! Llàstima que ara amb les noves tecnologies i amb el franqueig pagat rebem tan poques cartes a la bústia amb segell!

 2. Marta Serna Sánchez

  Salve!!!
  No en sabia l’existència d’aquests segells. Són molt originals. Tens raó, actualment el segell no s’utilitza gaire ja que l’era tecnològica ha superat l’antiga tradició de les cartes de paper. Jo soc la primera que hi estic a favor de la innovació, però no nego que l’antiga tradició d’enviar cartes sigui divertida i interessant.
  He pogut identificar en la primera imatge varis dels arcs. Potser no encerto, però pel que he trobat a la web, l’arc que entra en la selectivitat és el de Barà. Està a la Via Augusta i es va construir en temps de l’emperador August.
  A part d’aquests arcs n’hi ha d’altres que m’han estat bastant familiars. Per començar he pogut identificar l’arc de triomf de Barcelona, la porta de Bisagra de Toledo i la porta d’Alcalà de Madrid.
  A sota trobem tres arcs romans en tres segells. He estat cercant i després de documentar-me he pogut identificar cada un. Per començar tenim l’Arc romà de Cáparra. Està situat a l’antiga ciutat de Cáparra (Càceres), a la calçada romana de la Via de la Plata. Aquest arc te quatre portes i mira cap un punt cardinal. El segon arc que veiem s’anomena Medinaceli. Està ubicat a Medinaceli (a Sòria). És va construir a finals del segle I i era un arc de triomf que donava accés a la ciutat. Finalment he pogut identificar l’Arc romà de Cabanes a la ciutat de Cabanes (a Castelló). Es va construir un segle desprès que l’anterior (segle II). Està a prop de la via augusta. Conserva els dos pilars i l’arc.
  El primer arc, com hem dit anteriorment, està situat a l’antiga Cáparra. Aquesta ciutat era coneguda per grecs i romans. Molts autors clàssics en parlen d’ella actualment. Trobem per exemple l’escriptor Jaime Río-Miranda. Aquest home ha escrit llibres com “La ciutat romana de Caparra”. Un altre autor que ha investigat sobre aquesta ciutat romana és Rafael Mª Navarro Cerillo. Ha escrit llibres com “Cáparra, municipio romano”.
  Aquest arc te unes característiques úniques a Espanya. Els arcs que les comparteixen s’anomenen “Tetrapylum”. Fa referència a un arc quadriforme situat al centre de la ciutat. Està envoltat pel forum i els banys públics (entre altres monuments principals).
  Hi ha una antiga via de comunicació romana anomenada “La Via de la Plata”. Aquesta via travessa de sur a nord la part oest d’Espanya. Passa per Mèrida fins arribar a Atora. Era una via amb una gran importància. Cal comentar que encara segueix sent una de les principals vies de comunicació.
  El segon arc de triomf que he mencionat és el de “Medinaceli”. Aquest arc el podem trobar a Medinaceli, província de Soria. Es va construir el segle I. A la part superior hi havia unes inscripcions que tenien una funció commemorativa. Hi havia unes lletres daurades que es van perdre. Actualment aquestes inscripcions han estat reconstruïdes. Per començar al cantó nord aquesta: NVMINI AVGVSTO SACRVM. Al cantó sud aquesta: NVMINI IMP DOMITIANI AVG GER.
  A Medinaceli no només hi ha un arc romà. En la història d’aquest territori hi va haver una antiga ciutat romana anomenada Ocillis. Malgrat s’han fet excavacions i investigacions arqueològiques, encara hi ha el dubte sobre la seva existència.
  Per acabar, parlar sobre l’arc romà de Cabanes. Com bé diu el seu nom, forma part de la ciutat “Cabanes”. Va ser construït entre els segles II i III. Geogràficament el podem situar al costat de la Via Augusta. Es tracta d’un arc privat de caràcter honorifico-funerari. Te relació amb una vil•la romana propera.
  Concloent, és increïble la quantitat d’arcs romans que podem trobar. Realment els romans van marcar la història i la nostra cultura. I quina millor manera de fer-los honor que convertir els seus arcs més importants en segells.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *