Dones romanes i microcrèdits

Sempre que els exàmens del segon trimestre m’ho permeten, m’agrada parlar de la situació de la dona en el món clàssic aprofitant  el dia 8 de març. Després d’una llarga, entretinguda i dispersa navegació, he trobat una informació que m’ha semblat interessant sobre l’existència de microcrèdits a la societat romana. Us deixo el vídeo de la professora Carmen Lázaro de la Universitat Jaume I en què explica com les dones es dedicaven a fer petits préstecs per posar en marxa petits negocis.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bx9z74EjPRQ[/youtube]

El que explica la professora Lázaro m’ha fet pensar en la capacitat que tenim les persones, dones i homes, de trobar solucions enginyoses als petits problemes de cada dia.

Que tingueu un feliç dia de la dona treballadora!

Dolors Clota
INS Anton Busquets i Punset (Sant Hilari)

20 thoughts on “Dones romanes i microcrèdits

 1. Margalida Capellà Soler

  Un apunt molt ben trobat, Dolors, per celebrar el dia de la dona,tot recordant el paper actiu de les dones romanes en l’àmbit de l’economia. És ben curiós que aquesta interessant recerca de la catedràtica Carmen Lázaro hagi demostrat que també el sistema de microcrèdits, impulsat pel premi nobel de la Pau Muhammad Yunus amb el “banc dels pobres”, és potser una herència romana i a més una creació de les dones romanes.

  Em va agradar moltíssim retrobar-te aquest dimarts al Teatre Municipal de Girona i conèixer els aràcnides de Sant Hilari. Bon dia de la dona!

 2. Clàudia Cazaux Cuberas

  Salve!
  He sentit tot el vídeo i sembla mentida que les dones romanes d’avans es dediquesin a coses com les d’avui en dia, com per exemple depiladores.
  Desde els principis de la humanitat l’ésser humà a volgut trobar solucions als seus problemes.
  Feliç dia de la treballadora!

 3. Roger Umpiérrez i F.Xavier Gras

  Salve Margalida!

  Un apunt molt interessant per aquest dia internacional de les dones! Les dones han tingut sempre molta més importància de la que sembla, com sempre es deia o es diu darrere de un gran home hi ha una gran dona. Sobretot s’ha dit de grans presidents del estats units els quals les seves dones han influït en la seva política.

  Aquest mètode de les dones romanes per oferir microcrèdits per obrir petits negocis és una gran idea i sembla increïble que ja els romans feien aquests tractes de negocis i més les dones que tenien un paper molt secundari en qualsevol tema fora de la pròpia casa.

  En conclusió, crec que les dones es mereixen no un dia només, tot un mes sencer dedicat a aquestes grans lluitadores que mai han rebut el reconeixement que es mereixen!

 4. Alina Roman

  Salve!!

  Aquest video està molt bé ja que parla de les dones i els diferents oficis i per fer això es feien préstecs(microcrèdits) entre elles per poder tenir un negoci propi i ser independents per poder sortir de la misèria cosa que moltes dones ho van aconseguir.

 5. Álex Aguilera

  Salve!
  He vist el vídeo i em sembla molt interessant com ja es feien aquest tipus de coses d’una manera tan ingeniosa com ho feien els romans. N’estic segur que ja feien altres coses que es fan actualment, com els microcrèdits.
  Feliç dia de la dona treballadora, vale!

 6. Imad

  Salve!

  Aquest video ésmolt interessant ja que parla de la figura de la dona, i es imprescindible en la nostra societat. M’ha semblat estrany que la dona romana es dedicava a les mateixes tasques que les de era.

  Feliç dia de la dona treballadora!

  Vale!

 7. Judith M. Barranco

  Salve!
  Felicitats a totes les dones que han estat treballant tota la vida, avui es el seu dia.
  Aquest video parla de les dones i de tots els diferents oficis que han fet.
  vale!

 8. Andreu Punsola

  Salve!

  És sorprenent que fa tants anys, els negocis autònoms impulsats per petits crèdits interpersonals ja existissin. I el que sorprèn més, és que ho fessin les dones romanes. Potser gràcies a això i al temps que ha passat des d’ençà, avui en dia podem celebrar el Dia de la Dona Treballadora!

  Vale!

 9. irina

  El vídeo m’ha agradat força ja que parla de les dones i de que van fer els microcrèdits cosa que m’ha sorprés força ja que les dones en aquella època no tenien un paper molt important, tant en la societat grega com en la llatina les dones es dedicaven a cuidar dels fills i casi mai sortien de casa. Les dones eren considerades com inferiors i no tenien cap dret. Per això em sembla que és molt important que hi hagi un reconeixement a totes les dones ja que durant anys les dones han sigut considerades inferiors i penso que això no és just ja que homes i dones tot i que físicament són diferents tenen els mateixos drets.

 10. Andrea Balart

  Salve!

  La veritat és que la dona en l’antiguitat es dedicava a multiples oficis no només eren esclaves i prostitutes o casades que es dedicaven exclusivament a ser ames de casa. Es dedicaven a oficis com peluqueres, depiladores però algunes també s’havien dedicat a oficis propis d’homes com bractearia (fabricant de làmines de metall), calavaria (fabricant de claus), furnaria (fornera), plumbaria (plomera),sutrix (sabatera) y tonstrix (barbera). També es dedicaven a la unguentaria (vendedora de colonies) y la unctrix (massajista). També hi havien teixidores, venedores de menjar, etc.

  Deixo aquí una web d’interés: http://www.latindex.ucr.ac.cr/econ-28-2-2010/economicas_28_2_12.pdf

 11. irina

  El vídeo m’ha agradat força ja que parla de les dones i de que van fer els microcrèdits cosa que m’ha sorprés força ja que les dones en aquella època no tenien un paper molt important, tant en la societat grega com en la romana les dones es dedicaven a cuidar dels fills i casi mai sortien de casa. Les dones eren considerades com inferiors i no tenien cap dret. Per això em sembla que és molt important que hi hagi un reconeixement a totes les dones ja que durant anys les dones han sigut considerades inferiors i penso que això no és just ja que homes i dones tot i que físicament són diferents tenen els mateixos drets

 12. marc jodar

  Es increïble que en una societat es tingues que tenir mètodes per esquiva les lleis i així tenir una mica de llibertat, tanmateix es sorprenen que en antany ja hi havesin microcrèdits o un sistema semblant. Tots aquests mètodes demostren lo difícil que ha sigut ser dona. Tan en entany com ara.

 13. Marta Verde

  Salve!
  Molt interessant fer aquest apunt justament el dia de la dona treballadora.
  Roma va ser una societat patriarcal i això va provocar que les dones mai tinguessis l’oportunitat d’emancipar-se. Així, que per aquesta raó, les fèmines es trobaven des de la seva infantesa i fins al moment del seu casament sota l’autoritat d’un parent baró proper (podia ser l’avi, el pare, un oncle,…). Quan la dona es casava, però, deixava de formar part de la família per posar-se sota l’autoritat del pater familias, el seu marit.
  Si el marit moria, se li designava un tutor, que normalment era un familiar (un germà, un fill, un cunyat,…), o un home escollit per ella. Si la dona tenia sort, gaudien d’una gran llibertat.
  Si es fa un cop d’ull a la condició femenina, es pot observar que la dona a Roma estava mancada de drets jurídics, polítics, militars i religiosos.
  La dona lliure tenia la sort de manar a casa seva sobre els seus fills, els esclaus, i se li tenia un gran respecte. Supervisava l’educació dels fills i tenia llibertat de moviment per sortir de casa: anar a les termes, de visita, etc.

 14. Marta Bautista i Maryam Alaoui

  Salve!!

  Ja se que arribem tard per el dia de la dona treballadora… però millor tard que mai no?

  Tant els homes com les dones sempre han intentat buscar solucions per els seus problemes durant tots aquets segles. La dona sempre ha estat marginada, maltractada… inclus encara en el S.XXI ho esta, per això les dones ens hem de rebelar i possar fi a tot això.
  Les dones romanes ja van començar amb els microcrèdits cosa que ens ha sorpres bastant ja que en l’època romana la dona no tenia un paper molt important. Les dones es quedaven a casa per cuidar els fill i tenir cura de la casa, eren cosdiderades inferiors i no tenien cap dret. Per això vull que hi hagi un reconeixement a les dones, no som inferiors a ningú, som igual que els homes, tenim els mateixos drets.

  Vale!!

 15. matiida

  Salveee!

  Aquest video és molt interessant ja que parla de la figura de la dona, i és un tema que m’interessa bastant, m’ha sorprés que les dones en aquella època no tenien un paper molt important, en la societat romana.

 16. Uxue Avilés

  Salve!

  Em sembla que és un apunt molt interessant per aquest dia internacional de les dones!
  Les dones han tingut sempre molta més importància de la que se li dona.

  Aquest mètode de les dones romanes per oferir microcrèdits per obrir petits negocis, penso que és una gran idea i sembla increïble que ja els romans feien aquests tractes de negocis i les dones que tenien un paper que era més secundari en qualsevol tema fora de la pròpia casa.

  En conclusió, crec que les dones ens mereixem molt més que un dia jajajaj!! Però em sembla molt bé que un dia estigui dedicat a la dona.

 17. Manel Romero B.

  Aquest vídeo reflecteix la capacitat de la dona per poder portar a terme accions econòmiques. Té molt de mèrit el fet que, tot i que en la societat en la que vivien les dones no tenien pràcticament drets, eren capaces de crear sistemes per poder ajudar-se entre elles econòmicament.
  Amb això crec que, si les dones haguessin tingut drets igualitaris ja des de l’època antiga, el món actual en el que vivim hauria estat millor i més avançat en tots els aspectes.

 18. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  Realment m’ha sorprès força aquest article. Alguns aspectes de la societat d’avui en dia no són tant diferents com els de l’antiga Roma! És increible que en aquella època ja es deixéssin crèdits per a muntar negocis, jo aquest fet el considerava força novedós!
  Que espavilades que eren les dones romanes! I trobo genial que s’intentéssin ajudar entre elles ja que no tenien massa drets les pobres…

  Valete!

 19. Zícora

  M’ha semblat realment interessant aquest apunt. De fet desconeixia que a l’antiga Roma existís aquests microcrèdits que posaven en marxa les dones romanes. Crec que després de tot, els romans eren una civilització avançada que en aquell moment ja pensaven en coses d’aquest estil.

  Vale.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *