Eos d’enrojolats dits feta cotxe!

 

De debò que sembla casual, però al carrer Comte d’Urgell de Barcelona pel tram que passo sovint hi ha dues cases de cotxes i, aquesta vegada a l’aparador, hi han posat aquest cotxe que porta el nom d’ “Eos”. Això diu molt de la cultura de la gent que es dedica a la comercialització i a la publicitat d’aquests cotxes en plena crisi i, fins i tot, penso que potser els pot resultar terapèutic aquest exercici d’humanisme…

Quines qualitats pot tenir aquest cotxe amb el nom d’ “Eos”?

És un cotxe lluminós.

És un cotxe que pot donar la volta al món.

És un cotxe que té molts “amants”.

És un cotxe que desitgen que duri molts anys.

No sé si això és veritat, però, si mireu com era i què feia Eos a la mitologia clàssica,  trobareu la justificació a aquestes afirmacions i encara podreu trobar altres qualitats a aquest cotxe.

 

Mercè Otero-Vidal (professora jubilada)
Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat

11 thoughts on “Eos d’enrojolats dits feta cotxe!

 1. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  EOS també és un Institut de Orientació Psicològica.

  http://www.eos.es/

  Però realment busquem el veritable significat de EOS:

  En la mitologia grega, Eos (en grec Ἠώς Êôs, ‘aurora’) era la deessa titànica de l’aurora, que sortia de la seva llar a la vora de l’oceà que envoltava el món, per anunciar el seu germà Hèlios, el Sol. Com a deessa de l’aurora, obria les portes del cel (amb «enrojolat dits») perquè Hèlios pogués conduir el seu carro pel cel cada dia.

  Eos era la filla d’Hiperíon i Tea (o Pal·las i Estix) i germana d’Hèlios (el Sol) i Selene (la Lluna), «que brilla sobre tots els que estan a la Terra i sobre els immortals déus que viuen a l’ample cel», va dir Hesíode (Teogonia 371-374).

  L’adoració de l’aurora com a deessa va ser heretada dels temps indoeuropeus. El seu equivalent en la mitologia romana era Aurora («Eos» és un cognat del llatí «Aurora» i del vèdic Ushas), i en la mitologia etrusca Thesan. L’aurora va passar a ser associada a la religió romana amb Matuta, més tard coneguda com a Mater Matuta i també associada amb els ports marítims.

  Tenia un temple al Fòrum Boario. L’11 de juny se celebra la Matràlia en aquest temple en honor de Mater Matuta. Aquest festival només és per a dones en el seu primer matrimoni.

  Fins i tot la indústria de l’automòbil promociona els referents clàssics. A més, el cotxe està molt bé.
  Aquest article és genial.

 2. Maryam Alaoui et Yasmina Berkane

  Salve!!

  Aquest cotxe té més qualitats de les que s’explique, també pot arribar a tenir:
  ·Llibertat
  ·Pot arribar a obrir les portes de l’infern

  Segons he llegit en la wikipedia Eos (Ἠώς) tenia totes aquestes qualitats, i era la deessa de l’aurora.
  Sortia de la seva llar a la vora de l’oceà, per anunciar el seu germà Hèlios, el Sol. Com a deessa de l’aurora, obria les portes del cel perquè Hèlios pogués conduir el seu carro pel cel cada dia.
  L’11 de juny se celebra la Matràlia en el temple del Fòrum de Boario en honor de Mater Matuta.
  Eos també surt en l’Ilíada d’Homer.

 3. Alina Roman

  Salve!!

  En la mitologia grega, Eos (en grec Ἠώς Êôs, ‘aurora’) era la deessa titànica de l’aurora, que sortia de la seva llar a la vora de l’oceà que envoltava el món, per anunciar el seu germà Hèlios, el Sol. Com a deessa de l’aurora, obria les portes del cel (amb «enrojolat dits») perquè Hèlios pogués conduir el seu carro pel cel cada dia.L’11 de juny se celebra la Matràlia en aquest temple en honor de Mater Matuta. Aquest festival només és per a dones en el seu primer matrimoni.

  El que podem veure es que aquest cotxe té les qüalitats de la deesa Eos.

 4. Marta Verde Elisa Moya

  Salve!
  En la mitologia grega, Eos era la deessa titànica de l’aurora, que sortia de la seva llar a la vora de l’oceà que envoltava el món, per anunciar el seu germà Hèlios, el Sol. Com a deessa de l’aurora, obria les portes del cel (amb «enrojolat dits») perquè Hèlios pogués conduir el seu carro pel cel cada dia.

  Eos era la filla d’Hiperíon i Tea i germana d’Hèlios (el Sol) i Selene (la Lluna), «que brilla sobre tots els que estan a la Terra i sobre els immortals déus que viuen a l’ample cel», va dir Hesíode.
  El seu equivalent en la mitologia romana era Aurora.

 5. irina

  Hi ha molts cotxes que tenen noms grecs o llatins com l’Audi o en grec xom Musa, Fabia, Octavia, Alfa, Insignia, Ulysse, Ypsilon, etc..
  Deixo aquí un article molt interessant que parla sobre les empreses amb noms llatins, com Solaria i grecs.
  http://www.publico.es/agencias/efe/13126/vender-despues-de-morir-latin-y-griego-desplazan-al-ingles-en-las-empresas

  En la mitologia grega, Eos era la deessa titànica de l’aurora, que sortia de la seva llar a la vora de l’oceà que envoltava el món, per anunciar el seu germà Hèlios, el Sol. Com a deessa de l’aurora, obria les portes del cel (amb «enrojolat dits») perquè Hèlios pogués conduir el seu carro pel cel cada dia.

  El seu equivalent en la mitologia romana era Aurora. L’aurora va passar a ser associada a la religió romana amb Matuta, més tard coneguda com a Mater Matuta i també associada amb els ports marítims. Tenia un temple al Fòrum Boario.

 6. Andrea Balart

  Salve!

  Eos, en grec Ἠώς , és la deessa de l’aurora que sortia de la seva llar i anunciava al seu germà Hèlios, déu del Sol perquè conduís el carro que portava el dia. La deessa s’encarregava de lligar els cavalls al carro. Ella obria les portes del cel amb «enrojolat dits» ja que quan l’aurora surt el cel queda tenyit d’un color rosat.

  Podem veure multiples cotxes amb referents clàssics com l’Alfa romeo,el Fabia, Octavia, etc.

 7. Pingback: L’Aurora | El cel dels mites

 8. Victor Huete

  Salve!!!
  Primer de tot dir que molt bonic el cotxe.
  He trobat bastante informació d’Eos:
  En la mitologia grega, Eos (en grec Ἠώς Êôs, ‘aurora’) era la deessa titànica de l’aurora, que sortia de la seva llar a la vora de l’oceà que envoltava el món, per anunciar el seu germà Hèlios, el Sol. Com a deessa de l’aurora, obria les portes del cel (amb «enrojolat dits») perquè Hèlios pogués conduir el seu carro pel cel cada dia.

  Eos era la filla d’Hiperíon i Tea (o Pal·las i Estix) i germana d’Hèlios (el Sol) i Selene (la Lluna), «que brilla sobre tots els que estan a la Terra i sobre els immortals déus que viuen a l’ample cel», va dir Hesíode (Teogonia 371-374).

  L’adoració de l’aurora com a deessa va ser heretada dels temps indoeuropeus. El seu equivalent en la mitologia romana era Aurora («Eos» és un cognat del llatí «Aurora» i del vèdic Ushas), i en la mitologia etrusca Thesan. L’aurora va passar a ser associada a la religió romana amb Matuta, més tard coneguda com a Mater Matuta i també associada amb els ports marítims.

  Tenia un temple al Fòrum Boario. L’11 de juny se celebra la Matràlia en aquest temple en honor de Mater Matuta. Aquest festival només és per a dones en el seu primer matrimoni.

 9. gimenez.judit

  Eos és una deessa grega que a Roma s’anomenara Aurora. Sortia de la seva llar prop de l’ocea que envoltava el món per anunciar el seu germa Helios, és a dir la sortida del Sol. És per això que diu que és un cotxe que pot atravessar el món, que és lluminós, i que té molts amants i desitgen que duri molts anys, perquè sense que Eos obri les portes del cel, Helios no pot creuar el cel amb el seu carro.

 10. Hamza Zaanouni

  Salve!

  Eos era la deesa titànica de l’aurora, que sortia de la seva llar a la vora de l’oceà que envoltava el món, per anunciar el seu germà Hèlios, el Sol. Com a dea de l’aurora, obria les portes del cel (amb «enrojolat dits») perquè Hèlios pogués conduir el seu carro pel cel cada dia. Que aquest cotxe s’anomeni així crec que significa la llibertat que aquest cotxe pot transmitir.
  Aquest és un exemple de com s’utilitzen els clàssics per anunciar productes d’avui dia.
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *