Com vivien els romans? quins costums tenien? com es divertien? Nosaltres l’any passat ens va interessar tot això i vam decidir fer aquesta presentació. En Gaius és el protagonista de la nostra presentació. No és cap ciutadà qualsevol, sinó que és ric i a diferència dels esclaus o les dones gaudeix de privilegis, com anar al forum, votar o simplement estudiar. En aquesta presentació, en Gaius viu un dia normal com el de qualsevol altra persona, l’única diferència són els seus costums i l’època en la que viu.
Què us ha semblat aquesta presentació? Hem parlat d’alguns instruments de música romans, com la cítara, sabríeu dir-ne alguns més? I dels plats, sabríeu dir algun plat típic romà ? En Gaius quan surt dels banys públics veu dos nens que estan jugant, sabríeu dir quins eren els jocs típics dels nens? I de les nenes?Us atreviu ara a fer la vita del vostre romà o romana?
Andrea i Irina Balart
1r Batx. C Grec i Llatí.
Andrea, Irina, m’agrada que acabeu d’enllestir, pel vostre compte, material que a quart es va quedar a l’obrador!Endavant!
Salve
Gràcies Lida, la veritat és que aquest apunt havia quedat per pendent des de feia temps però el vem poder rescatar i l’hem intentat millorar.
Vale!
Moltes gràcies, la veritat és que ens va costar una mica, però al final ens hem sortit. Com podeu veure hi ha una mica de cada sobre la vida dels romans: el menajr, les parts de la casa, les diversions… Els romans no feien el mateix que nosaltres avui en dia i n’hi molt menys tenia tothom els mateixos drets.
Salve!
Em sembla molt ben feta la presentació.
Hem parlat d’alguns instruments de música romans, com la cítara, sabríeu dir-ne alguns més?
Podem trobar més instruments com la “tubae” y la “fistula panis”
I dels plats, sabríeu dir algun plat típic romà ?
Com per exemple las torrijas.
En Gaius quan surt dels banys públics veu dos nens que estan jugant, sabríeu dir quins eren els jocs típics dels nens?
Jo crec que juguen a les tabes.
la vida dels romans era mes o menys bona
sobretot si eres ric que tenies privilegis
com per exemple tenies dret a votar podies seguir estudiant despres dels estudis primaris
et consideraven ciutada
les ciutats romanes tenien molta animacio dones anant a comprar al mercat nen jugant al carrer
la gent rica tenia la costum primer anar a dinar a casa dels seus amics despres anar al circ a veure lleons gladadiadors i despres anar a les termes publiques
Salve!
Molt bona la presentació! La cítara és un conjunt molt gran i divers d’instruments musicals de corda. Normalment es toca a sobre dels genolls.
Un plat típic que he hagut de buscar és “las morrallas en salmuera”. Ho menjaven més aviat els pobres que no podien permetres gaire cosa més.
Els nens a l’imatge están jugant a un tipos de tres en ralla al terra, cosa que ara tot això ha canviat molt ja que prefereixen jugar a màquines. Les nenes en aquella època jugaven a nines, això no ha variat gaire ja que segueixen jugant-hi.
Als 7 anys, si eres pobre i un nen, començaves a treballar. Si eres nena i pobre, et quedaves a casa treballan i ajudant a casa. En canvi, si eres ric podies estudiar i anaves a la Universitat.
Vale!
Salve!
Per començar, m’ha semblat molt bona la presentació sobre els romans. La vida dels romans es podia dir que era bona,però evidentment si erets ric ho era més.
Parlen de la cítara, que és un conjunt d’instruments de corda que tocaven els romans.
Acostumaven a anar a amfiteatres a veure gladiadors, els nens jugaven a un joc que feien ratlles al terra, ja que no tenien per més. Però, es divertien amb el que fos.
Les nenes en aquella època sí que jugaven a nines. Els nens que eren pobres començaven a treballar des de molt joves, amb uns 7 anys, i les nenes que eren pobles s’havien de quedar treballant i ajudant a casa seva. En canvi, els nens rics i riques podien anar a l’escola.
Vale!
Salve!
Aquesta presentació esta molt ben feta i gaudeixes de molta informació.
Els romans viuen en palaus de marbre, van encongits de tant or com porten a sobre, arrosseguen cues de seda, van pintats de carmí hi ha més no falten els jardins i llocs de repòs al costat del mar, vins exquisits, banquets esplèndids i un descans per a la vellesa. Així criticava al segle IV el bisbe Pacià (el segon que va tenir Barcelona després Pretextato) l’alt nivell de vida que tenien els habitants de Barcino, la colònia romana que va acabar sent Barcelona, tot i que el bisbe pertanyia a l’aristocràcia. L’estudi L’arquitectura domèstica de la ciutat romana de Barcino, d’Ada Cortés, que publica aquesta setmana la revista Quarhis, a part de ser la primera visió de conjunt de l’arquitectura domèstica de Barcino, dóna la raó a Pacià. Durant el segle IV la prosperitat i el dinamisme de la ciutat van quedar reflectits en el seu urbanisme: es va aixecar un nou recinte emmurallat amb 76 torres (de manera que la colònia va començar a cridar “la ciutat coronada”), es van construir habitatges i es van ampliar les existents amb sales i habitacions que es van decorar amb ostentació i luxe a força de pintures murals, mosaics de marbre policromats i paviments ceràmics.
He trobat altres instruments romans com lira i la pandora.
El menjar romana típica es compon de:
-Entremesos (antipasti): a les famílies, es reserven per a les celebracions o les festes.
-Primer plat: generalment pasta, però també pot ser arròs (risotto), nyoquis de patata (gnocchi) o diversos tipus de sopa (minestra o zuppa).
-Segon plat: carn o peix, amb guarnició corresponent, anomenada contorn (patates o verdura).
-Postres: fruita o algun tipus de dolç.
La veritat és que el joc favorit dels nens i nenes romans eren els animals: des d’un ocell a un conill, passant per bens, cigales, grills … anem, les mascotes de tota la vida, que rebien el nom de delicium o deliciae i en moltes ocasions se’ls representava al sepulcre, bé com a part del grup escultòric amb el nen o bé se’ls esmentava en les làpides. Per descomptat, no podien faltar les vaixelles de joguina i les nines.
Pels dibuixos en els frescos i per les escultures, sabem que els nens jugaven a barallar (els que teniu fills que no deixen de jugar a la lluita lliure sabeu que no hi ha res de nou sota el sol), o també podien construir carros als d’enganxar ratolins o fins i tot gossos. A més, ja jugaven a la pilota, un joc que es practicava fins i tot en la maduresa.
Vale!
Salve!
Molt bona presentació, la vida dels romans rics era ben acomodada! Tot i que no em sembla gaire bé que les dones no fossin considerades ciutadanes.
Com bé ha dit la Carla, els menjars típics romans eren la pasta, l’arròs, peix i de tant en tant, la carn. De postres menjaven fruita o alguns dolços, i els entremesos se’ls reservaven per les celebracions.
La cítara era un conjunt d’instruments de corda que tocaven els romans. Altres instruments eren la siringa o el lituus. A més, l’intrument nacional era la tibia, un tipus de flauta feta d’ós!
Els nens petits jugaven amb animals, amb vaixelles, a baralles… i també a la pilota! I les nenes jugaven amb nines, tal com avui dia. Aquests jocs infantils no han canviat gaire als de l’actualitat, encara que les màquines i consoles han adoptat un paper important en la nostra societat.
Vale!
Salve!!
Molt bona presentació de la vida dels romans, s’ha parlat d’alguns instruments romans com per exemple la cítara.
Els menjars típics com han dit abans els meus companys eren la pasta, l’arròs, peix.
De postres menjaven fruita o alguns dolços.
Els nens petits jugaven amb animals, amb vaixells, a baralles i a pilota, i les nenes jugavem amb nines, com avui en dia.
Vale!!
Salve!!
1.-Hem parlat d’alguns instruments de música romans, com la cítara, sabríeu dir-ne alguns més?
Els instrumets són: tubae, fistula i panis.
2.-I dels plats, sabríeu dir algun plat típic romà ?
Las torrijas. L’any passat vam fer una escursió i vam cuinar torrijas! 🙂
3.-En Gaius quan surt dels banys públics veu dos nens que estan jugant, sabríeu dir quins eren els jocs típics dels nens?
Crec que juguen a les tabes però no estic segura…
La presentació ha quedat molt bé i m’agradat molt! 🙂 Bon treballl FELICITER!!
Vale!
Salve!
Aquesta presentació m’ha agradat molt i és molt interessant ja que conté molta informació que m’ha servit d’ajuda, ja que desconeixia totes aquestes coses sobre la cultura romana i esta bé aprendre-les. La informació és molt completa i aporta bastants temes.
Per el que he trobat per internet, els nens petits jugaven amb animals, a barallar-se, a la pilota… En canvi, les nenes jugaven amb nines.
Aquests jocs encara es conserven, tot i que ara les coses estan evolucionant i amb el pas del temps les joguines són més sofisticades i cada cop es fa un ús més gran de l’electrònica i la tecnologia.
Per cert, plats típics romans són les “torrijas” un plat típic i que la gent fa molt.
Valete! 😀
Salve!:D
Aquesta presentació està molt treballada felicito a les alumnes de batxillerat, amb aqueta presentació he descobert coses que no sabia com per exemple el fet de que les dones no anessin a l’escola i a canvi fessin treballs domèstics.
Vale! 😀
Un día en la vida de un romano http://arquehistoria.com/un-dia-en-la-vida-de-un-romano-16644
Ma agradat molt aquesta presentació, perqué he aprés coses noves com alguns instruments de la época romana, felicitacions a els alumnes de batxillerat, perqué tot aixó els ha quedat molt bé 🙂