Jo també sóc romana!

Quin sentit tenia córrer? Ja era massa tard, però si pogués tornar enrere tampoc no hagués canviat res. Em venien a buscar i jo asseguda a un bosc proper de casa meva, embrutant-me la meva túnica encara de nena romana amb la sorra, observava les altes i frondoses palmeres que s’alçaven davant els meus ulls. Aquelles palmeres van ser les que em van portar al final de la meva curta vida, una mort amarga i dolça alhora.

Tot començà l’any anterior, cap el mes de la deessa Venus, a qui llavors venerava com els altres nens romans de Bàrcino. Jo encara jugava amb les meves nines i les desplaçava amb un carretó fet de fusta pel meu jardí, replet de xiprers. Però de sobte un potent raig de llum cegà els meus ulls i em va semblar caure en un profund somni. Una lleugera brisa m’acaronà i una tendra veu em despertà. Em resulta estrany parlar sobre això perquè tot i que a mi em sembli real, a la majoria de vosaltres us semblarà fantàstic i sobrenatural.

Santa Eulàlia contemplant les palmeres

Santa Eulàlia observant les palmeres. Dibuix de Carla Muñoz Osorio

Era Déu, ho juro pel meu nom que honra la bona parla. Desconeixia aquesta divinitat, de fet quan vaig preguntar-li quin déu era, em va respondre “Déu”. M’explicà que era únic, abstracte i absolut i que reunia tots els poders dels déus romans, estava perplexa. Em va dir que no m’espantés, ell no era com Júpiter que perseguia les donzelles, sinó un Pare bo. Em va agradar la idea.

M’explicà qui era Crist, el seu fill que morí per la seva fe cap a Déu, i a continuació en què consistia el Cristianisme. Vaig entendre que la religió romana estava força caduca i era poc espiritual, els déus i deesses es deixaven emportar per les seves passions més materials; això no volia dir que no estimés el meu poble i la meva cultura.

M’atreveixo a comparar Déu amb el Coneixement de Plató, les dues coses semblen inassolibles i ideals, però reals. També em va explicar que es necessita assolir un grau elevat d’espiritualitat per sentir Déu. Per últim em va anunciar quina era la meva tasca i quin seria el meu destí: havia sigut escollida per propagar la Bona Nova, és a dir el missatge de Déu, malauradament m’esperava un tràgic final, tot i que descansaria en el Regne de Déu durant tota l’eternitat i seria santa i patrona de moltes ciutats. Com a prova del seu testimoni, va convertir els xiprers d’aquell bosc en palmeres, arbres desconeguts fins aleshores a Bàrcino.

Després de la meva trobada amb Déu, no vaig tornar a ser la nena riallera d’abans, vaig fer-me un penjoll amb una creu de la fusta del meu carretó i la duia amagada sota la túnica. Vaig deixar d’assistir a les celebracions religioses romanes i vaig contactar amb alguns grups clandestins que predicaven el Cristianisme: no estava sola.

Pocs mesos després vaig decidir anar a dialogar amb el cònsol de Bàrcino, el representant de Dioclecià a la ciutat. Volia demanar-li que tingués pietat amb els cristians, que els permetés predicar la seva religió al mateix temps que els altres romans predicaven “la seva” religió. Però la meva innocència pueril no s’imaginà que el cònsol reaccionés amb violència i sobretot incredulitat de que una nena de tretze anys defensés amb tanta fermesa el Cristianisme. El cònsol enfadat però alhora entendrit amb mi, intentà fer que abandonés els meus ideals, que tornés a casa i fes com si no hagués passat res. Però jo no estava disposada a renunciar la meva fe, així doncs el meu destí ja estava segellat com el d’altres romans que també van resistir-se a renunciar les seves creences cristianes. Alea iacta est.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Santa_Eulalia.jpg/400px-Santa_Eulalia.jpg

Estàtua de Santa Eulàlia a la Boqueria de Barcelona, on va ser crucificada segons la llegenda.

 

A continuació vaig dirigir-me al meu estimat bosc i vaig seure a la sorra, embrutant-me la meva túnica encara de nena romana, observava les altes i frondoses palmeres que s’alçaven davant els meus ulls. Aquelles palmeres van ser les que em van portar al final de la meva curta vida, una mort amarga i dolça alhora.

Ja sentia el soroll de les armes dels milites i les seves veus virils, la meva hora ja havia arribat. No vaig mostrar resistència tot i que vaig esclatar en llàgrimes. Em van lligar els meus febles canells amb una aspra corda i em van arrossegar com qui arrossega una mula, per a que tothom veiés la vergonya de la ciutat.

Em van portar a la plaça i les multituds s’apropaven per presenciar els meus tretze turments, tants turments com anys tenia: em van assotar, em van estripar la carn amb garfis, em van posar els peus sobre brases roents, em tallaren els meus pits encara de nena, em fregaren les nafres amb una pedra tosca, m’abocaren oli bullent sobre les meves ferides, em van ruixar amb plom fos i em van llençar a una bassa de calç. A continuació, vaig patir el turment més dur de tots: em van tancar en un bidó, hi van clavar ganivets i em van fer rodolar per un carrer. Els soldats romans em van preguntar si estava disposada a renunciar la meva fe per tal d’aturar aquest patiment, però amb les meves últimes forces ho vaig negar. Em van cremar viva,  però no vaig accedir als desitjos dels soldats; em van tancar en una masmorra amb milers de puces, però tampoc vaig acceptar. Finalment vaig ser crucificada com Jesucrist.

Actualment l’Església Catòlica commemora el meu martiri el 12 de febrer, on totes les nenes que porten el nom d’ “Eulàlia”, “Laia” o altres derivats; celebren el seu sant. L’Església Ortodoxa també em recorda el 22 d’agost.

Aquest article va dedicat a totes les noies que porten el meu nom i pels “altres romans” (vegeu les històries dels meus companys Sant Crescentinus i Santa Anastàsia), els romans cristians que sovint són apartats de la història de Roma.

 

Laia Muñoz Osorio

2n Batx Llatí

 

37 thoughts on “Jo també sóc romana!

 1. Ana Mª Falcón Durán

  Salvete!

  He estat llegint aquest article amb mola atenció, ja que, tot i que al principi no era emocionant al final m’ha sorprès molt. Està molt bé el fet de defensar els ideals que cadascú té, però m’ha semblat molt cruel les tortures que li van fer patir a aquella pobre nena petita. Tampoc tenia ni idea de que Laia era el mateix nom que Eulàlia ni que hi havia una estàtua a Barcelona. Quan vaig a Extremadura (Mérida en concret)hi ha un carrer que es diu Sta. Eulàlia, un forn de pa, etc… infinitat de coses que porten aquest nom. Ara acabo de comprendre el significat, que Mérida és una ciutat romana que encara conserva característiques de l’època i el mite Eulàlia va ser molt important.

  Valete! 😀

 2. Alba Domínguez Gómez

  Salve!

  M’ha agradat aquesta història que va sobre santa Eulàlia. Aquesta noia parla amb déu sobre el cristianisme i es torna de la religió monoteista. Moltes felicitats Laia per aquest artícle tan bonic!

  El meu nom prové del llatí i significa blanca i refulgent com l’aurora. També amable, suau, cordial, sagaz. Li agrada l’armonia de les formes i els métodes persuasius. Li agrada sentir-se alabat.

  Valete! 😀

 3. Cristina Edo

  Salve!

  Que bonic article! Moltes felicitats a l’autora ha fet un molt bon treball.

  Vale.

 4. Cristina Edo

  El meu nom és Cristina, és un nom Femení d’origen Grec.Variant femenina de Crist. Seguidor de Crist.

 5. Aina Barnat

  Salve 😀

  Felicitats! és un molt bon conte, jo no coneixia la història d’Eulalia, pero gràcies a tu ja la coneixo.

  El meu nom és Aina: és d’origen greg per el que he trobat i significa bellesa amagada.

  Vale!

 6. Carla Latorre

  Salvete!

  Has fet un bon treball, i personalment no tenia ni idea sobre l’història de Eulalia, i ara m’ajudat saber una mica més d’aquesta dona.
  El meu nom és Carla: té un origen Germànic i significa la més forta.

  Vale!

 7. Pingback: La basílica de Santa Eulàlia | Aracne fila i fila

 8. Iria Rael

  Salve!
  Bona recreación, no coneixia la història d’Eulalia, a Barcelona hi ha una estatua seva.
  Pensó que les tortures que li feian a la nena perita són molt cruels.
  El meu nom prové de Galicia i simbolitça a una guerrera celta.

 9. ariadnaruiz

  Salve!

  M’ha agradat molt aquesta recreació, la meva cosineta es diu Laia que es el deminutiu de Eulàlia, segons la meva tieta, Santa Eulàlia és la patrona de Barcelona, per això a Barcelona hi ha una estàtua.
  També penso el mateix que la Ira en l’aspecte que es super cruel el que li feien a la pobre nena. Com es pot torturar a una nena inocent d’aquesta manera? Jo no ho entenc.

 10. Pingback: Las 13 rosas d’Emilio Martínez-Lázaro | La cinta de Νίκη

 11. Irene Sanz

  Salve!

  Trobo inhumà i cruel que la nena hagués de passar per totes aquelles tortures. No hi ha perdó que valgui.

 12. Valentina Restrepo

  Salve!

  Està molt ben fet aquest article, m ‘ha agradat molt ja que jo coneixia la historia d’Eulàlia però aquí l’has sabut representar molt bé en aquest article. Jo el que recordava de santa Eulàlia és la llegenda que diuen de que la van tirar per una baixada dins un barril ple de claus. Es molt interessant aquest article i molt educatiu. Felicitats!

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *