Invisa Tarraco

Mentre realitzàvem el nostre recorregut per Tarragona, em vaig entretenir a fer fotos a tot allò que em cridava l’atenció i el resultat és que moltes de les meves fotografies són de peces que no estaven en l’itinerari i que no vam arribar a comentar. El primer Slideshow és de peces del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, concretament de la sala funerària. Encara que, quan vam recollir les motxilles, vam estar al costat d’aquesta sala, no la vam veure.
Trieu una de les peces i comenteu-la, tot buscant informació, si cal, al web del MNAT. En el cas de les inscripcions, intenteu, com a mínim, transcriure-les i, si podeu, traduir-les o interpretar-les.

Durant l’otium ad edendum vaig trobar establiments amb noms en llatí …

 

Apareixen al nostre mapa d’establiments amb referents clàssics? Si algun no hi és encara, ubiqueu-lo al Google Map amb la ajuda del tutorial.

Quan ens vam retrobar, ens vam disposar a veure el passeig arqueològic, on he trobat aquestes imatges.

 

 

Podríeu traduir les inscripcions? Jo mateixa us les he transcrites i podeu aturar la imatge amb el menú inferior dret.

I per acabar, aquí us deixo, en primícia, el vídeo que la Noèlia va fer de la sortida.
[vimeo]http://vimeo.com/56319044[/vimeo]
Què us ha semblat? Des d’un punt de vista audiovisual, està ben resolt? La música, les transicions, els títols són encertats? Quin aspecte en destacaríeu com a més reeixit?

 

Hem de tenir en compte que la sala funerària no va ser l’única que no vam veure, perquè no disposàvem de temps per veure cada una de les sales del MNAT. Espero haver-vos aportat una mica més d’informació sobre com va ser l’estada dels romans a Tàrraco i que us hagi agradat aquesta sortida tant com a mi.

Amar Astudillo
4B

30 thoughts on “Invisa Tarraco

 1. Margalida Capellà Soler

  Amar, et felicito per ser de quart i saber treure tan bé el suc a la sortida de Tàrraco! Ja se sap Tàrraco és l’imperial Tàrraco i s’ho mereix!

 2. Daniel Martín

  Molt bon comentari!! Es veritat a aquella sala jo no vaig ni poder entrar, gracies per les fotos y per comentar-les.
  M’ha cridat l’atenció els cartells dels establiments no m’havia fixat.
  El video ha quedat molt bé!

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Amar, durant la sortida, fins i tot durant l’otium, com dius tu, et vaig veure enganxada a la càmera, però ha estat una sorpresa molt agradable comprovar que entre les moltes fotos que vas fer, segur que moltes de caràcter lúdic, també hi va haver lloc per a un reportatge tan exhaustiu. Vull estacar també el collage que encapçala el tercer Slideshow, on has sabut copsar l’essència de la ciutat. Tot l’esforç que em consta que has dedicat a confeccionar aquest article finalment ha donat els seus fruits.
  El vídeo de la Noèlia també és fruit d’un procés llarg. Malgrat les correccions, encara t’ha quedat alguna falta en els títols, però valoro que hi vas treballar fins i tot quan estaves convalescent.
  Nois i noies, esperem els vostres comentaris. No us faci por ni mandra la part lingüística, sobretot a la gent de segon, que hi ha algunes inscripcions força fàcils.

 4. Sònia Juan

  Salve!

  Felicitats per el treball Amar m’ha agradat molt have pogut descobert coses que no vam poder veure per falta de tems i per poder apropar-me una miqueta més a tots les coses que van fer els romans fa molt de temps.

  El video m’ha semblat bastant acertat perquè explica d’una manera clara, entenedora i resumida la nostra excursió per Tarraco i també jo crecque la música ha estat molt encertada perquè no era una d’aquelles cançons que et feien distreure sinó que estaven com a acompanyament per fins i tot relaxar-te una mica i poder veure el video més tranquil·lament.

  Vale!

 5. Alba Malagón

  Salve!

  Felicitats a la Amar per el treball fet.

  El vídeo m’ha agradat molt i crec que esta molt ven concordat amb totes les parades que vam anar fent al llarg de l’excursió. La música també ma semblat molt ben lligada i encertada amb el vídeo. En general el vídeo m’ha semblat molt complet.al el video m’ha semblat molt complet.

 6. Blanca Pérez

  Salve!

  -Trieu una de les peces i comenteu-la, tot buscant informació, si cal, al web del MNAT.
  Jo he escogit la 6ª fotografia que no sé perquè m’ha agradat més que les altres. La fotografía número 6 es del cos d’un emperador amb vestimenta militar. Per l’escultura es veu que hi havien molts detalls al vestit i que pesava bastant. A més, qui hagues fet aquesta escultura, ha d’haver trigat molt de temps. Les parts que li falten suposo que s’han trencat perquè són les parts més delicades i menys subjectades de tot el cos. No es pot saber qui és però si se sap que és de l’època ja que la vestimenta és molt típica.

  -Podríeu traduir les inscripcions?
  –>BIBE E FONTE SALVTIS ET VIVES: Beure de la font et dona seguretat i vida.

  -Què us ha semblat? Des d’un punt de vista audiovisual, està ben resolt? La música, les transicions, els títols són encertats? Quin aspecte en destacaríeu com a més reeixit?
  El video m’ha encantat. Explica molt acuradament el que vam fer, no se li escapa ni un detall. Per la meva part, hagues estat bé veure les vistes que es veien des de dalt de la torre però bueno, ja està bé. La música m’ha agradat molt ja que et transporta a una època més antiga i això ha estat molt encertat perquè ens presenta Tàrraco que és molt antiga.

  Vale!

 7. Alba Lorenzo

  Salve!
  Molt bon article!
  Per començar he intentar trobar informació de les peces de les fotografies en la pagina del museu però no hi he trobat, per això, he decidit fer el comentari de l’escultura numero 5 de l’emperador Claudi comentat l’anàlisi que podria fer una mica en un comentari d’història de l’art.
  Aquesta escultura és de forma exempta i de tipologia dempeus monocroma i la podem trobar al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona.
  Aquesta escultura és d’un home vestit amb roba dels romans i li falta el cap i part dels braços perquè s’han perdut amb el temps. Sobre que no hi conservi el seu cap es degut a que els romans per fer els retrats només esculpien el cap de la persona que encarregava el retrat i es col•locava a un model de cos elegit per que encarregava el retrat, aquesta és la causa de que moltes escultures romanes no conservin el seu cap.
  Encara que no hi tingui braços podem veure com amb el braç dret s’aguanta part de la seva túnica i en té un peu més avançat que l’altre.
  Podem observat que el seu ritme és equilibrat entre moviment i repòs degut a que el peu esquerra hi esta més avançat que el dret, però no mostra molt moviment.
  L’emperador de l’escultura segurament hi era Claudi, que va ser el quart emperador romà de la dinastia Julio-Claudia, i va governar des del 24 de gener de l’any 41 fins a la seva mort l’any 54. Claudi va néixer a Lugdunum, a la Gàl • lia, va ser el primer emperador romà nascut fora de la Península Itàlica.
  Degut a que Claudi era un emperador segurament la seva funció era propagandística o commemorativa.

  La traducció de la fotografia de la font diria que és així: Veu de la font de la salut i viuràs.
  EL vídeo m’agradat moltíssim esta molt currat!

  Adeu!

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Així m’agrada, Alba, que apliquis procediments d’altres matèries, com Història de l’art. Ja sabeu que la interdisciplinarietat és una de les meves dèries….

 9. Carla Pallach Ros

  Salvete!

  Em va agradar molt la sortida! Felicitats per l’article, tan el vídeo com les dues presentacions fotogràfiques estan molt ben aconseguits.

  Primerament comentaré la imatge número 7. Es tracta del cos d’un home vestit amb una toga. El que destacaria d’aquesta imatge és el detall i el realisme de la figura, ja que està molt ben treballada.

  D’altra banda, l’estàtua ens mostra que, alhora de fer-les, els escultors romans feien els cossos en sèrie i, després, a les persones que les encarregaven se’ls feia el bust a mida respectant els seus trets més característics.

  Signum capitolinae lupae amore urbis romae datum civitati tarraconensi filiae anno MCMLXX – Com un símbol de la Lloba Capitolina, la ciutat de Roma dóna amb afecte als ciutadans fills de Tàrraco l’any 1970.

  Crec que el vídeo està força bé. En alguns moments la càmera tremola una mica, però és comprensible per l’emoció d’estar a Tàrraco!! Les trancisions i la música són encertades. Moltes felicitats!

  Valete!

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Com sempre, ets la valenta que s’atreveix, com a mínim, amb una inscripció. Te’n corregeixo la traducció:
  En primer lloc cal recordar que és una inscripció al peu de l’estàtua de la lloba capitolina alletant els bessons. “Estàtua [és una de les traduccions de signum al diccionari] de la lloba capitolina donada [PPP de do concertat amb signum] per l’amor de la ciutat de Roma a la seva ciutat filla tarraconense [civitati tarraconensi filiae, tot en dat singular femení] l’any 1970.
  Mireu-vos bé l’anàlisi i ho comentarem a classe.

 11. Evelyn Mota

  Salve!
  Les fotos estan molt ben fetes i es nota les ganes de fer-les durant l’excursió.
  Els dos primers “videos” que surten està molt bé això de posar clarament lo que posa a les inscripcions per que no es llegeixen bé. I a les estàtues indicar que representen. El video de la Noelia esta molt ben fet, molt bona idea això de fer trossos de videos sobre la excursió i no solament amb imatges.
  Els alumnes de 4rt d’aquest any farem una excursió a veure la Barcelona romana, jo seré l’encarregada de fer totes les fotos a la excursió i m’ha tret moltes idees el fet de posar clarament lo que posa als inscrits, indicar que es cada escultura, i sobretot m’ha agradat la idea de fer trossos de videos per fer un muntatge com el de la Noelia.
  Vale!

 12. Teresa Devesa i Monclús

  Efectivament, Evelyn, l’Amar va estar atenta a cada detall i allà on vam anar l’any passat, les seves imatges van servir fins i tot per a les feines dels companys.

 13. Guillem Davila

  En el video ‘Roma a Catalunya’ que vam veure en l’ultima sesió es va comentar el tema de les restes que queden a Catalunya de la epoca dels romans, concretament restes de temples, i un dels llocs els quals vam tractar on hi quedaven bastantes restes de temples era a Barrcinó juntament amb Vic i Empuries.

 14. Juan H.C

  Doncs es un video molt orientatiu primer esmorzant , despres van a un aqueducte pel cual passan per sobre i un company de batxillerat parla una mica d’ell ,i al passar els i parla una mica de les dimensions i etc . Ara van cap al amfiteatre que esta tot protegit perque no es desprenguin les pedres i un altre company de batxillerat explica les seves cualitats i etc .Despres van anar al museu de tarraco Scipionvm opvs on van veure unes escultures i unes pintures ,cuan arriben a les Teresa els tipus de petinats que portaven “les patricies” ,van veure una escultura de la venus i de cupido i per finalitzar van veure la catedral que es troba a la part mes alta de tarraco i que les ruines estan situadas sota la catedral .

 15. Sergio

  Aquest video ma semblat que està molt be i ames ames visiten l’amfiteatre,l’aqueducte i el mes interesant es que van anar a una catedral que sota hi ha temples romans i van visitar tambe el circ
  que es un dels tres tipus de edificis per a espectacles publics.

 16. Sergio

  Esta mol be perque visitan les restes me importants que van quedar del temps del romans
  com el aqueducte , el anfiteatre, el teatre que aquets dos son els edificis que es feien servir per a actes publics.

 17. Guillem Davila

  Salvete!
  Molt bon video! m’ha agradat molt ja que estava força editat i ha quedat molt bé.
  Sobre tot m’ha agradat molt la part del anfiteatre ja que hi vaig anar fa molt de temps i m’ha agradat recordar’ho i veureu de nou. 😀

 18. Anna Gómez

  Salvate!
  El vídeo de la Noelia esta molt ben fet, m’ agradat aixo del muntatge que han fet amb vídeos i fotos,ja que aixi es tot molt mes real.
  Els títols estan ben pensat,el que mes m’ ha cridar l’ atenció a sigut les imatges de l’ amfiteatre.
  La veritat esque no he estat mai al museu de Tarraco però m’ agradaria anar-hi i veure tots el monuments i escultures.
  Es veu un lloc bonic per anar-hi a passar un cap de setmana amb la família…
  A Empúries si que he anat al estiu a la platja de petita i veien les imatges m’he anat en recordant de com es i lo bonic que es!
  Un treball magnific companys!!!

 19. alex

  el video era molt ineresant perquè explicava coses que fins ara no savia. Sortia Empuries com en el video i també l’amfiteatre. El video està molt ven fet i molt ven grabat i pel que fa a la música també està molt bé.M´ha agradat molt.

 20. Elisabeth vaca

  les fotos estan molt a mesura de la excurcio les explicacions eren molt be explicades,les imatges molt clares i boniques,es pot aprendre i saber moltes coses de tarraco,el que me m’ha agradat es el aqüaductes,circ(etc….)

 21. Erik Martínez Pinto

  Ave companys i companyes!
  Molt bon article!
  Aquest video ma agradat molt. Perquè té unes fotografies molt ben fetes i uns videos molt ben comentats sobre Tarraco amb una gran presentació.
  Crec que han tret molt bona informació sobre la materia.

 22. Teresa Devesa i Monclús

  Nois i noies de 3r, veig que ja aneu agafant el ritme dels comentaris. El Guillem, per exemple, ha afegit referències al vídeo “Roma a Catalunya”, el Juan demostra que s’ha fixat en la informació del vídeo i l’Anna no pot amagar la seva passió pels fotomuntatges.
  Sergio i Guillem, la propera vegada intenteu fer-ho tot en un sol comentari, a no ser que no us doni temps a classe i ho continueu a casa.
  Erik, no et limitis a felicitar d’una manera vaga, sense cap mena de contingut. Aquest comentari que has fet et pot servir per a qualsevol article, i no es tracta d’això.

 23. Mateu Duran

  Aquest vídeo m’ha agradat molt, ja que és un vídeo molt complet! Una de les parts que m’ha agradat més ha sigut la part del aqüaductes ja que ami personalment m’agradaria molt pujar-ne a un i veure aquestes meravelloses vistes. Per altra part també m’ha agradat molt tota la part del museu, els mosaics les ecultures… De les parts que m’he quedat més impressionat ha sigut la de la imatge que es veia l’entrada a la catedral ja que era molt bonica i grossa.
  Per altre part aquest vídeo està molt ben editat, la música era molt pròpia d’aquelles imatges, altres aspectes com el de que la càmera sempre ensenyava e bé l’objectiu i altres factors han ajudat a que m’hagi agradat molt aquest vídeo.
  Felicitats i molt bon treball!

 24. Ainhoa Astasio

  Salve!
  Molt bones fotos Amar! Comento aquest article ja que justament demà realitzarem la sortida a Empúries, i com no, les teves fotografies seran un element clau per a representar els trets interessants del lloc.
  Penso que les fotos són un element bastant il·lustratiu per a mostrar en una sortida, com diu la dita “una imatge val més que mil paraules”. Jo hauré de redactar l’article de la sortida a Empúries, i com he comentat en un altre article, a mi personalment m’agraden les fotografies amb una certa mida en la que veiem bé el que hem visitat i que així representi millor el que es veu per la gent que no ho ha vist en persona.
  Espero que el meu article quedi bé i pugui fer una bona representació d’Empúries per mitjà de les teves fotos!
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *