Els llatinismes a la universitat!

Salvete!

Fa algunes setmanes la meva germana em va portar aquesta carpeta, ja que sap que estem treballant llatinismes. Aquesta carpeta la utilitzen alguns alumnes de  la Universitat de Girona i de Formatic Barna.

Carpeta 1

A les portades de la carpeta es pot veure el dibuix d’un gran arbre amb pomes que en pengen i, dins de les pomes, noms d’algunes de les assignatures de la universitat escrites en llatí. També hi ha tres persones recollint algunes de les pomes. A dins de la carpeta es pot veure més clarament el que posa dins dels fruits.

En total hi ha disset pomes i, a cadascuna d’elles, hi diu:

 • Humanitates, que vol dir “humanitats”.
 • Salus, que vol dir “salut”.
 • Educatio, vol dir “educació”.
 • Lingua, que vol dir “idioma”.
 • Medicina, que vol dir “medicina”.
 • Ludis, que vol dir “joc”.
 • Culturae, que vol dir “cultures”.
 • Tourisme, que vol dir “turisme”.
 • Universitas, que vol dir “universitat”.
 • Scientia, que vol dir “ciència”.
 • Cooperante, que vol dir “cooperació”.
 • Lectura, que vol dir “lectura”.
 • Psique, que vol dir “psicologia”.
 • Oeconomia, que vol dir “economia”.
 • Thecnic, que vol dir “tècnica”.
 • Athletics , que vol dir “atletisme”.
 • LEX, que vol dir “dret”.
 • Philosophia, que vol dir “filosofía”.

Photobucket

Per acabar, podríeu trobar llatinismes relacionats amb la universitat? Els hem treballat a classe recentment. A més, un dels noms de les assignatures que us he posat a dalt prové d’una deessa, digueu quin nom rep aquesta deessa i a qui correspon en la mitologia grega. Quins dels termes que hi apareixen existeixen en llatí i quins no? Ho podeu buscar en un diccionari en línia. Entrant a la pàgina web de la Universitat de Girona podeu deduir a quina carrera es refereix cada poma?

Valete. Plurimas gratias!

Margarita Badoyan

4ESO

23 thoughts on “Els llatinismes a la universitat!

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Està clar que la família Badoyan té un olfacte especial per trobar llatinismes a tot arreu. Us animo a visitar també l’article de la germana de la Margarita, per tal de treballar un llatinisme que potser no coneixeu. Amb quina altra expressió llatina ja treballada té relació?

 2. Margalida Capellà Soler

  Una aportació molt interessant, Margarita! L’enhorabona! Envia memòries de part meva a Knarik i que l’alma mater li sigui molt propícia. Carpe diem! Per cert, l’estil de la carpeta de la UdG em recorda Arbor Scientiae de Ramon LLull! Em sabríeu dir el perquè? vid. il·lustració i dibuix de 1505, etc.
  Què simbolitzen els fruits, les fulles, el tronc, les arrels? Per què han triat una pomera?…

  Em plau fer-vos avinent per tal d’ampliar-lo, si s’escau, aquest Google maps de Lemes universitaris en llatí i l’apunt de El Fil de les Clàssiques Llatinismes passejant per la UAB (a veure qui el trobarà quan al febrer hi anem amb els alumnes de segon de batxillerat!).

 3. espasa.aida2011

  Salve! Només de veure la fotografía i al veure de que es tractava (és a dir de la carpeta) m’ha encantat. Quina carpeta més xula! És estrident i les branques amb aquest contrast blau i negre fan que sigui molt xula. És el disseny potser.

  És molt però que molt curiós i original que dins de cada pometa i hagi tots aquests mots i escrits. Jo també vull aquesta carpeta!

  Ave!

 4. Andrea Balart

  Salve!

  Psique que vol dir psicologia fou una princesa que per la seua bellesa extraordinària va provocar la gelosia d’Afrodita, amb la qual arribà a comparar-se. La deessa, enutjada, encomanà al seu fill Eros que la fes enamorar de l’home més lleig i més vil, però Eros, en veure-la, s’oblidà de l’encàrrec i concebé una passió irresistible per Psique.

  He trobat uns llatinismes: cum laude ‘amb lloança, amb elogi’, màxima qualificació en una tesi: excel·lent cum laude.
  cathedra ‘des de la càtedra’ Infal·liblement, sense possibilitat d’error.

  numerus clausus ‘número tancat’. Limitació del nombre de places ofert per una universitat d’una carrera determinada.

  Valete!

 5. Irina

  Salve!
  He trobat uns quants:
  Alma mater “madre nodrícia” (que alimenta) usada per referir-se metafòricament a la universitat, on una determinada persona ha rebut la seva formació superior.

  honoris causa ‘per honor’ loc. adj. utilitzada en l’expressió doctor honoris causa Persona que ha rebut el més alt grau acadèmic a títol d’honor, per la fama o els mèrits que acredita.

  Salus era la deesa de la salut en la mitologia romana. Se la representa envoltada de serps. La seva festa se celebrava el 30 de març.
  Psique, segons la mitologia grega, fou una princesa que per la seua bellesa extraordinària va provocar la gelosia d’Afrodita, amb la qual arribà a comparar-se.

  Scientia, es refereix a la carrera de ciències, medicina a la carrera de medicina, lex a dret, philosophia a filosofia, oeconomia es refereix a economia, etc.

 6. Tania

  Salve!

  La Margalida te raó sobre el Arbor Scientiae en el qual cada ciència representa una fulla, un tronc.. doncs aquí igual, però amb les matèries que es fan en la universitat.
  La deessa que surt aquí es la Salus que era la deessa de la salut en la mitologia romana.
  Aqui os deixo una moneda amb la seva imatge.

  Vale!

 7. Zícora

  Salve.

  Trobo que aquesta és molt maca tota blava, ja que el meu color preferit és el blau. Un dels noms que he pogut identificar com a personatge mitològic és Psique, divinitat grega i protagonista d’un mite llatí, també personificació de l’ànima. Termes que existeixen en llatí són: Humanitates, Scientia, Educatio, Culturae i altres.

  Felicitats per l’article.

  Vale.

 8. pallach.carla

  Salve!

  Un article molt interessant! Quines ganes tinc d’anar a la universitat…

  Com ha dit la Margalida aquest arbre de la carpeta ens recorda l'”Arbor Scientiae” de Ramon Llull. L’arbre ens proporciona el coneixement en forma d’unes pomes molt saboroses i agradables. L’arbre simbolitzaria l'”alma mater” que proporciona els fruits del coneixement i els nois que cullen les pomes simbolitzen els alumnes.

 9. Knarik Badoyan.

  Molt bon article Margarida, m’alegro molt que hagi causat tant interès aquesta carpeta.

  Salutacions Teresa i Margalida.

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Quina alegria, Knarik, que ens facis aquesta visita, és molt agradable notar la presència dels exalumnes. Ja saps que estarem encantats que tornis a fer de musa inspiradora de la teva germana o participis directament al bloc.
  Veig que alguns de vosaltres heu anat tibant del fil que la Margalida molt encertadament proposava al seu comentari. Amb tot, encara queda molt per dir sobre la referència lul·liana que tant lliga amb aquesta carpeta que, estèticament també sembla que ha tingut èxit. Margarita, si sabeu com aconseguir-la, digueu-li a la Marta, que l’ha lloada amb tant d’èmfasi.
  Margarita, ja ens confirmaràs si la Irina i la Tania han encertat la dea a què tu et referies en la teva pregunta.

 11. Josep Cisa

  Salveee!

  Es un article molt interesant. La deessa que surt es la Salus que era la deessa de la salut en mitologia.

 12. Clàudia Cazaux

  Salve!
  M’encanta la carpeta és molt xula i original, això de que hi hagi les paraules de llatí dins les pomes està molt bé perquè el llatí és considerat la llengua del coneixement per això està en una carpeta del col·legi. Segurament no però al veure la carpeta se’m va venir al cap el mite de Atlanta i hipòmenes quan Venus li donava les pomes dorades per guanyar a Atlanta a la carrera.

 13. Paula Franco

  Salve!

  He trobat algun llatinisme relacionat amb els estudis:

  agenda: “Les coses que s’han de fer”.
  campus: “Camp”. S’utilitza per a referir-se al terreny d’una universitat o d’un col·legi.
  de iure: “D’acord a dret”, “de conformitat amb la llei” .

  La carpeta està molt xula, crec que les pomes representen les assignatures més importants de la universitat, són escencials.

 14. Alba Malagón

  Salve!

  Aquest article em sembla molt interessant ja que la idea de posar els llatinismes dins de les pomes crec que és una idea molt original i també perquè crec que vol expressar la idea de que els llatinismes estan molt presents en la actualitat més del que pensem.
  Un dels noms que he trobat en la carpeta que correspon a un personatge mitologic és Psique que correspon a una divinitat grega i protagonista d’un mite llatí, és la personificació de l’ànima.

  Felicitats per l’article!

  Vale!

 15. Claudia Soler

  Quina carpeta més maca et donen a la universitat i a sobre de color blau, el meu color preferit.
  Els llatinismes a que et refereixes són : ‘’Alma Mater, Aula Magna et Campus’’
  Ja que :
  “Alma Mater“ : Institució educativa ( universitats )
  “Aula Magna“ : És l’aula més gran d’una institució.
  “Campus “ : Es el camp d’un col•legi .
  I a les deesses a la qual et refereixes són Psique que és una deessa que es caracteritzava per la bellesa, i Salus que és deessa de la salut.
  Els termes que existeixen en llatí són : ‘’Lingua, Educatio,humanitates,Culturae’’.
  Els termes que crec que no existeixen en llatí són : Tourisme, Universita, Scientia, Cooperante
  Lectura, Oeconomia, Thecnic, Athletics, LEX, Philosophia.

  M’agrada’t molt aquest article Marga! Felicitats!!! 😀

 16. Sònia Juan

  Salve!

  Felicitats per aquest treball. em sembla una manera molt original de fer servir paraules llatines. Jo penso que gràcies a això es pot apendre una mica més el llatí
  Tamb que estigui dintre d’unes pomes em dembla molt original perquè sembla com si cada poma coma a la vida tingui un gust i sabor diferent pequè cap poma ésigual en mida, gust… com cada asignatura que ésdiferent.
  Unes paraules relacionades amb la universitat són “aula magna” i “campus”.

  Vale!

 17. Teresa Devesa i Monclús

  Qui s’anima a desenvolupar la història de Psique, que han presentat la Sara i l’Alba, entre d’altres?. És una història molt interessant i amb un missatge clar. I sobre la dea Salus, què més me’n podeu dir? També podríeu aprofundir una mica més en aquest arbre del coneixement de Llull.

 18. Mónica Martínez

  Salve!

  Els llatinismes relacionats amb les universitats que se’m venen al cap són:
  ‘campus, aula magna, alma mater’
  Com be a dit la clàudia, el nom de les deesses que apareixen a les pomes són: salus(la deessa de la salut) i psique(que és la deessa que representava la personificació del ànima).

  M’agradaria desenvolupar la història de Psique perquè la he llegit i trobo que és molt bonica:
  Psique era una princesa que per la seva bellesa va provocar que Afrodita s’engelosís, i aquesta, va enviar a el seu fill Eros a fer-la enamorar de l’home més lleig i malvat que trobés, però Eros, en veure-la s’hi va enamorar i concebé una passió irresistible per ella. Eros li va fer creure a Psique per mitja de l’oracle que havia de ser casada amb un ser monstruós, i ella seguint la paraula de l’oracle es va presentar a un promontori el dia acordat, i el Zèfir(personificació del vent de l’oest) la va transportar fins a un palau apartat de la resta del món, on el seu espòs la visitava a les fosques. Amb el pas del temps, Psique tenia curiositat per saber qui era el seu espòs, una nit es va preparar una llàntia per il•luminar-lo mentre ell dormís, i un punyal per si resultava ser un monstre. Però quan va il•luminar-lo no va trobar cap monstre, sinó un Deu. Mentre Psique admirava a Eros, una gota d’oli calent va caure de la llàntia i va caure sobre el pit d’Eros, aquest es va despertar i en veure que l’havien descobert va fugir corrents i no va tornar mai més.
  Psique, desesperada d’amor, va vagar pel món en busca d’Eros però al final va acudir a reconciliar-ce amb Afrodita per a que ella li tornès a Eros. Afrodita només va acceptar perdonar-la si ella passava una sèrie de proves impossibles per a qualsevol mortal, però Psique va aconseguir passar-les amb l’ajuda dels animals. En la última de les proves, Afrodita encomana a Psique a que vagi a buscar un cofre que té Persèfone(deessa dels inferns) a Hades(món dels morts). Un cop allà Persèfone adverteix a Psique de que no obrí el cofre ja que el que hi havia dintre era només per a la deessa Afrodita, però ella sent curiositat i en el camí de tornada obra el cofre. El que ella no sabia era que dintre el que hi havia era la son eterna, i Psique va quedar profundament dormida. Llavors, Eros que la havia vist, la va despertar amb les seves fletxes i la va portar a l’Olimp, on li va demanar a Zeus que la convertís en immortal per a poder-la tenir sempre com a muller.

  Per acabar les carreres corresponents a les pomes són:
  •Umanitates: comunicació cultural
  •Salus: infermeria
  •Educatio: magisteri
  •Lingua: llengua i literatura
  •Medicina: medicina
  •Tourisme: turisme
  •Scientia: química
  •Psique: psicologia
  •Oeconomia: economia
  •Athletics: ciències de l’activitat física i l’esport
  •LEX: dret
  •Philosophia: filosofia

 19. Teresa Devesa i Monclús

  Veig que has recollit el meu suggeriment i has desenvolupat el mite, però algú em podria dir què simbolitza? No és casualitat que siguin Eros i Psique, els protagonistes…

 20. Andrea Muñoz

  Salve!
  Molt bon article Marga. Felicitats per la feina!
  Uns dels molts llatinismes que he trobat relacionats amb la universitats són:
  “Alma mater”: Que significa literalment mare nutricia que alimenta, s’utilitza per referir-se metafòricament a una universitat, generalment per referir-se al lloc on una determinada persona va cursar els seus estudis universitaris.
  “Campus”: Significa el terreny de la universitat. Però no nomes l’àrea de la universitat també el conjunt d’ edificis.
  “Aula magna”: Espai de grans dimensions on es celebren inauguracions, classes magistrals, conferencies etc.. També significa la aula més gran o amb més importància d’una institució.
  Les deesses que provenen de les pomes: salus (la deessa de la salut) i psique, divinitat grega i protagonista de un mite llatí, es la personificació del alma, també de la bellesa.
  Termes que existeixen en llatí són : Lingua,Scientia, Educatio, Humanitates, Culturae.

 21. Alba Lorenzo

  Salve!

  Quina carpeta més bonica i original! Tan de bo ens donéssim alguna carpeta així a l’escola amb referents clàssics:

  Els llatinismes relacionats amb la Universitat:
  agenda: És un gerundi i literalment significa cosa que s’ha de fer, serveix per recordar alguna cosa que és té que fer.
  Magna aula: És un adjectiu i un substantiu. literalment significa aula gran.
  Campus: És un substantiu que literalment significa camp. S’utilitza per anomenar els edificis i jardins que pertanyen a una universitat.

  Psicologia prové de Psique, aquesta era una deessa grega, a història de l’art vam fer un comentari de text de l’escultura de Eros i Psique i quan van treballar la temàtica vam saber que Psique segons el llibre d’Apuleu “L’ase d’or”, Eros, el déu de l’amor, es va enamorar de Psique, aquesta era bella i capriciosa i la filla d’un rei d’Àsia. Eros va construir un palau on es trobaven cada nit sense que Psique sabés qui era el seu amant ni li pogués veure el rostre.
  Un dia, encuriosida, va acostar una llàntia al seu amant mentre dormia, però se’n va desprendre una gota d’oli i va caure sobre Eros, que es desperta i, en veure descoberta la seva identitat, va fugir. Desolada, Psique va recórrer a un oracle de Venus, que, per recuperar el seu amor, li va imposar tres condicions, l’última consistia a recollir l’atuell de Prosèrpina que contenia el secret de la bellesa. Encuriosida, Psique va obrir l’atuell. Aquesta acció va ser castigada amb un son profund del que al no es despertaria fins que Eros la besés.

  Sobre la dea de la salut puc dir que s’anomenava Higea i era fila dEsclepi, el qual també estava relacionat amb la medicina. Higea prove la paraula higiene. La seva equivalència en llatí es Salus.
  no va començar a ser coneguda fora d’aquest fins que l’Oracle de Delfos la va reconèixer després de les plagues que van devastar Atenes en els anys 429 i 427 a. C. i Roma en el 293 a. C.
  Es sol representar com a una dona jove alimentant a una gran serp enroscada al seu cos. De vegades la serp bevia aigua d’una gerra que portava Higea.

  Els termes que existeixen en llatí son:
  Lingua
  Educatio
  Humanitates
  Culturae
  Scientia

  Els termes que crec que no existeixen en llatí són :
  Tourisme
  Universita
  Cooperante
  Lectura
  Oeconomia
  Thecnic
  Athletics
  LEX
  Philosophia

  Per últim les carreres corresponents crec que serien:
  •Umanitates: comunicació cultural
  •Salus: infermeria
  •Educatio: magisteri
  •Lingua: llengua i literatura
  •Medicina: medicina
  •Tourisme: turisme
  •Scientia: química
  •Psique: psicologia
  •Oeconomia: economia
  •Athletics: ciències de l’activitat física i l’esport
  •LEX: dret
  •Philosophia: filosofia

 22. Blanca Pérez i Paula Almeida

  Salvete!
  Primer de tot, felicitats pel teu treball! Ens ha agradat molt aquest article.
  En segon lloc, intentarem respondre a les preguntes:
  -Podríeu trobar llatinismes relacionats amb la universitat?
  Uns quants llatinismes relacionats amb la universitat són:
  “Alma mater”–> Vol dir “Ànima mare” i s’utilitza per expresar que la universitat alimenta espiritual i científicament i que és l’ànima mare de tot el que se sap.
  “Aula magna”–> Vol dir “Aula gran” i és la aula més important de l’universitat.
  “Campus”–> Vol dir “Camp” i és el terreny d’una universitat.
  “Curriculum vitae”–> Vol dir “Curriculum de vida” i és el conjunt de mèrits i circumstàncies d’una vida recollits en un paper que ho certifica.

  Quin nom rep aquesta deessa i a qui correspon en la mitologia grega?
  -Psique, que vol dir “psicologia” també és el nom d’una deessa. Psique en grec vol dir “alma” i la història d’aquesta deessa comença així: Psique, també coneguda com Psiquis, era la menor de tres filles d’un rei d’Àsia. La seva bellesa no tenia comparació, però en canvi, el seu caràcter era profundament insofrible. Havia estat malcriada i ja res podia formalitzar-la. El propi Déu Eros es va enamorar intensament d’ella, així que va fer un pla per conquistar-la. Va descobrir que el que veritablement atreia a Psique era la curiositat, per això, Eros va cobrir tots el seu actes d’un gran misteri. Eros es va apoderar d’un bonic bosc, en què va fer construir un enorme i sumptuós palau. Psique va ser atreta fins allà i va escoltar una veu que li va dir: “tu ets la senyora d’aquest palau, ordena el que vulguis i seràs immediatament obeïda”. La jove donzella no ho va dubtar un moment i va començar a sol·licitar diferents presents quedant enormement impressionada dels bells mobles i teles que se li acostaven, els embafadors perfums que l’envoltaven, les fruites d’exquisit sabor que degustava i, sobretot, els múltiples criats que se li acostaven per servir.
  La curiosa Psique va voler saber qui era la persona que li havia regalat tot això i va preguntar a les seves germanes, criades, amigues i conegudes però de cap va obtenir resposta. De dia, Eros romania ocult i a la nit corria entre l’herba, s’acostava a Psique, l’observava i li demanava que li prometés que no es casaria amb ningú més. Quan sortia el sol, Eros desapareixia com havia vingut deixant en profund turment a Psique que no feia més que preguntar pel seu benefactor. Les germanes de Psique, envejoses del que li pasava a la seva germana la feien sospitar en contra d’ell, dient que podria tractar-se d’un monstre o vampir que la mataria quan prengués confiança . Les seves germanes li van facilitar una llum i un punyal perquè intentés descobrir al seu amant i el matés si les seves sospites eren certes. Una nit, quan Eros estava recolzat en el seu divan descansant, Psique se li va acostar ansiosa intentat buscar el rostre del seu benefactor i quan el va veure va exclamar excitada “Déus immortals! Qui veig! És aquest el monstre que tant temia jo i que les meves germanes m’havien pintat amb tan vius colors? És el mateix Eros, en la flor de la seva adolescència. Oh, felicitat infinita! És ell qui em pretén per esposa ”. Ell la va contemplar sobresaltat dient “Ingrata Psique. Ara em coneixes ja. La teva felicitat depenia de la teva ignorància. Ara ja no puc ser teu”. En aquest moment tot el palau va desaparèixer i Psique va quedar en un enorme desert desolat en què només es sentia la remor d’una font. Llavors, Psique va acudir a l’oracle d’Afrodita, mare d’Eros, però aquesta, que estava enormement disgustada perquè havia estat capaç d’enamorar a Eros i gelosa de la seva bellesa, lluny d’ajudar-la va confinar a horribles treballs als quals Psique es va haver de dedicar, doncs pensava que així podria pagar la seva culpa. Primer va haver de omplir una gerra d’aigua fangosa d’una font guardada per quatre dracs i després va haver de tallar una mica de llana d’uns violents animals. En la seva tercera encomana, Afrodita va encarregar a Psique que anés a l’inframón a demanar-li a Persèfone una mica de la seva bellesa en una caixa però li va indicar que no ho podria obrir perquè no mereixia més atractius. Psique va aconseguir el que se li va encarregar, però quan, morta de curiositat, va obrir la caixa, la seva cara es va omplir d’una negra cendra i un mirall li va mostrar el seu horrible rostre. Psique va caure desmaiada i va ser portada a l’altar d’Afrodita, des d’on va dirigir una pregària. Estant en aquest tràngol, se li va aparèixer Eros, i ella li va implorar perdó. Eros, enorgullit per tanta mostra de submissió li va treure la seva màscara i la va desposar, no havent mai unió més perfecta ni més feliç. Per a més alegria, Zeus la va convertir després en immortal.

  Quins dels termes que hi apareixen existeixen en llatí i quins no?

  NO existeixen:
  -Universita.
  -Tourisme.
  -Athletics.
  -Philosophia.

  SI existeixen:
  -Lingua.
  -Educatio.
  -Culturae.

  Podeu deduir a quina carrera es refereix cada poma?

  -Humanitates: Humanitats (LLETRES).
  -Educatio: Aprenentatge.
  -Lingua: Estudi de les llengües.
  -Medicina: Estudi dels èssers vius.
  -Culturae: Estudi de les diferents cultures.
  -Tourisme: Sector terciari.
  -Scientia: Estudi de les ciències.
  -Psique: Estudi de la psicologia (de la ment).
  -Economia: Càlcul i estudi de la riquesa.
  -Thecnic: Ingenieries i tecnologia.
  -Athletics: Esport.
  -LEX: Dret (Adbocats, jutges…).
  -Philosophia: Ètica.

 23. Laia Muñoz Osorio

  Que interessant aquest article i quina dedicació hauràs dedicat a fer-ho!

  En primer lloc, crec que l’arbre amb les pomes vol fer referència al jardí de les Hespèrides, on Hèrcules va agafar una poma daurada tot enganyant al gegant Atles.

  També pot ser el judici de Paris, on el príncep troià va haver d’escollir la més bella de les deesses entre Venus, Hera i Atena. Escollir a Venus el portaria a enamorar-se d’Hèlena i conseqüentment esclataria la guerra d’Ílion(Troia).

  Per últim també podria representar el Gènesis (del grec γεννάω, “néixer”) de l’Antic Testament de la Bíblia, en el qual Eva agafa el fruit prohibit i Déu els castiga allunyant-los del paradís idíl·lic on vivia amb Adam i els porta al món real, amb la mort, les malalties, etc.

  Aquest llibre bíblic també recorda al mite de Pandora. Zeus va castigar a Prometeu creant la primera dona (Pandora) i li va donar una caixa (gerra) plena de tresors. Prometeu no es refiava de Zeus i va donar la clau al seu germà Epimeteu. Epimeteu i Pandora es van casar i mentre el marit dormia, Pandora va agafar-li la clau i obrí la caixa. De la caixa van sortir tots els mals de la terra, però Pandora tancà ràpidament la caixa i no deixà sortir l’esperança.

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *