Com podem ser més humans?

La creació de l’home per Prometeu. Museu del Louvre

La carta publicada al diari El País el 29 d’octubre del 2012 sobre les llengües clàssiques de Dorila Victoria Fernández-Viagas Bartolomé fa referència a una faula d’Isop:

“A propósito de los nuevos planes de estudio en los que parece vislumbrarse un nuevo “hachazo” a las lenguas clásicas, en concreto la práctica desaparición del Griego en el Bachillerato, me viene a la cabeza una fábula de Esopo en la que se cuenta que Prometeo, por mandato de Zeus, transforma a algunos seres vivos dotándolos de forma humana pero alma animal.

Creo que hay algo parecido en lo que se está haciendo con la Educación. Cada vez se presta menos atención a la formación del ciudadano, del espíritu crítico, del individuo dotado de valores

La Margalida ha localitzat “immediatament” la faula en qüestió i aquí la teniu:

Προμηθεὺς καὶ Ἄνθρωποι

Προμηθεὺς κατὰ πρόσταξιν τοῦ Διὸς ἀνθρώπους ἔπλασε καὶ θηρία. Ὁ δὲ Ζεὺς θεασάμενος πολλῶι πλείονα τὰ ἄλογα ζῶα, ἐκέλευσεν αὐτὸν τῶν θηρίων τινὰ διαφθείραντα ἀνθρώπους πετατυπῶσαι. Τοῦ δὲ τὸ προσταχθὲν ποιήσαντος, συνέβη τοὺς ἐκ τούτων πλασθέντας τὴν μὲν μορφὴν ἀνθρώπων ἔχειν, τὰς δὲ ψυχὰς θηριώδεις.

Ἔλεγχον ὁ μῦθος ἔχει πρὸς ἄνδρας θηριώδεις καὶ ὀργίλους.

No sé si podeu traduir-la, amb ajuda, clar… El títol és fàcil. La llegenda és ben curiosa: Zeus troba que hi ha massa animals i diu a Prometeu, creador de l’espècie humana, que els transformi en éssers humans. Prometeu ho fa i aleshores resulta que hi ha uns éssers humans que tenen ànima d’animal. I aquesta és la conclusió.

Ah, atenció, fixeu-vos que dic “éssers humans” i no “homes”. Per què?

Què us sembla que vol dir l’autor grec? Com són aquests éssers humans que tenen ànima d’animal? Trobeu que té sentit actualment aquesta faula? Com es relaciona amb l’educació? Quins són els valors que ens “humanitzen”? Com es poden transmetre aquests valors?

Com sempre, bona feina i molta sort!

Mercè Otero-Vidal (professora jubilada).

Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat.

4 thoughts on “Com podem ser més humans?

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltíssimes gràcies, Mercè! Les teves aportacions a Aracne sempre ens porten pel bon camí. Isop continua essent ben vigent! Una molt bona reflexió la de Dorila Victoria Fernández-Viaga! Em sap greu que bona part dels éssers humans no l’entenguin!

 2. Laia Muñoz Osorio

  Salve! Aquesta és la traducció conjunta:

  Prometeu per encàrrec de Zeus va donar forma els éssers humans i les bèsties. Zeus, quan va veure que els animals eren molt més nombrosos, li va ordenar que desmuntés una part de les feres i en fes homes. Després de complir l’ordre, succeí a partir d’això que aquells homes que des del principi no varen ser formats com a éssers humans tenen forma de persona però ànima de bèstia.
  La faula té un argument contra els homes violents i irascibles.

  Utilitzem la paraula “ésser humà” en comptes d’home perquè és en sentit genèric. Crec que encara que les humanitats siguin amenaçades, ningú ens podrà arrebatar el que ha sigut nostre durant tant de temps si ens ho proposem.

 3. nuria yela

  Χαιρετε!
  Traducció conjunta de classe: Προμηθεὺς καὶ Ἄνθρωποι.

  Prometeu i els éssers humans.

  Prometeu per encàrrec de Zeus va donar forma als éssers humans i les feres. Zeus quan va veure que els animals eren molt més nombrosos, li va manar que desfés una part de les feres i en fes homes. Desprès de complir l’ordre, succeí que aquests homes que des del principi no van ser formats com a éssers humans, tenen forma humana però ànima de bèstia.
  Aquesta faula té un argument contra els homes violents i irascibles.

  Estic d’acord amb la meva companya Laia en que si dius “éssers humans” i no “homes” és perquè englobes tant homes, com ara dones, nens i nenes.
  La faula és una manera de justificar l’instin animal que té tot ésser humà. Alguns gràcies a la cultura que se’ls hi ensenya poden arribar a ser persones, ja que el concepte ésser humà és biològic, mentre que el de persona és cultural. La consciència de si mateix, la racionalitat i el sentit del bé i del mal, són factors que fan que un ésser humà sigui considerat persona. La persona és, doncs, un individu humà, però considerat com a subjecte autoconscient, racional i moral, alhora que únic.
  Trobo molt ben relacionada aquesta faula amb l’educació d’avui en dia, ja que mica en mica la societat va creant més sers humans que tenen ànima d’animal. Començant per pares que deixen l’educació dels seus fills en mans les escoles, sense implicar-s’hi gens (quan els professors només haurien d’encarregar-se d’instruir-los, l’educació no només a les escoles, també a casa) i acabant pel sistema, que sembla que cada vegada busca més que la gent del carrer no sàpiga res ni del que passa, ni del que va passar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *