Referents clàssics a Harry Potter

Qui de vosaltres no coneix Harry Potter? Qui l’ha llegit? Quins referents clàssics hi heu trobat? El curs passat, l’alumna Sílvia Espinach en va trobar molts, però segurament entre tots i totes podrem comentar i engrandir els referents clàssics de l’heptologia de l’autora britànica Joanne Kathleen Rowling.

Dibuix de Pol Peiró per al TR Harry Potter

40 thoughts on “Referents clàssics a Harry Potter

 1. Rabab

  Salve!

  Primer de tot felicitar a la Sílvia pel treballat realitzat perquè está molt bé i la veritat es que m’agradat molt perquè sóc una seguidora de Harry Potter.Ja sabia que la saga de Harry Potter tenía molts referents clássics, sobre tot és nota en els encanteris que realitzan.També hi ha una influenciam clàssica en les criatures mágiques.
  Per acabar tornar a felicitar a la Sílvia pel gran treball que ha fet ja que està molt complet.

 2. Ricard

  No he pogut veure aquest treball (ho sento Sílvia), però m’hauría encantat. Segur que, si m’esforço, te’n podré dir algu altre element, t’ho ben garanteixo.

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Una bona feina, sí senyor, completa, estructurada i ben documentada. L’enhorabona, Sílvia!

 4. Laura López

  Salve !!
  Sense dubte té moltíssim mèrit fer un treball com aquest. Està molt elaborat y molt complet, ja intentarem buscar més referents clàssics, encara que serà difícil !!
  Vale !!

 5. Marti Palma

  Carai, abans quan ho he vist a classe, m’ha sobtat veure al Harry Potter per aqui. Jo m’he llegit un parell de llibres i he vist les pelicules, i de fet al veure aquest article i llegir un xic sobre el treball, m’he adonat que si és totalment cert, utilitza molts referents en llatí! M’ha agradat veure-ho, el pròxim cop vegi la pel·licula (ja que dubto que em torni a llegir algun llibre), m’hi fixaré i estareé atent als llatinismes!

 6. Laia Muñoz Osorio

  Molt bona feina! Tot i que no vaig poder ser-hi present el dia de l’exposició, vaig fer una ullada a la web ja fa uns mesos. Segur que no ha sigut gens fàcil recopilar tota aquesta informació i classificar-la.

  L’enhorabona!

 7. Víctor Gallardo

  Molt interessant, si senyor! Jo també m’he llegit alguns dels llibres i no m’hi havía fixat mai.

 8. nuria

  Salvete!
  Moltes felicitats Silvia! T’ha quedat un treball fantàstic i preciós. Com a fan de Harry Potter que s’ha llegit tots els llibres, ha vist totes les pel·lícules i li encanten, estic molt contenta de que hagis indagat en aquesta saga de llibres i hagis trobat coses tan interessants.
  Sempre m’havia fixat en que els conjurs, algunes de les criatures màgics i alguns noms de certs protagonistes tenien arrels clàssiques, però mai m’hauria pogut imaginar que s’hi podien relacionar tantes coses.

  Molt bona feina! Espero que com a mínim t’hagin posat el 10, te’l mereixes!!!

 9. Zícora

  Salve.

  La veritat es que Harry Potter no m’agrada molt, tant sols he vist la primera i segona, i he pogut observar-hi que si que hi han diversos referents, com els encanteris que fan servir, que estàn en llatí.

  Moltes feliçitats pel teu magnífic treball!!!.

  Vale.

 10. Paula Almeida

  Salve!

  Com a gran seguidora de Harry Potter, m’agradaria molt felicitar-te per aquest treball, és magnífic.
  Ja havia llegit els llibres i m’havia fixat en encanteris amb llatinismes i potser noms de les criatures màgiques, però mai hagués pogut pensar que hi hauria tanta relació.

  Felicitats!!

 11. Andrea Balart

  Salve! A mi m’agrada molt Harry Potter i quan era petita sempre em preguntava perqué els encanteris eren en llatí. L’any passat la Silvia ens va fer l’exposició del seu treball de recerca sobre els llatinismes de Harry Potter. Hi ha llatinismes llatins per tot arreu: als encanteris, alguns animals mitoogics com l’hipogrif ( del grec ηιπποσ), etc.

 12. irina

  Salve!
  l’any passat la Silvia va venir a classe per explicar-nos el seu treball de recerca i em va agradar molt la seva forma de presentar-ho amb una pàgina web. Després jo vaig fer el projecte de recerca en forma de pàgina web. He llegit de Harry Potter els dos primers llibres i he vist totes les pel·lícules. Tinc que felicitar a la Silvia per que crec que ho ha fet molt bé, hi ha molts llatinismes com oculus reparo o ascendio. Els noms dels personatges també tenen una relació amb la mitologia. Mentre que algunes de les bèsties que surten, tenen una relació amb les bèsties mitològiques, per exemple el gos dels tres caps.

 13. Marta Verde i Clàudia Cazaux

  Salve!
  Els cuadres estàn molt treballats.
  Coneixem a Harry Potter, hem mirat algunes pel·lícules encara que no ens hem llegit els llibres, però per lo que la gent diu és que són molt interessants, inclús més que les pel·lícules. Hi han diversos referents clàssics, com els encanteris.
  El Pol ha fet un treball espectacular, quines mans que té!
  Moltes felicitats!

 14. Jose Maria Fernandez

  Salveeeee!!!
  A mi el harry poter no m’agrada molt.Nomes he vist la tercerai he pogut observar-hi que si que hi han diversos referents, fan servir encanteris en llatí

 15. Marta Bautista i Maryam Alaoui

  Salve!!

  Totes dues coincidim que quan erem petites ens agradava molt Harry Potter, també com la Andrea ens preguntavem perque els encanteris es deien en llatí. L’any passat vam estar a una exposició d’un Treball de Recerca d’una alumna del centre, que explicava tot sobre els llatinismes d’Harry Potter.
  El Pol ha fet un bon treball! Feliciter!! 🙂

  Vale!!

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  L’alumna del centre era la meva alumna, Sílvia Espinach, i si cliqueu damunt la imatge podreu veure i llegir el seu treball!

 17. aiida

  La Sílvia en va fer una pàgina web com a projecte de recerca no? Vem veure el seu ‘assaig’! Sincerament no et sabría donar més referents clàssics però si podria dir que n’hi ha alguns que ni m’haguès fixat! Ave!

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Per cert, Aïda, com és que no has vingut a classe avui? Si no estàs bé, espero que et milloris aviat i vagis treballant des de casa. Salut!
  Si cliques damunt la imatge, veuràs la seva pàgina web!

 19. josep cisa

  Salve!! A mi Harry Potter no m’agrada molt pero si que e vist alguna pelicula i si que hi ha encanteris en llati.

 20. yaiza claudel

  A mi harry potter no m’agrada gens ni mica pero e vist totes les pelicules perque el meu novio li agrada i tinc que estar amb ell per veureles … crec que sempre es lo mateix en les pelicules i que estas molt currades pero es fan molt pesades.

 21. Tania

  Salve!

  Felicitats, crec que aquest treball està molt currat ja que contè moltíssima informació sobre Harry Potter.
  És molt complet, i segur que ha portat temps a fer-lo, però felicito ja que ha quedat molt bé.
  M’he llegit la majoria de les coses,ja que he vist totes les pel·lícules de Harry Potter i ho trobo tot correctament.
  Felicitats per aquesta feina!!

  Vale!

 22. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Més Treballs de recerca de Clàssiques digitals

 23. Belén Cansino Hernández Post author

  Com a totes les obres literàries, els referents clàssics es poden trobar fàcilment. La famosa saga de Harry Potter de J. K. Rowling conté un munt d’ells. Un dels referents més notables seria l’utilització de mots llatins i grecs per maleficis i encanteris com “expecto patronum” (Jo espero un guardià) que serveis per repel·lir els dementors.

  La mitologia també es molt present a les novel·les. Podem trobar animals mitològics als terrenys de la famosa escola Hogwarts, com el centaure Firenze a Harry Potter i la pedra filosofal o basilisc de Harry Potter i la camara dels secrets.

  Un altre referent clàssic és l’utilització de deus grecs per anomenar personatges.
  El nom també descriu la personalitat del personatge com en el cas de Alastor.

 24. Pingback: Per què la literatura grega és mitogràfica? | Literatura grega a escena

 25. Pingback: Referents clàssics a Diaris de vampirs | Aracne fila i fila

 26. Pingback: Entrevistes amb Fiona Shaw i Deborah Warner | El fil de Medea

 27. Pingback: Per què la literatura grega és mitogràfica? | Literatura grega a escena

 28. Margalida Capellà Soler Post author

  http://agora.xtec.cat/ieslescala/general/vi-lectura-de-textos-classics-amb-la-participacio-de-lins-el-pedro/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *