Per què la literatura grega és mitogràfica?

La literatura grega és mitogràfica, és a dir, els seus arguments i continguts són sobretot temes mítics. Dit d’una altra manera, coneixem els mites grecs gràcies a la literatura grega.  Si bé mitologia vol dir  tant conjunt de mites com ciència que estudia els mites a partir de μύθος (mythos), «paraula, faula, conte, història, etc. » i –logia, un pseudoderivat de λόγος «raonament, estudi», la mitografia a partir del grec μυθογραφία (mythografia) de μύθος  i γράφω (graphō), «escriure, descriure» és la «descripció dels mites ».

De vegades, tracta un mite en particular, com per exemple, la Medea d’Eurípides, que es centra en el personatge de Medea una vegada es va desterrar junt amb Jàson a Corint, no explica les gestes anteriors de la maga sinó que la obra es basa en el moment de patiment de l’heroïna, quan és repudiada per Jàson, planeja i executa la seva venjança i per últim fuig.

D’altres fan com una mena de recopilació, com per exemple en el cas de l’Odissea, en la qual es fan referència sobretot a les aventures d’un personatge en concret, Odisseu, i als vint anys que passa vagant pel mar, desembarcant a llocs intrèpids, perillosos i desconeguts amb la seva tripulació. Però, tot i que dins de la història d’aquest personatge ja hi ha diferents mites, també n’esmenten d’altres com ara, l’exemple més clar seria el de la guerra de Troia.

La Teogonia d’Hesíode és un clar exemple dels orígens de la tradició mitogràfica que arranca en la literatura grega i continuarà  fins als nostres dies amb obres com l’heptalogia de Harry Potter o la novel·la mitològica actual, Odisseu de Manfredi. En l’època hel·lenística gaudirà d’un moment d’esplendor amb La Biblioteca del Pseudo-Apol·lodor. En la literatura llatina, val a esmentar Les Metamorfosis d’Ovidi i Les faules d’Higí.

Així doncs, en conclusió, la literatura grega, des de l’èpica d’Homer i d’Hesíode i posteriorment amb la lírica i el teatre, s’inspira bàsicament en la mitologia grega. Només cal fer un petit exercici i pensar en una obra grega de l’antiguitat, que tots coneguem, ens vindran de seguida al cap històries d’herois, déus, nimfes, monstres diversos… Tots relacionats amb la mitologia.

“El triomf de la civilització” de Jacques Réattu (1760-1833)

Aquest article s'ha publicat dins de General, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Per què la literatura grega és mitogràfica?

  1. Retroenllaç: Introducció als cicles mítics | El fil del mite grec

  2. Retroenllaç: Com és l’amor en la mitologia grega? | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *