Taller d’indumentària romana a Alcúdia

Des de l’Alcúdia mallorquina, aquest estiu ens ha arribat una interessant proposta per no desentonar en cap festa ni acte lúdic en què hàgim d’acudir vestits com a romans. Es tracta d’un taller d’indumentària romana, que ha organitzat per primer cop l’alcudienca Antònia Marqués a la seva botiga-taller del carrer Hostal, durant la setmana de juliol en què la ciutat celebra les Festes de Sant Jaume. Tal com ja hem exposat en articles anteriors, del programa de festes destaca el “Civis Pollentinus Sum”, la jornada dedicada a recuperar l’empremta romana de l’antiga Pol·lèntia entre els actuals vilatans, i que acull demostracions de cuina romana, ludi romani per als minyons, un taller de perruqueria romana i diferentes festes populars. Durant aquesta jornada, són molts els alcudiencs, petits i grans, que volen participar dels diferents actes guarnits com autèntics romans. És per aquest motiu, amb la finalitat que la vestimenta adoptada s’ajusti amb rigor històric als dissenys originals dels romans, que Antònia Marqués ha organitzat aquest primer taller d’indumentària romana al seu local comercial. Durant quatre hores, els inscrits, majoritàriament noies, van aprendre com decorar les teles escollides per a les túniques amb una sanefa, i col·locar-se-les al damunt i lligar-se-les de forma acurada. Amb la Valèria, vàrem tenir l’oportunitat d’assitir i enregistrar una demostració de la seva activitat que l’Antònia ens va oferir en exclusiva, i aquí us presentem el resultat en forma de breu reportatge en vídeo:

Antònia Marqués és historiadora de l’art i dissenyadora de vestuari per a espectacles, ha treballat en diferents produccions per a cinema i TV com “Aro Tolbukhin: en la mente del asesino” del reputat Agustí Villalonga, o la popular sèrie de TV3 “Temps de silenci”, emesa el 2003. Després d’estudiar belles arts i de fer les seves primeres passes professionals a Catalunya, amb una dilatada carrera en el mon del vestuari, l’Antònia va retornar a la seva Mallorca natal, establint de nou la seva residència a Alcúdia. Des d’allà, ha treballat en diversos espectacles teatrals i de recreació històrica, adaptant i dissenyat el vestuari dels actors i figurants. Entre aquests destaca les “Visites teatralitzades de d’Alt Vila de Eivissa” i “Via Fora“, la guia dramatitzada que cada estiu permet recrear al peu de les muralles d’Alcúdia alguns dels episodis més emblemàtics de la rica història de la ciutat, i que crida l’atracció de milers de visitants.

Per cert, aprofitem l’ocasió per fer avinent que demà dijous, 6 de setembre, es farà la darrera representació d’enguany del Via Fora, funció que començarà a les 9 de la nit a la Porta des Moll. Amb aquest article, tanquem aquesta sèrie que hem dedicat a diferents activitats que el juliol passat es van organitzar a la localitat mallorquina, amb motiu de les festes patronals de Sant Jaume.

Gaby

21 thoughts on “Taller d’indumentària romana a Alcúdia

 1. Margalida Capellà Soler

  Moltíssimes gràcies per donar-nos a conèixer aquest original i ben documentat taller d’indumentària romana amb estampació de sanefa! L’enhorabona Antònia! Una idea fantàstica! Moltíssimes gràcies per obrir-nos les portes i deixar enregistrar en vídeo el taller, així com publicar-lo a Aracne fila i fila!

  N.B. Recordeu aquell vídeo que va fer l’alumna Laura Galán! També val a recordar el taller d’indumentària grecorromana de Sagunt o Roma a la moda del Camp d’Aprenentatge de Tarragona.

 2. Andrea Balart

  Salve! fins i tot des de Mallorca encara queden vestigis de la civilització romana, ja que celebren festes romanes. T’he que ser molt interessant de veure la manera de vestir dels romans mitjançant representacions i tallers.
  Vale!

 3. irina

  Salve! com hem pogut comprovar la roba romana encara perdura al segle XXI! Ben ve no sabia com es vestien els romans, sabia que la roba s’assemblava una mica a la dels grecs.

 4. Clara Campos Rovira

  Salve!
  M’ha agradat molt el video. M’ha sorprès que abans ja es jugués en aquell joc de la corda en el ‘Ludus Pollentinus’ perque jo de petita ta,bé hi jugava a l’esplai.
  He trobat molt interessant com fan els vestits romans, requereix molta paciència!!
  M’encanten els pentinats de l’altre article, de petita sempre m’agradava que me’n fessin 🙂

 5. Jhon Campaña

  Salve!
  Sembla molt curiós com una dona que ha treballat en el cinema i en la televisió organitzi el se propi taller d’indumentària romana. També crec que es curiós com la recreació romana arriba a tots els llocs.
  Tinc ganes d’anar a la Magna per descobrir moltes coses més que segur que desconeixo. A més no sempre es pot participar en un festival així.

 6. Víctor García García

  Crec que és molt interessant saber com vestien els romans i quina concepció tenien de la moda ja que he vist que molta roba i, sobretot sabates, estan inspirades en vestimenta antiga romana. És també molt interessant saber el tipus de materials amb la que feien les seves peces de roba, com les decoraven, les diferencies en les vestimentes segons la classe social a la que es pertanyia, les diferencies entre vestimentes d’homes i de dones, etc.

 7. Aarón Cano Sánchez

  Ave!
  Crec que és molt interessant saber com vestien els romans i quina idea tenien de la moda ja que he vist que molta roba i, sobretot sabates, estan inspirades en vestimenta antiga romana.

 8. Noa Alonso

  Salve,
  El vídeo m’ha agradat molt, m’ha sorprès que abans ja es jugués en aquell joc de la corda en el ‘Ludus Pollentinus’ perquè jo de petita també hi jugava al cole. Crec que és molt interessant saber com vestien els romans i quina concepció tenien de la moda ells, ja que he vist que molta roba i, sobretot sabates, estan inspirades en vestimenta antiga romana. He trobat molt interessant com fan els vestits romans, requereix molta paciència.És també molt interessant saber el tipus de materials amb la que feien les seves peces de roba, com les decoraven, les diferencies en les vestimentes segons la classe social a la que es pertanyia, les diferencies entre vestimentes d’homes i de dones, etc. Em sembla molt curiós com una dona que ha treballat en el cinema i en la televisió organitzi el seu propi taller d’indumentària romana, també crec que es curiós com la recreació romana arriba a tots els llocs.

 9. Javier Torres

  M ha agradat molt el vídeo , amb aquet vídeo ya se com era la roba que utilitzaven el romanas i del material amb què es feien i la diferència entre la roba que portaven les dones i els homes

 10. Noemí Rodríguez

  Salve!
  M’agrada moltíssim aquest vídeo, em sembla molt interessant tot el que explica de quantes maneres hi ha de posar la túnica o de que material esta fet, però el que més m’ha sorprès és la imitació que han fet de l’agulla que utilitzaven els romans, i de les tres peces que es necessiten per a fer-les, una altra cosa que també m’ha impactat és el procediment de com es fa la sanefa. Uns dels articles que més m’ha agradat sens dubte

 11. Aitor Artuñedo

  Crec que es interessant veure com treballa una professional aquest tema, que també es útil per a nosaltres de cara a fer alguna cosa semblant, o simplement per estar mes informats. La diferencia amb l’altre article de roba es que en aquest es dona informació mes exacta sobre teixits, colors i estampats.

 12. Javier torres

  Me ha gustado mucho el vídeo, con aquet vídeo ya como era la ropa que utilizaban el romanas y del material con que se hacían la diferencia entre la ropa que llevaban las mujeres y los hombres los zapatos que estan inspirados en la vestimenta romana , la diferencia entre las clases sociales y la decoracion de las prendas de ropa.

 13. Eloy Martinez Orozco

  M’ha agradat molt el vídeo ja que diu molta informació sobre la roba dels nois i les noies romanes què ens pot fer servir a nosaltres.

 14. Guangzhen Ye

  El vídeo a simple vista m’ha semblat bastant interessant. El que mes m’ha sorprès ha estat la varietat de dissenys que es poden fer amb tan sols un tros de tela.
  També crec que l’Antònia Marqués, l’autora, ha tingut una excel·lent idea a l’hora de fer aquest taller per mostrar com era la vestimenta dels antics romans.

 15. Arnau López Bilbeny

  Crec que és molt interessant saber com vestien els romans i quina visió tenien de la moda ja que he vist que molta roba i, sobretot sabates, estan inspirades en vestimenta antiga romana. És també molt interessant saber el tipus de materials amb la que feien les seves peces de roba, com les confeccionaven ,com les decoraven, les diferencies en les vestimentes segons la classe social a la que es pertanyia eran molt notables, també la diferencia entre la vestimenta de homes i dones.

 16. Lian Perez

  Em sembla super interessant com era la roba a la antiguitat perque jo soc un friki de la moda, m’agrada molt aquest mon, i saber que tot això ve dels romans es molt interessant. Jo ja sabia de quins materials s’utilitzaven a la roba romana, pero igualment el video m’ha semblat mol interessant.

 17. Iker Rueda

  Aquest apartat de roba i moda em sembla molt interessant i tambe moltes sabates que estan inspirades en l’antiguetat romana. Jo no sabia de quins materials estaven fets i per aixo m’ha semblat interessant i tambe com les decoraven eren molt maques. Tambe es nota la vestimenta segons la diferencia social i tambe entre dona i home.

 18. Sergi Peña

  M’agradat bastant el video veient les diferents versions de robes dels romans que hi han fins a 14 tambè la textura,el material,qui la porta al final tohom abans de veure aquest tipus de video tenim un esterotip de com vestien.Era molt diferent els vestits comparant amb les classes socials els rics portaven el millor tèxtil i el pobre donçs portav bastant imitacions

 19. Raul Rojano

  Salve!
  En el video es poden ver diferents peces de roba, i també està bastant be que la gent en la gran festa a la nit vagin tots vestits de Romà mentre que per els dies es mes per jocs pels nens i coses així.

 20. Laia Pérez

  Salve
  M’ha semblat molt curiós que hagi dit que en la indumentaria romana s’utilitzava un tros de tela i no seguien cap patronatge, sinó que se’l posaven de diferents maneres. Les dones tenien de 12 a15 maneres diferents documentades. Aquestes maneres ho poden treure de escultures o pintures. També m’ha sorprés que els romans ja coneixien el lli, el cotó i la seda.
  Grácies a aquest taller he aprés més de com vestien els romans i els materials que utilitzaven.

 21. Damian Cornejo

  Creo que es interesante ver como Trabaja una profesional el tema, que tambien es útil para nosotros por si alguno quiere hacer algo parecido, o simplemente para estar mas informados. La diferencia con el otro artículo de ropa es que en este da información más exacta sobre Tejidos, colores y estampados

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *