De vacances: Ermitage de Sant Petersburg

La combinació de les matemàtiques i l’art és ben coneguda i ha de ser tota una via de treball interdisciplinar. A l’Ermitage o Hermitage de Sant Petersburg, a Rússia, hi trobem la forma octogonal de la planta de Can Ferrerons de Premià de Mar esdevinguda mosaic amb el cap de la Medusa com a emblema i amb tota una pila de figures geomètriques i formes i episodis clàssics simètrics:

Clica damunt la imatge i explora


Vid. Galeria de Google Art Project

La col·lecció del Museu Estatal de l’Ermitage de Sant Petersburg té 75 mil metres quadrats d’exposició en 24 quilòmetres de visita  en un complex format per sis edificis situats a la riba del riu Nevà, el més important dels quals és el Palau d’Hivern, antiga residència oficial dels tsars. La resta del complex arquitectònic el formen cinc edificis, entre els quals es troben el Palau Mènxikov, l’edifici de l’Estat Major i un recinte per a emmagatzematge obert.

El museu es va formar amb la col·lecció privada que van anar adquirint els tsars durant diversos segles, i no va ser fins l’any 1917 quan va ser declarat museu estatal. La seva col·lecció, formada per més de 3 milions de peces, de les quals 15 mil són quadres, 12 mil escultures, un milió de monedes i medalles, 600 mil obres gràfiques, 200 mil objectes d’arts aplicades, 600 mil peces arqueològiques, abasta des d’antiguitats gregues i romanes fins a quadres i escultures de l’Europa Occidental molts dels quals de pervivència clàssica, art rus, art oriental, peces arqueològiques, així com joies o armes.

Compté 106.000 objectes de Grècia i de Roma, i de les excavacions arqueològiques que van tenir lloc durant al litoral del mar Negre durant els segles XIX i XX  a  les ciutats de NinfeaPanticapea,QuersonesosTeodòsia.

Tot seguit un petit tastet de les 15.000 peces gregues i romanes, sarcòfags, joies d’or, gemmes tallades, o més de 200 bustos de marbre d’època romana i una pila de pintures amb referents clàssics de la pinacoteca considerada, juntament amb la del Museu del Prado, la més gran del món:

En tornar de vacances ja podem començar a treballar tot aquest filó!

Bernat Ancochea
Director de l’institut Premià de Mar
Professor de Matemàtiques

7 thoughts on “De vacances: Ermitage de Sant Petersburg

 1. Margalida Capellà Soler

  Bones gràcies, Bernat, per estrenar-te a Aracne fila i fila amb aquest meravellós apunt d’art clàssic i amb referents clàssics de l’Ermitage així com per la invitació a la continuació del treball interdisciplinar art, clàssiques i matemàtiques! De ben segur, hi posarem fil a l’agulla!

 2. Laia Muñoz Osorio

  És ben certa la influència clàssica (sobretot grega per la proximitat) en la cultura eslava en general.No només en l’art, sinó en la llengua, la posterior litúrgia cristiana ortodoxa, etc.

  El museu de l’Ermitage ja té diversos segles d’història, crec recordar que s’inaugurà sota el regnat de la tsarina Caterina II la Gran. Però és clar, només podien visitar el museu la gent de classe alta, per la raó de la seva higiene i educació. Així que les classes populars no van poder visitar-lo fins després de la revolució d’octubre, el 1917 tal i com diu en Bernat.

  Una de les últimes parts a afegir al museu fou evidentment el Palau d’Hivern de la capital imperial, per la simple raó que fou una de les residències dels tsars i que després va passar a ser del Govern Provisional burgés.

  Una altra curiositat és que un altre palau de la familia imperial, Livadia, que es troba a Ialta, Crimea, a la vora del Mar Negre; rep un nom que recorda a la ciutat grega Livadeia. A més, aquest palau va ser decorat amb l’estil mediterrani (grec, italià, àrab, bizantí…).

  http://www.youtube.com/watch?v=Ea1Rr7uao9I&feature=related

  Vale!

 3. Margalida Capellà Soler

  Ave, Laia!
  Ja veig que ets tota una experta amb el món eslau! Si la sort no m’acompanya i no formo part del tribunal del teu Treball de recerca ja em passaràs una còpia per llegir-lo i apredre’n!
  In proximum

 4. Mercè Otero Vidal

  És un missatge per a en Bernat Ancochea des del túnel del temps… Em sembla que ens coneixem, oi? D’unes classes quan eres “petit” i havies de passar del batxillerat francès a l’espanyol… i perquè era amiga del teu germà gran, en Nico… Ja em sonava que havies fet coses d’història de la ciència… M’ha fet gràcia trobar-te en aquest “context clàssic”… Salut i sort…

 5. Margalida Capellà Soler

  Mercè, a veure què diu en Bernat, però realment el món és un mocador! Una forta abraçada i molt bon estiu per a tu i per a la Coloma!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *