Un petó

Petó: Acte de tocar amb els llavis una persona o alguna cosa cloent-los i descloent-los en el moment del contacte, tot produint un soroll característic.
Darrere d’aquestes paraules s’amaga tot un món.Un viatge que convida a somiar a tothom per igual,  que darrere d’aquest cadascú calla, o bé propaga en veu molt alta la seva pròpia intenció. Tots somiem al cloure els llavis i pensem en allò que desitgem, en allò que busquem i volem aconseguir.

Hi ha milions de petons. Un seguit infinit de petons amb diferents significats. Anomenar-los tots seria gairebé impossible, perquè  n’estic segura  que qualsevol podria parlar d’un altre petó per a mi encara desconegut o inconcebible. Per a mi, personalment hi ha uns petons clars i coneguts per tots nosaltres, que ens fan sentir persones dintre d’un món tan gran.

Uns d’ells són els petons insignificants. Petons per cortesia, perquè hi ha petons que avui en dia també s’utilitzen com a senyal de benvinguda, com a salutació. Aquí a Catalunya i a la resta d’Espanya, tenim costum de fer petons, un a cada galta. En canvi, diuen que a França saluden amb tres petons, un a cada banda de la galta i un últim als llavis. Diferents maneres de fer-ho però que cap d’aquestes ens diu gaire més que un simple hola.

D’altres petons signifiquen esperança, carinyo cap alguna cosa que apreciem de veritat, i per la qual guardem un gran sentiment. Besar algun objecte estimat ens aporta força, ens fa sentir més aprop d’allò que per nosaltres significa. Viatgem al passat, com una màquina del temps que ens transporta i ens fa recordar amb plena claredat, tal i com si en aquell mateix instant que col.loquen els llavis, poguessin estar sentint el mateix aire que voltava en aquell instant de la nostra memòria.

Però hi ha uns petons que ens envaeixen. Petons que són forts, que ni nosaltres mateixos tenim prou força com per parar-los. Aquets petons són els que tothom enveja quan no els té, són aquells que només faríem quan sentim un sentiment tan gran com l’amor. L’amor va de la mà d’aquests petons. Sentir a l’altra persona com si fossin una sola, sentir el seu sabor tan característic que fa que si ens l’amaguessin entre un milió de petons seguirien sabent quin és el nostre. Besar és increïble i tothom desitja fer-ho quan és de veritat.

De fet tots els petons ens fan ser com som. Son viatges en el temps que ens ajuden a recordar d’on venim i on volem anar. Totes les pel.lícules tenen una escena on n’apareix un, totes les novel·les en parlen… els petons estan presents en el nostre dia a dia sense excepció, és més , en un dels papers més importants ja que ens fan ser millors persones sempre que tens l’oportunitat de fer-nos parar un moment i recordar-nos que darrera d’aquell petó s’amaga una gran quantitat de vida, de nosaltres.

Andrea Lara

2n Batxillerat B

15 thoughts on “Un petó

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Gràcies per col·laborar a Aracne amb aquest assaig sobre el petó que la teva professora Mònica et va encarregar i que de ben segur agradarà d’allò més als alumnes! T’ho agraeixo amb un petó virtual embolcallat amb molta sort per la Selectivitat mentre els aràcnids i aràcnides hauran d’esbrinar qui reanima a qui amb un petó en el fresc de la il·lustració, quin és l’origen del petó i si els romans eren uns grans besadors i quina herència ens han deixat no només quan ens estimem sinó també quan ens agrada un menjar o quan una cantant deixa un ceptre.
  Sigui com sigui, un petó.

 2. Victòria

  Salve!!

  No estic molt segura però crec que el que besa es Cúpido.Jo crec que els romans eren uns grans besadors ja que s´entregaben a cada parella que tenien (ja que tenien varies)i ens han deixat el significat de petó no tant el petó de cortesia sinò els altres dos tipus de petons ja que o sigui el nostre novio o novia o tan sols a algú que ens estimem com amics o familars fem petons per agrairi coses o per fer sentir alguna cosa.

  Vale!!!

 3. moral.mireia2010

  SALVEE!
  L’assaig ha queda’t molt bé! Crec que en la foto si no m’equivoco és Cúpido, i suposo que l’atre es Psisque, però no estic molt segura. Com a l’origen del petó e trobat que és parla també de que el seu origen es remota fins l’home del Cromagnon, quan la dona del Cromagnon alimentaven els seus cries mastegant el menjar fins a fer puré que després passava de la seva boca a la del seu petit. Suposo que si serien uns bons besadors, perquè per el que la Margalida ens a explicat a clase, i algunes histories que hem lleguit, i els romans són molt romantics i amorosos. Hi ellls no només ens han deixat el petó per mostrar amor, o com a simbol d’amor, sino que també és fa servir per mostrar.li afecte a algú o simplement per saludar o despedir-se d’algú. I com a dit la Margalisa que tinguis molta sort a la selectivitat!
  VALEE!

 4. tinker.tomas2010

  Salve!
  Suposo que en la imatge, els personatges són Psique i Cúpido, ja que era la gran història d’amor de aquella època. Els romans eres coneguts també per les orgíes que feien. Així que tembé suposo que eren bons besadors.

  Valee!

 5. Andrea Balart

  Salve! estic d’acord amb vosaltres crec que el de la foto és Psique i Cupido. Realment exposes molt bé les classes de petons que es fan: per cortesia, amor,com a mostra d’afecte…

 6. Andrea

  no se si és veritat peró em sembla que el de la foto és Cupido besant a Psique. Crec que si que els romans eren bon besadors, els romans ens han deixat moltes coses, els petons estan entre elles, elpetó serveix per demostrar a algú que l’estimés o simplement per cordialitat o benvinguda.

 7. irina

  crec que la imatge és Cupido besant a Psique, crec que els romans si que eren grans besadors, ja que tenen molts mites i històries sobre amor. Els romans ens van deixar moltes coses entre elles els petons, hi ha molts tipus de petons però principalment els que es fan quan estimés a algu, i els de cordialitat, i benvinguda.

 8. Eva Serrano

  A la imatge surten Cupido i Psique! Andrea realment el teu assaig text o com vulguis que l’anomeni m’ha agradat molt! Moltísimes felicitats! És amb aquest text amb el que vas guanyar a català? Felicitats un altre cop!

 9. Eva Perez

  salvee!!
  Diria que a la imatge surt Cupido i Psique donantse un petó!

 10. gomez.luque2011

  Jo també crec que a la imatge surten Psique i Cúpido, ja que son com els ‘icones’ de l’amor!

  vale:D

 11. Erik Aparicio

  A la imagte surt Psique i Cupído, està molt ben escrit aquest apunt.

 12. Zícora

  Salve.

  En la imatge es representen a Psique i Cupido. Segons la mitologia clàssica, Psique fou una divinitat i personificació de l’ànima. Era la petita i la més bella de tres germanes. Això va fer despertar la gelosia de la dea Afrodita, qui va enviar al seu fill Cupido perquè li llancés una fletxa i s’enamorés de la persona més lletja que veiés. En comptes d’això, el déu es va enamorar d’ella i va llençar la fletxa al mar. Quan la noia es va adormir, Cupido s’ha la va emportar al seu palau.

  Vale.

 13. Pingback: Regala, regala petons | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *