El Jabato a “Fidels i Rebels”

El Jabato, com hem pogut llegir en aquest apunt d’Aracne fila i fila de Ramon Coll, és una famosa sèrie de historietes creada per Víctor Mora (guió) (sota el pseudònim de R. Martín ) i Francisco Darnís (dibuix) per a l’editorial Bruguera el 1958. Li va fer la competència a El capitàn trueno, ja que hi tenia moltes similituds.

Context:

Víctor Mora afirma haver situat aquesta historieta 73 anys abans de Jesucrist (tot i que sigui cristià), després de la mort d’Espartac. No està massa clara, de tota manera, l’època exacta en què viu El Jabato, atès que en algun episodi se cita Neró, en un altre a Trajà, i fins i tot hi ha algun on s’anomena un fictici emperador Sulla.

Argument:

Els romans consideren El Jabato i els seus amics com proscrits molt perillosos, i fan tot el possible per capturar-los cada vegada que aquests s’aventuren a apropar-se als vasts territoris de l’Imperi. Com és lògic, ells no dubtaran a aprofitar la majoria de les oportunitats de què disposen per lluitar al costat dels pobles oprimits, tant per Roma com per altres tirans (d’allò més exòtic). Obligats a viure a l’exili, en molt rares ocasions els protagonistes tornen a la seva Ibèria natal, on només poden comportar-se com guerrillers. Harmonia Rodríguez (esposa del guionista), va recordar que Mora solia deixar Jabato en situacions terribles sense saber com ho trauria la setmana. “Ja m’apanyaré” deia.

Personatges:

Jabato és un pacífic camperol que, esclavitzat per Roma i convertit a la força en gladiador, aviat lidera una revolta de gladiadors i aconsegueix escapar del circ, per dedicar després a recórrer el món com un justicier errant. La seva indumentària habitual es compon de faldellí (generalment vermell a la versió acolorida), que deixa al descobert les seves cames protegides per sengles grebes metàl·liques, i sandàlies de cuir als peus, així com una lluent cuirassa d’escates.

Taurus és un gegant barbut i golafre, llenyataire de professió i millor amic de El Jabato ja fins i tot abans de la invasió romana; des del principi es converteix en el seu inseparable company d’aventures al voltant del món . La seva indumentària habitual està elaborada a base de pells d’algun animal. Una altra de les seves característiques més remarcables és el seu peculiar i retorçat bigoti. Pel seu aspecte i constitució física, gairebé es podria dir d’ell que es tracta del típic forçut de circ.

Claudia és una jove patrícia romana, filla d’un senador, que s’havia convertit al cristianisme. Claudia , seguint la personalitat marcada pel personatge de Sigrid en El capitán trueno, mai es va casar amb Jabato i mai no es va limitar a esperar l’heroi des de l’exili.

Enquesta feta a la biblioteca de Premià de Mar

Vam fer una esquesta a 10 persones un dia i a 10 més un altre. En la primera, tres persones coneixien El Jabato o l’havien llegit algun cop (totes tres majors de 50 anys). A la segona, la coneixien dues persones (també majors de 50 anys).

Per tal que més gent conegui El Jabato, preservem aquí l’exposició “Fidels i Rebels” de la biblioteca Martí i Rosselló de Premià de Mar amb el vídeo del nostre company de llatí de quart de l’altra franja d’optatives, Víctor Barranco:

Eva Pérez

Èric Aparicio

4t ESO Llatí

9 thoughts on “El Jabato a “Fidels i Rebels”

 1. Margalida Capellà Soler

  Eva i Eric, ja em va fer molta il·lusió que anéssiu a la biblioteca i féssiu l’enquesta el dia que vàrem presentar El metge d’Atenes de Teresa Pous; ara me n’alegro moltíssim que tot plegat hagi arribat a Aracne acompanyat del vídeo de las fotografies del company de quart Víctor Barranco. Endavant! A veure, si entre tots, acabem de trobar tots els referents clàssics de El Jabato!

 2. Eva Serrano

  Jo només coneixia el Jabato en un treball de la clàsse de llatí. Sembla molt interessant i encara que mai l’he llegit ara en puc saber una mica més. Crec que està molt ben treballat aquest apunt.
  Vale!

 3. Margalida Capellà Soler

  Una molt bona idea. Hauríeu d’apropar-vos a la biblioteca del poble i triar-ne algun amb molts referents clàssics. Si teniu dubtes, passeu-vos pel centre cívic i en Ramon Coll us donarà un bon cop de mà. Ja he parlat jo amb ell!

 4. irina

  No sabia que era el jabato fins que a la classe de llatí en vam parlar, el apunt m’agrada molt ja que he pogut saber més coses sobre el còmic.

 5. vargas.noelia2011

  Em sembla molt interessant el jabato ja que mai ho he llegit m’agradaria molt.I està molt ben presentat aquest apunt.

 6. Andrea Balart

  salve! trobo que aquest article està molt ben fet, ja que jo no coneixia El còmic Jabato; tot i així amb aquets article he pogut saber una mica dels personatges i de la història en si, abans de llegir-lo.
  vale!

 7. gomez.luque2011

  Jo tampoc sabia res de Jabato fins que vaig escoltar-lo a classe de llatí. Amb aquest apunt, com no coneixia res de Jabat ara sé alguna cosa més! jeje

  vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *