Deixar-nos en mans dels polítics o consultar l’oracle de Delfos?

Durant aquests últims mesos, quan pensem en els països mediterranis, els relacionem amb la letal crisi econòmica, una Tercera Guerra Mundial més psicològica que física.

“Què fariem sense els països de centre-Europa?” -Ens preguntem sovint- “I ells?”- Em pregunto jo- “Què farien sense la nostra cultura?” Si ells ens anomenen PIGS (Portugal- Itàlia- Grècia- Espanya), ells en són bàrbars.

Grècia és igual a Papandreu, a… però també al gloriós Alexandre el Gran. Itàlia és igual a Berlusconi, a … però també a l’ambiciós Juli Cèsar.

Algú se’n recorda d’aquella Grècia que arribava fins l’Àfrica, l’Àsia Menor i fins i tot fins a l’Índia? Algú se’n recorda d’aquell Imperi Romà que dominava des de l’Àsia Menor, els països àrabs i fins i tot Britànnia i Germània? Sembla que no, només ens importa l’economia…

Hauríem de sobreposar l’economia a la cultura en aquesta societat amb tanta manca de valors? Significa el segle XXI la fi de les civilitzacions que alguna vegada van pertànyer a la Gran Roma?

Mentre la política grega s’enfonsa, la llengua protagonitza el 28è premi Vallverdú en assaig, a casa nostra. Sembla que les muses portaren la victòria a l’aràcnid Eusebi Ayensa, també professor hel·lènic; traductor i director de l’Institut Cervantes d’Atenes, bon coneixedor de l’obra de Maria Àngels Anglada, …

Amb D’una nova llum: Carles Riba i la literatura grega, Eusebi Ayensa ens vol fer conéixer una gran afició de l’escriptor Carles Riba no només per la Grècia Clàssica, sinó també per l’actual. L’obra consisteix en set cartes del novel·lista parlant sobre la seva passió sobre la la literatura neohel·lènica.

Un altre cop més la literatura ens recorda quines són les arrels de quasi tots els llibres que els grans amants de la paraula escriuen avui i han escrit al llarg de la història.

 

Laia Muñoz Osorio
Llatí-Grec, 1r Batx

9 thoughts on “Deixar-nos en mans dels polítics o consultar l’oracle de Delfos?

 1. Margalida Capellà Soler

  Eulàlia, ets increïble! Quina llàstima que un apunt d’actualitat com aquest de la teva ploma versàtil hagi trigat uns dies en sortir a la llum per un problema tècnic. Tens moltes coses a dir, no deixis que la tecnologia t’ho esguerri.

 2. Zicora

  Salveee.

  Tens tota la raó Laia. Crec que molta gent no dona importància als fets del passat, i la situació esta molt negra per Grècia.

  T’ha sortit un article molt interessant, com sempre!!! 🙂

  Espero que aviat puguis escriure un altre article.

  Fins aviat 🙂

 3. Eulàlia

  Crec que la premsa i els mitjans de comunicació, enfonsen més Grècia que el propi Euro.

  Un altre cop podem veure com ens influeix la televisió i els diaris, explicats des de diferents punts de vista, de vegades optimistes o pesimistes. De vegades a favor i d’altres en contra.

  És trist que un simple paper amb el símbol de l’euro marcat, ens embojeixi com les cries d’un ocell al voler menjar.

 4. noelia caballero

  Salve!
  Eulàlia has fet un bon treball!És un article molt interesant!
  Et Felicito i espero que en fagis més de nou!

  Vale!

 5. Cristina Berjano

  Els medis de comunicació influèncien molt i fan que es dongui una imatge de Grècia pitjor de la que té.
  Sincerament no haurien de donar valor a l’economia, i donar més valor a les branques de Grècia.

 6. Miriam Pelegrina

  És un article molt interessant.
  I si tens tota la raó, les persones tindrien que tindre en compte els fets del passat , ara que grecia esta fatal.

 7. lourdes caparros

  Laiaa et felicito un altre cop, cada vegada fas articles mes bons.
  Aquest article fa reflexionar

  FELICITATS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *