El metge d’Atenes, de Teresa Pous

Ahir es va presentar a l’Espai Mallorca de Barcelona la novel·la El metge d’Atenes (Ed. Moll), de Teresa Pous, Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Novel·la 2010. A càrrec de Carme Arenas (catedràtica de literatura Catalana, crítica literària, traductora i presidenta del PEN Català), Carme Cayol (actriu de teatre, de doblatge i professora de l’Institut del Teatre)  i Mar Rodríguez Cayol (experta en mitologia), i amb una emocionant intervenció del cantautor empordanès Josep Tero.

No us perdeu la presentació de El metge d’Atenes a Llinars del Vallès.

De què va El metge d’Atenes?

A Larissa estant, Alexandre –el metge d’Atenes, condeixeble del gran Hipòcrates– escriu en uns papirs els seus records des de la serenitat de qui ha sabut viure la vida amb humilitat i amb la capacitat d’acceptar que cada experiència és una lliçó que l’ajuda a créixer com a persona i com a professional de l’Art de la medicina. L’amor, el dolor, la pèrdua i la voluntat constant d’aprendre i evolucionar, però també temes com la discriminació de la dona, la justícia o la desigualtat social, s’entremesclen en aquesta novel·la de formació, que ens situa en l’ambient de màxima esplendor de la Grècia de Pèricles, Sòcrates o Hipòcrates –personatges tots ells d’aquest llibre de Teresa Pous molt ben documentat històricament.

Qui és Teresa Pous?

Teresa Pous (Barcelona, 1956) és llicenciada en Filosofia i diplomada en Biblioteconomia. Ha escrit sis llibres de converses i ha estat col·laboradora del suplement de Cultura de l’Avui. Amb la seva primera novel·la, La cançó dels deportats, va obtenir el Premi Marian Vayreda 2006. També li agrada la medicina i és una apassionada hel·lenista.

Mercè Otero

36 thoughts on “El metge d’Atenes, de Teresa Pous

 1. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Mercè! Sens dubte una lectura obligatòria i fascinant per a aquest estiu que se’ns apropa.

 2. Alis Komarova

  Hola Margalida,
  segur que és un llibre super interessant i cal llegir-lo aquest estiu!

  Per resumir l’esplendor artístic i literari de Atenes n’hi ha prou enumerant els grans noms que il.lustren el segle de Pèricles.
  Entre els poetes tràgics, destaquen Èsquil, Sòfocles i Eurípides; entre els còmics, Aristòfanes; i entre els historiadors, Heròdot, Tucídides i Xenofont.
  L’arquitecte Ictino va construir el Partenó; Calímaco, l’Erecteion, Fídies va esculpir l’Atena i el Zeus d’Olímpia, Polignot va pintar el Pecile; a Miró, escultor del Discòbol, va succeir Praxiteles, escultor de Hermes.

 3. Mercè Otero Vidal

  Em sembla que dóna moltes pistes sobre el text el subtítol “Una novel·la sobre l’art de viure a la Grècia d’Hipòcrates”… i també els cinc capítols que es corresponen als cinc versos d’ un aforisme d’Hipòcrates:
  “La vida és breu,
  l’ocasió és fugissera,
  l’experiment arriscat,
  el judici és difícil,
  l’Art és llarga”

 4. Teresa Devesa i Monclús

  Mercè, justament ahir vaig penjar a Facebook l’enllaç d’un article de diari que parlava d’aquesta presentació i avui em trobo la sorpresa del teu article. Ja tinc una nova lectura al calaix per aquest estiu…

 5. Margalida Capellà Soler

  I tan cert! Ben conegut és Ars longa, vita brevis de Sèneca, expressió abreujada de la traducció llatina de l’aforisme d’Hipòcrates: Vita brevis, ars longa, occassio praeceps, experimentum periculosum, iudicium difficile. Tanmateix, l’original d’Hipòcrates (Aforismes, I, 1) era en grec i fins i tot els alumnes de primer ja el podeu llegir: Ὁ βίος βραχὺς, ἡ δὲ τέχνη μακρὴ, ὁ δὲ καιρὸς ὀξὺς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερὴ, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή.

  A veure, qui primer es llegeix el llibre i ens el comenta aquí?

 6. Joan Ferrer Clausell

  És un llibre que ajuda a viure millor la vida i molt necessari per a l’autoestima de la humanitat, envoltada massa sovint de notícies negatives. Cal que ens dediquem a les coses belles i aquest llibre n’és una bona mostra. Gràcies!

 7. Maica

  Acabo de llegir El mestre d’Atenes, i l’he recomanat a totes les amistats amants de l’antiga Grècia, de la filosofia, de la mitologia i de la medecina.És una narració acurada idelicada i rica, que et permet passejar i gaudir de les costums de l’època sense sortir de casa. Es plantegen amb l’especial i singular sensibilitat de l’autora (de qui havia llegit ja La cançó dels deportats, una altra obra mestra) temes com l’amor, la mort, el respecte vers els animals, la força de l’ànima femenina, i la ètica dels sentiments i de la medecina a través de l’ensenyança hipocràtica.

  Una lectura pedagógica i atractiva que he gaudit des de l’inici.

 8. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Maica, el teu comentari encara ens posa més la mel a la boca. Ja tinc ganes de llegir-me’l, segur que no ens defraudarà.

 9. Clara

  Quina il.lusió jo hi era el dia de la presentació a Llinars! Va ser un acte d’una qualitat i bellesa profunda!

 10. Margalida Capellà Soler

  Quina sort vas tenir, Clara, de viure’l i nosaltres de tenir un testimoni de primera mà com tu!

 11. Margalida Capellà Soler

  He pogut llegir finalment El metge d’Atenes de Teresa Pous; sens dubte una novel·la històrica molt ben documentada i ben mereixedora del Premi Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Novel·la 2010. Us la recomano! M’ha encantat! Només m’atreveixo a fer un suggeriment i més que a l’autora a l’Editorial Moll: quan els mots grecs no són massa coneguts en la nostra llengua, balla la seva transcripció i en català des del 1993 disposem d’un llibre imprescindible en qualsevol taula d’editor/a català: La transcripció dels noms propis grecs i llatins de Joan Alberich i Montserrat Ros, Enciclopèdia Catalana, 1993. De tots depèn la correcta normalització dels noms grecs en català i novel·les com aquesta hi ajuden. Moltes gràcies i l’enhorabona!

 12. Cos

  La veritat és que la vida és molt breu i l\’art és la meva passió i una ocasió és com un centelleig mentre que l\’experiència és vacil.lant i un judici és difícil de guanyar, però si hi ha fe es pot guanyar. no hi ha barreres per a la raó.

  Delicada i senible narració d\’aquesta bella autora.

 13. Margalida Capellà Soler

  Acabo de descobrir, val més tard que mai, amb tota l’alegria del món després de tornar a visionar el vídeo de la presentació de la novel·la a Llinars del Vallès que els comentaris anteriors, ignorant de mi, són d’una ex-alumna estimada, Clara Garcías, i de la seva mare, Maica. Quina alegria retrobar-vos aquí! Quin greu no haver-vos identificat amb el nom ras! Sens dubte, és un retrobament atzarós i preuat! Una casualitat que troba el seu paral·lelisme amb el protagonista de El metge d’Atenes!
  “Deús de l’Olimp! No podia ser! Impossible!Era impossible que fos…Vaig sentir una punxada al cor i les cames em començaren a tremolar. Allò era un miratge, em deia a mi mateix…” pàg. 215.
  Els mots i el voler dels déus ens tornen a unir!
  Fins ben aviat!

 14. Margalida Capellà Soler

  Dimarts 8 de novembre a dos de sis de la tarda (17:39) tindré el plaer de presentar a la biblioteca Martí Rosselló de Premià de Mar aquesta novel·la de Teresa Pous ambientada a la Grècia clàssica i ben acompanyada de tots els aràcnides!
  Us hi esperem!

 15. Iván Zapico Fernández

  Salve!

  Té bona pinta la presentació que es farà demà a Premià, llástima no poder anar.

  AVE!!

 16. Uxue Avilés

  Salve!!

  Doncs penso que deu ser una presentació molt interessant, tot i que no m’agradi massa llegir, però tinc curiositat que aprendre sobre la Grècia clàssica. Doncs demà estaré present!

  Vale!!

 17. aviles.macia1220

  Salve Lida!

  M’he equivocat, el comentari que he escrit a dalt no serveix, el que volia dir aquí és que encara que no m’agradi molt llegir crec que és algo molt interessant per aprendre sobre la Grècia clàssica.

  Vale!!

 18. serna.marta2010

  Salve!
  Sembla un llibre interessant de llegir. No penso faltar a aquesta presentació.
  vale!

 19. Margalida Capellà Soler

  Doncs, Marta, ens veurem allí! Carla, em sap greu, però no pateixis ja t’ho explicarem!

 20. Margalida Capellà Soler

  Moltíssimes gràcies a tots els que heu vingut a la biblioteca de Premià de Mar i heu dispensat afectuosa acollida a l’escriptora Teresa Pous i també a qui li hagués agradat assistir i li ha estat impossible.

 21. Eulàlia

  Em va agradar molt l’experiència d’ahir. Va ser molt interesant participar en la presentació d’un llibre, i a més a més premiat!

  El llibre tracta sobre les memòries d’Alexandre, un aprenent d’Hipòcrates que narra sobre les seves vivències i ens dóna consells sobre que la vida que és fugissera…
  L’obra també toca temes relacionats amb la medicina i la filosofia grega.

  Vaig tenir l’oportunitat de conèixer en primera persona a l’autora, Teresa Pous. Va ser molt amable i em va donar bons consells per introduir-me en el món de l’escriptura. A més a més em va regalar un exemplar del llibre amb dedicatòria!
  A veure si podem repetir alguna activitat com aquesta!

 22. Miriam pelegrina

  Ha sigut una presentacio molt interessant, i un honor coneixer a l’escriptora!

 23. Cristina Berjano

  Em va agradar molt la visita que va fer a la Biblioteca de Premia de Mar. Va ser molt interessant, ja penjaré les fotografies!

 24. Zicora

  Salveee. 🙂

  Estic molt contenta d’haver assistit a la xerrada en honor a la Teresa Pous i del seu llibre el metge d’Atenes. Estic segura de que es un llibre molt interessant i entretingut, mereixedor del premi literari Ciutat de Palma Llorenç Villalonga de Novel·la 2010. Feliçitats a la Teresa i a la Lida per haber portat aquest projecte a terme.

  L’henhorabona i feliçitats a totes dues.

  Valeteeee.

 25. Eva Perez

  salve lida!
  molt interesant el projecte, sobretot la xerrada d’ahir a la biblioteca, va explicar el llibre de que anaba mes o menys, i va llegir-ne algunes parts, hem va agradar tambe veure a la maica, ya que va ser la meva professora de primaria, i no imaginaba que colaborés en aquest projecte.

 26. Teresa Devesa i Monclús

  Ho vau fer molt i molt bé, la Margalida ja pot estar ben orgullosa de vosaltres. A part de la presentació en si, que va ser molt emotiva, em va agradar molt conèixer personalment algunes de vosaltres, ja que és agradable posar cara als vostres comentaris i articles. Tal com us vaig dir, espero les vostres creacions al bloc (musicals. literàries…) per conèixer-vos una mica més i tant de bo puguem realitzar alguna activitat conjunta els alumnes de l’Albéniz i els del Premià. De moment, aneu pensant que us esperem a la Magna Celebratio de Badalona.

 27. Elisa Moya

  Em va semblar molt interessant la presentació, malgrat tota la vergonya que tenia crec que ho vaig fer bé. Va ser una experiència molt agradable i inoblidable, conèixer una autora com ella no es fa tots els dies.

 28. Andrea gomez

  SALVE!!
  jo ja vaig comentar pero nosé perquè no hi és ara, jaja
  Bueno que jo encara que no vaig anar, espero que hi hagi un altre event d’aquest així poder anar-hi que per el que veig va ser interesant i tots els meus companys van sortir contents de coneixer a l’autora i de saber una mica del llibre!

 29. ortiz.patricia1020

  Em va agradar molt la presentació del llibre, se’m va fer molt amena, crec que li va agradar molt que els alumnes ens interessesim pel seu llibre i, en general, per la cultura clàssica.
  Des d’aquí li dono les gràcies a la Teresa per acostar-nos una mica més la cultura grega i per regalar-nos als alumnes de llatí i grec de l’INS Premià el seu llibre, en quant acabi els examens estic segura que trobaré una estona per llegir-me’l!
  Moltíssimes gràcies per tot Teresa!

 30. 2pac

  Salve Margalida!!!
  M’agrada bastant llegir tot tipus de llibre, així que si tinc temps el buscaré perquè mai està de mes saber una mica de cultura clàssica.
  No vaig poder anar a la seva presentació però ja faré un comentari cuan llegeixi el llibre diguent la meva opinió

 31. natalia espejo romero

  Encara que no m’agradi del tot llegir.. crec que és algo molt interessant per aprendre sobre la Grècia clàssica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *