Tots els cotxes es volen dir Phaeton

Durant la nostra visita al museu Mercedes Benz d’Stuttgart vam trobar un cotxe que portava per nom Phaeton. Arrel d’aquest fet, vam decidir fer un apunt sobre l’automòbil en qüestió, però, quina va ser la sorpresa que, en posar-nos a la cerca d’informació vam descobrir un munt de marques que li havien atorgat als seus cotxes el nom del fill del Sol. Des de carruatges de cavalls, fins als darrers models de la marca Volkswagen, us presentem el mite de Phaeton dins l’extens món de l’automòbil.

Malgrat tot, no se’ns fa estrany que moltes marques hagin donat el nom de Phaeton a alguns dels seus models. Com ja sabem, Faetont presumia de ser el fill d’Helios i, per demostrar-ho, va demanar al seu pare de portar el carro del Sol. Però, no va ser capaç de governar-lo i va morir en el seu gran acte de gosadia.

Així, els fabricants dels primers carros de cavalls van agafar el nom d’aquest personatge del mite de Les Helíades. Avui en dia, encara existeixen cotxes de cavalls model Phaeton. Com el que s’utilitza cada juny durant l’aniversari de la reina Elisabeth II per la desfilada reial, un carro d’ivori fet l’any 1842 per a la seva rebesàvia. També se’n va utilitzar un per a la pel·lícula del 1995, Sentit i sensibilitat , basada en una novel·la de Jane Austen.


Podeu veure més curiositats de Faetó aquí i aquí.
Coneixeu més referents clàssics en el món dels transports?

Sílvia Espinach García i Oriol S. López Cerezo
Llatí i grec de 1r de batxillerat

18 thoughts on “Tots els cotxes es volen dir Phaeton

 1. Margalida Capellà Soler

  Ja veig que vàreu aprofitar el viatge d’intercanvi a Alemània per inspirar-vos i aprofitar el temps. Així m’agrada!
  És curiós que molts cotxes rebin aquest nom si tenim en compte com va acabar Faetont, veritat? Què n’opineu?

 2. Laura Galán

  Us felicito, el vostre treball és molt ingeniós! Tot i així, em sap greu corregir-vos, però no és Jane “Austin”, sinó que Jane Austen.

 3. Irena

  Hola!
  Els cotxes i els referents clàssics, és ben curiós i interessant. Aquest que heu trobat no l’havia vist mai, però d’altres si. De fet l’any passat vaig fer un d’audi, ja que és una de les meves marques preferides de cotxe si voleu veure-ho us l’enllaço: http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2009/11/18/audi-dimperatiu-a/
  La veritat que aquest que han possat el nom de Pathos tenen un gran coneixement sobre el món clàssic i en concret en la mitologia.
  Algunes de les marques amb referents clàssics són:
  -PEGASO En la mitologia grega Pegàs era el cavall alat, fill de Poseidon i de Medusa. Com altres famoses marques (Ferrari, Porsche,,,) la fàbrica espanyola recorre al símbol del cavall per expressar la velocitat i la potència (cv) dels seus automòbils. Però en aquest cas el cavall tenia ales … si més no en el nom, perquè en el dibuix no apareixen. Mobil Oil, l’empresa petroliera, les havia registrat amb anterioritat.
  -VOLVO Assar Gabrielsson, economista, i Gustaf Larson, enginyer, funden la marca el 1926 i Volvo significa, simplement, “jo rodo” en llatí. Pel que fa al cercle travessat per una fletxa, és el símbol del déu Thor, del sexe masculí i del ferro, o més bé acer … suec. I la banda diagonal que travessa el radiador va ser, al principi, una necessitat tècnica … per mantenir el logo al seu lloc.
  -MASERATI Alfieri Maserati i els seus 4 germans es dediquen a la preparació de motors fins que, el 1926, comencen a construir automòbils amb la seva pròpia marca. Un sisè germà, Mario, pintor, dissenya el famós trident, inspirat per la font de Neptú situada a la plaça major de Bolonya, la seva ciutat natal. A sota, sobre fons blau (en una clara al.lusió al mar) col.locar, simplement, el seu cognom.
  -AMILCAR Fundada el 1921 pel jove enginyer Edmond Moyet i el financer Emile Akar, Amilcar deu probablement el seu nom a la contracció del d’aquest últim (A-mil-kar), o al del rei de Cartago (Amilcar Barca), o la paraula “Car” (cotxe en anglès), o … tot això al mateix temps. L’escut superposa el nom de la marca a la bandera del seu país (França) i al nom de la ciutat on es fabricaven aquests “Cyclecars”: Paris.
  entre altres:)Curiós oi?
  Molt interessant l’artícle!

 4. Sílvia Espinach García

  Ostres Laura! Moltíssimes gràcies, no ens n’havíem adonat! Aquest dies hem anat bastant de bòlit, per tant, no ens hi vam fixar tant com hauríem en la correcció de l’apunt. Gràcies doncs, i merci també a la Lida que ens ha acabat de pulir la presentació fotogràfica. A mi m’agrada molt com ha quedat finalment.

  Vull deixar constància que va estar molt bé treballar amb l’Oriol, merci company!

 5. Rubén Florencio

  Ave!

  Felicitats nanus! ha estat un molt bon treball!
  La veritat esque no sabia que el nom de Faetont o Phaetont fos tan utilitzat en coches i marques de cotxes.

  vale

 6. Oriol López

  Ave!
  Com diu la Sílvia moltes gràcies a la Laura per la correcció i a la Lida per haver-nos ajudat amb les fotos, i Sílvia també es treballa molt a gust amb tu, a veure si fem un altre article conjunt per la tercera avaluació.
  Vale!

 7. stefanny

  Eooo … Jo també vaig estar però no ho vaig veure: S teniu un bon ull, nois, us felicito per l’article, és molt interessant tota la informació que heu buscat.:D:D Felicitats Ori i Silvia

 8. Judith Martínez

  Salvete!
  Hi ha cotxes que mai havia vist, pero d’altres que si havia vist. Molt interessant el treball!!

  vale!

 9. Imad

  Salve!

  Per començar dono les gràcies aquesta web perquè graciès a ella estic aprenent moltes coses sobre una llengua que le donen per morta però jo crec que no es aixì perquè en la vida utilizem molts mots que son del llati, és a dir, llatinismes.

  L’activitat és molt interessant he vist molts cotxes hi han alguns que coneixo i d’altres que no. Els cotxes suposo que sòn bastant antics i d’altres de més recents. Molt entretinguda l’activitat.

  Vale!

 10. Carla Arévalo

  Salve!
  Alguns cotxes si els havia vist però els més antics no. Fins ara no havia sentit de parlar de res d’això i m’he informat una mica sobre el cotxe Phaeton:
  El Volkswagen Phaeton és un automòbil de turisme, produït pel fabricant alemany Volkswagen. És un sedán de quatre portes que competeix contra models com l’Audi A8, BMW Sèrie 7, Jaguar XJ, Lexus LS, i Mercedes-Benz Classe S. Està disponible amb quatre o cinc places, i amb batalla curta o llarga. El Phaeton es fabrica a la Gläserne Manufaktur a Dresden, Alemanya.
  És curiós com aquest mite esta relacionat amb els cotxes d’avui en dia.
  Vale!

 11. Silvina

  Hola!

  Això si que es aprofitar una sortida! No en sabia res d’això. Mai m’hauria imaginat que el mite de les Helíades tingues res a veure amb els cotxes d’avui dia. Hem resulta ironic, ja que Faetón va destrosar el carro del deu del Sol i que sigui tan conegut en el món dels cotxes, és curiós.
  Haig de recalcar que amb aquest bloc, cada dia s’aprenen coses noves! Moltes gràcies a tots els escriptors!

  Vale!

 12. Jose Maria Fernandez

  Salveee!!!!

  Hi ha moltissims cotxes que no he vist mai a la meva vida pero hi ha d’altres que si he vist i son molt bonics.

 13. Tania

  Salve!!

  En primer lloc, la veritat és que no en tenia nidea d’aixó.
  La veritat és no m’hauria imaginat pas que el mite de Helíades tinguès relació amb els cotxes. Ho veig estrany.
  Per acabar, la veritat és que em sorpren aquesta pàgina perquè estic aprenent moltes coses noves sobre aquests noms, cotxes i mites, tot en relació.

  Vale

 14. Matiida

  Salvee:D
  He Vist molts cotxes hi han que no coneixo, que mai havia Vist Molt interessant l’activitat Cada vegada vaig aprenent més coses gràcies a aquesta pàgina web.
  Vale!

 15. Ana Mª Falcón Durán

  Salve! 🙂

  Desconeixia per complet que algunes marques de cotxe es fèssin dir “Phaeton”, ja que és un referent molt clarament amb Faetont. Tindrà algun significat en especial, ja que si moltes marques de cotxes porten aquest nom, tindrà alguna finalitat que no us se dir.
  Un apunt molt interessant.

  Valete 😀

 16. Aina Barnat

  Salve! 😀

  No sabia que hi haguessin carros de caballs i cotxes que tinguessin el mateix nom que el fill d’Helios, Faeton.
  La informació donada en aquest article és molt interessant perquè no sabia que hi haguessin carros de caballs i cotxes que tinguessin el mateix nom que el fill d’Helios, Faeton.

  Vale!

 17. Pingback: El mite de Faetont en la trajectòria del Sol | El cel dels mites

 18. Pingback: Faetont | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *