Faetont: pervivència

Coneixeu el mite de Faetont? Sabeu qui era el seu pare? Heu sentit a parlar de Hernando de Acuña? El mite de Faetont és un molt utilitzat a l’hora de anunciar cotxes, sabeu per què? 

Faetón

Con tal instancia siempre demandaba  

el gobierno del sol por solo un día,  

que, aunque no convenirle conocía,  

Febo al hijo Faetón se lo otorgaba.  

Ya el carro y los caballos le entregaba

con que la luz al mundo repartía,  

poniéndole delante el mal que habría  

si en el camino o en el gobierno erraba.  

Mas él, de la oriental casa salido,  

fue el orbe y hemisferio traspasando

con furia y con desorden tan extraña,  

que el carro, los caballos y él, perdido,  

sobre el lombardo Po cayó, abrasando  

riberas, aguas, montes y campaña.

HERNANDO DE ACUÑA, Varias Poesías, 1599.

Aquest poema ens transmet la situació en què Faetont perd el control dels cavalls i del carro i acaba caient al riu. Faetont volgué portar el carro del seu pare (Hèlios) per un dia.

Aquesta situació s’explica seguidament amb el quadre:

La caiguda de Faetont, de Van Eyck

 

L’autor d’aquest quadre és Jan van Eyck. Actualment podem gaudir d’aquesta obra Madrid, al Museo del Prado.

El quadre ens il·lustra clarament la història del mite de Faetont, en el moment en què Zeus intervé i llança un llamp sobre el carro. Zeus llança un llamp a Faetont perquè estava devastant la major part d Àfrica amb el carro del seu pare Hèlios. Faetont acaba caient al rei Erídan juntament amb els cavalls. Faetont abans de caure crema la pell dels etíops fins a tornar-la negra. Aquesta història és un exemple de com la gent vol semblar una persona que és o bé què  vol presumir davant d’altres persones, cosa freqüent en la nostra societat.

Imatge en què veiem Hèlios, portant el carro. Hèlios és l’auriga habitual del carro, i per això, els cavalls es descontrolen, perquè van observar que Faetont no era el que habitualment portava el carro. Els cavalls d’Hèlios es van estranyar amb la seva presència.

Què n’opineu?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Aj-jA5orQAw[/youtube]

Hamza Zaanouni, optativa 3 de llatí de 4t d’ESO.

Aquest article s'ha publicat dins de Abandonament, General, Herois, Pervivència, Pervivència en la literatura espanyola i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a Faetont: pervivència

 1. nais diu:

  Moltes felicitats hamza!! t’ha quedat molt be

 2. Maryama diu:

  Bonum diem!

  El mite de Faetont és un dels meus preferits, m’en recordo que el vam llegir fa poc a classe. Hernando de Acuña no sabai qui era però en l’informació que he llegit he sapigut que era un poeta espanyol. Crec que s’utilitza per anunciar cotxes per tot el que li va passar amb el carro.

  Salve!

 3. Sanae Anzaoui diu:

  Bonum diem!
  El quadre ens il·lustra clarament la història del mite de Faetont, en el moment en què Zeus intervé i llança un llamp sobre el carro. Zeus llança un llamp a Faetont perquè estava devastant la major part d Àfrica amb el carro del seu pare Hèlios. Faetont acaba caient al rei Erídan juntament amb els cavalls. Faetont abans de caure crema la pell dels etíops fins a tornar-la negra. Aquesta història és un exemple de com la gent vol semblar una persona que és o bé què vol presumir davant d’altres persones, cosa freqüent en la nostra societat.
  Vale!

 4. Alba Zarcos diu:

  Bonum Diem!
  El quadre es refereix al mite de Faetont, sobre el moment en el que Zues intervé i llança un llamp sobre el carro. Ja que Faetont estava destruint Àfrica amb el carro del seu pare Hèlios. Faetont abans de caure crema la pell del etíops fins que es torna negra. Faetont agafa el carro per presumir i li surt malament, igual que passa moltes vegades avui en dia.
  Ave!

 5. Ada Andiñach diu:

  Bonum diem!
  En el quadre de l’article és representat el mite de Faetont i es just el moment que Zeus llança el llamp sobre el carro de Faetont.
  El poema m’ha semblat una bona manera d’expressar el mite però no tenía ni idea del autor Hernando de Acuña.
  Salve 😀

 6. Jennifer diu:

  Salve
  Es refereix al mite de Faetont, el moment en el que Zues intervé i llança un llamp sobre el carro. Faetont acaba cremant la pell dels etíops a Àfrica amb el carro del seu pare Hèlios. Agafa el carro per presumir i li surt malament, com passa avui en dia i sempre que la gent ho fa.
  Aveee

 7. Soukaina Agharbi diu:

  Bonum Diem!
  Es refereix al mite de Faetont, sobre el moment en el que Zues intervé i llança un llamp sobre el carro. Ja que Faetont estava destruint Àfrica amb el carro del seu pare Hèlios. Faetont abans de caure crema la pell del etíops fins que es torna negra. Faetont agafa el carro per presumir i no surt com ell esperaba.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *