“Londinium III: Templa videmus”

Pensàveu que s’havia acabat la sèrie d’articles sobre Londres, oi? Doncs això no ha fet més que començar. Després de sorprendre’m a l’avió i fer el badoc pels carrers de l’urbs britànica, vaig tenir temps de fer un petit recull d’edificis que d’alguna manera o altra s’inspiren en l’art clàssic. Ara que sou uns experts en columnes, ordres i plantes, què me’n podeu dir d’aquestes imatges que he copsat per a vosaltres?

St George’s Church [Foto: Teresa Devesa]

Detall de la part superior de St. Paul’s Cathedral [Foto: Josep Lario]

Reconeixeu aquesta imatge? Què hi ha a l’interior de l’edifici següent?

[Foto: Teresa Devesa]

S’hi poden trobar coses com aquest temple grec, que també podeu comentar. Sou capaços d’esbrinar de quin es tracta?

[Foto: Josep Lario]

I una petita sorpresa, per acabar: Westminster Cathedral. No marxeu mai de Londres sense descobrir alguna cosa nova, sorprenent, que no esperàveu pas. A mi em va passar amb aquest temple, la seu del catolicisme britànic. Oi que sembla qualsevol cosa menys una església londinenca? Què en penseu? L’havíeu vista en la vostra visita a Londres? On l’hauríeu ubicat si no us hagues donat la ubicació exacta? Quin és el sigunificat de la llegenda que hi ha a la part superior de la seva portalada?

[Fotos: Josep Lario]

Per si no ho podeu llegir prou bé, la inscripció diu: DOMINE·JESU·REX·ET·REDEMPTOR·PER·SANGUINEM·TUUM·SALVA·NOS

To be continued…

12 thoughts on ““Londinium III: Templa videmus”

 1. Marc Cortés

  Ave! Jo he estat a St George’s Church! Quan el vaig veure per primera vegada, vaig pensar que pinta un edifici d’apariència romana a Anglaterra? Cal dir que d’això va ser quan encara no tenía coneixement de l’importància de la unfluència romana a Britania!

  Per cert, jo també tinc una foto al temple grec que esta situat al Museu Britànic, que si no em falla la memòria crec que em van dir que era el Partenó d’Atenes…

 2. Carla A.

  Oh my God, is that my beautiful British Museum?? Allà em vaig comprar un llibre sobre l’Antiga Grècia en anglès. (és la 3a imatge, oi?) Quins records de 4rt d’ESO…

  bé, anem per feina:

  – St George’s church és un temple que té un pòdium elevat, incorpora escales per poder accedir a l’interior, amb 6 columnes corínties (hexàstil). Encara que es veu fosc, sembla que hi hagi dues files de columnes, encara que no sé segur si sería dípter o pseudodípter, ja que només estan en la part davantera.

  – A la part superior de St Paul’s cathedral es troba una espècie de capella ornamentada en forma de temple antic amb 8 columnes corínties, encara que la qualitat de la composició és la col·locació d’aquestes en grups de dos.

  – El meu amic és un museu que té, en referència a totes les peces arqueològiques antigues que guarda a dins (per no dir mitja Grècia) una façana que intenta assimilar-se al típic temple grec, amb forma de temple octàstil i columnes i capitells d’ordre dòric.

  – La quarta imatge té forma de temple tetràstil amb columnes dòriques.

  Després voldria dir que en les dues últimes imatges m’he quedat a quadres, ja que no vaig veure aquest temple a Londres, només St Paul’s Cathedral per sobre i l’església que està justament al costat del Big Ben, amb decoració gòtica i un claustre d’inspiració mig romànica (una mica contradictori). Si no sapigués que està a Londres, hauria dit que era Rússia (encara que quan estava escrivint això m’ha vingut al cap la imatge del Museu Dalí a Figueres!).

 3. andrea martinez serrano

  ave!

  Després d el’exposició del treball de recerca que millor que un bon comentari ben dens sobre els temples i les seves característiques.

  Doncs bé el la primera església que apareix en les imatges és pot dir que té planta etrusca i és hexàstil. Les columnes semblen d’ordre corint.

  La catedral de San Pau és de planta grega, octàstil i les columnes d’ordre corint.

  La següent imatge pertany al musesu bitànic, al qual jo no vaig anar per que ancar ano havia arribat al IES Albèniz.

  El temble següent, es grec i té les columnes d’ordre dóric i tetràstil. Amb unes escultures que no he pogut reconéixer de quines divinitats es tracten, per que no puc veure quins atributs hi perduren.

  La última catedral, és maquíssima, no la he vist, pero em recorda molt a la catedral de Florencia la qual vaig visitar aquest estiu, tot i que es amb tonalitats verdes i blanques i aquesta és roja i marró seguramente són del mateix estil. Sens dubte l’hauria ubicat a Italia.
  L’inscripció diu :
  SENYOR JESÚS, REI I SALVADOR, SALVA’NS PER LA TEVA SANG.
  DOMINE·JESU·REX·ET·REDEMPTOR·PER·SANGUINEM·TUUM·SAVA·NOS
  Cal dir que sintàcticament aquesta frase esta composta per un verb en 2a persona del singular en imperatiu amb el subjecte TUUM i el pronom NOS que fa de directe. Amb un CC que és PER SANGUINEM i un Vocatiu al principi, DOMINE JESUS REX ET REDEMPTOR.

  vale!

 4. Thaïs

  Ave!
  De la primera imatge St George’s Church, cal destacar que és hexàstil i d’ordre corinti , les altres caracteristiques no es poden apreciar, encara que té pinta de semblar-se al temple de Bàrcino.
  La foto de l’esglèsia catòlica, l’hauria localitzada a Moscou sincerament, perquè em recorda a la plaça Roja.
  La inscripció de la portalada diu una cosa així: El senyor Jesús, rei dels redemptors, amb la seva sang va salvar-nos. Aquesta expresió fa referència a la biblia en què diu que Jesús va morir ala creu per salvar-nos.
  I, res.. que jo no vaig anara a Londres i no sé a què corresponen les imatges ni res jaja ja ho deixo pels meus companys.
  valee

 5. rosa_anna

  Jo no vaig anar a Londres però encara així intentaré contestar les preguntes que es proposen:
  El temple que apareix en la primera imatge és un temple Perípter perquè hi ha una fila de columnes que envolten l’edifici, és hexàstil perquè hi trobem sis columnes a l’entrada, és d’estil romà perquè té un “podium” que fa que l’edifici en si estigui elevat i també les columnes que envolten la cel·la estàn annexes a les parets al voltant del temple, les columnes són d’estil corinti perquè el capitell està molt decorat per moltes fulles i tenen olutes o espirals en les quatre cantonades.

  De la segona imatge diré que és la part superior d’un temple i les columnes són també d’ordre corinti perquè el capitell està molt decorat per moltes fulles i tenen olutes o espirals en les quatre cantonades.

  La tercera imatge correspon a l’entrada del British Museum de Londres. Té vuit columnes a l’entrada i són d’ordre jònic perquè el capitell es reconeix per les dues volutes o espirals amb que s’adorna i jo diria que és d’estil romà per l’elevació pel “podium”.

  El temple que surt a la imatge quatre pertany al temple

  Les últimes imatges doncs jo les col·locaria en algún país de cultura oriental pel seu aspecte però quan es veu de prop es veuen imatges religioses que no són de l’època romana i una inscripció religiosa també en llatí.

 6. Edgar Baena

  Molt bé Teresa en el teu viatge et va donar per explorar tota la part romana que té Londres! Mai he anat (no és una ciutat que m’atraigui molt) però gracies a tu estic descobrint la seva part romana desde casa.

  La primera imatge (St George’s Church) és un edifici amb caracteristiques d’un temple romà, hexàstil y amb l’ajuda de l’Ariadna (ja que la imatge no es veu molt bé els detalls) em pogut esbrinar que és d’ordre corinti.

  La segona imatge (St. Paul’s Cathedral) té caracteristiques d’un temple romà, octàstil y d’ordre corinti.

  La tercera imatge no he pogut trobar informació sobre quin edifici és, ni tampoc em sona així que l’ùnic que puc aportar és una mica d’informació propia:
  Temple romà, octàstil y d’ordre jònic.

  Vale!

 7. rosa_anna

  Ops! acabo de veure que he deixat una frase a la meitat i no he respost la pregunta.

 8. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Nois i noies, a partir dels vostres comentaris, veig que necessiteu un aclariment. Excepte en el cas del temple grec que hi ha a l’interior del “British Museum” (encara estic esperant que em digueu quin és), en la resta de casos no es tracta de temples antics, sinó d’edificis posteriors (barrocs, neoclàssics…) inspirats en l’arquitectura clàssica. Aquest fet demana una mena d’anàlisi diferent, ja que no cal que determinem exactament la planta, la distribució o l’ordre, sinó els referents clàssics que presenta. No us he presentat “Londinium”, Edgar, sinó el londres inspirat en Grècia i Roma. Els següents comentaris feu-los en aquest sentit.
  Marc al “British” hi ha els marbres del Partenó, però afortunadament per contemplar el temple sencer encara hem d’anar al seu emplaçament original, l’acròpolis d’Atenes! Investiga més i digue’m el nom encertat de la imatge.
  Pel que fa a la darrera imatge, coincideixo en l’aire clarament oriental de l’església, tot i que no havia pensat en el bicolor del’art florentí, sí que és veritat que hi té una retirada, si no fos per les cúpules que coronen les torres i el mosaic de l’entrada.
  Thaïs, fixa’t bé en la persona del verb i comprovaràs que, com diu l’Andrea, és un imperatiu en segona del singular i el que tu poses com a subjecte és, en realitat, el vocatiu. Andrea, “tuum” no és el subjecte, tot i que fa referència a la segona del singular. Qui li corregeix l’error?

 9. cortes_marc

  Pel que fa al temple Teresa, és el temple de les Nereides, d’origen grec descobert a Turquía.

 10. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » “Londinium IV”: Καθημεριανός βίος from the British

 11. Thaïs

  Ave!
  Llavors la traduccióseía així??
  senyor Jesús, rei dels redemptors, salvan’s amb la teva sang.

 12. Teresa Devesa i Monclús Post author

  No Thaïs, redemptor està en nominatiu singular, no genitiu plural. “Senyor jesús, rei i redemptor”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *