Σοφοκλῆς

Tal com vam fer el curs passat per contextualitzar la tragèdia que us tocava llegir al segon trimestre, la  Medea d’Eurípides, enguany hem de parlar de Sòfocles, el tràgic per excel·lència. Pare d’herois i heroïnes que no poden ser anomenats d’altra manera que “sofoclis” i del recurs de la ironia tràgica, aquest literat és molt diferent del creador de personatges desenfrenats, en la seva majoria femenins, com la Medea de l’any passat, a qui finalment un “deus ex machina” rescatava en companyia dels cadàvers dels seus fills.

No és estrany, doncs, comprovar que el recorregut vital dels dos personatges es correspon perfectament amb la diferent concepció de la creació literària i amb la distància que separa els protagonistes de les seves obres.

Visioneu aquest documental i responeu les qüestions que el segueixen.

 1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
 2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
 3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
 4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
 5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
 6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
 7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
 8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
 9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
 10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
 11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.

I per acabar, aquí us deixo també cites que m’acompanyen sempre i que, com d’altres que esmenta el documental, fan de Sòfocles un poeta amb majúscules. He triat fragments de la tragèdia Antígona, perquè l’Èdip rei, ple també de moments de grandesa i sensibilitat, ja tindrem temps de comentar-lo després de la lectura.

Dos són els moments d’Antigona que em corprenen especialment per la profunditat de les seves reflexions: l’estàsim primer, esmentat al vídeo, en què el cor s’admira de la grandesa humana, i l’estàsim tercer, un cant a l’infinit poder de l’amor, mireu si no com sona de la mà del gran Carles Riba…

EL COR:

Estrofa: Amor invencible en la batalla,

Amor, que enmig dels bestiars et llances,

que vas a les galtes suaus

de la joveneta a fer nit

i rondes més enllà del mar

i per feréstegues clastes:

de tu ningú no s’escapa,

ni dels celestes que no moren

ni dels efímers humans;

i el qui et té, tot d’una delira.

En fi, a mi m’impacta més dit en grec: ᾿´Ερως ἀνίκατε μάχῃ,…

TERESA

46 thoughts on “Σοφοκλῆς

 1. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Per completar el comentari no estaria de més presentar el personatge i el mite d’Antígona, explicar el concepte d’estàsim, especificar a quin vers correspon els mots en grec del final…

 2. Carla A.

  1) va escriure més de 100 obres (123 drames), però només se’n coneixen 7 d’elles
  2) va néixer a Colonos, una ciutat a prop d’Atenes, i es coneix per la tragèdia “Èdip a Colonos”, escrita per ell mateix
  3) Sòfocles va ser escollit director del cor que va honrar els déus a Salamina, un cop guanyada la batalla contra els perses. Èsquil va participar en la batalla i Sòfocles el va glorificar per aquest motiu. Eurípides va néixer en aquella època.
  4) Sòfocles va inventar una forma nova de fer teatre, amb nou vestuari.
  5) Sòfocles va debutar a les Grans Dionísies a l’any 372 aC i va derrotar a Èsquil. Sòfocles va afegir un 3er actor a l’escena, llavors el diàleg era més ric. En canvi, però, Èsquil va ser un dels primers en crear “efectes especials” amb trons i llamps simulats. Èsquil es centrava en l’argument, però Sòfocles donava més importància als sentiments dels homes.
  6) Mai va quedar tercer
  7) Es citen “Àiax”, “les traquínies”, “Electra”, “Filoctetes” i la triologia del cicle tebà amb Èdip (“Èdip rei”, “Èdip a Colonos” i “Antígona”). En un primer cop, el narrador diu “Antífona” en comptes d'”Antígona”, obra de la qual menciona un fragment del diàleg on es mostra el sentiment d’orgull vers l’home, considerant-lo una de les meravelles terrenals.
  8) Sòfocles interpreta la caiguda de Pèricles de forma creativa, ja que era el seu amic. A l’any 440 aC van ser ambdós nombrats estrategues i van participar en l’expedició atenesa contra Samos.
  9) va morir després que el seu nét, també anomenat Sòfocles, representés la seva obra “Èdip a Colonos”, quan ell ja tenia 90 anys

 3. Edgar Baena

  Quant de treball! Comencem pel principi…

  1-Sòfocles va escriure més de 100 obres pero només se’n conserven 7.

  2-Va neixer a Colonos, un lloc que ell mateix va fer famós amb la seva obra: “Édip a Colonos”

  3-Ésquil va participar en la batalla de Salamina, Sòfocles el va glorificar per la seva participació i Eurípides va neixer en aquella época.

  4-Si un vol atribuir a Ësquil totes les innovacions escèniques, pot ser que Sòfocles ho inventes abans tot aixó, encara que Sòfocles es va centrar més en els sentiments dins de l’obra que no la part física de l’obra.

  5-La diferencia més “gran” i la única que he trobat dins del video ha sigut que Ésquil es centrava més en la part exterior de l’obra (“efectes especials”, vestimentas…) i Sòfocles, per unaltre costat, en la part més interior de l’obra, els sentiments que intentava transmitir amb la seva obra, per exemple.

  6- No va quedar cap cop en tercer lloc ja que per a ell aquest era l’últim.

  7- Cita: “Aiax”, “Les Traquinies”, “Electra”, “Filoctetes”, “Édip Rei”, “Antigona” i “Édip a Colonos”.
  L’únic posible error que trobo es que diu:
  -La trama de la familia del rei Édip
  I suposo que es vol referir al cicle tebà.

  8-Pericles va ser el gran amic de Sòfocles ja que els dos van estar sent estrategues a la guerra de Samos. Pericles va ser un militar grec que va participar en moltes expedicions i guerres. Va ser tan important que al S.V a.C se’l denomina com: El segle de Pericles

 4. Jessica Llavero

  El tràgic Sòfocles, neix a Colona, a prop d’Atenes i es coneix el seu lloc de naixement gràcies a la seva tragèdia Èdip a Colonos. Va escriure més de 100 tragèdies, però només se’n conseven set. Sòfocles, Èsquil i Eurípides marquen una relació conjunta amb la batalla de Salamina de diverses formes: Èsquil hi va participar, Sòfocles va glorificar Èsquil i Eurípides va nèixer en aquella època.
  Diògenes Laerci, un historiador de la filosofia i probablement un filòsof grec escriu: una història de la filosofia, està formada per deu llibres i porta el títol περὶ βίων, δογμάτων καὶ ἀποφθεγμάτων τῶν ἐν φιλοσοφία εὐδοκιμησάντων (Sobre les vides, les opinions i les sentències dels filòsofs il·lustres)i la va dedicar a una dama d’alt rang. Diògenes afirma que les millores escèniques i argumentals no van ser creades per Èsquil sinó per Sòfocles ,centrant-se Sòfocles més que en l’argument, en els sentiments humans. Aquesta potser és la diferència principal dels autors grecs, el humanisme que presenta Sòfocles a les seves obres, ja que creu en la força mental que un home és capaç de demostrar. Sòfocles mai va quedar en tercer lloc al concurs de les Dionísies, ja que per a ell seria un fracàs. En canvi va quedar primer a més de 20 ocasions i segon més de una dotzena.
  Al video s’esmenta “Àiax”, “Les Traquínies”, “Filoctetes”, “Electra” i la trilogia: “Èdip, rei”, “Èdip a Colonos” i “Antígona”. Com es diu al video, Sòfocles va ser molt amic de l’il·lustre Pericles, un home d’estat grec atenenc tan important que va donar nom a tot el segle V aC (segle de Pèricles). Els unia el fet de que ambdos van ser estrategues al 440 aC i van participar a l’expedició atenesa contra Samos. Sòfocles va morir després de la representació teatral de la tragèdia Èdip a Colonos, portada pel seu net també anomenat Sòfocles.
  Un dels fragments citats que més m’ha arribat a sigut l’inici de la tornada, és a dir l’anífona, d’una de les seves obres: <>. He de dir que al video s’utilitza el concepte d’atífona equivocat, ja que l’esmentes d’una manera que sembla que es parli d’una obra.

 5. andrea martinez serrano

  Quin video més interessant i més ben resumit, és com una síntesi dels apunts que en va donar la Teresa de civilització.Per tant començaré el qüetionari.

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  Va escriure 100 obres, però actualment nomès en conserven 7.
  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  Va néixer a Colonos, prop d’Atenes on presentaria la seva pàtria en una de les seves obres més conegudes: ”Edip en Colonos”

  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  Ésquil com a participant en la batalla de Salamina, Sòfocles va elogiar a Èsquil per la seva participació i Eurípides va nèixer en aquella època.

  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  Diògenes Laerci, va dir que la tragèdia grega va estar inovada per Èsquil, per les llums en escena, els sorolls, el ”deus ex machina”, el vestuari

  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  Sòfocles va realitzar canvis en la tragèdia como la participació en escena de un tercer actor per augmentar el diàleg però tambè a part de mantenir cura amb l’argument tambè es fixa en els sentiments com el patiment humà, admirat la força mental d’un home a canvi d’Èsquil.

  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  Cap cop. Ja que no és permetia quedar en tercer lloc, va guanyar 20 cops i va quedar segon 12 vegades.

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, quin és?
  ”Àiax”, ”les Traquínies”, ”Electra”, ”Filoctetes” i les tragèdies d’Èdip que són ”Èdip a Colonos”, ”Èdip Rei” i ”Antígona.”Aquestes últimes pertanyen al cicle Tebà.
  El primer cop que el narrador cita la tagedia d’ ”Antígona” diu Antífona.

  TO BE CONTINUED…

 6. Margalida Capellà Soler

  Teresa, fins a les tres NO PUBLIQUIS els comentaris dels TEUS NI DELS MEUS alumnes.

 7. Oriol Garcia

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven? Va escriure més de 100 obres, però nomès es conserven 7.

  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  Va nèixer a Colonos, a perop d’Atenes.

  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  Els tres grans tràgics grecs són: Èsquil, Sofocles, Eurípides.

  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.

  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?

  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?

  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?

  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?

  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…

  11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.

 8. Carlos Rocamora

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  Va escriure mes de cent obres de les quals nomes se’n conserven set

  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  Va néixer a Colonos a Atenes, era fill d’un armer ric i va anar a Atenes a rebre educació.

  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  Esquil participa a la batalla, Sofocles el glorifica per fer-ho i Eurípides neix durant aquell temps.

  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  Mai va quedar en tercer lloc.

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  Ajax, les Traquinies, Electra, Filoctetes i la trama de la Família del Rei Edip que consta de: Edip Rei, Edip a Colonos i Antigona. S’esquivoca al citar l’obra de les Traquinies quan diu Traquineas

  8. Quin il•lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  Era amic de Pericles, els dos varen ser enviats a la expedició Atenenca contra Samos com a esrategs.

  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  Va morir l’any 406 aC i coincideix amb la guerra d’Esparta.

 9. lina

  Hola!! he de dir que aquest exercici se m’ha fet una mica pesat, sense ànims d’ofendre.
  Aquí deixo el que he fet fins ara:

  1. Sòfocles va escriure més de 100 obres, però de les quals es conserven 7.
  2. Va néixer a Colonos, un poble a prop d’Atenes, a l’any 496 aC. Es coneix el seu nom naixement a partir de la seva obra, Èdip en Colonos.
  3. Els tres grans tràgics grecs d’aquesta època varen ser: Esquil, Sòfocles i Eurípides.
  La relació de Sòfocles amb batalla de Salamina era que quan tenia 16 anys va ser director del cor que dedicava himnes als deus per celebrar la victòria d’aquests contra els perses.
  5. A diferència d’ Esquil, Sòfocles es va centrar més en els sentiments i el sofriments dels homes que no pas en l’argument.

 10. Coty

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  Va escriure 123 obres, de les quals es conserven tres, que després esmentarem.

  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  Va néixer a Colonos, prop d’Atenes. Es coneix per l’obra “Èdip, el coloni”.

  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  Èsquil, qui participà en la guerra; Sòfocles, qui glorificà a Èsquil; i Eurípides, qui va néixer en l’època de la batalla.

  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  Diògenes, qui va ser un gran historiador grec que va escriure “Vides, opinions i sentències dels filòsofs més il·lustres”, va dir “Si uno quiere atribuir a Esquilo todas las innovaciones escénicas […], uno debería pensar que quizá Sófocles inventó todo eso”.

  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  Algunes de les diferències són les innovacions escèniques que va introduir Sòfocoles i que aquest es dedicava més en els sentiments i en la figura humana en sí que Èsquil.

  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  Sòfocoles va rebre el primer premi en més de 20 ocasions, el segon en més de 12 i el tercer mai, doncs concebia que rebre el tercer premi era quedar l’últim.

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  Es citen diferents obres, les úniques set conservades: “Àjax”, “Les Traquínies”, “Electra”, “Filoctetes”, “Èdip rei”, “Èdip coloni” i “Antígona”. En un moment s’equivoca i en comptes de dir “Antígona”, diu “antífona”.

  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  Pèricles va ser un molt bon amic seu. Hi ha un període en la història de Grècia anomenat “Època de Pèricles”, que comprèn tot el segle V aC, coneguda per ser la millor època d’Atenes. Tots dos van ser escollits al 440 aC com a estrategues per participar en una expedició contra Samos.

  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  Sòfocles morí als 90 anys, després de ser anomenat un dels 10 consellers que havia de retornar l’esplendor a Atenes.

  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
  M’ha agradat especialment aquest: “Hay muchas maravillas en el mundo, pero el hombres es la más maravillosas de todas ellas”.

 11. Dani Costa

  Salve

  Sofocles va escriure mes de cent obres però només se’n conserven set. Sòfocles va neixer a colon, o sabem gracies a la tragèdia “Edip a colon”. Els grans tràgics grecs varen ser Skilo, Sofocles i Erupides. La batalla de Salamina els va connectar, ja que Skilo va participar-hi i Sòfocles va dirigir l’orquestra que dedicava les seves obres a la victoria d’aquella batalla i per últim Euripides que va néixer en aquella època. Diogenes Laerci descriu la tragèdia grega a través de les innovacions que s’atribueixen a Skilo i que el opina que també eren innovacions de Sofocles. La diferencia principal entre Sofocles i Skilos és que el primer es basa mes emocions humanes que no pas en el argument de les seves obres. Sofocles no va quedar mai en tercera posició en les Grans Dionísies.
  En el documental se citen varies obres seves com, Filoctetes, Ajax, les traquidias, Electra i l’obra que anomena erroneament “Antifona” i que realment és titula Antígona. Un dels amics mes il•lustrats de Sofocles va ser Pericles, sota el mandat Atenes va ser poderosa i es va mantenir unida. Sofocles va morir a l’edat de 90 anys, just després de que és representés la seva obra, Edip.

 12. Rebeca Sánchez

  Aquí et deixo les preguntes que he respost:

  Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  Va escriure més de 123 obres, però només se’n conserven set.

  On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  Sófocles va néixer a Colono, un poble a prop d’Atenes, fet que es coneix gràcies a que el primer llibre d’Èdip es titula “Èdip a Colonos.”

  Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  Els tres grans tràgics grecs són Èsquil, Sófocles i Euripedes. Els tres es poden relacionar ja que Sófocles, amb 16 anys, va dirigir el grup de nois joves que glorificaven els deus protectors de la Batalla de Salamina, Èsquil va lluitar en ella i Euripides va néixer en aquella època.

 13. Laura Galán

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?

  -Va escriure 123 obres, però només es conserven 7.

  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?

  – Sòfocles va néixer a Colonos. Sabem el seu lloc d’orígen perquè s’han trobat documents que ho demostren, així com la seva tragèdia “Èdip a Colonos.”

  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?

  Els tres grans tràgics grecs són: Èsquil, Sòfocles i Eurípides. Tots tres tenen alguna cosa a veure amb Salamina: Èsquil va participar en la batalla, Sòfocles el va honorar per aquest acte i Eurípides va néixer en aquesta època.

  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.

  Segons Diògenes, si algú vol atribuir a Èsquil totes les innovacions de la tragèdia, potser hem de pensar que el creador és Sòfocles.

  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?

  -Èsquil es centra més en l’argument, mentre que Sòfocles en els sentiments i patiments dels homes.

  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?

  Va quedar primer en més de 20 ocasions.

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?

  Àiax, Les Traquínies, Filoctetes, Electra, Èdip Rei i Èdip a Colonos i Antígona.

  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?

  Pèricles, el quals participararen en l’expedició contra Samos.

  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?

  -Va morir l’any 406 o 405 aC, quan encara no havia acabat la guerra del Peloponnès.

 14. Margalida Capellà Soler

  Acabo de publicar tots els comentaris. Teresa, tot aprofitant que alguns alumnes de Grec 2 havien de fer l’examen del divendres avui i ja que precisament també hem treballat Antígona, la resta ha respost les activitats d’aquest apunt. Per cert, Mekki, on has deixat la teva feina? Ire, Alis deixeu aquí també la vostra, però compte amb les respostes dels companys; alguns han preferit refiar-se del llibre de segon de Teide i em fa molt feliç; altres han optat per transcriure els noms del vídeo i resulten irreconeixebles (Dani), altres copiar la pregunta a l’espera de resposta (Uri) i altres no han demostrat massa facilitat (Lina). Us recordo que la cursiva equival a les cometes i que així heu de posar el títol de les tragèdies…

  Tots els alumnes de grec del Cristòfol Ferrer, quan acabeu la feina, rebreu la retroacció i la qualificació en el vostre qualificador individual. Apa, que encara queda feina!

 15. Oriol Garcia

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  -Va escriure més de 100 obres, però nomès es conserven 7.

  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  -Va nèixer a Colonos, a perop d’Atenes.

  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  -Els tres grans tràgics grecs són: Èsquil, Sofocles, Eurípides.

  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  -Inventà una nova manera de fer teatre, amb innovacions, centrant-se més en el cos i els sentiments, i deixant a part els temes físics i superficials.

  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  -Com ja he dit anteriorment, Èsquil es centrà més en les parts més superficials de l’obra, com els efectes especials, les vestimentes, el físic… En canvi, Sòfocles, a diferència d’Èsquil, es centra molt mes en l’interior de la obra; en els sentiments, emocions dels homes.

  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  -Mai, cap cop.

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  -Cita les obres com Ajax, les Traquinies, Electra, Filoctetes i també la trama de la Família del Rei Edip( Edip Rei, Edip a Colonos i Antigona). L’error es trova al citar l’obra de les Traquinies quan diu ”Traquineas”.

  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  -Era un amic de Pericles, on els dos van anar a la expedició en contra Samos com a esrategues.

  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  -Va morir als 90 anys.

 16. Alissa Komarova

  Hola:)
  Aqui estic Margalida!!

  1)Sòfocles va escriure més de 100 obres,però només se’n coneixen 7 d’elles.

  2)Va neixer a Colonos,prop d’Atenes, un lloc que ell mateix va fer famós amb la seva obra: Édip a Colonos.

  3)Els tres grans tràgics grecs són: Èsquil, Sofocles, Eurípides.
  Èsquil va participar en la batalla de Salamina, Sòfocles va elogiar a Èsquil per la seva participació i Eurípides va nèixer en aquella època.

  4)Segons Diògenes, si algu vol atribuir a Èsquil totes les innovacions de la tragèdia, potser hem de pensar que el creador és Sòfocles.

  5)Les diferències són: les innovacions escèniques que va introduir Sòfocoles i que aquest es dedicava més en els sentiments, patiments de l’home i en la figura humana en sí que Èsquil, el qual es centrava més en l’argument.

  6)Com que quedar últim era ser tercer, no va passat cap vegada, en canvi Sòfocoles va rebre el primer premi en més de 20 ocasions, el segon en més de 12 i el tercer mai.

  7)Aquestes són les obres que és citen: Aiax, Filoctetes, Electra, Édip Rei, Les Traquinies, Antigona i Édip a Colonos.
  S’equivoca dient “antífona” i no “Antígona”.

  8)L’il·lústre amic que va tenir Sòfocles va ser Perícles, els dos varen ser escollits i enviats a la expedició Atenenca contra Samos com a estrategs, a l’any 440 aC.

  9)Sófocles va morir a l’any 406 aC, als 90 anys, després de ser anomenat a un dels 10 consellers, i també coincideix amb la guerra d’Esparta.

  10)Estic d’acord amb la Coty, m’agrada molt aquest corpus dramàtic, “Hay muchas maravillas en el mundo, pero el hombres es la más maravillosas de todas ellas”.

 17. Margalida Capellà Soler

  Alis, has de tenir més cura de l’ortografia i de l’expressió, tot i que té molt mèrit com escrius essent russa.

 18. Dani Costa

  Sofocles va escriure mes de cent obres però només se’n conserven set. Sòfocles va neixer a colon, o sabem gracies a la tragèdia “Edip a colon”. Els grans tràgics grecs varen ser Èsquil, Sofocles i Erupides. La batalla de Salamina els va connectar, ja que Èsquil va participar-hi i Sòfocles va dirigir l’orquestra que dedicava les seves obres a la victoria d’aquella batalla i per últim Euripides que va néixer en aquella època. Diogenes Laerci descriu la tragèdia grega a través de les innovacions que s’atribueixen a Skilo i que el opina que també eren innovacions de Sofocles. La diferencia principal entre Sofocles i Skilos és que el primer es basa mes emocions humanes que no pas en el argument de les seves obres. Sofocles no va quedar mai en tercera posició en les Grans Dionísies.
  En el documental se citen varies obres seves com, Filoctetes, Ajax, les traquidias, Electra i l’obra que anomena erròniament “Antifona” i que realment és titula Antígona. Un dels amics mes il•lustrats de Sofocles va ser Pericles, sota el mandat Atenes va ser poderosa i es va mantenir unida. Sofocles va morir a l’edat de 90 anys, just després de que és representés la seva obra, Edip. El vers “hay muchas maravillas en el mundo, però el hombre es la mas maravillosa de todas ellas” és una frase del corpus dramàtic de Sofocles plena d’intensitat i amb un alt contingut filosòfic, amb el temps te n’adones que tot i la majestuositat de la naturalesa, les muntanyes, els oceans, el cel, les estrelles, l’home; és un element extremament curiós, no és meravellós perquè pugui proporcionar vida inundant les terres d’aigües com farien els núvols, o perquè el seu cos sigui fèrtil i proporcioni un medi per créixer com fa el terra, l’home és meravellós per les seves facultats abstractives, és un ser capaç d’atorgar vida a allò que ni tot un oceà seria capaç, un sentiment, un pensament, un ideal. A través d’aquesta partícula inherent en tots els humans em convertit el que era invisible (la raó) en autentiques meravelles que s’han traduït en el món natural, tecnologia, ciència, cultura i moltes més obres. Per tant, comparteixo el sentiment de Sofocles vers l’home en el seu vers.

 19. Laura Galán


  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles. Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…

  Antígona (no Antífona)
  “Hay muchas maravillas en el mundo, pero el hombre es la más maravillosa de todas ellas.”
  Aquest és l’únic fragment que recordo del vídeo, on expressa la seva visió antropocèntrica de l’home, que comparteixo. “L’home és la mesura de totes les coses” va dir un dia Protàgores, en qui segurament va basar gran part dels seus principis Sòfocles. Amb això, l’autor volia dir que l’home és el centre de l’univers, amb la seva capacitat per a pensar i crear-se la seva pròpia realitat.

  11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.

  Tant Sòfocles com Eurípides, eren escriptors molt filisòfics, que centravem la seva obra principalment en els sentiments dels homes.

  A part de que les dues històries són molt tràgiques i mostren la vilesa que podem amagar les persones, a vegades a conciència, en el cas de Medea, o a vegades sense, en el cas d’Èdip, hi ha també una unió familiar entre els personatges que no coneixia fins ara: Medea decideix venjar-se de Jàson, perquè aquest té la intenció de casar-se amb Creüssa, la filla de CREONT; i el mateix CREONT és el germà de Iocasta, la mare d’Èdip, tot i que no ho sap, que més tard serà la seva esposa, i un cop hagi descobert amb qui està casat realment, es desenvoluparà tota la trama de l’història.

 20. Coty

  Torno a posar el comentari, per tal de corregir errors i acabar l’exercici! 🙂

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  Va escriure 123 obres, de les quals se’n conserven set, que després esmentarem.

  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  Va néixer a Colonos, prop d’Atenes. Es coneix per l’obra “Èdip a Colonos”.

  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  Èsquil, qui participà en la guerra; Sòfocles, qui glorificà a Èsquil; i Eurípides, qui va néixer en l’època de la batalla.

  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  Diògenes, qui va ser un gran historiador grec que va escriure “Vides, opinions i sentències dels filòsofs més il·lustres”, va dir “Si uno quiere atribuir a Esquilo todas las innovaciones escénicas […], uno debería pensar que quizá Sófocles inventó todo eso”.

  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  Algunes de les diferències són les innovacions escèniques que va introduir Sòfocoles i que aquest es dedicava més als sentiments i a la figura humana en sí que Èsquil.

  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  Sòfocoles va rebre el primer premi en més de 20 ocasions, el segon en més de 12 i el tercer mai, doncs concebia que rebre el tercer premi era quedar l’últim.

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  Es citen diferents obres, les úniques set conservades: “Àjax”, “Les Traquínies”, “Electra”, “Filoctetes”, “Èdip rei”, “Èdip en Colonos” i “Antígona”. En un moment s’equivoca i en comptes de dir “Antígona”, diu “Antífona”.
  De les obres sé que ” Ἠλέκτρα” era filla d’Agamèmnon i Clitemnestra, està destrossada perquè la seva mare matà al seu pare en tornar de la guerra de Troia, és l’obra que vam veure representada per la Clara Segura. En aquesta obra es veu una dona desfeta pel patiment, però també manipuladora. Després es creà en la psicologia el complex d’Electra, al·ludint a quan les nenes s’enamoren dels seus pares.
  “Èdip rei” tracta la tragèdia d’Èdip, el seu pare Laios, rei de Tebes, i la seva esposa, Iocasta. Aquesta història l’hem explicat a l’últim examen de grec, conjuntament amb una altra corresponent a la mateixa tetralogia “Antígona”.

  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  Pèricles va ser un molt bon amic seu. Hi ha un període en la història de Grècia anomenat “Època de Pèricles”, que comprèn tot el segle V aC, coneguda per ser la millor època d’Atenes. Tots dos van ser escollits al 440 aC com a estrategues per participar en una expedició contra Samos.

  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  Sòfocles morí als 90 anys, després de ser anomenat com un dels 10 consellers que havia de retornar l’esplendor a Atenes.

  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles. Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
  M’ha agradat especialment aquest: “Hay muchas maravillas en el mundo, pero el hombre es la más maravillosas de todas ellas”. Crec que amb aquesta frase Sòfocles descriu la seva passió per l’home com ningú, i la veritat és que envejo aquesta capacitat per veure l’home amb les seves virtuts més que amb els seus defectes.

  11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.
  La primera diferència que podem establir entre tots dos és la quantitat d’obres: Eurípides va escriure 92 tragèdies, mentre que Sòfocles 123.
  Seguint amb les dues obres veiem que la tragèdia d’Èdip es composta per tres obres, una trilogia, i la de Medea per quatre, una tetralogia. Els presonatges principals també canvien, el protagonista és Èdip, personatge masculí, pel contrari de Medea, femení.

 21. El-Mekki Hali Al-Kassir

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  De 123 obres que va arribar a escriure, nomès se’n conserven set.
  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement? Sòfocles(496-406) va néixer a Colonos, prop d’Atenes.
  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina? els tres grans tràgics grecs son, Èsquil, Sòfocles i Eurípides,Èsquil va lluitar en la guerra de Salamina, Sòfocles glorifica a Èsquil, Eurípides va néixer en Salamina el mateix dia en què va tenir lloc la famosa batalla naval.
  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  Èsquil es més religios busca mes la relació entre la divinitat i l’home, i tracta temes mes abstractes com la racionalització de la fe.
  Sòfocles en canvi era més filosofic, les seves obres es diferenciaven per no organitzar les seves obres en trilogies,sinó en forma d’obres aïllades, en la innovació de coreutes(membres del cor)i en augmentar el nombre d’actors.

  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  Sòfocoles va aconseguir el primer premi en més de vint ocasions i va quedar segon en més de dotze i el tercer lloc mai.
  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  En el video és fa referencia en les úniques obres que s’han conservat, Àiax, Les traquínies, Electra, Filoctetes, Èdip Rei, Èdip a Colonos i Antígona. El narrador en lloc de dir Antígona, diu Antífona.
  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  Un il·lustre amic va ser Pèricles.
  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
  11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.

 22. Irena

  Ave aquí et deixo les respostes:

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven? En quant a les obres de Sòfocles podem dir que va escire un total de 123, tot i que només en conserven set(Antígona, Èdip Rei, Electra, Áyax, Les Traquinias, Filoctetes i Èdip a Colon).

  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement? Sòfocles va néixer en Colon Hípic, actualment forma part d’Atenes aproximadament a l’any 496 aC.
  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  Els tres grans tràgics són sense dubte són Èsquil, Sòfocles, i Eurípides. Pel que tenen una certa semblança entre sí en la batalla de Salamina és que Èsquil lluitar contra els Perses durant aquesta batalla, Sòfocles el va honorar per aquest acte i Eurípides va néixer per aquestes dades.
  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  Podem trobar diferències entre tots dos: per una part, Sòfocles es basa més en els sentiments,en cavi Èsquil dóna més importància a l’estructura argumental de la tragèdia.
  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  Va quedar en tercer lloc unes 20 vegades.

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  Les obres que es citen són les següents: Ajax, les Traquinies, Electra, Filoctetes Edip Rei, Edip a Colonos i Antigona, és a dir les set obres conservades. S’esquivoca quan cita l’obra de les Traquinies que diu Traquineas
  8. Quin il•lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  L’amic de Sòfocles va ser Pericles, ambdós van participar en l’expedició contra Samos.

  Després et faré les 3 que em faltes.
  vale

 23. lina

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  va escriure 123 obres i només es conserven 7, així com un drama satíric, “Els sàtirs rastrejadors”.

  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  – Va néixer a Colonos, un poble a prop d’Atenes, a l’any 496 aC. Es coneix el seu nom naixement a partir de la seva obra, Èdip en Colonos.

  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  – Els tres grans tràgics grecs d’aquesta època varen ser: Esquil, Sòfocles i Eurípides.
  La relació de Sòfocles amb batalla de Salamina era que quan tenia 16 anys va ser director del cor que dedicava himnes als deus per celebrar la victòria d’aquests contra els perses.

  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  – Diogenes Laerci la descriu d’aquesta manera: si algú vol atribuir a Èsquil totes les innovacions de la tragèdia, potser hem de pensar que el creador és Sòfocles.
  Sobre Diogenes podem dir que va ser un historiador de la filosofia, nascut a Laerte, Cícilia. No es coneix molt de la seva vida, però probablement va néixer al segle II o com a màxim el segle III.

  Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  – A diferència d’ Esquil, Sòfocles es va centrar més en els sentiments i el sofriments dels homes que no pas en l’argument.
  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  – En més de 20 vegades va quedar primer, però mai va ocupar el tercer lloc.

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  – Àiax, Les Traquínies, Filoctetes, Electra, Èdip Rei i Èdip a Colonos i Antígona.
  En una ocasió el narrador en comptes de dir Antígona, diu Antífona.

  9. Quin il•lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  – L’ il•lustre amic de Sòfocles va ser Perícles. D’aquest personatge va néixer a l’any 495 aC i va morir l’any 429 aC. Va ser un important orador i també polític anteniense, en els moments de màxim esplendor d’aquesta.
  Aquest dos personatges van tenir un gran vincle, ja que va participar junt en l’expedició contra Samos.
  A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  – Va morir a l’any 406 o 405 aC, quan encara no havia acabat la guerra del Peloponnès.
  Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
  – El que més m’ha agradat de tots els que ha citat ha sigut el de:
  “Se osado, lo que los sueños te traen con la luna, los rayos del sol se lo llevarán. Hijo mío , no hay mejor regalo que la vida”
  El que ens intenta dir aquest fragment és que el millor de tot és la vida, però una vegada la tenim, el més important és el temps i com ho aprofiten.

  Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral•lelismes amb les diferències entre els respectius autors.
  Aquests dos autors a més d’escriure tragèdies, també es situen en la mateixa línia cronològica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *