Σοφοκλῆς

Tal com vam fer el curs passat per contextualitzar la tragèdia que us tocava llegir al segon trimestre, la  Medea d’Eurípides, enguany hem de parlar de Sòfocles, el tràgic per excel·lència. Pare d’herois i heroïnes que no poden ser anomenats d’altra manera que “sofoclis” i del recurs de la ironia tràgica, aquest literat és molt diferent del creador de personatges desenfrenats, en la seva majoria femenins, com la Medea de l’any passat, a qui finalment un “deus ex machina” rescatava en companyia dels cadàvers dels seus fills.

No és estrany, doncs, comprovar que el recorregut vital dels dos personatges es correspon perfectament amb la diferent concepció de la creació literària i amb la distància que separa els protagonistes de les seves obres.

Visioneu aquest documental i responeu les qüestions que el segueixen.

 1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
 2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
 3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
 4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
 5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
 6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
 7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
 8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
 9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
 10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
 11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.

I per acabar, aquí us deixo també cites que m’acompanyen sempre i que, com d’altres que esmenta el documental, fan de Sòfocles un poeta amb majúscules. He triat fragments de la tragèdia Antígona, perquè l’Èdip rei, ple també de moments de grandesa i sensibilitat, ja tindrem temps de comentar-lo després de la lectura.

Dos són els moments d’Antigona que em corprenen especialment per la profunditat de les seves reflexions: l’estàsim primer, esmentat al vídeo, en què el cor s’admira de la grandesa humana, i l’estàsim tercer, un cant a l’infinit poder de l’amor, mireu si no com sona de la mà del gran Carles Riba…

EL COR:

Estrofa: Amor invencible en la batalla,

Amor, que enmig dels bestiars et llances,

que vas a les galtes suaus

de la joveneta a fer nit

i rondes més enllà del mar

i per feréstegues clastes:

de tu ningú no s’escapa,

ni dels celestes que no moren

ni dels efímers humans;

i el qui et té, tot d’una delira.

En fi, a mi m’impacta més dit en grec: ᾿´Ερως ἀνίκατε μάχῃ,…

TERESA

46 thoughts on “Σοφοκλῆς

 1. Margalida Capellà Soler

  TERESA, podries mirar de posar bé el vídeo a l’apunt d’Eurípides. Els alumnes diuen que no es veu. No sé quin hi havia. Potser n’hauràs de posar un d’equivalent.

 2. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Nosaltres el visionem bé, Margalida. És un vídeo del canal Enciclopèdia de Veoh.com, presentat com a previsualització però força complet. Deixò l’enllaç per si als teus alumnes els és més fàcil accedir per aquí: http://www.veoh.com/browse/videos/category/educational/watch/v6406769kHq4JBaF
  De totes maneres, veig que molts dels alumnes de Premià l’heu pogut visionar, perquè heu detectat perfectament l’errada del locutor. No us en passa ni una!

 3. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Ara sí, ja ho he vist i he enllaçat un altre vídeo perquè no he tornat a trobar l’original. He adaptat, per tant, algun punt del qüestionari d’aquest apunt. Gràcies per avisar-me.

 4. El-Mekki Hali Al-Kassir

  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  Un il·lustre amic va ser Pèricles(495 aC – 429 aC) va ser un home d’estat grec atenenc tan important que va donar nom a tot el segle V aC. Els va unir l’expedició contra Samos.
  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  Sòfocles va morir a l’edat de 90 anys(496-406 aC). Va morir després d’haver vist en vida tant el triomf grec a les guerres perses com el terrible vessament de sang de la guerra del Peloponès. La seva mort va coincidir amb la guerra amb Esparta, que va significar el principi de la fi del domini d’Atenes.
  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries?
  El fragment del corpus dramàtic de Sòfocles que triaria és ”Hay muchas maravillas en el mundo, pero el hombre es la más maravillosas de todas ellas”. Sòfocles era molt religios, enfront dels corrents de la sofística que preconitzaven que l’home era la mesura de totes les coses, però Sòfocles creu que la divinitat és el centre del món i la mesura de totes les coses, per tan ens vol dir que l’home a estat creat apartir de la propia divinitat i per aixo creu que es una de les més maravellosas.
  11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.

 5. Carlos Rocamora

  4 Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.

  Diogenes diu: si algú vol atribuir a Èsquil totes les innovacions de la tragèdia, potser hem de pensar que el creador és Sòfocles.

  5 Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?

  Diu que Sófocles se centrava mes en els sentiments i que Èsquil es centrava en l’argument de les obres.

  10 Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…

  “No hay mejor regalo que la vida”
  Es el que m’es m’ha agradat ja que te tota la raó del mon, i quasi mai ens n’adonem.

  11 Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.

  Podem tobar paral·lelismes en les seves obres com que fan els mateixos cambis de trama com de personatge. Inclús trobem semblances en la cronologia de les seves obres.

 6. Coty

  11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.

  La primera diferència que podem establir entre tots dos és la quantitat d’obres: Eurípides va escriure 92 tragèdies, mentre que Sòfocles 123.
  Seguint amb les dues obres veiem que la tragèdia d’Èdip es composta per tres obres, una trilogia, i la de Medea per quatre, una tetralogia. Els presonatges principals també canvien, el protagonista és Èdip, personatge masculí, pel contrari de Medea, femení.
  També, mentre que Sòfocles i la resta de dramaturgs anteriors a Eurípides, es basaven en els mites per desenvolupar les seves tragèdies, Eurípides es sumia més en el món dels herois i les heroïnes, en els seus sentiments i els seus defectes i, pel fet de canviar els mites, va ser poc acceptat pels grecs, que temien al canvi.
  Una altra diferència, ja en les seves personalitats, és que mentre Sòfocoles s’estimava i admirava els humans, Eurípides preferia passejar-se tot sol per les platges de la seva ciutat.

 7. Irena

  Ave aquí et deixo les respostes:
  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven? En quant a les obres de Sòfocles podem dir que va escire un total de 123, tot i que només en conserven set(Antígona, Èdip Rei, Electra, Áyax, Les Traquinias, Filoctetes i Èdip a Colon).
  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement? Sòfocles va néixer en Colon Hípic, actualment forma part d’Atenes aproximadament a l’any 496 aC.
  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  Els tres grans tràgics són sense dubte són Èsquil, Sòfocles, i Eurípides. Pel que tenen una certa semblança entre sí en la batalla de Salamina és que Èsquil lluitar contra els Perses durant aquesta batalla, Sòfocles el va honorar per aquest acte i Eurípides va néixer per aquestes dades.
  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  Podem trobar diferències entre tots dos: per una part, Sòfocles es basa més en els sentiments,en cavi Èsquil dóna més importància a l’estructura argumental de la tragèdia.
  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  Va quedar en tercer lloc unes 20 vegades.
  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  Les obres que es citen són les següents: Ajax, les Traquinies, Electra, Filoctetes Edip Rei, Edip a Colonos i Antigona, és a dir les set obres conservades. S’esquivoca quan cita l’obra de les Traquinies que diu Traquineas
  8. Quin il•lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  L’amic de Sòfocles va ser Pericles, ambdós van participar en l’expedició contra Samos.
  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  Sòfocles va morir al voltant dels noranta i noranta-un anys, exactament a l’hivern de 406 o 405 aC. Justament aquesta mort va coincidir amb la guerra amb Esparta que hauria de significar el principi de la fi del possessió de la ciutat d’Atenes.
  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles. Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
  El fragment més interessant i que més em crida l’atenció és aquella que diu així: “Hay muchas maravillas en el mundo, pero el hombres es la más maravillosas de todas ellas”, ja que allà és on podem veure clarament reflectit l’importància que donava Sòfocles a l’ètica, la moral i el dret de l’home.
  11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral•lelismes amb les diferències entre els respectius autors.:

  Entre aquests grans figures del teatre clàssic grec podem esmentar algunes semblances i diferencies entre sí:
  Per una part Eurípides neix a Salamina i Sòfocles a Colono. Sòfocles (gran defensor de la moral) i Eurípides (gran defensor de l’Estat). Tots dos es centraven en explicar els sentiments dels éssers humans. També podem dir que Eurípides va escriure 92 ombres mentre que Sòfocles 123, és a dir que s’estableix una gran diferència en quantitat però en qualitat no ho sé jo pas dir-ho ja que ambdós són esplèndids i dins d’aquestes tragèdies intenten reflectir els sentiments i la consciència del esser humà més profunds. Una altra diferència bastant marcada seria la dels personatges centrals de les obres un és un personatge masculí ”Èdip” mentre que en l’altra és femenina “Medea”. Per últim podem destacar que en les obre de Sòfocles no hi ha llibertat, en canvi en Eurípides existeix un major grau de llibertat en els homes. Medea calcula allò que farà, amb els pros i els contres i inclús buscant un país on refugiar-se posteriorment.

  vale.

 8. lina

  finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors.
  Aquests dos autors a més d’escriure tragèdies, també es situen en la mateixa línia cronològica. Són coneguts com uns dels millors poetes tràgics grecs.
  Sòfocles va néixer a l’any 496 aC. a Colonos i Eurípides 484 aC. a Salamina.
  Els temes que utilitzen aquests dos poetes van ser de assassinats, venjances, ingestes, etc..
  Eurípides va ser el competidor i l’enemic més gran de Sòfocles en el concurs anual de dramaturgs. Aquest al igual que Sòfocles també va escriure més de 100 obres i de les quals s’han conservat 4.
  Tots dos utilitzaven els mites antics per crear les seves tragèdies i fent així una gran obra.

  Èdip Rei és una tragèdia grega escrita per Sòfocles probablement a l’any 430 aC.
  Medea era la filla d’Eetes, rei de la Còlquida i de la nimfa Idia.

  La diferència principal que podem establir en aquestes dues obres és que canvia el personatge en un és Èdip i en l’altre és Medea, però tot i així no deixa de ser un tragèdia.

 9. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Bé, nois i noies, m’ha agradat molt que els alumnes dels dos centres hagin participat en aquest qüestionari i felicito especialment als que heu fet l’esforç de refer-ho, seguint les indicacions de la Margalida. Edgar, Lina, ja sé que fa una mica de mandra un exercici tan intens com aquest, però és que els tràgics grecs són tan cabdals en la història de la literatura i el pensament posterior que em sembla que no podia ser menys. I si no, que li preguntin a Freud!
  Pel que fa a les respostes, m’ha agradat especialment la recerca d’informació sobre Diògenes Laerci que ha fet la Jéssica (tot i que haura estat millor posar punts i a part cada vegada que canviessis de pregunta o tema); les reflexions sobre la importància de l’ésser humà del Dani (tens fusta de filòsof, noi!) i la Laura, que hi coincideix; i algunes comparacions entre Sòfocles i Eurípides com la de la Irena, per completa, o la de la Laura, que aporta exemples concrets a partir de les lectures realitzades. Després de llegir l”Èdip rei”, voldré que els alumnes de Badalona torneu aquí i feu la comparació amb exemples d’aquesta lectura.
  Tot i això, queden encara alguns punts de l’article en què caldria aprofundir:
  -La segona part de la pregunta 4 us demana sobre un altre autor citat com a font històrica al llarg del vídeo.
  -Podríeu comentar també el fragment final i fer cas de la suggerència que faig al comentari I, especialment els de Badalona, que no llegireu aquesta tragèdia.

 10. Margalida Capellà Soler

  Teresa, veig que coincidim en l’opinió de la feina compartida i en el comentari de la tasca que els meus alumnes han rebut a través de la retroacció del Moodle de Grec de segon.

  Potser també t’interessa aquest apunt de El Fil de les Clàssiques i un altre que l’Alis de segon publicarà aquesta setmana a Aracne.

  Ja heu acabat amb el Treball de recerca? Com han anat? Ens en fareu cinc cèntims aquí?…

 11. andrea martinez serrano

  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  Perícles, estrateg, i ell van lluuitar en a batalla de Samos conjuntament amb els Atenessos.

  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  Al 406aC, quan encara no havia acabat la Guerra del Peloponnès.

  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
  Les podem caracteritzar per el cicle tebà (Antígona, Èdip Rei i ÈdipRei en COlonos), el cicle troià (Electra, Filoctetes i Àiax)i al cicle d’Hèracles (les Tarquínies).

  11. Finalment, compara el que has après sobre el personatge de Sòfocles i el que explica sobre Eurípides l’article enllaçat al principi. Després de llegir Èdip rei, compara-la amb Medea i intenta establir paral·lelismes amb les diferències entre els respectius autors. QUAN LLEGEIXI ÈDIP REI RESPONDRE AQUESTA PREGUNTA COMPLETAMENT.

 12. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Aquesta és la segona setmana d’exposicions, però les alumnes de grec i llatí ja la van fer dimecres passat. Quin pes s’han tet de sobre! De ben segur que s’animen a presentar les seves conclusions i la seva presentació al bloc.
  L’article d’El Fil ens anirà molt bé per completar el tema de la tragèdia i estarem atents a la publicació de l’Alis, que últimament està molt activa i encertada en el tractament dels temes. Tot i que no tinc massa temps per comentar-ho tot, segueixo amb molt d’interés totes les vostres novetats!

 13. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Teresa! Me’n faig el càrrec. Tanmateix, esperem amb molta il·lusió les conclusions dels vostres treballs de recerca de clàssiques.

 14. Cristina Oritz

  Hola 🙂 Aquí van les meves respostes!
  1-Va escriure mes de 100 obres de les quals s’en conserven 7.
  2-Sòfocles va néixer a Colona Hípica (avui en dia una part d’Atenes),al voltant de l’any 496 aC.
  3-Els tres grans tràgics grecs són:
  Esquil: Va participar en la batalla de Salamina.
  Sòfocles: El va glorificar per aquest motiu.
  Eurípides: Va nàixer en aquesta época.
  4-Diógenes Laerci descriu la història de la tragèdia grega de la seguent manera: Si un vol atribuir a Esquil totes les innovacions escèniques deuriem pensar que Sóficles va inventar tot això.Aquest fou un historiador de la filosofia i probablement un filòsof grec, nascut suposadament a Laerte a Cilícia.
  5-Sòfocles es centrava mes en els sentiments i Èsquil es centrava en l’argument de les obres.
  6-En el concurs de les Grans Dionísies,Sófocles va guanyar el primer premi en vint ocasions, el segon mes d’una dotzena de vegades, però mai va quedar en tercer lloc.
  7-Áyax, Les Traquinies, Electra , Filoctetes i la trama de la familia del rei Edip.
  Antígona que és l’obra que anomena erroneament.Ell l’anomena:“Antifona”.
  8- Péricles.Va ser un home d’estat grec atenenc tan important que va donar nom a tot el segle V a.C (segle de Pèricles). Els unia que els dos van ser anomenats estrategs i van participar en l’espedició contra Samos.

  -Ara continuaré amb les que queden.

 15. Michelle Iglesias

  Respecte les preguntes anteriors:

  1. Va escriure més de 100 obres però només van conservar-se 7.

  2. Va néixer en Colono, un poble proper a Atenes. L’autor va conèixer el seu lloc de naixement per mitjà de la seva tragèdia, Edipo en Colono.

  3. Van ser:
  – Esquil, que va participar en la batalla de Salamina.
  – Sòfocles, que li va glorificar per això.
  – Eurípides, que va néixer per aquella època.

  4.
  – Diògenes Laerci (Diogenes Laertius Διογένης) fou un historiador de la filosofia i probablement un filòsof grec, nascut suposadament a Laerte a Cilícia. No es coneix res de la seva vida, edat o estudis. Com que els últims autors que esmenta son Plutarc, Sext Empíric i Saturní, sembla que hauria viscut vers el final del segle II, i com a màxim el segle III. La seva obra, una història de la filosofia, està formada per deu llibres i porta el títol περὶ βίων, δογμάτων καὶ ἀποφθεγμάτων τῶν ἐν φιλοσοφία εὐδοκιμησάντων (Sobre les vides, les opinions i les sentències dels filòsofs il·lustres)i la va dedicar a una dama d’alt rang, tot i que, en haver-se perdut la dedicatòria, només es pot especular sobre qui era.

  Heròdot d’Halicarnàs (en grec Ἡρόδοτος Ἁλικαρνᾱσσεύς), (Halicarnàs, 484 aC – Thuris, 425 aC) va ser un historiador i geògraf grec.[1]

  – Heròdot(un altre historiador):Es proposà la rectificació de les dades aportades pels logògrafs, sobretot les d’Hecateu, que considerava que estaven imbuïdes d’un esperit propens a admetre relats fabulosos. Introduí el concepte de la tragèdia a la manera d’Èsquil a la història lligat amb la relació entre culpa i càstig, entre supèrbia i humiliació, així sosté que el fracàs dels perses fou la resposta dels déus olímpics al fet d’haver entrat en territoris que no els pertanyien.

  5. Al llarg del vídeo es parla de que Sòfocles, es fixava més en els sentiments i penes dels homes, que no en els arguments, cosa que Esquil no.

  6. No va quedar en tercer lloc cap vegada ja que per a ell era l’última posició; va quedar més de 20 vegades 1º i una dotzena de vegades 2º.

  7. Les obres que cita són:
  – Áyax
  – Las Traquinias
  – Electra
  – Filoctetes
  – Trama del rei Edipo ( la que li va donar més fama ).
  S’equivoca al dir Antífona, el qual voldria haver dit Antígona.

  8. Perícles era un dels millors amics de Sófocles. Els 2 van ser escollits estratègues i van ser escollits

  9. Ja que no surt al video, he tigut que buscar-ho a la xarxa: Sòfocles va morir a l’edat de noranta o noranta-un anys, l’hivern de 406 o 405 aC i va coincidir amb l’esdeveniment de la guerre de Esparta.

 16. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Michelle no has de retallar i enganxar. Fas bé de cercar informació quan l’exercici ho requereix, però cal que ho relaboris la informació amb les teves paraules.
  Vinga noies, a veure si feu una segona tirada i acabeu l’exercici!

 17. Carla Pallach Ros

  1. Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  – Escrigué més de cent obres de les quals només se’n conserven set.

  2. On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  – Va néixer a Colona, un poble proper a Atenes. El seu lloc de naixement es coneix gràcies a la seva tragèdia “Èdip a Colonos”

  3. Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  – Èsquil, que va participar en la batalla de Salamina, Sòfocles, que el va glorificar per aquest fet, i Eurípides, que nasquè en aquella època.

  4. Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  – La descriu així: “Si un vol atribuir a Èsquil totes les innovacions escèniques com per exemple la llum i el soroll dels raigs, les màscares i els cants, els vestits cerimonials dels reis i les robes de llana dels profetes, un hauria de pensar que potser Sòfocles va inventar tot allò.
  Diògenes Laerci (Diogenes Laertius Διογένης) fou un historiador de la filosofia i probablement un filòsof grec, nascut suposadament a Laerte a Cilícia. La seva obra, una història de la filosofia, està formada per deu llibres i porta el títol περὶ βίων, δογμάτων καὶ ἀποφθεγμάτων τῶν ἐν φιλοσοφία εὐδοκιμησάντων (Sobre les vides, les opinions i les sentències dels filòsofs il·lustres).

  5. Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  – Èsquil se centrava bàsicament en l’argument de les seves obres, mentre que Sòfocles se centrava en els sentiments i patiments dels homes. A més, Sòfocles admirava la força mental que un home és capaç de demostrar.

  6. Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  – Va guanyar el primer premi en més de 20 ocasions, el segon més d’una dotzena de vegades però mai va guanyar el tercer.

  7. Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  – “Antígona”, “Àiax”, “Electra”, “Filoctetes”, “Èdip Rei”, “Èdip a Colonos” i “Antígona”. El narrador s’equivoca a l’hora de citar l’obra d'”Antígona” ja que diu Antífona.
  “Èdip rei”, “Èdip a Colonos” i “Antígona” corresponen al cicle Tebà que és el conjunt d’episodis mítics que giren al voltant de la casa reial de Tebes i tenen com a protagonista Èdip.
  “Electra”, “Filoctetes” i “Àiax” corresponen al cicle Troià, que és el conjunt d’episodis mítics que giren al voltant de la guerra de Troia i tenen com a protagonistes principals els guerrers que hi van participar.

  8. Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  – Pèricles (Περικλη̂ς) (495 aC – 429 aC) va ser un home d’estat grec atenenc tan important que va donar nom a tot el segle V aC (segle de Pèricles).
  Sòfocles va ser nomenat estratega juntament amb Pèricles i van participar en l’expedició contra Samos junts.
  En la seva obre, Sòfocles interpreta de manera creativa la caiguda del seu amic.

  9. A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  – Va morir el 480 aC just després de la lectura en veu alta d’un passatge de l’Antígona.

  10. Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
  – “Se osado. Lo que los sueños te traen con la luna los rayos del sol se lo llevarán. Hijo mío, no hay mejor regalo que la vida.” Crec que és un fragment interessant que es pot interpretar de diverses maneres. Jo crec que ens anima a perseguir els nostres somnis i que el que puguem fer ara no ho deixem per demà ja que potser serà massa tard. A més podriem interpretar el “Carpe diem” per l’última frase que ens convida a viure cada dia intensament.

  Adéu!!

 18. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Has trigat, Carla, però finalment has arribat a saber moltes coses de l’autor de l'”Edip Rei”. T’anirà bé per entendre millor la tragèdia.T’has deixat algun aspecte sense contestar com la referència a Plutarc com a font, juntament amb Diògenes Laerci, però vull destacar la comparació que has fet del fragment escollit a la pregunta 10 amb el tòpic horacià del “carpe diem”, em sembla encertada.

 19. Pingback: [BLOCKED BY STBV] Sòfocles | Literatura grega a escena

 20. Maria Sorribes

  Χαίρετε πανδές!
  Quantes obres va escriure i quantes se’n conserven?
  Sòfocles va escriure més de cent obres però malauradament només se’n conserven set, això demostra que Sòfocles va ser un dels millors tràgics de l’antiguitat..
  On va néixer i com es coneix el seu lloc de naixement?
  No se sap molt sobre la vida de Sòfocles. Va néixer a Colonos, un poble proper a Atenes, es va conèixer el seu lloc de naixement gràcies a la tragèdia “Èdip a Colonos”, era fill d’un armer ric, que es deia Sòfil. Va rebre una educació que fomentava el lliure desenvolupament del cos i de l’ànima. Li agrada jugar a la pilota i estudiar música.
  Quins són els tres grans tràgics grecs i quina és la seva relació amb la batalla de Salamina?
  Els tres grans tràgics grecs són Èsquil, Eurípides i Sòfocles. La batalla de Salamina va arreplegar als tres grans tràgics de l’Antiga Grècia quan Sòfocles va ser escollit amb setze anys director del cor de nois que dedicava himnes als déus per celebrar la victòria contra els perses en aquesta batalla. Èsquil va participar en la batalla de Salamina, Eurípides va glorificar la participació d’Èsquil en la batalla i Sòfocles encara no havia nascut.
  Com descriu Diògenes Laerci la història de la tragèdia grega? Busca informació sobre aquest escriptor i sobre un altre historiador, l’obra del qual és esmentada també com a font més endavant.
  Diògenes Laerci va exposar la història de la tragèdia grega on sembla que només un autot escrigui totes les tragèdies, com és el cas de Sòfocles i que no només d’atribueixen les innovacions del gènere tràgic a Èsquil només sinó a Sòfocles. Això significa que Sòfocles va ser un gran innovador a la tragèdia grega. Diògenes Lerci va ser un historiador de la filosofia grega , la biografia d’aquest personatge és desconeguda, ni tans sols se sap on va néixer. Entre els anys 225 i 250 va escriure una obra en 10 llibres titulada Vides dels filòsofs, o Vides i opinions de filòsofs il·lustres, que conté abundants referències, dades, textos, anècdotes i resums de doctrines de 84 diversos filòsofs, des de l’antiguitat grega fins a les escoles hel·lenistes.
  L’altre historiador que s’esmenta al vídeo és Plutarc. Va ser un filòsof grec que va néixer a Queronea a l’any 46 a.C i va morir a l’any 120 d.C i s’esmenta l’obra “Vides Parel·les”, on escriu biografies de personalitats gregues i romanes amb intenció didàcticaVa viatjar a Roma en diverses ocasions, ciutat en la qual mantenia bones relacions amb les més altes jerarquies del poder, fins al punt que Trajà el va nomenar cònsol. Va estudiar amb Ammoni de Lampres a l’Acadèmia d’Atenes, ciutat per la qual sempre va sentir una gran admiració.
  Quines diferències s’estableixen al llarg del vídeo entre Sòfocles i Èsquil?
  Sòfocles va ser un dramaturg que no només es va fixar en l’argument sinó que li presta molta importància als sentiments dels personatges, sobretot el patiment dels homes, la força mental que el home és capaç de demostrar, introdueix un tercer actor a l’escena donat un major joc al diàleg. En canvi Èsquil se centrava més en els escenaris i abillament dels actors com la llum o la vestimenta.
  Quantes vegades va quedar en tercer lloc del concurs de les Grans Dionísies?
  Mai va quedar en tercer lloc en el concurs de les Grans Dionísies sinó que va guanyar vint vegades i va quedar segon una dotzena de vegades.
  Quines obres se citen? Què en saps? El narrador s’equivoca en una ocasió a l’hora de citar un títol, ¿quin és?
  Les obres que se citen són les següents: “Àiax”, “Les Traquínies”,” Filoctetes”, la trilogia d’Èdip( “Èdip rei”, “Èdip a Colonos” i “Antígona”) i Electra. Només sé l’argument d’una de les tragèdies de Sòfocles “Èdip Rei”. En aquesta tragèdia es narra la caiguda de pèricles al capdavant de l’estat atenés. En la trama de l’obra hi apareixen els anys sota domini de Pèricles. Al principi de la tragèdia Èdip regna a Tebes juntament amb la seva esposa Jocasta, la vídua de Laios, el rei mort. Quan la ciutat està colpejada per diversos mals, el poble demana ajuda al seu rei i ell els promet venjança. Des de Delfos, Creont porta una mala notícia: qui va matar Lai és el causant d’aquesta tragèdia i només el seu càstig pot salvar la ciutat. Quan el rei de Corint, Pòlib -el qual Èdip considera el seu pare- mor, arriba la veritat: Èdip és el causant dels problemes de Tebes, perquè sense saber-ho ha mort el seu propi pare, el rei Lai, i Iocasta, amb qui s’ha casat i amb qui ha tingut quatre fills, és també la seva pròpia mare. Quan ella s’assabenta d’això es lleva la vida i el seu fill, davant el cadàver de la seva mare i esposa, s’arrenca els ulls desesperat i reclama el càstig que ell mateix va prometre al culpable, per així salvar Tebes.

  El narrador s’equivoca quan esmenta la tragèdia de nom “Antígona” que la menciona com “Antífona”.
  Quin il·lustre amic va tenir Sòfocles? Què en saps, d’aquest personatge, i què els unia?
  L’il·lustre amic que va tenir Sòfocles va ser Pèricles, del qual van sen millors amics. A l’any 440 a.c ambdós van ser escollits estrategs i van participar en l’expedició atenesa contra Samos.
  A quina edat va morir i just després de quin esdeveniment?
  Sòfocles va morir amb 90 anys just després de l’estrena de la tragèdia “Èdip a Colonos” , després de ser representada a l’escenari pel seu nét Sòfocles.
  Al llarg de tot el vídeo se citen diferents fragments del corpus dramàtic de Sòfocles? Quin en triaries? Reflexiona-hi una mica…
  He escollit un fragment de principi “ Sé osado con los sueños que te traen con la luna, los rayos del sol se lo llevarán, hijo mío no hay mejor regalo que la vida”. He triat aquest fragment perquè perquè les coses bones duren poc, de seguida venen les dolentes. Sòfocles en aquest fragment ens insta a viure la vida, que al cap i a la fi és l’únic estable que tenim.
  No he pogut contestar a l’última pregunta perquè no m’enrecordava gaire de l’argument d’”Èdip Rei”.
  Gràcies a aquest documental he pogut refrescar una mica la memòria perquè no men recordava de Sòfocles i ara el podria comparar amb Eurípides.Per exemple, Eurípides segons tot el que llegit sobre aquest autor li presta molta més atenció als personatges femenins com és el cas de la tragèdia “Medea” i al destí diví.

  M’encanten els versos que has citat, Teresa, d’ “Antígona”, obra que llegirem d’aquí molt poquet. Es mostra un sentiment amorós molt elevat per part d’algun personatge. M’agrada aquesta traducció de Carles Riba, penso que mostra molt detalladament els sentiments interiors d’un personatge.
  Χαίρετε πανδές!

 21. Clara Campos

  1. Va escriure més de 123 obres, encara que només es conserven 7.
  2. Va néixer a Colona, que es coneix gràcies a la seva obra “Èdip a Colonos”.
  3. Els tres grans tràgics grecs són Èsquil, que va participar a Salamina, Sófocles, que va gaudir de la victoria, i Eurípides, qui va patir les conseqüències de la guerra, la crisis d’Atenes després de la guerra.
  4. La descriu així: “Si un vol atribuir a Èsquil totes les innovacions escèniques com per exemple la llum i el soroll dels raigs, les màscares i els cants, els vestits cerimonials dels reis i les robes de llana dels profetes, un hauria de pensar que potser Sòfocles va inventar tot allò.”. Diógenes va ser un historiador de filosofía i filòsof de Cilícia.
  5. Èsquil se centrava en l’argument de les seves obres i Sófocles en els homes, com la figura d’heroi sofocli, que tenia dignitat i capacitat de decisió malgrat les conseqüències dels déus.
  6. Mai va quedar en tercer lloc.
  7. Antígona (cicle tebà), Electra(cicle mcènic), Filoctetes, Àiax(cicle troià), Èdip Rei i Èdip a Colonos (cicle tebà). S’equivoca al dir Antígona.
  8. Pericles va ser amic de Sófocles, que doa nom al segle V, famós polític. Van participar en l’expedició contra Samos.
  9. al 480 a.C., després d’una lectura en veu alta d’un fragment d’Antígona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *