Una necròpoli romana imaginària en 3D!

Després de l’excursió a Bàrcino, la Lida ens va proposar de fer un treball, i aquestes vacances de Nadal, quan pensava que ja no hi havia noves maneres de exposar-vos les feines que ens manen, he trobat a les eines del Google l’Sketch Up. Descarregant aquest programa he aconseguit recrear una necròpoli romana a la meva manera, amb quatre tipus diferents de tombes: el columbari, el mausoleu, les fosses comunes i les cupae.

Espero que d’aquesta manera us quedi més clar els tipus de tombes que utilitzaven els romans, sabent aprofitar també l’apunt a El Fil de Festes de difunts, festes d’alegria.

Aquí us deixo el vídeo de la recreació.

Constanza Ledesma
2n batx. Llatí

25 thoughts on “Una necròpoli romana imaginària en 3D!

 1. Margalida Capellà Soler

  Coty, estic impressionada no només sou creatius sinó també experimenteu amb les noves tecnologies. Sou realment uns autèntics llatinistes 2.0! L’enhorabona! M’imagino les hores de vacances que deus haver invertit en aconseguir la teva necròpoli imaginària en 3D. A veure ara què n’opinen els companys i a veure si són capaços de descriure cada un dels diferents tipus d’enterraments i enllaçar-los amb el Glossari corresponent del Moodle.

 2. Oriol Garcia

  Moltes felicitats, Coty! És impresionant el gran treball que has fet a travès de la creativitat. Es un molt bon apunt aquest, ja que amb un video com aquest s’entén molt (Mas vale una imagen que mil palabras).

 3. Toni Moreno

  Quina meravella coty!!!!
  Ets una crack del 3d, t’ha quedat molt i molt bé, i a més a més d’estar ben fet, la idea també és molt bona, perquè com diuen, val més una imatge que mil paraules, i imagina’t un vídeo, i a sobre en 3D!!! jajaja
  Enhorabona per la recreació Coty!

 4. Sílvia Espinach García

  Ave Coty!
  Em sembla increïble el teu muntatge; és una manera molt original i molt clara de veure una necròpoli. A més, com sempre, els teus apunts a aracne m’ajuden als meus treballs a classe, aquesta vegada ha estat pel Glossari de Bàrcino. Així que només em queda dir gràcies i bona feina!

 5. yousra

  Salve!

  Felicitats Coty com sempre son molt bons els teus articles i aquest es impressionat!
  Es nota el treball, la necròpoli en 3D i que com be diu la meva companya Sílvia s’aprèn molt.

  Vale!

 6. Teresa Devesa i Monclús

  Una feina molt interessant, Coty! Pots star ben contenta, Margalida, de la competència digital dels teus alumnes. Quan treballi el món funerari, acudiré a aquest muntatge.
  Per cert, pots posar l’enllaç a aquesta aplicació Google? A veure si algú s’hi anima…

 7. Margalida Capellà Soler

  És increïble, Teresa, com ara fins i tot els alumnes innoven no sols en contingut sinó en eines digitals. Així m’agrada un mestre ha de ser superat pels seus alumnes, i tant!

  Coty, podries posar aquí l’enllaç que et vaig facilitar a l’eina i també on tens el teu treball abans de convertir-lo en vídeo per tal de penjar-lo al Youtube i així poder-lo embedir al bloc.

 8. Coty

  Moltes gràcies a tots!! La veritat és que donen moltes ganes de treballar amb aquests comentaris.
  Aquí teniu l’enllaç per a continuar treballant en 3D, en un principi t’agobies una mica perquè no saps ben bé com funciona, però a mesura que vas passant el temps treballant enganxa moltíssim. Es pot descarregar gratuïtament i ve conjuntament amb dos progarmes més, però aquests són d’ús limitat.

  http://sketchup.google.com/intl/es/

  L’enllaç on està penjada la meva necròpoli us ho adjunto aquí sota, on també podreu veure la Torre Eiffel, les piràmides d’Egipte, el Camp Nou, etc., etc. Podeu veure-la en Vista 3D en la mateixa pàgina, o descarregar-la per veure-la en el vostre ordinador.

  http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=fc1910d236c4dfb54e2175ecfa905222&prevstart=0

 9. Hanae El Mouden

  Salve!

  És un treball magnífic, m’agradat molt es nota que se l’ha currat bastant 😀

 10. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  Moltes felicitats Coty, està molt ben fet!
  Crec que jo, personalment, seria incapaç de realitzar un treball així, les noves tecnologies i jo, no ens portem massa bé! Jajaja
  De totes maneres em descarregaré el programa i intentaré provar-lo!

  Valete!

 11. Victor Gallardo

  Una recreació molt ben treballada. Jo no la sabría fer millor.
  La veritat és que m’ha deixat bastant clara la disposició dels elements d’una necròpoli romana i el tipus de tombes que feien servir, és a dir la finalitat de l’article

 12. Gabriela Hidalgo Andrade

  Salvete!

  M’ha agradat com has utilitzat programes informàtics per introduïr d’una manera visual el tipus de tombes que existien en aquell moment. És més fàcil d’entendre en un vídeo i a sobre en 3D, que quan t’ho expliquen en un llibre per escrit sense una imatge. Jo no hauria sapigut com fer-ho, m’hauria estressat només al primer pas: posar a descarregar el programa i després aprendre el seu funcionament… així que a lo millor hauria optat per fer un dibuix pintat de cada tomba. T’estalvies feina i obviament és més productiu perquè ho fas en menys temps!

  Vale!

 13. Teresa Devesa i Monclús

  Molt bona feina la de la Coty, sí senyora, i tots sabem la feina que s’amaga darrere un vídeo com aquest. Ara bé, Gabriela, els teus dibuixos també seran benvinguts, sens dubte. Ja us dic sovint que em feu molta enveja els que en sabeu fer…

 14. Marina Ruiz i Miguel Ángel Rubio

  Salve!
  És una passada com evoluciona el llatí amb la tecnologia. Molt interessant poder reproduir una necròpolis en 3D. Així és molt més fàcil aprendre. En menys de 20 segons hem après els tipus de tombes que hi havien en aquella època.
  Esperem continuar aprenent amb aquestes noves tècniques.
  Vale!

 15. Marçal Garcia

  Salve!

  M’ha semblat mol interessant poder veure com era una necròpoli per dins i la representació en 3D de les tombes que hi havia en aquells temps.
  Espero que a la sortida aprofundeixin més sobre el tema de la necròpoli, ja que és molt interessant.

  Vale!

 16. Roger Navarro

  Impressionant la recreació, trobo que és molt difícil de recrear coses tant antigues amb les noves tecnologies. Llàstima de la poca durada del vídeo ja que és un tema força interessant el dels difunts.
  Penso que el treball elaborat en aquesta recreació és enorme ja que són hores de posars’hi i ganes, enhorabona!!
  A Bàrcino espero poder saber-ne més sobre el tema de la funerària romana ja que és un tema que sempre m’ha interessat, el tractament dels difunts en les èpoques passades (en aquest cas romana) !
  Felicitats i gràcies!
  Salve! 🙂

 17. Daniel Martín

  Salvete!
  Molt bona feina Constanza, m’agrada molt la valentia que has tingut per enfrentar-te a una nova manera de fer respresentacions, clar que sí, hem d’innovar. A part de la teva valentia, s’ha d’admirar la feina que has fet perquè s’entén perfectament tot, però jo hauria canviat el tipus de lletra, ja que és una mica difícil de llegir.

 18. Martí Palma

  Molt bona feina Constanza!
  El 3D ha quedat molt bé, però personalment no entés res del que deien les lletres són un xic il.legibles.
  També es una mica curt, però ben treballat!!
  VALE 😉

 19. Carla Latorre Àlvarez

  Salvete !

  Estic impresionada del treball que has realitzat amb el 3D, sobretot per que ara queda més clar com era la disposició dels elements de la necròpoli i el tipus de tombes que feien servir i la seva distribució. Gràcies

  Vale !

 20. Judith Consentino

  Aquest 3D està molt ben fet!
  Moltes gràcies per aquest treball que ens aclareix més el tema de la distribució de les necròplis.

  A Barcino espero aprendre encara més sobre això i moltes altres coses de la Barcelona antiga 🙂

 21. Pau Molar Vilà

  Salve!
  Jo he trobat el vídeo sobre la necròpolis romana interessant, però excessivament curt. M’ha agradat que aparegui el detall de les fosses comunes però no ha especificat qui s’hi enterrava. Penso que les fosses comunes eren el lloc que corresponia als ciutadans romans que no tenien prou diners ni per fer-se incinerar un cop morts i pagar-se una tomba pròpia al columbarium, ni per comprar un taüt. Alguns emperadors romans es van fer construir mausoleus, panteons on al centre descansa el mort.
  Vale!

 22. Teresa Devesa i Monclús

  En la sortida nosaltres, com que hi anem amb 4ESO, no farem la versió llarga, especial per a Batxillerat, per això no passarem per la necròpoli, però segur que passareu mil vegades per la plaça Vila de Madrid i, en tot cas, la veurem de camí al Museu.

 23. Laia Violan Vidal

  Salve!
  M’ha impressionat molt que a través de les eines del Google i l’Sketch Up es pugui construir una necròpoli romana d’aspecte tan realista. Gràcies a aquest article ja tinc una idea més clara de com eren les necròpolis romanes, i estic desitjant veure-les amb els meus propis ulls a la sortida.

  Vale!

 24. Claudia Gómez López

  Salve!
  Molt elaborada la recreació en 3D de la necròpoli.
  Això ens pot aclarar com estava distribuida anys enrere. Llàstima de la durada del video, el trobo molt interessant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *