Urbanisme de Bàrcino

Tal com anunciava l’article Cap a Bàcino s’ha dit, el passat 14 d’octubre els alumnes de batxillerat i 4rt d’ESO que estudiem Llatí de l’Instiut Isaac Albéniz vam visitar el Museu d’Història de de la Ciutat de Barcelona, on ens van explicar l’evolució de l’urbanisme de Barcelona des de l’època romana.

A continuació, explicarem les diferents parts de la ciutat antiga i la seva utilitat:

Els dos carrers principals que s’encreuaven al forum eren el Decumanus maximus, que anava d’est a oest per l’actual carrer Jaume I i carrer Ferran, i el Cardo maximus, que anava de nord a sud per l’actual carrer de la Ciutat i carrer del Bisbe. Els dos anaven a parar a la sortida de la ciutat i es trobaven a l’actual Plaça de San Jaume.

El forum es trobava al centre de la ciutat i era el punt de reunió de la societat lliure. Es trobava a l’actual Plaça de Sant Jaume, on encara es concentra el poder de la ciutat, com el Palau de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

Al costat d’aquest, trobem el temple d’August, el qual està dedicat al primer Emperador i fundador de Bàrcino. Era un edifici de planta rectangular, sobre podium, hexàstil i perípter, on se celebraven cerimònies religioses però sempre a l’exterior de l’edifici. En l’actualitat només n’han sobreviscut quatre columnes, que trobem al carrer Paradís.

Per últim, les muralles, construïdes al I a.C, van ser contínuament millorades per aconseguir una major protecció de la ciutat de Bàrcino. Si ens situem a la Plaça de la Catedral, les seves restes són ben visibles i encara més al cantó de la Via Laietana. Hi ha dos arcs que són els aqüeductes, encara que no són de l’època, però es van decidir mantenir per mostrar la importància de l’entrada d’aigua a la ciutat emmurallada de Barcino.

Planta de la ciutat, extreta de l’Atles d’història de Catalunya (Barcelona, Edicions 62, 1995), que il·lustra un article d’El Fil de les clàssiques sobre la recuperació de la muralla.

Podeu trobar un plànol en alçat i més informació a l’article Bàrcino.

Knarik Badoyan, Ana Pardo, Thaïs Jiménez

1r batxillerat Institut Isaac Albéniz

21 thoughts on “Urbanisme de Bàrcino

 1. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Benvingudes, alumnes de primer! Després d’aquest primer article, espero que no us atureu i compartiu amb nosaltres tot el que aneu aprenent sobre el món clàssic. Segur que la Núria us donarà idees per fer-ho i, si no, segur que se us n’acudeixen a vosaltres mateixos.
  Animo els lectors d’aquest article a visitar els enllaços i deixar un comentari per ampliar els aspectes que volgueu. Feu-ho a partir del que recordeu de la sortida, però també dels coneixements d’urbanisme romà que recordeu. Podeu comparar, per exemple, l’estructura de Bàrcino amb la de Tàrraco, que vam visitar l’any passat. Recordeu com ens ho explicava l’Annia?

 2. Margalida Capellà Soler

  Molt benvingudes, i tant! Segur que no serà l’últim. El més difícil és començar i ho acabeu de fer!
  Podríeu arreglar l’enllaç a la muralla de Bàrcino que no funciona. Moltes gràcies!

 3. cortes_marc

  Ave! Per ser el primer article no esta gens malament! Es clar que la Knarik ja té una certa pràctica… jaja

  Molt bon resum sobre com estava estructurada la ciutat i on estaven situats tots els punts més importants de la ciutat que com be dieu són el fòrum,el Decumanus maximus,el Cardo maximus,el temple, les muralles i l’aqüeducte.

  Vale!

 4. Margalida Capellà Soler

  Des de dijous no es pot comentar als blocs de Xtecblocs. Ja he escrit al fòrum i espero que dilluns ho puguin arreglar.

  Els alumnes i companys que sou editors i editores utilitzeu la vostra clau d’accés i podreu comentar per tot: Aracne, El Fil, L’empremta d’Orfeu…

  Em sap greu que sigui precisament ara que tanquem avaluació.

  Els nostres blocs s’alimenten dels vostres comentaris i ja en portem més de 16.000! Moltes gràcies per la vostra paciència i comprensió. A veure si el Departament d’Educació hi posa remei el més aviat possible perquè el cap de setmana també treballem!

 5. Chaima Anza

  Salve a tothom1
  M’agradat aquest document per un motiu que expliquen els nens de 1 de Batx i els de 4 d’Eso i 4rt d’ESO de l’Instiut Isaac Albéniz vam visitar el Museu d’Història de de la Ciutat de Barcelona, on ens expliquen l’evolució de l’urbanisme de Barcelona des de l’època romana.
  A sigut un plaer llegir el vostre document!!!!!!!!!!!!!!!
  Vale!

 6. yousra

  Salve!
  Aquest article em sembla molt interessant,ens explica i ens dona la formació i estructura de la ciutat de Barcelona.
  El paper estratègic de Barcino, punt d’arribada dels grans eixos nord (ramal de la Via Augusta) i mediterrani, va atorgar a la ciutat des de molt aviat un actiu desenvolupament comercial i econòmic.
  vale!
  🙂

 7. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gràcies, Chaima. Segur que les autores t’ho agrairan. Veig que ets una gran seguidora del bloc i l’alimentes, com diu la Margalida, amb un munt de comentaris. Ànims i quan ja tinguis dominat el Photobucket, pots col·laborar amb alguna imatge en els articles d’etimologies.
  Jo també espero, Margalida, que arreglin l’opció de comentaris. Sort que la majoria d’alumnes ja tenen drets d’edició.
  Marc, recorda de posar els termes llatins entre cometes!

 8. Alissa Komarova

  Hola!
  Avui dia podem veure perfectament nombrosos trams d’aquestes muralles, així com restes del principal
  temple de Bàrcino, el Temple d’August, i restes arqueològiques d’una factoria de garum i salaó, una bugaderia i tintoreria (fullonica i tinctoria) i una bodega situades al subsòl del Museu d’Història de la Ciutat.
  Fora de la ciutat i als dos costats dels camins hi havia les tombes i els mausoleus, com per exemple la
  necròpoli conservada a la plaça Vila de Madrid.

  És un article, que ens fa apendre sobre l’antiga ciutat de Bàrcino, només faltaria una excursió…!

  Molt bé noies!

 9. Margalida Capellà Soler

  Alis, però si hi anem el dia de les Saturnàlia. Tens temps fins dilluns per tornar signada l’autorització i haver fet el pagament (4 euros)! A què esperes?

 10. Margalida Capellà Soler

  Teresa, veig que esteu treballant els temples romans. Podríeu localitzar-los també en aquest Google maps de Temples romans, així no dispersarem la informació. Quan aconsegueixi canviar el localitzador ja es podrà incrustar al bloc, ja que nosaltres també estudiem l’urbanisme tot preparant la sortida a Bàrcino.

 11. Teresa Devesa i Monclús Post author

  D’acord, Marga, mirarem d’ubicar-hi els temples que vagin apareixen en els articles sobre temples!

 12. Maria Plana

  1. Els dos carrers principals de la ciutat romana s’anomenen “Decumanus maximus”, que anava d’est a oest per l’actual carrer Jaume I i carrer Ferran, i el “Cardo maximus”, que anava de nord a sud per l’actual carrer de la Ciutat i carrer del Bisbe.
  2. El fòrum és el punt de reunió de la societat lliure i es trobava al centre de la ciutat.
  3. El temple d’August, està dedicat al primer Emperador i fundador de Bàrcino. A l’actualitat es conserven quatre columnes, que trobem al carrer Paradís.
  4. Hi han dos arcs que són els aqüeductes, es van decidir mantenir per mostrar la importància de l’entrada d’aigua a la ciutat emmurallada de Bàrcino.

 13. Mònica Núñez

  Salve!
  A Bàrcino hi havia dos carrers principals que eren el “Decumanus maximus” i el “Cardo maximus”. Sobre aquests carrers explica que el “Decumanus maximus” anava d’est a oest per l’actual carrer Jaume I i carrer Ferran, i el “Cardo maximus”, anava de nord a sud per l’actual carrer de la Ciutat i carrer del Bisbe. Es creuaven el la que actualment és la plaça de San Jaume. El “forum” era en punt de reunió i estava situat al centre de la ciutat ja que era on es concentrava el poder. Al costat del “forum” hi havia el temple d’August, el qual estava dedicat al primer Emperador i fundador de Bàrcino. En l’actualitat es conserven quatres columnes les quals les podem trobar al carrer Paradís. Abans hi havia dos aqüeductes, en l’actualitat es segueixen conservant dos ,però no són de l’època.

 14. Elvira Muñoz

  Aquest blog ens mostra els carrers com eren i com és deien, també diu com s’anomenen ara, em sorprèn molt la distribució dels carrers i em sembla molt intel.ligent per part dels qui els van crear, ja que estan molt ben situats i avui dia encara conservem molts dels carrers aqüeductes i runes d’aquesta època.

 15. Sara Bellón

  Salve!
  Els dos carrers principals de la ciutat romana s’anomenen “Decumanus maximus”, que anaven d’est a oest per l’actual carrer Jaume I i carrer Ferran, i el “Cardo maximus” que anava de nord a sud per l’actual carrer de la Ciutat i carre del Bispe. Els dos carrers principals es creuen al forum.
  El forum era el punt de reunió sde la societat lliure i es trobava al centre.
  El temple d’August està dedicat al primer Emperador i fundador de Bàrcino. En l’actualitat s’en conserven columnes, que trobem al carrer Paradís.
  Dels aqüeductes queden dos arcs que no són de l’época però van decidir mantenir-los.

 16. Yenny Gauto

  Activitats:

  1. Quin nom reben els dos carrers principals de la ciutat romana? Què diu l’article sobre ells? On es creuen?

  Els dos carrers principals són el Decumanus maximus, que anava d’est a oest per l’actual carrer Jaume I i carrer Ferran, i el Cardo maximus, que anava de nord a sud per l’actual carrer de la Ciutat i carrer del Bisbe. Aquest dos carrers s’encreuaven al forum

  2. Què és el fòrum? En quina part de la ciutat actual es trobava?

  El fòrum era la Reunió de persones per tractar un assumpte d’interès actual i es
  trobava al centre de la ciutat. Es trobava a l’actual Plaça de Sant Jaume.

  3. A qui estava dedicat el temple? Què se’n conserva en l’actualitat?

  El temple d’August, el qual està dedicat al primer Emperador i fundador de Barcino. En l’actualitat només n’han sobreviscut quatre columnes, que trobem al carrer Paradís.

  4. Que queda dels aqüeductes? Quants n’hi havia?

  Hi ha dos aqüeductes, encara que no són de l’època van decidir mantenir per mostrar la importància de l’entrada d’aigua a la ciutat emmurallada de Barcino.

 17. Paula Mezquita

  Aquest article explica que els dos carrers principals de la ciutat romana eren el “Decumanus maximus” i el “Cardo maximus”. El “Deumanus maximus” anava d’est a oest per l’actual carrer Jaume I i carrer Ferran i el “Cardo maximus” anava de nord a sud pels carrers que en l’actualitat són el carrer de la Ciutat i carrer del Bisbe. Aquests carrers es creuaven on ara està la Plaça de Sant Jaume. El “forum” era el punt de reunió de la societat lliure i estava situat al centre de la ciutat. El temple estava dedicat al primer emperador i fundador de Bàrcino, actualment es conserven quatre columnes. Dels aqüeductes s’han conservat dos arcs.

 18. Dayanna Guarnizo

  El temple d’August, el qual està dedicat al primer Emperador i fundador de Barcino. En l’actualitat només n’han sobreviscut quatre columnes, que trobem al carrer Paradís.
  Hi ha dos aqüeductes, encara que no són de l’època van decidir mantenir per mostrar la importància de l’entrada d’aigua a la ciutat emmurallada de Barcino.

  Els dos carrers principals que s’encreuaven al forum eren el Decumanus maximus, que anava d’est a oest per l’actual carrer Jaume I i carrer Ferran, i el Cardo maximus, que anava de nord a sud per l’actual carrer de la Ciutat i carrer del Bisbe. El forum es trobava al centre de la ciutat i era el punt de reunió de la societat lliure. Es trobava a l’actual Plaça de Sant Jaume, on encara es concentra el poder de la ciutat, com el Palau de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.
  El temple August està dedicat al primer emperador i fundador de Bàrcinoi era un edifici de planta rectangular, sobre podium, hexàstil i perípter actualment només es conserven quatre columnes, que trobem al carrer Paradís.
  Els aqüeductes es van decidir mantenir per mostrar la importància de l’entrada d’aigua a la ciutat emmurallada de Barcino.

 19. Dayanna Guarnizo

  Salve!!!
  Els dos carrers principals que s’encreuaven al forum eren el Decumanus maximus, que anava d’est a oest per l’actual carrer Jaume I i carrer Ferran, i el Cardo maximus, que anava de nord a sud per l’actual carrer de la Ciutat i carrer del Bisbe. El forum es trobava al centre de la ciutat i era el punt de reunió de la societat lliure. Es trobava a l’actual Plaça de Sant Jaume, on encara es concentra el poder de la ciutat, com el Palau de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.
  El temple August està dedicat al primer emperador i fundador de Bàrcinoi era un edifici de planta rectangular, sobre podium, hexàstil i perípter actualment només es conserven quatre columnes, que trobem al carrer Paradís.
  Els aqüeductes es van decidir mantenir per mostrar la importància de l’entrada d’aigua a la ciutat emmurallada de Barcino.

 20. Laia Pérez

  1. Quin nom reben els dos carrers principals de la ciutat romana? Què diu l’article sobre ells? On es creuen?
  Els dos carrers principals de la ciutat romana són el cardo maximus que anava de nord a sud de la ciutat i l’altre el decumanus maximus que anava d’est a oest. Els dos anaven a parar a la sortida de la ciutat i es trobaven a l’actual Plaça de San Jaume. Aquests dos carrers es creuaven al centre de la ciutat o fòrum.

  2. Què és el fòrum? En quina part de la ciutat actual es trobava?
  Era el punt de reunió de la societat lliure i es trobava a l’actual Plaça de San Jaume.

  3. A qui estava dedicat el temple? Què se’n conserva en l’actualitat?
  El temple d’August estava dedicat al primer Emperador i fundador de Bàrcino. En el temple només es conserven quatre columnes que podem trobar al carrer paradís.

  4. Que queda dels aqüeductes? Quants n’hi havia?
  La ciutat de Bàrcino disposava de dos aqüeductes que van decidir mantenir per mostrar la importància de l’entrada d’aigua a la ciutat emmurallada de Barcino.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *