Cíbele

L’altre dia, quan estàvem treballant a classe la religió dels romans en època Imperial, parlant sobre les influències orientals en la religió popular, va sortir la deessa Cíbele dels frigis, que era un poble que vivia a la zona de l’Àsia Menor al segle XII aC. Com Ceres, representava la divinitat agrària.

Cíbele, com he dit abans, era la deessa de la terra, protectora de les collites i de la fertilitat del sòl, o popularment coneguda com “Mare Terra” o la “Gran Deessa Mare”. El mite diu que estava casada amb el seu propi fill Atis, amb qui va tenir un altre fill, el tità Cronos. Més tard va tenir un altre fill amb Zeus, el déu suprem de l’Olimp,  amb el nom d’Agdistis.

Aquesta deessa és mundialment coneguda, però gran part d’aquesta popularitat  prové perquè a Madrid hi ha una gran font a la plaça d’aquest mateix nom, creada per l’arquitecte espanyol Ventura Rodríguez i és on des de sempre els aficionats merengues del Real Madrid es concentren i fan celebracions quan l’equip aconsegueix algun títol esportiu. Seria l’equivalent a la font de Canaletes on els aficionats del Barça celebren els seus títols, però en aquest cas sense tanta història al darrere…

Photobucket

[Foto: Blogodisea.com]

Per què els aficionats del Real Madrid van a celebrar els títols en aquesta font? Penseu que hi pot haver alguna relació?

Marc Cortés Rios

2n batxillerat

Institut Isaac Albéniz

20 thoughts on “Cíbele

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Bona estrena, Marc, com a editor del bloc. Permet-me també completar-lo amb una altra qüestió: Sabeu on van els aficionats de l’Atlètic de Madrid? Si corre per aquí algun “colchonero” també en pot fer un post.
  Unes celebracions ben clàssiques, aquestes de Madrid…
  A mi, personalment, el futbol ni em va ni em ve, però si algun interessat ho investigués, trobaria molts referents clàssics també en aquest esport. Què me’n dieu de l’Hèrcules d’Alacant, per exemple? I el Betis?

 2. Margalida Capellà Soler

  Marc, només una objecció trobo a faltar la referència a un apunt anterior publicat a Aracne sobre el tema: Les fonts mitològiques i el futbol de Núria Yela:

  Em sembla bé que amplieu la recerca (de fet, és el que vull), però sempre citant la feina anterior als nostres blocs encara que no es baseu en ella; a Aracne fem xarxa i compartim la feina feta per fer una passa més, per tant és condicio sine qua non citar sempre la feina feta anteriorment. A més, ara com a editors del bloc podeu fer una cerca més efectiva dels articles publicats i dels vostres comentaris en la pàgina d’administració del bloc.

 3. Ana Rosa

  Ave!
  Penso que potser celebren allà la victòria perquè apart que és un lloc molt important a Madrid i perquè Cíbele és la protectora de les collites i de la fertilitat del sòl, i la victòria ha hagut de ser abans treballada y després es collida. Penso que potser és per aixo.
  Bon article Marc, encara que ets l’únic de la classe que ets del Madrid jajaja.
  🙂

 4. Ana Rosa

  Per cert, prepara’t perquè segur que el Carlos posa alguna indirecta al seu comentari sobre les victòries del Barça o alguna cosa així. jajaja

 5. Carla A.

  Hola!

  Em sembla realment interesant, aquest article, però no puc pensar en res més que la genealogia de la dea. Segons el mite, Cíbele és la mare de Cronos i una de les amants de Zeus? tot i això, s’assembla a Rea, amb el carro del pas del temps… és curiós…

 6. cuevas_carl

  Ave!!
  Com no aquest article només el podies fer tu Marc, l’únic madridista de la classe. Encara que com ja t’he dit, ja fa temps que no hi celebreu res a aquesta font… jajajaj.
  Parlant de l’article està molt ben confeccionat i es nota que t’agrada el tema. Com tu bé has dit, el Barça celebra els títols a la font de Canaletes i respecte la pregunta de la Teresa, el Atlètic de Madrid els celebra a la font de Neptú. Aquesta font és un monument d’estil Neoclàssic que ocupa el centre de la plaza de Canóvas del Castillo, situada a Madrid. Va ser dissenyada per el senyor Ventura Rodriguez. La font es fa en honor de Neptú, Déu dels mars. En aquesta escultura Neptú apareix amb una culebra enroscada a la mà dreta y un trident a l’esquerra.
  L’Hércules d’Alacant celebra els seus títols a la “Plaza de los Luceros”.
  Al ser un tema de futbol que et diré Marc, em sembla un article súper interesant i espero que s’hi vagin fent més d’articles relacionats amb el futbol.
  Vale!

 7. cortes_marc Post author

  Moltes gràcies a tots els comentaris! Pel que fa al lloc on van els seguidors “colchoneros” a celebrar els títols com a dit el Carlos és a la font de Neptú. I pel que fa a l’Hércules d’Alacant crec que es refereix més per el propi nom de l’equip que per el lloc de celebració.

  Per cert, Hércules va ser un heroi a la mitologia romana (Hèracles a la mitologia grega ),fill de Júpiter(Zeus per els grecs) i la mortal Alcmena.

  I el nom Betis,crec que prové de com anomenaven el riu Guadalquivir durant l’Imperi Romà.

  I tranquil Carlos que tinc un altre article pensat relacionat amb el futbol!

  Vale!

 8. llavero_jess

  Bona aportació Marc, i com no podia ser d’una altra manera, havia de ser de futbol. En aquest cas relacionat amb el Reial Madrid. Tu no seràs merengue? En fi respecte a la relació, no trobo que n’hi hagi molta. Penso que els aficiontas van allà perquè és un símbol de la ciutat. Espero que no hi hagin moltes celebracions en aquesta font, ja que voldrà dir que l’equip no haurà guanyat cap títol i els merengues continuaran vivint dels records.
  Valeee!

 9. marona

  Ave!
  Jo diria que els merengues van a celebrar els seus èxits a la plaça Cíbeles perquè la Deessa Cíbeles era la superioritat de la mare naturalesa (sobre d’un carro tirat per dos lleons) ho volen atribuïr a l’equip de futbol.

  I als seguidors de l’Atleti els hi deiuen “colchoneros” perquè antigament els matalassos estaven recoberts per una tela ratllada de la mateixa manera i dels mateixos colors que el seu equipatge. També els hi diuen ‘los indios’ perquè durant els 70 i 60 van fer molts fixatges amb sudamericans.

  Vale!

 10. jimenez_ar

  Ave!

  Bon comentari Marc! La veritat es que no em sorpren que la teva aportació estigui relacionada amb el futbol, ja que t’agrada molt, com al company Carlos, tot i que sou de equips rivals, tu del Madrid i el Carlos del Barça.

  Referent a una de les preguntes que fa la Teresa en un comentari, si no m’equivoco el Atlètic de Madrid celebra les seves victories a Neptuno, una font neoclàssica que ocupa el centre de la plaça de Cánovas del Castillo, en la ciutat espanyola de Madrid.

  Vale!

 11. yousra

  Salve!
  Suposo que ho celebren per que la font te un significat molt important , aquesta estàtua representa a la Deessa Cíbeles de la fertilitat i la collita .I és senten representats amb la victòria ,es a dir una bona collita del esforç que han fet com han dit abans en un altre comentari i també es una font molt important a Madrid !
  Vale!

 12. Teresa Devesa i Monclús

  El bloc ha estat tan fructífer durant aquests dos anys, que realment es fa difícil recordar tots els articles publicats. Us aconsello que mireu l’article de la Núria, enllaçat al comentari 2 i visioneu el vídeo. Ja veureu que no té pèrdua, amb el pobre Neptú fent autoestop….
  Hauríem d’haver sospitat que la Núria havia d’haver publicat alguna cosa sobre aquestes fonts de Madrid, ja que és una especialista en aquesta ciutat i els seus voltants. Mireu, si no, el seu Treball de recerca sobre els carrers de Valdemoro. Sabeu allò d'”entre Pinto i Valdemoro”?
  Tot i això, el Marc es va emocionar tant a classe en sentir el nom de Cíbele, que va confeccionar l’article “ipso facto”.
  Tens raó, Marc, que la referència a l’equip d’Alacant la feia pel nom del club i no el lloc de celebració. Així mateix, és cert que el nom del riu Baetis donà lloc a la denominació de la província de la Baetica.

 13. Margalida Capellà Soler

  Si passeu per l’article de la Núria enllaceu en comentari aquest apunt, si no es fa en el cos de l’apunt no aconseguim fer xarxa, però sempre es pot fer manual en els dos apunts en comentari. És interessant anar d’aquest al seu i del seu a aquest, i així amb tots.

 14. cortes_marc Post author

  El colors són els colors Teresa.. sinó que t’ho digui el Carlos jaja!

  Aixó si, pel que veig no solament al futbol, sinó en tots els esports hi ha una gran mitologia infiltrada.

  Per cert Carlos tranquil que aquest any em sembla a mi que farem més d’una visita a la “Mare Terra” !

  Valee!

 15. andrea martinez serrano

  Merengue! hauras disfrutat i tot fent aquest article eh Marc
  jaajajja
  enfi ja no es pot dir gran cosa més ja que entre les profesores i els alumnes han tret molta informació.
  Com a bona culé voldria dir que tot i no tenir una història tan mitològica com la de Cíbele la font de Canaletes té un poder que fa retornar a la ciutat de Barelona a la persona que hagi vegut d’ aquella font.

  Vale!

 16. Thaïs

  Avee!
  Crec què no queda res mésa dir..
  Nomes felicitar l’emoció i la motivació d’en Marc al fer l’article.. què només sortir el tema de cibeles, va poar en marxa l’article!
  Encara què com a dit en Carlos, fa temps que no la visiten, pobrissona!
  Finalment dir: VISCA EL BARÇA!
  vale!

 17. Oriol Garcia

  Hola! A Madrid hem pogut contemplar aquesta magnífica font! Jo la vaig conèixer fa molts d’anys, ja que els aficionats del Real Madrid van sempre allà a celebrar les victòries i els triomfs de l’equip que es fa des de finals dels any 80.

 18. lina

  Hola Lida! Aquesta font la varem veure tots el dies que vam estar en Madrid, ja que per anar al Congres de Diputats i als museus vam tenir que passar per davant. Sempre l’havia volgut veure en persona, ja que quan surt per la tele, ja sigui per les celebracions de futbol o per altres coses, dona l’impressió de ser una font molt gran i de veritat es així. És una font meravellossa i monumental, tot un símbol de Madrid.

 19. Irena

  Ave Lida!:D
  M’encanta aquest grup escultòric, és increible la veritat!
  L’entorn de la font de Cibeles és un lloc tradicional de trobada per a la celebració dels títols del Reial Madrid de Futbol ja des de finals dels anys 80, encara que des de mitjans dels anys 70 havia estat un lloc de celebració eventual i espontània per als aficionats del un altre gran equip de la ciutat i rival, l’Atlètic de Madrid.
  Al començament hom s’enfilava a la font a les quan es celebraven deportives i per tal de que aquesta no es fes malbé, l’Ajuntament de Madrid va restringir l’accés únicament als jugadors,col.locant una passarel al voltant de la font per prohibir. Quan el Reial Madrid va guanyar la Lliga 2002/2003, cap jugador va poder arribar a tocar a la deessa, el que va provocar l’enuig dels capitans amb l’alcalde. En la celebració de la trentena Lliga (2006/2007), el capità del Madrid (Raúl) va poder arribar a l’escultura des d’una grua i li va col.locar una bufanda de l’equip. Per les festes de la temporada 2007/2008, l’Ajuntament va instal.lar una passarela perquè Raúl pogués accedir a la deessa amb menys dificultats que l’any anterior.
  Una polèmica…
  vale

 20. Alis Komarova

  Hola, impressionant l’article!
  L’argument em sembla molt actual i amb una història al darrere.
  Hi han diferentes versions sobre aquest mite.

  Segons una d’elles, diu que Cíbele i Atis van tenir un fill i que va ser el pare de la deessa qui va matar al jove nounat.
  La deesa va recórrer el país tocant platets i timbal lamentant-se per la mort del seu amant alhora que una plaga va assolar el país.
  Un oracle va establir que era necessari honrar-la com a deessa i donar un funeral adequat a Atís perquè remetes el mal.
  Enterrat al temple de Pessinunt, la deessa li va tornar la vida.

  M’ha agradat aquest article, perque he apres una cosa nova, i això m’agrada!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *