La parada de “Baetulo”

Fa menys d’un any que han inaugurat una nova parada de metro que arriba fins al centre de Badalona, la parada és l’última de la Línea 1, Badalona Pompeu Fabra. I per fer referència a aquesta ciutat, l’entrada ha estat decorada amb motius típics de Badalona.
En les parets hi trobem imatges de tots el dimonis que  han estat cremats a la sorra de la platja de Badalona per la celebració de les Festes de Maig. En la part superior de les parets, tocant el sostre posa en lletres romanes: BAETVLONIS AMPHORAE DAEMONIIQVE ET SANCTI ANASTASII FABVLAE.

Què vol dir aquesta frase? I quina relació té amb Badalona?

[Font: Wikimèdia Commons]

Andrea Martinez Serrano
2n batxillerat
Institut Isaac Albéniz

42 thoughts on “La parada de “Baetulo”

  1. Adrián López Merino

    Jo ja hi havia estat en aquesta estació però hi aniré exclusivament per veure aquesta referencia a la ciutat de Badalona tant interesant.

  2. Teresa Devesa i Monclús

    Nois i noies de Cultura clàssica, benvinguts al bloc! Espero que la vostra participació sigui molt profitosa.
    Brenda, segur que trobaràs moltes referències clàssiques arreu.
    Marc, m’agrada que enfoquis el comentari com un comentari estilístic de l’article.
    Míriam, celebro que a partir ja no t’hagis de “trencar més el cap” quan agafis el metro.

  3. Amar Astudillo

    Salvete!
    Em vaig sorprendre molt quan vaig veure “ BAETVLONIS AMPHORAE DAEMONIIQVE ET SANCTI ANASTASII FABVLAE” a la parada del metro de badalona, però va ser una sorpresa agradable.

    “ BAETVLONIS AMPHORAE DAEMONIIQVE ET SANCTI ANASTASII FABVLAE” vol dir, com ja ho han esmentat en altres comentaris, Les àmfores de badalona, a els dimonis i els llegendes de Sant Anastasi. Fa referència a Baètulo amb les àmfores fetes per a conserves i la història de la festa del Dimoni juntament amb el patró de Badalona, Sant Anastasi.

  4. Naiara Teixeira Guzman

    Està bastant bé el article, jo he passat bastant cops per la parada del metro, i o amb les preses o perquè anava mig enpanada, pero ha estat molt bé el article i els comentaris, perquè al menys m’he enterat una mica més. Enhorabona per l’article Andrea.

  5. Paula Garcia

    Jo no m’hi havia fixat , de fet , sempre que vaig en metro vaig ràpida per no perdre’l i no m’he parat a pensar en el significat d’aquelles lletres tan misterioses. Ara que ja el sé, penso que és una frase molt acertada pel que fa referència a la ciutat de Badalona coneguda com a Baetulo.
    La Badalona antiga em sembla un tema molt interesant per tractar ja que, ens hauria de encuriosir el trepitjar pels carrers on anys enrrere hi caminaven els romans …

  6. sara

    Encara que ara mateix no m’enrecordo de cap títol, ni res que fagi referencia a la cultura classica,apartir d’ara hem fixare més i intentare aportar informacio i buscar noves coses.

  7. Teresa Devesa i Monclús

    Doncs per aquests camins per on, segons la Paula, “anys on anys enrrere caminaven els romans”, heu d’anar a partir d’ara amb els ulls ben oberts, per molt “empanats” que aneu, Naiara.

  8. Israel Alonso

    Ave!
    Es impresionant com han pensat en aixos vull dir que Baetulo era un ciutat romana i pensar en posar aixos al metro esta molt ben pensat m’agrada 😉

  9. Clara Campos Rovira

    Hola!
    No em vaig fixar mai en l’escrit que hi ha en llatí al metro de Badalona, fins que un professor ho va dir en una sortida. Trobo que és una molt bona idea que hi hagi una mica de llatí per l’antiga ciutat de Baetulo. El que més m’agrada sens dubte, són les fotos dels dimonis de cada any a Badalona per Sant Anastasi.
    La frase que hi ha la parada és així: BAETVLONIS AMPHORAE DAEMONIIQVE ET SANCTI ANASTASII FABVLAE.
    i el seu significat és aquest: Les àmfores de badalona, els dimonis i la llegenda de Sant Anastasi.

  10. Arnau Luque

    Ave!

    Primer de tot dir que l’ambientació i la decoració que té la nostra parada de metro està molt ben conseguida.
    Està decorada amb les fotos dels diferents dimonis que s’han cremat a la sorra de la nostra platja i d’una frase en llati “BAETVLONIS AMPHORAE DAEMONIIQVE ET SANCTI ANASTASII FABVLAE” que vol dir “Les àmfores de badalona, a els dimonis i els llegendes de Sant Anastasi”. La primera part de la frasa fa referencia a les àmfores, aquestes eres recipients fets de terrisa que s’utilitzaven per transportar aliments i conservar-los. La parts dels dimonis com ja he dit abans fa referencia a la tradició badalonina de cremar un dimoni cada any es crema a la platja, aquesta tradició ve dels anys 60 quan Badalona vivía un època dificil per la guerra civil, per revivir la cultura badalonina els habitants de l’època van inventarse una tradició. Van trobar en una obra de Baró de Malda un diari que explicava la vida quotidiana, en aquest van llegir la crema d’una part d’un vaixell inservible en mig de la rambla i van decidir crear una figura (amb forma de dimoni) i cremarla. convertint això en una tradició per revivir la cultura badalonina. Per últim la frase fa menció de les llegendes de Sant Anastasi, patró de badalona.
    En general l’ambientació de la parada m’agrada molt. 😀
    Valee!

  11. Teresa Devesa i Monclús

    Gràcies per la informació, Arnau, sempre és interessant conèixer l’origen de les tradicions-

  12. Maria Sorribes

    Salvete omnes!

    En aquest cas l’epigrafia està escrita sobre una paret blanca i serveix en aquest cas per promocionar la ciutat de Badalona, tant com el seu passat romà i les festes de Sant Anastasi.
    Per tant, té una tipologia pública perquè es troba en un edifici públic i oficial.
    Aquesta imatge pertany a l’epigrafia perquè les lletres estan en majúscula.

    Vale!

  13. Clara Campos Rovira

    Salve!
    Aquest epígraf està fet sobre pedra a la paret de l’estació del metro de Badalona. Segons el seu ús i contingut, la tipologia honorífica, ja que està dedicada a la cultura i les tradicions badalonines.
    Una de les característiques és l’ús de les majúscules.

  14. albert muñoz rodríguez

    Salve!

    Què vol dir aquesta frase? I quina relació té amb Badalona?

    La frase transcrita vol dir això: BAETVLONIS AMPHORAE DAEMONIIQVE ET SANCTI ANASTASII FABVLAE.
    El seu significat és aquest: Les àmfores de badalona, els dimonis i la llegenda de Sant Anastasi.
    La relació que té amb Badalona es que a Badalona encara n’hi han àmfores, referit al dimoni, hi ha una tradició a la ciutat que cada any, el 10 de Maig es crema el dimoni al centre de la ciutat, i després San Anastasi, que té relació amb el dimoni, ja que la nit que es celebra el dimoni es Sant Anastasi.

  15. Laura Pacheco

    Salve!
    Aquesta inscripció està sobre pedra, té la tipologia tota en majúscules i un ús honorífic i edilicies ja que es un lloc públic.

  16. Sebastián Lindo Azañero

    A la inscripció a prop del sostre posa: “BAETVLONIS AMPHORAE DAEMONIIQVE ET SANCTI ANASTASII FABVLAE”. Vol dir “Les àmfores de badalona, els dimonis i la llegenda de Sant Anastasi”. Aquesta frase fa referència a les àmfores i a celebracions característiques de Badalona com la cremada del dimoni i les festes de maig en honor a Sant Anastasi, patró de la ciutat. La inscripció té una tipologia de caràcter públic.

  17. Paula Fernández

    Salveee
    Aquest epigrama esta escrit sobre pedra, fa un ús públic perque ho pot veure tot el públic i també honorífic perque honra a Badalona. És pot veure que fa ús de les majúsculas en tota l’inscripció.

  18. Neus Borniquel

    Salve!
    Aquest document epigràfic no sembla que estigui inscrit, però presenta altres característiques de les inscripcions epigràfiques. Per començar, està escrit sobre un material dur, en aquest cas pedra. Com que fa referència a coses referents a la cultura de Badalona, pot ser honorífica, ja que fa referència al dimoni, o edilícia, ja que parla sobre coses públiques de la ciutat. Està escrit en majúscules, sense signes de separació, i, tot i que a la imatge no es veu, presenta la fusió de les lletres “a” i “e”, però no s’utilitzen signes de separació entre les paraules o abreviatures.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *