“Heri dicebamus…”

Tempus fugit irreparabile… Semblava ahir que acabava el curs i ja hi tornem a ser. El parèntesi estival produeix una sensació d’oblit, de letargia, de què costa sortir. Hom diria que tot el que vau estudiar el curs passat s’ha esborrat, que no recordeu res del que sabíeu, gairebé ni del que éreu i fèieu a l’institut. Els profes, aquells estranys que caldrà retrobar, intentarem ajudar-vos a començar un nou curs, una setmana abans, això sí. Dura lex, sed lex!


Recordeu qui éreu fa dos cursos? I el que vau escriure l’any passat en una prova d’examen en què us demanava donar consells a l’alumnat que faria 4t l’any següent? Seríeu capaços de reconèixer quin d’aquests petits fragments pertanyia al vostre text?

 • Jo us aconsello fer Llatí l’any que ve. Espero que us ho treieu cum laude. Seria una alegria.
 • Espero que tinguin fortuna secunda aquells que l’any vinent faran Llatí. Us aconsello  portar bé aquesta asignatura, que practiqueu: Nulla dies sine linea!
 • He de dir, in situ, que aquest curs és molt dur, així que us aconsello que us apliqueu si no voleu repetir ad kalendas graecas.
 • Aquesta assignatura necessita hores de dedicació i pràctica i no només dintre de l’institut, sinó també extra muros.
 • És important peguntar-se a un mateix Quo vadis?” i si el que fas et porta on vols estar demà. Així que sobretot, comenceu bé i acabeu millor, amb esforç i dedicació ab ovo usque ad mala.
 • El primer que notareu és que els professors van manu militari, ja que voldran treure el millor de vosaltres i que aproveu.
 • Encara que la gramàtica no t’agradi i tinguis els apunts a la carpeta fets un mare magnum, aplica’t, és divertit.
 • Potser us faran fer molts exercicis al temps que us diuen: Nulla dies sine linea.
 • Sobretot us diria: Vade retro les temptacions, és a dir, copiar-se, fer-se “xuletes”,… perquè no serveixen per a res. El que sí que serveix és concentrar-se i treballar, és a dir l’ora et labora.
 • Si alguna vegada us sentiu malament, Cave canem!, de vegades les persones poden convertir-se en autèntics gossos, però heu de continuar endavant.
 • No us espanteu, heu d’estar segurs de vosaltres mateixos i dir Veni, vidi, vici.
 • Per acabar, només us vull dir Carpe diem, disfruteu i apreneu molt amb un somriure cada dia a la cara.

Veieu com n’éreu d’aplicats i treballadors el curs passat? Espero que aquest ho continueu sent (o ho comenceu a ser) i que recordeu tants llatinismes i expressions llatines com aleshores. En fi, desitjo que aquest estiu hagueu posat en pràctica aquell tòpic horacià del Carpe diem que tant us agrada!

Serveixi també aquest article com a benvinguda per a l’alumnat de 4t i 1r de batxillerat que us incorporeu aquest any al bloc, tant a Premià com a Badalona, com als altres instituts que participen a l’Aracne. Heu entès tot el que deien els experts clàssics de Badalona? Hi ha algun llatinisme que no coneixíeu i us ha vingut de nou?

TERESA

32 thoughts on ““Heri dicebamus…”

 1. Margalida Capellà Soler

  Benvinguda, Núria, a Aracne fila i fila, el bloc de clàssiques obert a la col·laboració i esperem que la teva sigui fructífera i enriquidora per a tots i totes, i també per a tu. Dels mots de la Teresa, entenc, que impartiràs llatí de quart i de primer de batxillerat a l’Albéniz; per tant, del vostre institut només ens falta el professor de Cultura Clàssica. A veure, doncs, si l’animeu.
  Molt bon curs!

 2. Teresa Devesa i Monclús Post author

  La Núria fa només 1r de batxillerat, Margalida, però animem també els de quart, a veure si s’hi afegeixen.

 3. Thais

  Molte gràcies per els vostres consells, suposo que ens aniràn bé i si ens esforçem podem aconseguir-ho. Espero que us vagi molt bé a segon i molta sort!

 4. Sara

  Ave Teresa!
  Encomença tambe per mi un any de grec i un altre de llatí.La presentació és interessant i si que és veritat que sembla ahir que s’ha acabat el cole. Aquest any (1er Batxillerat) ja se que sera plen de treball però estic molt interessada a coneixer coses noves sobre la literatura grega i llatina!

 5. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Nois i noies de 2n, apart de l’Ànnia i els primers participants, aneu una mica despistats. Sí que heu fet “tabula rasa”, sí…
  Andrea, la teva és l´última, un bon desig ple d’optimisme. Mar, tu ets la que tenies la carpeta feta un “mare magnum”, espero que aquest curs estigui més endreçada. L’Ariadna justifica la “manu militari” dels profes com un bé per a l’alumnat, així m’agrada! L’Edgar tenia clar que cal treballar “extra muros”, espero que ho apliquis eh? La seguretat de la Jéssica es posa de manifest en la famosa frase de Cèsar “Veni, vidi, vici”. Marc, a tu també et desitjo “Fortuna secunda!”.
  Sort també, Thais i Sara, que us incorporeu al bloc aquest any!

 6. cortes_marc

  Doncs no m’enrecordava…
  Espero que aquest any tingui “Fortuna secunda”, ja que es l’ùltim any!
  Vale!

 7. garcia_thais

  aveee!
  m’he rigut molt de les frases, amb llatinismes i expressions llatines, m’han fet molta gràcia, pequè ni tans sols sabia quina era la meva! jajaaj crec què era aquesta..
  “Si alguna vegada us sentiu malament, Cave canem!, de vegades les persones poden convertir-se en autèntics gossos, però heu de continuar endavant.”
  sino recordo malament era una pregunta d’examen, no? quina falta d’imaginació tenia aquell dia.. quina llàstima!
  ànims als nous de batxillerat.
  valeee

 8. Annia

  m’ha sorprés haver encertat la meva resposta, perquè desprès d’un any gairebé i d’un llarg estiu… no esperava enrecordar-me, però suposu que sí que és una frase que em pot representar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *