“Heri dicebamus…”

Tempus fugit irreparabile… Semblava ahir que acabava el curs i ja hi tornem a ser. El parèntesi estival produeix una sensació d’oblit, de letargia, de què costa sortir. Hom diria que tot el que vau estudiar el curs passat s’ha esborrat, que no recordeu res del que sabíeu, gairebé ni del que éreu i fèieu a l’institut. Els profes, aquells estranys que caldrà retrobar, intentarem ajudar-vos a començar un nou curs, una setmana abans, això sí. Dura lex, sed lex!


Recordeu qui éreu fa dos cursos? I el que vau escriure l’any passat en una prova d’examen en què us demanava donar consells a l’alumnat que faria 4t l’any següent? Seríeu capaços de reconèixer quin d’aquests petits fragments pertanyia al vostre text?

 • Jo us aconsello fer Llatí l’any que ve. Espero que us ho treieu cum laude. Seria una alegria.
 • Espero que tinguin fortuna secunda aquells que l’any vinent faran Llatí. Us aconsello  portar bé aquesta asignatura, que practiqueu: Nulla dies sine linea!
 • He de dir, in situ, que aquest curs és molt dur, així que us aconsello que us apliqueu si no voleu repetir ad kalendas graecas.
 • Aquesta assignatura necessita hores de dedicació i pràctica i no només dintre de l’institut, sinó també extra muros.
 • És important peguntar-se a un mateix Quo vadis?” i si el que fas et porta on vols estar demà. Així que sobretot, comenceu bé i acabeu millor, amb esforç i dedicació ab ovo usque ad mala.
 • El primer que notareu és que els professors van manu militari, ja que voldran treure el millor de vosaltres i que aproveu.
 • Encara que la gramàtica no t’agradi i tinguis els apunts a la carpeta fets un mare magnum, aplica’t, és divertit.
 • Potser us faran fer molts exercicis al temps que us diuen: Nulla dies sine linea.
 • Sobretot us diria: Vade retro les temptacions, és a dir, copiar-se, fer-se “xuletes”,… perquè no serveixen per a res. El que sí que serveix és concentrar-se i treballar, és a dir l’ora et labora.
 • Si alguna vegada us sentiu malament, Cave canem!, de vegades les persones poden convertir-se en autèntics gossos, però heu de continuar endavant.
 • No us espanteu, heu d’estar segurs de vosaltres mateixos i dir Veni, vidi, vici.
 • Per acabar, només us vull dir Carpe diem, disfruteu i apreneu molt amb un somriure cada dia a la cara.

Veieu com n’éreu d’aplicats i treballadors el curs passat? Espero que aquest ho continueu sent (o ho comenceu a ser) i que recordeu tants llatinismes i expressions llatines com aleshores. En fi, desitjo que aquest estiu hagueu posat en pràctica aquell tòpic horacià del Carpe diem que tant us agrada!

Serveixi també aquest article com a benvinguda per a l’alumnat de 4t i 1r de batxillerat que us incorporeu aquest any al bloc, tant a Premià com a Badalona, com als altres instituts que participen a l’Aracne. Heu entès tot el que deien els experts clàssics de Badalona? Hi ha algun llatinisme que no coneixíeu i us ha vingut de nou?

TERESA

32 thoughts on ““Heri dicebamus…”

 1. Margalida Capellà Soler

  Salvete, omnes!Continuem amb la pràctida compartida! A més enguany amb la possiblitat de tenir nous editors i editores gràcies a Xtecblocs.
  Bé, desitjar-vos a tots i a totes un molt bon curs!
  Carpe diem!

 2. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Noves lectures a 2n de llatí!

 3. Jordi Rincón

  Que tingueu un bon començament de curs, aràcnids i aràcnides, i procureu no perdre el fil que ens ha de ser guia en aquest apassionant viatge pels mars de l´educació compartida. Carpe diem!

 4. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gratias plurimas agimus tibi, Odyssei navis praefecto! Molta sort també en la vostra travessa. Ens veiem al proper port.

 5. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  Ja hi som aqui de nou! Després d’haver-hi recuperat forces ens hem de posar de nou per afrontar aquest segon de Batxillerat que serà molt i molt dur…
  Respecte a les frases, crec que la meva és la següent:

  “Sobretot us diria: Vade retro les temptacions, és a dir, copiar-se, fer-se “xuletes”,… perquè no serveixen per a res. El que sí que serveix és concentrar-se i treballar, és a dir l’ora et labora.”

  Crec que no m’equivoco pero no ho se segur.

  Vale!!!

 6. edelgado.a13

  Igualment, professors i alumnes, espero que tingueu un bon començament de curs que a tots s’ens fa pessat tornar a l’escola després d’aquests dos messos llargs. Trobo molt interessant l’activitat que van fer l’any passat els alumnes de llatí.

 7. Francesc Martinez

  Ave Lida,
  Espero que aquest any el pugui acabar igual com el anterior, aprovant llatí, encara que se que sera més dificil però amb esforç i dedicació espero tirar-lo endevan.

 8. Saraa.

  Ave!
  Mare meva, he vist l’article de fi de curs de 4t d’ESO! Quant de temps, i sembla que fos ahir…
  La meva frase si no recordo malamaent és la de “Quo vadis?”, però com ja ha dit la Teresa, les vacances d’estiu ens esborren una mica la ment.. jaja!
  Esperem que aquest últim curs vagi perfectament!
  Bon inici de classes a tothom 🙂

 9. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Fantàstic, Sara, ja són dos encerts. Una frase amb una reflexió sobre la incertesa del futur lliga perfectament amb la teva capacitat de crear ambients i atmosferes introspectives amb la teva narrativa. N’esperem més mostres a llarg d’aquest curs.
  M’alegro, Francesc, que les paraules d’alumnes com vosaltres t’animin a esforçar-te també aquest any. Seguirem els fruits del teu esforç a través del bloc.
  Gràcies a tothom pels ànims. El curs comença i l’Aracne desperta amb ell, tot i que en cap moment no ha deixat d’actualitzar-se amb aportacions de tota mena.

 10. Ana Rosa

  Holaaa!!
  Ja tornem a estar aqui tots un altre cop, sembla mentida que fa res estàvem tots de vacances… i ara a tornar a la rutina. Que hi farem!

  Doncs no recordo quina es la meva frase la veritat, ja fa una mica de temps. No estic molt segura però diria que es aquesta: He de dir, “in situ”, que aquest curs és molt dur, així que us aconsello que us apliqueu si no voleu repetir “ad kalendas graecas”.

  Si no es aquesta no se quina es la meva.

  Vale!!

 11. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Eureka, Ana! Efectivament, aquesta era la teva. Mostra que el curs passat vas haver d’eforçar-te fins al final i, per tant, que enguany has de posar la directa des del principi. Un repàs a consciència de la morfologia de primer és essencial per començar un segon amb bon peu. Fortuna secunda!
  Au, que cada vegada en queden menys i és més fàcil… Qui serà el següent?

 12. Carla A.

  Hola,

  jo no sé si la meva és la segona, perquè la frase que vaig fer servir per “manu militari” anava referida a certs professors en concret, així que també dubto.
  Segur que amb la parrafada que els vaig escriure, els pobres alumnes de 4rt em deuen tenir creuada. No suspendran per no tornar a llegir de nou el meu text hahaha.

 13. Teresa Devesa i Monclús Post author

  No anaves desencaminada, Carla. Es nota que tens clar això dels “dies” i les “lineae”, però la teva és la de més avall…

 14. Ana Rosa

  Si Teresa, vaig haver d’esforçar-me molt fins l’últim moment però aquest any ho faré des del principi.

 15. Edgar Baena

  Ave!
  Un any després tornem a aracne, aquest any espero pasar-me més per aqui.

  Parlant de les frases d’aquell exàmen, jo crec que vaig dir:
  “Aquesta assignatura necessita hores de dedicació i pràctica i no només dintre de l’institut, sinó també “extra muros”.”

  Bueno, l’any passat em va faltar repetir-me aquesta frase ami i buen, crec que he rebut el meu “castig” i la Teresa m’espera amb un exàmen a l’octubre.

  Espero que aquest any sigui tan bo com l’altre “bloggament” parlant i que aquest espai no tanqui mai!

 16. andrea martinez serrano

  ave!

  ja portem tres dies de classes molt durs i agoviants
  pero ja hem de preparar-nos per l’ examen FINAL (la sele)

  Diria que la meva frase es la segono pero l’ estiu m’ha fet una ”tabula rasa” al cerbell massa greu. Espero posarme al dia de tot rapidament.

  fins aviat.

 17. Annia

  Ave!
  Quan de temps sense escriure al bloc!
  Les vacances les he aprofitat molt per podre tornar amb força. Espero que les vostres també hagin sigut molt bones.
  La veritat és que m’he sorprès en veure escrits molts dels consells que varem donar nosaltres. Mirant, llegint i pensant, ha arribat a la conclusió que crec que el meu consell és el primer. No se si m’equivocaré.
  A veure si els demés encerteu els vostres. “fortuna secunda”

  Vale!

 18. Marc Cortés

  Avee!
  Ja s’ha acabat l’estiu, i de nou comencen les clases, com un any més. Ara toca afrontar 2º de batxillerat amb ganes!

  Si no m’equivoco diria que la meva frase es la següent:

  Aquesta assignatura necessita hores de dedicació i pràctica i no només dintre de l’institut, sinó també “extra muros”.

  Tampoc s’ha de donar gaire importància, l’important es que tant els alumnes de 4º, 1º de batx. i 2º ens apliquem tots aquest llatinismes i expressions per afrontar el curs amb més facilitat!

  Vale!

 19. marona

  Ave !
  Teresa, crec que (si no vaig mal encaminada) la meva frase és la de “Si alguna vegada us sentiu malament, Cave canem!, de vegades les persones poden convertir-se en autèntics gossos, però heu de continuar endavant.”, però també podria ser la última però no n’estic segura del tot perquè a 1r de batx em deien “pitbull” a la classe perquè salto a la primera, però també podria haver posat la última perquè és la mes fàcil i la que me mare sempre em repeteix… nose, nose. Tinc dubtes!

  Vale!

 20. Jessica Llavero

  Ave!
  No estic segura de quina és la meva frase, però diria que o és la segona la de “fortuna secunda” o la penúltima la de “veni, vidi, vici”. En tot cas estic d’acord amb el que diuen aquestes dues frases, em sento identificada tot i que no les porti sempre a la pràctica.
  Valee!

 21. Ariadna Jiménez

  Ave !!

  Dons tornem a l’Albéniz a per segon de batxillerat, tot i que no sigui gens fàcil,s’hauran d’aplicar les frases que vam escriure a l’últim exàmen de llatí, que són molt certes.
  Realment no recordo quina frase vaig escriure, amb l’estiu i de més vaig fer “tabula rasa”.

  Pot ser vaig escriure aquesta: El primer que notareu és que els professors van manu militari, ja que voldran treure el millor de vosaltres i que aproveu.

  Vale!

 22. NURIA VALLS ROVIRA

  Ave… !!

  a tothom. Aquest any m’incorporo als apassionats de les clàssiques i agraeixo el detall que ha tingut la Teresa amb les vostres frases per als alumnes de 4t. i de 1r de Batxillerat. Algunes d’elles ens poden espantar però no crec que resulti tan difícil. El que si és cert i que s’hi hauran de posar i des del principi.

 23. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Benvinguda, Núria, al nostre bloc, que ara també és teu. Estic segura que l’alumnat de 4t i 1r de batxillerat de l’Albéniz faran cas dels consells dels més grans, la veu de l’experiència… Esperem les seves col·laboracions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *