Mireu Perseu i veureu caure les Perseides!

 

Ja sabeu que aquesta nit toca mirar el cel. La Margalida l’estiu passat ens ho recordava a El Fil de les Clàssiques! Aquests dies la Terra està interceptant la pols del cometa Swift-Tuttle que va ser observat el 1862 i el 1992. Quan aquestes restes del cometa entren en contacte amb l’atmosfera de la Terra es cremen i donen lloc a les conegudes estrelles fugaces que en aquestes dates s’anomenen Llàgrimes de Sant Llorenç (dia 10 va ser la seva festivitat) o també Perseides (per la constel·lació de Perseu).

Les Perseides es poden veure uns quants dies abans i després al voltant del dia 12 o 13 d’agost, precisament entre el 8 i el 15 d’agost, si els núvols ho permeten.

Segons la SOMYCE (Sociedad de Observadores de Meteoros y Cometas de España), aquest any el màxim es donarà entre la 1 h i 30 minuts de la matinada del 12 al 13 d’agost i les 4 h de la matinada del dia 13.

El punt radiant de les estrelles està situat al voltant de la constel·lació de Perseu, que a les dues de la matinada del dia 13 estarà aproximadament mirant cap al nord-est.

Si no us en voleu perdre detall podeu anar fins als observatoris que aquests dies obren, per exemple el de Costix a Mallorca o el de Pujalt a l’Anoia (93 869 80 22 – 620 136 720 o info@observatoridepujalt.cat, les places són limitades) o al Centre d’Observació de l’Univers a Àge (a la Noguera). També podeu anar en un lloc obert amb poca contaminació lumínica. Això sí, aneu on aneu, no us oblideu d’agafar roba d’abric, tovallola o màrfega, prismàtics, un lot amb llum vermella o embolicat amb paper de cel·lofana vermella i a observar el cel.

Potser és un bon moment mentre espereu que es faci de nit llegir el mite de Perseu a Narracions de mites clàssics o visionar aquest vídeo sobre Perseu i la Medusa que des de fa un parell d’anys podeu trobar a El Fil de les Clàssiques. Enguany a més s’han estrenat dues pel·lícules, no massa fidels, però així us podreu entretenir trobant els errors: Percy Jackson y el ladrón del rayo i Furia de Titanes.

Que tingueu bona sort amb l’observació de les Perseides i no us oblideu de demanar algun desig amb la pluja d’estels! Tampoc us oblideu de mirar la conjunció de Mart, Venus i Saturn! i el pletòric Júpiter i els seus satèl·lits galileans!

Xisco

7 thoughts on “Mireu Perseu i veureu caure les Perseides!

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies pel recodatori, Xisco. Jo em trobo al Pirineu, tan a prop del cel i tan lluny de la contaminació lumínica que el cel està increiblement poblat d’estrelles. Ahir a la nit vam intentar contemplar les Perseides, les llàgrimes de Sant Llorenç segons en diuen aquí (caldria també esbrinar per què), però jo personalment no ho vaig aconseguir veure’n ni una sola. Potser em falta perseverança o estava molt cansada de fer camí pel racons meravellosos del regne de la princesa Pirene. Continuaré intentant-ho… Per cert, avui hem trobat una preciosa gosseta Collie anomenada Pirene, com la Princesa, ens ha dit la seva mestressa. I és que la mitologia està viva, sí senyor. Us convido a investigar aquest personatge mitològic i la seva relació amb els Pirineus.
  Records a Ses Illes!

 2. Sere eloisa velasquez

  Déu sant això és el meu món, la veritat és que estic d’acord amb això hem d’evitar la contaminació perquè la veritat m’agradaria dedicar-me a la Astrominia i no puc veure el astre i les estrella això s’ha d’acabar ja. NO A LA CONTAMINACIÓ. És una cosa meravellosa la Lida sap que m’agrada molt i em convido a veure la pelicula de Agora però no vaig poder anar i me la vaig perdre ara estic esperant que la donin per la TV per poder veure!!! és fantàstic .. Només espero és dia en què vagi a la Lluna i li enviï una salutació als col.laboradors de Fill de les clàssiques!! jaja seria molt emocionant … Bé ara que estem en això dels astre m’agradaria comunicar-li a la Lida que vull que em projecte de recerca de batxillerat tracti sobre la Mitologia i la Astromia bo ja ho saps Lida aquest any necessitarem la teva ajuda!!

  m’AGRADAT MOLT EL TEU TREBALL XISCO. FELICITATS!

 3. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies a tots per mirar el cel amb ulls mitològics i per deixar-ne constància aquí. Aquest agost tan plujós que tenim no ens ha deixat gaudir massa de les Perseides enguany, jo en vaig arribar a veure alguna entre clarianes de núvols i em va alegrar moltíssim. Quina bellesa! Quina sensació! Quin goig!…

  Sere, m’alegra trobar-te un diumenge d’agost per aquí i que mostris interès per l’astronomia i per la mitologia, interès que ja coneixia. Estudia, treballa, esforça’t i segur que aconseguiràs els teus propòsits i, encara que no facis llatí ni grec, com em vas dir perquè necessites fer el batxillerat científic, t’ajudaré amb el que calgui i ja saps on trobar-me. Continues, a més, formant part d’Aracne i pots continuar fent articles encara que no siguis alumna. Ja ho saps! Pel que fa al treball de recerca, quan arribi el moment, i si realment el fas de qualsevol tema científic amb un punt clàssic, com aquest que ara apuntes, em comprometo a ser la tutora; pero la condicio sine qua non és passar a segon de batxillerat. Apa, comença amb bon peu el curs i en parlem més endavant! Ara acaba de passar unes bones vacances i agafa forces!

 4. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Astronomia cl

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *