Lectures d’estiu III: “Hypatia” de Pedro Gálvez

La filòsofa Hipàtia d’Alexandria ha estat descoberta pel gran públic a partir de la pel·lícula Ágora d’Alejandro Amenábar. Ha sortit de l’oblit, o millor dit, la indiferència, de segles d’invisibilitat de la dona i el seu paper en l’avanç de qualsevol branca del saber o l’art. Ara bé, per a mi, com a amant del món clàssic i interessada en el paper de la dona al llarg de la història, fa temps que és un personatge que m’atreu especialment per la singularitat del seu llegat i la seva capacitat de deixar petja en la posteritat, malgrat tot.

A Hipàtia també n’ha fet menció la Margalida en nombroses ocasions, com en aquest article d’El fil de les clàssiques sobre el Dia escolar de les Matemàtiques, i jo mateixa vaig fer una recensió d’un altre llibre de ficció inspirat en aquesta gran dona: El jardín de Hipàtia d’Olalla García. Ara bé, el volum que avui ens ocupa ofereix un enfocament molt diferent del personatge, menys literari, però sense arribar a ser científic. Si Olalla García presentava una ficció centrada en les peripècies de personatges que giraven al voltant de la filla de Teó d’Alexandria, a la manera d’un sistema planetari al voltant del sol radiant de la seva erudició i fermesa, però amb trajectòries vitals independents i importants per se, Pedro Gálvez se centra en el seu pensament, el seu logos.

[Font: Gallaecia]

Tot i que coneixia la seva existència i l’havia citat en l’article abans esmentat, el llibre em va arribar en la seva versió de butxaca (DEBOLSILLO, 0ctubre 2009, 1a ed. 2004) de la mà d’una amiga, la Marga (una altra, no la nostra Margalida) que havia volgut acostar-se al personatge per curiositat intel·lectual general, no de la manera tan especialitzada com ens la mirem nosaltres, els clàssics, i havia quedat una mica defraudada. Després d’haver-lo llegit, penso que potser li hauria agradat més El jardín de Hipatia, més lleuger com a lectura de capçalera. Molt agraïda per posar-me a les mans l’obra, em vaig enfonsar en la seva lectura i vaig  descobrir, tal com he dit abans, un text introspectiu, erudit, molt documentat, on les referències als autors clàssics de totes les especialitats hi són constants i que ens permet concentrar-nos en el personatge d’Hipàtia en no haver-hi gairebé trames secundàries  ni personatges amb un pes especific semblant. El mateix Gálvez encapçala l’obra amb un prefaci anomenat PROPÓSITO, on la qualifica de “biografia novelada”: tratar de reconstruir una existencia a través de sus circunstancias históricas y permitirnos la licencia de intentar reproducir los estados de ánimo que en ella suscitaron. […] jugar a la reconstrucción de una vida sin recurrir a las libertades que nos otorga la narrativa de ficción, però tratando de rodearla de un contexto humano. […] cabe además una descripción histórica, que por muy amena que sea, no tendría lugar en una novela. Tal es la intención de este libro.

Pedro Gálvez amb alguns dels seus llibres, entre ells, la primera edició d’Hypatia. [Font: malagahoy.es  ]

Què més puc dir, el perfil d’aquesta dona és tan polièdric i els temps que li van tocar viure, tan complexos, que permet múltiples aproximacions, totes elles interessants. En aquest cas, voldria destacar, però, la importància del personatge de Teó, el matemàtic pare d’Hipàtia, en aquesta novel·la. Durant els primers capítols el lector veu els esdeveniments a través de la seva mirada i comparteix les seves reflexions i raonaments. No en va, l’autor dedica el llibre a la memòria del seu pare, el matemàtic represaliat pel Franquisme Pedro Gálvez, quien me inculcó de niño la admiración por la figura de Hypatia. Un tribut a la influència de la figura paterna, igual que el d’Hipàtia, que després de la mort de Teó pren consciència de la seva responsabilitat com a seguidora del seu llegat:

[Hypatia] pensó que era su deber dejar el cuaderno tal como lo había dejado su padre y comenzar uno nuevo. En esos momentos no había nadie más en Alejandría que pudiese proseguir la obra del padre. Ella tenia que hacerlo.

[Final Part segona. Pàg184]

En fi, una cosa porta a una altra. Mentre em documentava per aquest article, he repassat la bibliografia d’aquest antropòleg malagueny, de vida difícil i intensa, llicenciat en diverses carreres  en universitats europees, i descendent del poeta bohemi Pedro Luís de Gálvez. He descobert que no és Hypatia la seva primera incursió en el tema clàssic, sinó que ha compost una trilogia històrica romana composta per Nerón, diario de un emperador, El maestro del emperador i La emperatriz de Roma, aquest últim altre cop centrat en una dona, Agripina. Apa, més lectures d’estiu a la vista…, però això crec que serà l’any vinent!

TERESA

8 thoughts on “Lectures d’estiu III: “Hypatia” de Pedro Gálvez

  1. Margalida Capellà Soler

    No he llegit, Teresa, aquest llibre sobre Hipàtia de Pedro Gálvez, ara que tu ens el recomanes ho faré, almenys un tastet per si m’hi enganxo, perquè Google ja ha digitalitzat la primera edició que podeu trobar aquí.

  2. Saraa.

    Ave!
    Sembla un llibre realment interessant. Té raó la Teresa quan diu que, gràcies a la pel·lícula “Ágora”, molta gent s’ha adonat del gran paper que va tenir Hipàtia dins de la ciència i l’astronomia. Jo en són un exemple, i la veritat és que em va fascinar, perquè tots hem sentit a parlar de Galileu o Copèrnic dins del tema de que la terra gira al voltant del sol. ¿Com és que ningú ens havia dit mai res d’aquesta astrònoma, Hipàtia? Això és el que em vaig preguntar al sortir del cine…
    En fi, el món de la lectura és molt enriquidor però també requereix temps, i els alumnes de 2n de batxillerat no en tenim gaire. 🙁
    Però els amants de la lectura, trobem sempre una mica de temps d’on no hi ha 😀
    entre els segles XVIII i XIX

  3. Carla A.

    Sona interessant, si tinc temps intentaré llegir una mica, encara que em dóna ràbia veure el masclisme que hi havia en aquell temps (i encara present en alguns racons de la societat actualment). Qui sap què hauria descobert aquesta dona si hagués seguit vivint? El món podia haber estat diferent…

  4. Teresa Devesa i Monclús Post author

    Teniu raó, noies, la història és injusta, però per aquest mateix motiu cal continuar aprofundint en el passat i treure a la llum tot allò que els anys amaguen. I llegir és un bon mitjà…

  5. Pingback: Agora d’Alejandro Amenábar | El cel dels mites

  6. Paula Cortés

    Salve!
    Realment sembla un llibre molt interessant, a més d’una gran demostració de que les dones també tenim un gran paper en aquest món, tot i que en aquells temps no se’ns reconegués
    La veritat és que jo també van descobrir a aquesta gran dona amb la pel·lícula “Agora” i penso que és molt injust, perquè hauria de ser un personatge molt més reconegut.

  7. Paula Cruz Martínez

    Salve!

    La veritat és que Hipatia, últimament, em crida l’atenció. Vaig descobrir aquesta dona gràcies a la setmana de la ciència a l’institut, on vam fer un treball sobre dones científiques de la història. Hipatia em sembla un exemple de ”superdona”, fet que, tot i viure en una societat molt tancada per a les dones, va saber brillar independentment del seu gènere, tot i que, clarament, no té el reconeixement què hauria de tenir. Per això, li vull donar un intent a aquesta lectura, que promet molt!!

  8. Teresa Devesa i Monclús Post author

    Completament d’acord amb tu, Paula, hi ha moltes dones silenciades en la història de la humanitat. Doncs si t’animes, jo mateixa puc portar un llibre sobre Hipàtia. A la tasca moodle ja us havia recomanat un altre El jardín de Hipàtia, tal com dic aquí. Crec que et serà de més fàcil lectura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *