Troben un braçalet de propietats curatives a Empúries

Fragment del braçalet, decorat amb diverses incisions, de lignit (carbó fossilitzat) tallat pels grecs.

Les excavacions a la part de la ciutat grega d’Empúries, concretament a la zona de l’stoa (centre comercial a tocar de l’àgora), durant el 64è curs d’Arqueologia d’Empúries han permès descobrir aquest estiu un braçalet grec “màgic” del segle V aC al qual s’atribuïen propietats curatives (com els actuals de les farmàcies!). L’amulet, fet amb lignit (carbó fossilitzat), està decorat amb diferents incisions. Tenia forma circular. Els grecs tallaven el lignit, el polien i després es posaven l’amulet al canell, al qual se li atribuïen poders místics i propietats curatives.

De moment, se n’han trobat dos fragments. Enguany s’ha excavat fins a trobar els nivells del segle V aC i l’any que ve es preveu arribar als fundacionals. L’stoa era el veritable centre neuràlgic del comerç a la ciutat, on es portaven a terme les transaccions més importants. L’edifici del segle II aC es va aixecar al damunt de les restes de les anteriors ciutats gregues, i la intenció dels arqueòlegs és poder arribar fins als nivells fundacionals, datats al segle VI aC. El director del MAC-Empúries, Xavier Aquilué, ressalta que aleshores es podrà saber amb exactitud el moment de la fundació de la ciutat grega, que ara se situa entre els anys 575 i 550 aC.. “Aquest serà el primer cop que, amb la metodologia actual, arribarem fins a aquests nivells per fer-ne un estudi exhaustiu i rigorós”, ha concretat Aquilué. Tot i les progressives campanyes d’excavació que s’han portat a terme al jaciment d’Empúries, encara queda molta extensió per excavar. “De la ciutat romana, que ocupa 21 hectàrees, n’hem excavat un 15%; i pel que fa a la grega, tot i que el primer nivell ja estigui tot excavat, cal impulsar projectes per conèixer les fases anteriors de la ciutat”, ha conclòs el director del MAC-Empúries.


Darreres excavacions a la ciutat grega dEmpúries. Foto: Xavier Pi / ACN

Darreres excavacions a la ciutat grega d’Empúries. Foto: Xavier Pi / ACN

Ara per ara, s’han trobat diferents illes de cases, la majoria de planta quadrada. El braçalet precisament va aparèixer a l’interior d’una casa. L’arqueòleg Quim Tremoleda va concretar que, com que la terra va segellar bé les estructures, es poden trobar restes i objectes en molt bon estat, com ara, a més de la gran troballa del braçalet, fragments d’àmfora, peces amb inscripcions de grafit, trossos de copes de vi amb decoració grega o fíbules de metall (les agulles per subjectar les túniques).

Acaba l’edició 64 del curs d’arqueologia MAC-Empúries per Canal 10 Empordà.

Caldrà continuar excavant, doncs, per conèixer més la història i la vida quotidiana d’Empúries!

Vid.: Diari de l’Empordà, Diari de Girona, GironaInfo

Pere

3 thoughts on “Troben un braçalet de propietats curatives a Empúries

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Una troballa fantàstica!
  Aquest lignit vols dir que més aviat no és la variant anomenada gaieta o atzabeja (en castellà, azabache), molt coneguda ja pels antics en joieria i com a talismà, atès el seu poder protector contra el mal? Em sembla que rep el nom científic de lapis gagates o succinum nigrum. Ha estat considerat un talismà en el camí de Santiago com a protector del pelegrí. Sigui com sigui, tal com passa avui en dia amb la gemoteràpia, les pedres o els minerals no curen per se és qui els porta que troba la sanació. No hem canviat tant els humans, eh!
  Cal ser un bon estudiant d’arqueologia per tenir el plaer de poder excavar a Empúries! L’enhorabona, futurs arqueòlegs! Que la bona Fortuna us acampanyi i el passat se’ns faci més diàfan!

 2. Pere

  Moltíssimes gràcies, Margalida! Realment la notícia ha adquirit volada; hauré, però, d’esbrinar tot això del lignit i dels seus poders màgics perquè no en sé massa cosa.

 3. Sara

  Quina passada!

  Per la data veig que fa bastant temps desde les troballes però sempre m’agrada trobar articles com aquest, és impresionant el que podem tenir sota els nostres peus i la de històries que s’hauràn viscut en aquelles ciutats.

  Quan he llegit el títol de l’article m’ha vingut al cap Asclepi, per aixó de les propietats curatives, ja que és el déu de la medicina i com a Émpuries es va trobar una escultura amb la seva representació he pensat que encara hi ha més motius per demostrar la gran fe que tenien en la màgia y els poders i que potser a ells això els hi servia…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *